Cunoasteti expresia "banii nu au miros"? Ei bine, autoritatile din Grecia vor sa demonstreze contrariul si vor folosi caini dresati pentru a depista bancnotele false, dar si pe cei care vor sa scoata sume uriase, ilegal, din tara.
Directia vamilor din statul elen spera astfel sa reduca frauda fiscala, transmit agentiile AFP si Reuters.
Ciobanestii germani, labradorii si ciobanestii belgieni sunt patrupedele care pot fi pregatite cel mai bine pentru o astfel de sarcina.
Ideea este ca cerneala de pe bancnote are miros ce poate fi detectat de cainii antrenati in acest scop, iar mai multe tari, printre care si Franta, s-au dotat deja cu animale pentru a lua urma banilor care ies ilegal din tara.
Asa cum am ...citeste mai departe despre "Grecia vrea sa combata evaziunea fiscala cu ajutorul cainilor antrenati sa gaseasca bani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 17:06
Guvernul elen face tot ce poate ca sa-i convinga pe grecii care si-au ascuns banii in conturi din Elvetia sau alte paradisuri fiscale sa aduca sumele inapoi in tara pentru a consolida sistemul bancar al Greciei.
Un nou proiect de lege este in lucru pe masa guvernantilor, acestia intentionand sa renunte la actiunile penale impotriva evazionistilor, ba chiar sa le acorde si o reducere la impozite in cazul in care aduc banii inapoi in tara, relateaza Bloomberg.
Anuntul privind acordarea unor stimuli fiscali pentru evazionistii cu conturi in afara Greciei a fost facut de ministrul adjunct de finante, Trifon Alexiadis, care a precizat ca, pe langa renuntarea la acuzatiile de natura penala, guvernul elen va proceda la o taxare dupa impozitele existente in anul in care a fost realizata averea ascunsa.
"Nu vom ierta chiar totul, dar vor fi stimulente care sa atraga populatia. Sa zicem ca cineva a declarat intr-un an un profit de 200.000 de euro, dar a realizat 500.000; diferenta va fi taxata conform impozitelor practicate atunci.
Propunerile de impozitare cu 10-15 la suta nu sunt luate in calcul, procentul va fi mai mare", a declarat Alexiadis intr-un interviu acordat presei locale.
Proiectul de lege ar urma sa fie dezbatut in Parlamentul elen si supus negocierilor cu creditorii internationali, a mai mentionat adjunctul ministrului de Finante.
Atena se pregateste sa lanseze un nou program de austeritate impus de memorandumul cu creditorii din zona euro, iar... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:02
Speranta unui nou program de asistenta financiara ii face pe inspectorii fiscali din Grecia sa-si ia munca in serios. Pe langa valurile de turisti care se scurg spre insulele grecesti trec in goana mare roiuri de angajati ai Fiscului, porniti in cautarea evazionistilor.
In doar doua saptamani, pana pe 9 august, inspectorii fiscali au verificat 11.232 firme acordand o atentie deosebita celor din zonele turistice, unde ministerul de Finante sustine ca ilegalitatile sunt in floare, arata Bloombeg.
De la hoteluri pana la ultima taverna
Restaurante, cluburi, baruri, magazine de suveniruri si alte mici afaceri din zonele turistice ale Atenei sau din insulele Rodos si Santorini au fost luate cu asalt de inspectori.
Frenezia autoritatilor este alimentata de angajamentul premierului Alexis Tsipras, luat in fata creditorilor internationali, de a reduce drastic nivelul evaziunii din Grecia.
Evaziunea este considerata una dintre cauzele care au declansat in 2010 profunda criza a datoriilor din Grecia, iar ministrul supleant de Finante, Tryfon Alexiadis, a promis auditarea tuturor firmelor, incepand cu hotelurile de lux pana la ultima taverna.
In randul micilor intreprinzatori parerile sunt in continuare impartite, dar o usoara schimbare de mentalitate se vede.
"Asa ar trebui sa fie. Ne supunem legii, taiem bonuri si declaram veniturile. Nu poti sa tai doar 100 de bonuri intr-un restaurant cand tu deja ai servit 500 de mese", crede proprietarul unui magazin de... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 12:50
Lipsa banilor gheata din portofelele elenilor are un efect benefic pentru economia din Grecia. Peste un milion de carduri de debit au fost create in tara dupa impunerea controlului capitalului si stabilirea plafonului maxim de retrageri saptamanale la 420 de euro.
