Antreprenoriatul din Romania este personificarea unui tanar nascut in 1990. Uneori idealist si animat de schimbare, alteori fara repere sau in tatonare pentru scalarea la nivel international si identificare de modele in business, dar de fiecare data in cautarea de oportunitati si adaptat la contextul turbulent al transformarilor economiei nationale.
Antreprenorii fondatori au parcurs vremuri grele
In acelasi timp, antreprenorul roman al anilor 90', este un senior care preda acum stafeta generatiei celor care se nasteau atunci cand a inceput business-ul.
La nivel macro, misiunea lui a fost una fondatoare pentru mediul de afaceri dintr-o tara fost comunista ca Romania. La nivel micro a insemnat tranzitia de la statutul de angajat, repartizat intr-o intreprindere de stat, la cel de liber intreprinzator.
A riscat foarte mult in conditiile inflatiei galopante de 170% din 1991 sau de 256% din 1993 si care a continuat sa fie de doua cifre pana in 2004.
Lipsa de capital si imprumuturile cu dobanzi prohibitive au condus la investitii reduse, care au complicat si mai mult accesarea instrumentelor de finantare. Absenta unei culturi de business si curaj antreprenorial a privilegiat improvizatia in faza initiala de constructie a afacerii si a facut anevoiasa scalarea afacerilor construite de ei. Cu aceste inerente dificultati pentru o perioada de tranzitie, generatia aceasta a facut pionierat intr-ale exprimarii initiativei private si promovarii valorilor economiei de... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 11:41
"Pretul cel mai scazut" - principalul criteriu folosit atat in achizitiile publice, cat si in cele private - este responsabil pentru calitatea slaba a multora dintre noile constructii.
Sunt deficiente grave de calitate pe toate tipurile de constructii - rezidentiale, comerciale si industriale. Acestea se manifesta pe toate etapele de realizare a constructiei, de la proiectare, la finisare. Atat pentru materiale, cat si pentru servicii. Dezvoltatorii, constructorii, producatorii si prestatorii fac oferte la preturi scazute, de multe ori sub costurile impuse de un nivel minim al calitatii.
Pornind de la aceasta premiza, conferinta "Calitatea in constructii: Ce ascund preturile prea mici? " si-a propus sa dezbata subiecte precum:
Modificari aduse de noua lege a calitatii in constructiiNoutatile din viitoarea strategie de achizitii publiceElementele de crestere a controlului in constructiiNoile cerinte ale dezvoltatorilor privind calitatea constructiilor
Evenimentul se va desfasura pe 18 iunie. Mai multe informatii, pe site-ul arenaconstruct.ro. mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 10:39
Americanul Jim Bagnola, trainer NASA, NATO si Secret Service si cunoscut speaker international, va sustine in Romania sesiuni de training cu tema "Leadership Transformational", o premiera pe piata romaneasca de profil.
Sesiunile de training se vor intinde pe durata unei zile intregi si vor avea loc la Timisoara (2 iunie), Cluj-Napoca (4 iunie) si Bucuresti (11 iunie).
Cu aceasta ocazie, se va vorbi pentru prima data in Romania despre "leadership transformational", un tip de management care se axeaza pe transformarea membrilor unei echipe in indivizi care transced dincolo de propriul lor interes in folosul grupului sau al organizatiei.
"Spre deosebire de alte tipuri de leadership, cum ar fi, de exemplu, cel tranzactional - care se concentreaza pe motivatia extrinseca, salariu, promovare si recompense externe, leadership-ul transformational face apel la o motivatie intrinseca, la valorile inalte ale individului, spre binele societatii", spune Jim Bagnola.
Liderul transformational nu este interesat ca individul sa creasca doar ca un om de afaceri, ci ca OM pur si simplu. El isi ia angajamentul sa faca ce e bine si just pentru comunitate, angajati, actionari.
Liderul si organizatia investesc in calitatea oamenilor: cine sunt oamenii si ce devin ei. Totodata, liderul creste si el ca om.
Abordarea este accentuata de munca cu tine insuti, de contestarea status quo-ului, de intentiile bune si drepte, responsabilitate, de individ care este proactiv, de raspundere... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 14:14