Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat joi, intr-o conferinta de specialitate, ca, incepand din luna august, va fi demarata o campanie de control la nivel national pe directia stoparii evaziunii fiscale si a muncii la negru.
"Vom anunta, incepand cu luna august, un program prin care cam toate structurile care au atributii de control, nu doar cea legata de Fisc, ci si ITM-uri, vor declansa o campanie foarte directa pe directia evaziunii si muncii la negru. Sunt deja in constituire echipele respective, se va merge in echipe comune. Deci, aviz celor care fac astfel de lucruri (evaziune fiscala, munca la negru n.r.) . Partea de evaziune in Romania a fost si inca mai este o problema destul de importanta. De ce? De 30 de ani, lucrurile nu s-au schimbat fundamental. Clasa politica, din care fac si eu parte azi, nu a fost deschisa la masuri care sa starpeasca acest fenomen. Am spus lucrurilor pe nume de-a lungul anilor si va puteti uita pe declaratiile mele", a mentionat ministrul de resort.
Teodorovici a afirmat, totodata, ca nu il opreste nimic sa ceara restructurarea Guvernului si a administratiei publice, precum si faptul ca Romania nu a invatat nimic din doua momente "cand a fost prima la fonduri europene".
"Astazi, nu ma opreste nimic sa cer reformarea, restructurarea Guvernului si a administratiei. O sa vedeti in perioada urmatoare anumite lucruri neplacute pentru cei din administratie, dar placute pentru bunul simt si economia corecta din tara... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:30
Fiscul va incepe in 1 mai sa verifice firmele din Ploiesti si Brasov care utilizeaza munca la negru, urmand ca actiunile sa fie extinse la nivel national din 1 ianuarie 2015. Afla din materialul urmator ce presupun controalele pe care inspectorii fiscali urmeaza sa le efectueaze.
Mai exact, Fiscul va incepe din 1 mai sa controleze firmele care utilizeaza munca la negru, iar primii contribuabilii verificati, vor fi cei din Ploiesti si Brasov. AvocatNet.ro a scris pe larg despre riscurile care se supun atat angajatorii, cat si angajatii.
"ANAF solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit. In activitatea de control vor fi formate si angrenate echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului, care au competenta in domeniu", se arata in documentul de presa.
Citeste mai multe despre Din 1 mai, Fiscul incepe controalele pentru depistarea muncii la negru pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 16:59
Munca la negru s-a extins puternic in Statele Unite in ultimii ani, pe fondul somajului ridicat si incertitudinii de pe piata muncii, economia subterana, nefiscalizata, fiind estimata anul trecut la 2.000 miliarde de dolari, fata de un PIB de peste 15.000 miliarde de dolari.
Analistii spun insa ca economia subterana ar putea fi un factor pozitiv pentru cea reala, fiscalizata, deoarece previne o deteriorare mai accentuata a indicatorilor sectoriali si de consum.
"Cred ca economia subterana este destul de mare in SUA. Fie ca vorbim despre munca la negru sau despre imigrantii ilegali, este foarte mare", comenteaza Alexandre Padilla, profesor de economie la Metropolitan State University din Denver, Colorado, citat de CNBC.
Astfel, se estimeaza ca activitatea economica nefiscalizata din SUA a totalizat anul trecut 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu efectuat de economistul Edgar Feige de la Unversity of Wisconsin-Madison.
"In mod normal, ai de-a face cu economii subterane in locuri precum Brazilia sau in sudul Europei. Insa avand in vedere situatia de pe piata muncii si incertitudinea din economie, nu este o surpriza ca a crescut si aici, in Statele Unite", spune Laura Gonzalez, profesor de finante personale la Fordham University.
Economia subterana SUA s-a dublat in raport cu 2009
Potrivit estimarilor lui Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, economia subterana din SUA s-a dublat ca cifra de afaceri... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 12:32
Inspectia Muncii a depistat, in perioada 11 - 15 februarie, un numar de 206 persoane care lucrau fara forme legale, amenzile aplicate pentru munca la negru depasind 1,7 milioane de lei, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de catre institutie.
Inspectia Muncii a facut, in perioada 11 - 15 februarie, actiuni de control in urma carora a aplicat amenzi in valoare totala de 2,735 milioane de lei.
In domeniul relatiilor de munca s-au efectuat 2.454 controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2,16 milioane de lei.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost organizate 1.553 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 575.000 de lei.
Inspectorii de munca au constatat 2.414 deficiente si au aplicat 2.300 de sanctiuni contraventionale.
De asemenea, la sapte angajatori s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare.
Principalele abateri constatate in cadrul controalelor au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, in fisa postului nu s-au stabilit atributiile corespunzatoare pentru toti salariatii, contractele individuale de munca nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la indeplinire masurile obligatorii dispuse in controalele anterioare, primirea la munca a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 12:02
Autoritatile au aplicat amenzi de 6,8 milioane de euro companiilor din Grecia pentru incalcarea reglementarilor referitoare la asigurarile sociale.
Unul din trei angajati din Grecia nu are asigurare sociala si nu este inregistrat in actele companiei unde lucreaza, potrivit unor inspectii derulate de o agentie guvernamentala elena in primele sase luni ale acestui an, in timpul carora au fost verificate 18.698 de afaceri, arata Mediafax.
Verificarile comune ale echipei de inspectie a muncii (SEPE) si serviciului de monitorizare a asigurarilor sociale (EYPEA) au identificat 35.674 persoane care lucreaza fara asigurari sociale.
De asemenea, acestia nu erau inregistrati nici in actele companiilor pentru care lucrau. Aproape 43% din persoanele care lucrau la negru sunt cetateni straini, restul fiind greci.