Intr-o economie in care tranzactiile cash nedeclarate detin o pondere de 25%, intensificarea operatiunilor cu mijloace electronice de plata are darul de a face lumina in zona evaziunii, relateaza agentia Bloomberg.
Record uluitor
Cea mai mare banca elena, Banca Nationala a Greciei a emis peste 400 de mii de carduri de debit in ultimele 4 saptamani.
Alpha Bank a emis 220 de mii de carduri de debit numai in luna iulie, numarul lor depasind cifra cardurilor emise de banca in tot anul 2014.
"Oamenii au realizat ca asa au acces la banii lor, pensionarii fiind cei care au solicitat cele mai multe carduri", explica Leonidas Kasoumis, directorul departamentului de credite persoane fizice din cadrul bancii.
In primele zile de la introducerea restrictiilor de retragere a numerarului, numarul de plati in sistem electronic din benzinariile si supermarketurile din marile orase s-a dublat, iar in zonele rurale s-a triplat.
"Controlul capitalului a fost un factor declansator. Este bine pentru comercianti, in conditiile in care banii lichizi sunt din ce in ce mai putini.
Este bine si pentru banci, care inregistreaza o reducere a costurilor operationale. Cel mai bine se reflecta insa in economie", opineaza... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 12:07
Criza elena pare sa intre intr-o noua faza, pe masura ce Germania, Grecia si troika creditorilor (FMI, BCE si CE) sunt tinta criticilor acerbe aduse fata de noul program de reforme impuse tarii.
Unul dintre cei mai inversunati adversari ai conditiilor sub care urmeaza sa se deruleze cel de-al treilea program de asistenta financiara este laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.
"Ce este ciudat la noul program este ca nu are sens nici pentru Grecia, nici pentru creditori", afirma economistul american intr-un comentariu din New York Times.
Senzatie de dejà vu
"Pe masura ce citeam conditiile celui de-al treilea memorandum intre Grecia si creditori am fost confruntat cu o senzatie de dejà vu", explica Stiglitz.
Economistul face referire la perioada de final a anilor '90, in care, din pozitia de economist sef al Bancii Mondiale a urmarit efectul devastator al reformelor cerute de FMI pentru statele din Asia de Est.
"Acesta a fost cauzat nu doar de austeritate, ci si asa zisele reforme structurale, in care FMI-ul se lasa adesea pacalit sa impuna masuri care favorizeaza anumite interese in detrimentul altora.
Au fost sute de conditii stabilite in fiecare memorandum: unele majore, altele insignifiante; unele bune, alte rele sau chiar strigatoare la cer, majoritatea neatingandu-si scopul pentru care au fost initiate", isi adduce aminte Joseph Stiglitz.
In 1998, FMI a reusit sa falimenteze sistemul bancar din Indonezia. Directorul de... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 17:25
Guvernatorul uneia dintre cele mai mari regiuni din Grecia, Attica, acuza liderii europeni de favoritism, considerand ca Grecia nu are de ce sa fie amenintata cu excluderea, atat timp cat Bruxellesul tine in Uniune tari precum Romania si Bulgaria.
"Nu poti pastra Romania si Bulgaria in UE si sa te angajezi in negocieri de aderare cu Turcia, in timp ce fortezi Grecia sa paraseasca familia europeana", a declarat Rena Dourou, guvernator al Atticai din partea Syriza, citata de agentia Sputnik.
Aere de olimpieni
Din punctul de vedere al guvernatorului din Attica, toate negocierile se vor dovedi fara solutie, daca planul liderilor europeni tinteste doar sa excluda Grecia din UE.
"In acest caz nu va aparea nicio solutie, asa cum nu va exista nici daca ni se cere sa reducem nivelul pensiilor la plafonul intalnit in Croatia sau alte tari din Balcani" a explicat Douru.
Reprezentanta stangii extreme considera ca amenintarea cu excluderea Greciei din zona euro, proferata de cativa politicieni europeni, printre care si Angela Merkel, nu va face decat sa extinda fenomenul de balcanizare pana in bazinul mediteranean.
"Nu avem nevoie de o noua zona balcanica. Daca o tara din zona euro va parasi uniunea monetara va fi dezastru pentru toata lumea", sustine Dourou.
"Nu avem institutii!"
