Aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului National de adoptare a monedei euro.
"Trebuie sa fim constienti cu totii ca aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, ci este o etapa a procesului de convergenta, iar pentru derularea adecvata a acestuia sunt extrem de importante coerenta si sustenabilitatea politicilor economice", a avertizat guvernatorul BNR.
Acesta a recomandat o abordare sustenabila a atingerii convergentei reale a economiei romanesti in detrimentul grabei.
"Sporirea rezilientei economiei romanesti si a potentialului ei de crestere sunt evolutii benefice si in sine, nu doar din perspectiva adoptarii monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvata si armonioasa pe termen mediu si lung, Romania are oricum nevoie de progrese substantiale in planul asigurarii robustetii economiei nationale. Acestea nu trebuie in nici un caz tratate ca sacrificii facute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenta lina si sustenabila, un principiu calauzitor important este de a evita inscrierea pe o traiectorie divergenta, cu alte cuvinte de a nu rataci drumul, de a o apuca pe o alta cale decat cea care duce spre zona euro. In batalia pentru convergenta, trebuie sa fim atenti sa evitam... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 10:19
Romania are un plan foarte bine stabilit in privinta trecerii la moneda euro, iar obiectivul ramane clar anul 2024, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in preambulul reuniunii Eurogrup si reuniunii informale a ministrilor de finante (ECOFIN), organizate la Bucuresti, in perioada 5-6 aprilie.
"Romania si-a stabilit un obiectiv clar (de aderare la euro - n. r.) anul 2024. Chiar daca suntem gata cu anumite cerinte, totusi decizia se ia la nivel european. Romania, in acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, in decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne tinem de el, ne indeplinim obiectivele, cum am facut intotdeauna", a spus demnitarul.
Intrebat cum comenteaza discutiile din Consiliul Uniunii Europene pe marginea unei Directive prin care ar putea fi introduse cote la produsele accizabile, de tipul alcool sau tigari, Eugen Teodorovici le-a apreciat ca fiind "foarte intense", insa, in opinia lui, nu se va ajunge la o crestere de taxe "in viitorul apropiat".
"Stiti foarte bine ca propuneri pot sa fie, dar important este sa fie discutate si acceptate de toti ministrii de Finante. Punctul meu de vedere, ca ministru de Finante si astazi presedintele ECOFIN-ului, este ca orice fel de discutie vizavi de noi taxari, noi cote de taxare trebuie sa se discute intr-un cadru larg si amanuntit. Nu putem sa ne jucam cu astfel de lucruri la nivel european. Este foarte important sa avem o... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:35
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Grecia pare sa caute usa de iesire din zona euro, dar alte state se arata gata sa reia dezbaterile pentru trecerea la moneda unica.
In Cehia, prim-ministrul vede intrarea tarii in zona euro ca pe un ajutor pentru economie. Aceasta, dupa ce presedintele ceh a contestat atitudinea rezervata a bancii centrale si a solicitat numirea unor lideri care sa realizeze cat mai curand adoptarea monedei unice.
Polonia este deja incinsa la maximum de febra alegerilor prezidentiale, principala tema a dezbaterilor fiind abandonarea zlotului si integrarea in zona euro, observa reporterii Bloomberg.
Spectacolul Greciei da fiori
Tendita statelor din estul si sud-estul Europei de a-si cauta calea catre zona euro ramane surprinzatoare pentru multi analisti.
"Este chiar interesant cum a evoluat perceptia publica, sunt chiar surprins. Este greu sa iti imaginezi care ar fi argumentele actuale care sa duca la o asemenea schimbare de atitudine, in conditiile in care eurozona a fost scena unor crize teribile in ultimii ani", spune William Jackson, economist in cadrul Capital Economics din Londra.
Obstacole se intrevad la tot pasul. Romania, care a stabilit ca data de trecere la moneda unica europeana anul 2019, dar si Ungaria par prea putin pregatite sa faca fata competitiei economice din eurozona.
Polonia se izbeste de piedici legale in acest proces, in timp ce cehii, mai rezervati, au declarat ca nu vor fixa un temen clar in perioada urmatorilor patru ani.
Pe masura ce... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 16:40
1Recenta criza financiara si economica a scos in evidenta faptul ca proiectul euro are mari avantaje, dar si imperfectiuni majore care genereaza dezechilibre monetare, financiare si economice semnificative si sustine aparitia si dezvoltarea unor tendinte divergente majore.
