Anul 2011 a fost marcat de numeroase evenimente pe toate planurile: social, politic, economic. Multe dintre acestea au schimba evolutia si principiile de guvernare politico-economice in numeroase state. In urmatorul articol este prezentata o retrospectiva a unor importante evenimente avute loc pe parcursul anului 2011 ce au contribuit la schimbarile climatului economic.
IANUARIE
* 1 ianuarie: Ungaria preia presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru prima oara de la aderarea sa in 2004.
* 24 ianuarie: presedintele francez Nicolas Sarkozy lanseaza presedintia Frantei la G8.
FEBRUARIE
* 25 februarie: in cadrul alegerilor anticipate din Irlanda, partidul premierul irlandez Brian Cowen obtine o infrangere istorica, fiind prima victima a crizei datoriilor europene.
MARTIE
* 11 martie: cutremur in Japonia de 9.0 grade, urmat de un tsunami masiv. In urma acestora apare o criza nucleara la centrala Fukushima, cea mai mare din ultimii 25 de ani, dar si o criza a aprovizionarii cu energie electrica in zona, si o rationalizare a acesteia in zona capitalei Tokyo. Peste 27.000 de persoane au fost disparute sau ucise, peste 146.000 de cladiri distruse in intregime sau partial, si un cost total al pagubelor de circa 309 mld USD.
APRILIE
* 1 aprilie: agentia de rating Fitch retrogradeaza Portugalia cu trei trepte la nivelul BBB-, cel mai scazut calificativ investitional, cu perspectiva negativa. La 5 aprilie, Moody's scade ratingul obligatiunilor... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 14:40
Dupa un an marcat de salvarea unor state membre ale zonei euro care erau aproape sa intre in incapacitate de plata, de diverse masuri disperate in vederea iesirii din recesiune sau de discutiile aprinse pe tema mecanismelor de schimb valutar la nivel international, care vor fi evenimentele care vor contura situatia economica mondiala in 2011?Iata ce raspunsuri au dat analistii la cele mai importante intrebari care vor aparea in acest an, potrivit Financial Times:Va supravietui zona euro?Pe termen scurt, da. In ciuda valului de crize in diverse tari periferice ale zonei euro, dorinta statelor membre de a mentine in functiune moneda unica s-a dovedit destul de puternica pentru a preveni intrarea in incapacitate de plata sau renuntarea unei tari la euro. Insa, pe termen lung, restructurarea datoriilor pare inevitabila, mai ales ca Germania a cerut in mod expres acest lucru.
Marea intrebare este daca tarile care vor trece printr-o incapacitate de plata vor fi dispuse sa mai ramana in zona euro.
Costurile plecarii ar fi mult mai scazute, in acest caz. Daca alternativa ar fi ani de deflatie si recesiune, unele tari ar putea alege sa iasa din zona euro, insa acest lucru nu se va intampla in 2011. Vor permite tarile europene prabusirea unei banci?In Statele Unite s-a intamplat in 2008, cu Lehman Brothers, un moment recunoscut drept inceputul recesiunii mondiale. Vor permite si europenii asa ceva? Analistii cred ca este posibil acest lucru, mai ales ca bilanturile... mai mult
Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 23:34