Rena Dourou sustine ca actualul guvern se confrunta cu o serie de dificultati in a initia o parte din reformele gandite de Atena sau chiar de catre creditorii tarii.
"Pare usor sa... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 12:43
25Dupa cheltuirea a peste 240 de miliarde de euro acordati in cadrul celor doua programe de asistenta financiara si cinci ani de austeritate, cu taieri salariale si reduceri de posturi, Grecia este in pragul unui dezastru economic iminent.
Ramasa fara rezervele financiare necesare pentru a-si plati transele imprumuturilor, tara a optat sa spuna NU unei oferte lansate de creditori, care prevedea o si mai mare inrautatire a conditiilor de trai.
Pentru o retrospectiva a dezastrului economiei elene privirea trebuie aruncata tocmai pana in anii '80, moment in care grecii au inceput sa se imprumute masiv, arata publicatia Business Insider.
Dependenta de credite
In urma cu trei decenii si jumatate, pe scena politica greaca existau doar doua formatiuni principale, care se succedau la guvernare: partidul de centru-stanga PASOK si liberalii moderati de centru-dreapta de la Noua Democratie.
Imprumuturile statului grec, initiate in prima jumatate a anilor '80, au fost mentinute in ciuda alternantei la putere a celor doua partide.
Pana la urma, politicienii din ambele tabere foloseau banii in acelasi scop: crearea de noi posturi administrative pentru clientela politica.
Acordarea unor salarii grase in sistemul bugetar a influentat in cele din urma piata muncii, nivelul salarial din sfera privata crescand apoi destul de rapid.
Ceea ce a fost privit cu ochi buni de catre salariatii eleni s-a dovedit o sperietoare pentru investitori care au concluzionat ca Grecia... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:23
1Au trecut exact cinci ani de cand Grecia s-a integrat in mecanismul european de sprijin in colaborare stransa cu Fondul Monetar International (FMI).
In acea perioada de timp datele financiare principale dar si critice ale tarii erau urmatoarele: La finele anului 2010 Produsul Intern Brut (PIB) se ridica la 222,151 miliarde. Datoria publica era 148,3 % ca procent al PIB.
Somajul se ridica la 12,5%. Procentul grecilor care traiau sub limita saraciei (venit sub 60% din venitul national mediu disponibil) era de 27,6 0/0.
Politica de austeriatate extrema aplicata tarii din ordinul creditorilor internationali in toti acesi ani a inrautatit mai mult realitatea financiara sociala.
Astfel, astazi PIB s-a redus la 186,54 miliarde. Datoria publica a urcat la 176% ca procent al PIB. Somajul s-a ridicat spectaculos la 26%, lovind mai ales tinerii, multi dintre care cu studii stralucite au fost nevoiti sa emigreze in strainatate.
In aceasta conjunctura critica talente astfel pierdute ar fi putut ajuta tara. Procentul grecilor ce traiesc sub limita saraciei este de 34,6 % sau 3.795.100 de persoane.
In baza datelor expuse mai sus, oricine isi poate da seama ca programul de consolidare bugetara intr-o tara aflata deja in recesiune inainte de anul 2010 a esuat total si nu este deloc rational, din punct de vedere economic social, sa se continue aplicarea sa.
Aceasta politica bugetara restrictiva si masurile de austeritate formeaza o spirala letala datorie - recesiune -... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 14:17
Inspectorii fiscali din Romania au inceput o ampla campanie, prin care incearca descurajarea evaziunii fiscale, astfel ca tara noastra ar putea deveni un model pentru Grecia, arata Bloomberg.
Dupa ce a renuntat la meseria de sofer pentru a deveni negustor ambulant, axandu-se pe vanzarea de sampoane si cafea intr-o piata din Bucuresti, Costin Dumbrava urmareste acum cu atentie inspectorii antifrauda care ar putea sa puna bete in roate afacerii sale infloritoare.
Barbatul, in varsta de 45 de ani, are o taraba unde vinde bunuri provenite din Ungaria si Austria clientilor atrasi de preturile atragatoare, care in multe cazuri sunt si cu un sfert mai mici decat cele din supermarketuri.
Secretul succesului sau? Nu plateste taxele la stat, nici macar TVA.
Citeste mai departe despre "Bloomberg: Romania, campanie agresiva de combatere a evaziunii fiscale. Lectie pentru Grecia?" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 08:09