Prim-ministrul Victor Ponta a fost inculpat oficial, luni dimineata, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in dosarul Turceni-Rovinari in care este implicat si senatorul PSD Dan Sova.
De asemenea, anunta DNA, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Victor Ponta.
Victor Ponta a ajuns la DNA: Ma pravaliti! Mi-ati dat o camera in cap!
In comunicat se mai arata ca procurorii "au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', in prezent prim-ministru al Romaniei".
Premierul este acuzat de 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor.
DNA subliniaza ca, "exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de... citeste mai departe despre "Victor Ponta, inculpat oficial in dosarul lui Sova - DNA i-a pus sechestru pe avere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 12:12
Scriu aceste randuri, pornind de la faptul ca sunt impotriva evaziunii fiscale de orice fel. Cer bon si il iau de fiecare data cand plec dintr-un magazin.
Trebuie sa fim constienti ca nu putem avea un stat care sa faca investitii majore si sa creeze locuri de munca fara ca fiecare dintre noi sa contribuie cu o suma de bani.
Ceea ce ma revolta, in schimb, e cum suntem tratati de stat si de functionarii sai. Ma deranjeaza ca, la nivelul administratiei fiscale, toti suntem considerati potentiali evazionisti. Ma deranjeaza ca nu exista nicio masura de preventie si ca nu exista o a doua sansa.
Nu poti sa penalizezi pe cineva, nu poti sa-i blochezi conturile, nu poti sa-i iei dobanzi la penalitati, iar tu, administrator fiscal, n-ai stat niciodata de vorba cu contribuabilul respectiv, nu l-ai anuntat ca incalca legea si nu i-ai dat nicio perioada de gratie sa revina in cadrul legal.
Pur si simplu, nu inteleg de ce statul e impotriva afacerilor, a initiativei personale si de ce ...citeste mai departe despre "Victor Ponta a deschis un nou front de lupta impotriva clasei de mijloc" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 06:24
Premierul Victor Ponta scrie, pe contul sau de Facebook, ca a refuzat sa raspunda intrebarilor unui jurnalist, facand referire la cele despre cazul Sova, aratand ca nu raspunde intrebarilor care vin din partea angajatilor companiilor despre care afirma ca fac evaziune fiscala.
"Doresc sa lamuresc situatia foarte clar si sa explic refuzul meu de azi de a raspunde la intrebarea unui anume jurnalist (si chiar as dori sa aflu parerea celor care citesc aceasta pagina de FB!).
Ocupand o functie publica, platita din banii contribuabililor, este corect si obligatoriu sa raspund la intrebarile (si sa particip la emisiunile) tuturor reporterilor si jurnalistilor reprezentand companiile de presa care platesc corect taxe si impozite - oricat de critice sunt acestea fata de activitatea mea!
Ca sef al Guvernului insa, in contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie sa dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscala, nu platesc nici macar contributiile ...citeste mai departe despre "Ponta explica refuzul de a raspunde intrebarilor jurnalistilor: Companiile lor fac evaziune fiscala!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 15:18
Premierul Victor Ponta a declarat ca, pentru a spori incasarile bugetare, ar fi necesara declansarea unei "cruciade" impotriva insolventelor si toleranta zero la evaziunea fiscala.
"Haideti sa incepem cu o mica cruciada, sa avem toleranta zero la insolventa. (...) Pe cifre, 40 de miliarde de lei avem de incasat la buget de la firme aflate in insolventa.
Eu nu zic ca nu cred ca cineva recupereaza 100 % debitele din insolventa. (...) dar hai sa recuperam 25%. 10 miliarde de lei in plus venituri anul acesta pentru ca vorbim de evaziune fiscala legala in care un judecator, un administrator special, vine si ne ajuta sa nu platim taxe", a declarat, joi, premierul la dezbaterea prilejuita de lansarea "Pactului pentru fiscalitate", eveniment derulat sub egida Academiei ...citeste mai departe despre "Ponta: Sa incepem o cruciada impotriva insolventelor. Toleranta zero la evaziunea fiscala" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 20:10
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale 's-au simtit in incasarile bugetare' si a afirmat ca, pe langa un sistem din ce in ce mai sigur de lupta impotriva acestui fenomen, trebuie sa se lucreze si la ideea ca fiecare cetatean trebuie sa isi plateasca taxele.