Economia Greciei se afla in al cincilea an de recesiune, iar PIB este estimat sa scada si anul urmator. Statul elen a fost nevoit sa ceara ajutor financiar extern, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a ridicat la niveluri nesustenabile costurile de imprumut. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:50
Criza a inmultit numarul romanilor care muncesc la negru, iar taxele si impozitele par a fi tot mai impovaratoare pentru angajatorii romani. Expertii atrag atentia asupra faptului ca statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an din evaziune fiscala.
Numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, mai mult de o treime(35,3%) din totalul salariatilor fata de 900.000 in 2008, potrivit raportului intocmit de Consiliul Fiscal.
Raportul arata ca la sfarsitul lui 2011, lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,348 de milioane de oameni munceau la negru.
In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului in guvernarea Nastase, statul pierde 18 miliarde de euro pe an din evaziune fiscala.
"Un angajator practica mai multe sisteme de plata. Cei pe care noi ii consideram la alb, ei de fapt sunt la gri. Nivel evaziunii ajunge la 18 miliarde de euro.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, se bazeaza doar pe cifrele pe care le poate obtine de la statistica: CAS, impozit pe venit, TVA. TVA-ul la nivelul veniturilor fiscale reprezinta cam 46%, dar la nivelul veniturilor bugetare are o pondere de aproape 25%", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB in Romania a fost de 27,2% in anul 2011, semnificativ mai mic decat in Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:42
O treime din salariatii (35%) munceau "la negru" in Romania, la finalul lui 2011, in crestere cu aproape 900.000 fata de finalul lui 2008, se arata in raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal.
Potrivit raportului, la finalul lui 2011 lucrau in economie 6,647 milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 milioane de salariati. Astfel, rezulta ca diferenta de 2,349 milioane de persoane munceau "la negru".
Totodata, ponderea salariatilor care muncesc "la negru" a crescut de la 22,5% in 2008 la 35,3% in 2011.
Raportul arata ca numarul celor care muncesc in economia neobservata a crescut constant, de la 1,467 de persoane in 2008, la 1,799 de persoane in 2009, 2,257 de persoane in 2010 si 2,349 de persoane in 2011.
"Conform calculelor Consiliului Fiscal pe baza datelor INS, evaziunea fiscala are o dimensiune ridicata in Romania, doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit ea reprezentand 10,3% din PIB in anul 2010. Daca Romania ar colecta impozitele si taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeana. O reforma profunda a administrarii taxelor si impozitelor in Romania tintita in directia cresterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesara", se arata in raport. mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:58
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Ministerul Muncii, ca dupa doua zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost incheiate 42.000 de contracte de munca, ceea ce inseamna ca "42.000 de oameni au o garantie in plus la sanatate, la somaj, la pensie si un salariu conform legilor".Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a spus ca in 2 si 3 mai au fost facute 652 de controale la angajatori, pentru depistarea si eliminarea muncii la negru, in urma carora au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca.
"Daca, in general, intr-o zi se inregistrau 10-12 contracte, astazi, in doar doua zile s-au inregistrat 42.000 de contracte de munca, fapt ce subliniaza eficienta Codului Muncii si a faptului ca aceste controale pe care le-am dispus intr-o maniera centralizata, cu participarea Politiei, Jandarmeriei, Garzii Financiare si a Inspectiei Muncii isi arata roadele", a precizat Emil Boc, la iesirea din sediul Ministerului Muncii.
El a precizat ca prin incheierea acestor contracte de munca "42.000 de oameni au o garantie in plus la sanatate, la somaj, la pensie si, evident, un salariu conform legilor acesei tari".
Emil Boc a adaugat ca aceste controale vor continua si ca le-a transmis tuturor inspectorilor de munca din tara ca obiectivul principal este sa fie incheiate cat mai multe contacte de munca si, in subsidiar, aplicarea sanctiunilor contraventionale sau, daca este cazul, penale.
Ministrul interimar al Muncii a adaugat ca in cele doua zile de... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 16:04
Economia subterana a crescut alarmant, in tarile dezvoltate, in ultimii doi ani, odata cu resimtirea crizei, conform calculelor facute de economistii internationali. Munca la negru si eschivarea de la plata taxelor sau impozitelor pe salarii devin din ce in ce mai frecvente, chiar si in tarile dezvoltate."Din cauza crizei economice, economia subterana va creste in 2010 in tarile dezvoltate, dupa ce oricum a crescut in 2009", se arata intr-un studiu recent al lui Friedrich Schneider, economist austriac si specialist in economia subterana, scrie Le Figaro. Conform calculelor sale, cota economiei negre in produsul intern brut (PIB) in tarile OECD a crescut de la 13,3% in 2008 la 14% in 2010. In Franta, acest raport a crescut de la 11,1% la 11,7%.Cresterea poate parea mica, dar pune capat tendintei descendente inregistrata la sfarsitul anilor '90. Tarile baltice si tarile mediteraneene se confrunta cu cele mai mari raporturi. Economia subterana reprezinta 25% din PIB in Grecia si in jur de 40% in Letonia si Estonia. Belgia are cea de-a cincea cea mai mare economie subterana din tarilor membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Numai Grecia, Italia, Spania si Portugalia au un scor mai rau decat aceasta tara. In 2010, 61 miliarde de euro, bani negri, vor circula in economia subterana in Belgia, adica 17,9% din PIB, scrie si 7 sur 7. Companiile accepta o asemenea situatie pentru a compensa pierderea de venituri, iar angajatii accepta... mai mult
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 01:31