Se vorbeste intens nu numai de o falie est-vest in Uniunea Europeana, dar si de un clivaj nord-sud, explicabil printr-o "nationalizare" tot mai accentuata a politicilor economice si sociale in dauna unei coordonari extinse a acestor politici si a sporirii solidaritatii si coeziunii statelor membre.
Noul Pact de Stabilitate si Crestere, Uniunea Bancara Europeana, Uniunea Fiscala Europeana sunt numai cateva instrumente stabilite post-criza tocmai pentru a raspunde provocarilor crizei si a configura o zona euro mai bine articulata, functionala si eficienta.
Patru ani ne mai despart de termenul propus pentru intrarea Romaniei in clubul monedei unice asa ca, se nasc o serie de intrebari legitime.
"Drumul Romaniei spre Euro"
La aceste intrebari vor raspunde, in cadrul conferintei "Drumul Romaniei spre Euro: oportunitati si provocari", bancheri de renume si personalitati din industrie.
Adoptarea monedei euro de catre Romania este o obligatie derivand din tratatele Uniunii Europene, singurele aspecte discutabile privind numai indeplinirea conditiilor si momentul aderarii.
Tocmai de aceea, este important sa stim daca anul 2019 reprezinta un termen realist pentru aderarea tarii noastre la... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:50
Preturile nu vor creste odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.
"Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor", a sustinut Voinea.
Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca.
"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetara. Romania nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil. Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.
Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si la Consiliul Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, evenimente... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 12:29
George Friedman, presedintele companiei americane de consultanta strategica Stratfor, a afirmat, joi, la Bucuresti, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.
"Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!", a afirmat Friedman intr-o conferinta sustinuta joi la BNR, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana.
El s-a referit si la exemplul Turciei, tara care are in prezent cea mai ridicata rata de crestere economica din regiune, dupa ce i-a fost refuzata ani la rand aderarea la UE, iar acum nu mai are in centrul politicilor sale integrarea europeana.
Friedman, care s-a declarat un eurosceptic convins, a afirmat ca proiectului Zonei Euro ii lipsesc transparenta si predictibilitatea pentru a mai putea fi convingator. "Cred ca proiectul Zonei Euro a esuat, ceea ce nu inseamna ca si alianta europeana e in acelasi stadiu. Trebuie sa fie o mai buna intelegere a notiunii europene de suveranitate, a statului national aflat in competitie cu celelalte tari vecine.
Cateva secole de istorie europeana si-au pus amprenta", a afirmat Friedman.
La eveniment au participat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu si premierul Victor Ponta.
"Cred ca Romania trebuie sa adopte Euro atunci cand va fi pregatita si cand va fi pregatita si zona Euro, cand vor sti ce vor", a afirmat premierul Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 08:51
Banca Nationala a Romaniei nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea Romaniei in zona euro, intrucat aderarea depinde atat de indeplinirea unor criterii, cat si de contextul european, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale.
"Noi, la Banca Nationala, nu ne-am pus neaparat problema ca Romania sa fie in 2015 in zona euro, pentru ca traim o perioada atat de dinamica si atat de imprevizibila incat putem sa ne trezim si mai repede in zona euro, sau mult mai tarziu", a spus Vasilescu.
Pentr a adera la zona euro Romania are nevoie de un program de obiective clare si trebuie sa indeplineasca anumite criterii.
Astfel, in Romania este nevoie ca inflatia sa fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei tari europene din acest punct de vedere, iar datoria publica sa se situeze la sub 60% din PIB.
Totodata, cursul de schimb va trebui sa fluctueze intr-o banda stabila, iar dobanda pe termen lung sa fie cu doua puncte procentuale peste media celor mai performante trei tari europene sub acest aspect.
Un alt criteriu foarte important este nivelul PIB pe cap de locuitor.
"Ramane de vazut cum ne putem mobiliza ca pana in 2015 sa indeplinim criteriile, chiar daca nu vom intra", a spus consilierul guvernatorului BNR.
El a adaugat ca intrarea in zona euro depinde si de evolutia evenimentelor si de dezbaterile la nivelul Uniunii Europene.
Oficialul a adaugat ca din punctul sau de vedere crearea... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 16:07