"Toata lumea, cand este intrebata cum faci sa reduci taxele si sa cheltui mai mult, spune ca lupta cu evaziunea fiscala. Realitatea este, ceea ce prezentati dumneavoastra in studiu, ca mai este inca mult spatiu de recuperat dintr-o combatere reala a evaziunii fiscale. Si, cel putin dupa reorganizarea ANAF cu Directia Antifrauda, dupa colaborarea cu toate institutiile statului si actiunile de combatere a evaziunii fiscale s-au simtit in incasarile bugetare, faptul ca se poate si ca exista un spatiu foarte mare. Ma uitam pe primele 11 luni, avem 12 miliarde de lei incasati in plus la buget, o mare parte dintre acestia venind tocmai din combaterea evaziunii fiscale. Insa as vrea sa nu cadem in pacatul ca doar daca lucram la efect rezolvam problema", a declarat premierul, la Palatul Victoria, informeaza Agerpres.
Victor Ponta a adaugat ca, pentru o combatere cat mai eficienta a evaziunii fiscale, trebuie avute in vedere si cauzele.
"E ca si cand credem ca doar daca avem politisti, procurori, judecatori nu mai avem infractiuni in Romania. (...) E bine sa avem si ca avem un sistem din ce in ce mai sigur de combatere a evaziunii fiscale, dar trebuie mult lucrat si... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:09
Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe.
Prezent, miercuri, la Fabrica Coca-Cola din Ploiesti, la inaugurarea unei noi linii de productie, premierul Victor Ponta a afirmat, intr-o declaratie data presei, ca apreciaza companiile "serioase" cum este Coca-Cola, care platesc taxe la bugetul de stat, compensand astfel evaziunea fiscala pe care o fac alte firme.
In acest context, premierul a acuzat Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen.
"Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe", a spus Ponta.
Intrebat despre legea insolventei, el a afirmat ca actuala lege a insolventei "incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe".
Ponta a adaugat ca actuala lege a insolvenetei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneaasca.
El a mai spus ca, anual, compania Coca-Cola plateste, in Romania, taxe si impozite in cuantum de... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:21
Taxa pe valoarea adaugata la paine va fi redusa doar daca asociatiile de producatori din industria painii vor ajuta Guvernul sa combata evaziunea fiscala, mesaj care le va fi transmis in perioada imediat urmatoare, a declarat premierul Victor Ponta.
"O sa le spun ca facem acum un sacrificiu cu TVA-ul doar daca fac si ei un sacrificiu sa ne ajute sa luptam impotriva evaziunii fiscale, ca altfel, n-o facem", a spus Ponta la RTV.
El a precizat ca va avea in acest sens o discutie cu asociatiile producatorilor din industria painii. mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 09:52
Premierul Victor Ponta crede ca ideea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a strange informatii de la cetateni ar putea incuraja delatiunea si nu va functiona la fel de bine cum se intampla in strainatate.
Prim-ministrul a declarat, luni, la Targu Jiu, intr-o conferinta de presa, ca in strainatate sistemul respectiv se bazeaza pe spiritul civic al cetatenilor.
In alte tari, acest sistem functioneaza pe baza spiritului civic, in timp ce in Romania "s-ar putea sa functioneze pe spiritul delatiunii", a mentionat premierul.
Ponta a precizat si ca i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, sa prezinte mai intai Guvernului astfel de idei si abia apoi sa le faca publice prin intermediul presei.
"L-am rugat pe domnul Voinea intai sa ne prezinte noua ideile si dupa aceea sa le prezinte in presa", a declarat primul ministru.
Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia.
Fiscul vrea sa-i recompenseze pe romanii care dau informatii despre firme
"In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi", a declarat Voinea.
Oficialul MFP a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:15
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a raportat pentru perioada aprilie-iunie incasari la bugetul de stat mai mari cu 1,2 miliarde lei din combaterea retelelor de evaziune fiscala, comparativ cu primul trimestrul a acestui an, a declarat premierul Victor Ponta.
Prezent la inaugurarea noului sediu al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, premierul a precizat ca a primit marti aceste date de la conducerea ANAF.
El a aratat ca si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a contribuit la reducerea evaziunii fiscale, prin intarirea controlului la granita, si a apreciat ca frontierele Romaniei vor deveni in scurt timp, "spre surpriza multora", unele dintre cele mai sigure frontiere externe ale Uniunii Europe mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 19:04