Social-democratii au oferit, marti, o explicatie halucinanta pentru amendamentul votat de deputatii juristi prin care inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.
Astfel, deputatul PSD Alexandru Balanescu a spus ca este ca in cazul unui viol, cand victima se casatoreste cu unul dintre violatori, iar complicii scapa de acuzatii.
"Daca imi permiteti, stimati colegi, in Codul Penal exista aceasta posibilitate de rezolvare a pedepsei participantilor la savarsirea unei fapte penale, in sensul ca o clauza care e benefica pentru o multime de inculpati se extinde si la ceilalti inculpati, indiferent de cine a indeplinit sau nu...
De exemplu, la viol... luarea in casatorie sau impacarea partilor se extinde si la complicii participanti la o asemenea fapta penala. Asa si la evaziune, daca se acopera prejudiciul de catre unul dintre inculpati in totalitate, aceasta clauza poate beneficia si celorlalti participanti ca o practica si ca o conduita vizand sanctionarea participantilor in procesul penal", a sustinut deputatul PSD Alexandru Balanescu, citat de Epoch Times.
In replica, deputatul USR Stelian Ion a precizat ca reglementarile privind violul nu se regasesc in actualul Cod Penal. Mai mult, a subliniat el, o persoana care a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru ea.
"Imi cer scuze, dar reglementarile astea cu violul erau pe codul vechi si foarte vechi, nu mai au nicio legatura. Pe de... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 15:13
Inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.
Decizia a fost luata, marti, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care a modificat Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Proiectul urmeaza sa ajunga la vot, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor, for decizional pentru initiativa legislativa, au declarat surse politice pentru Mediafax.
"Dispozitiile art.10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art.8 si art.9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia", prevede amendamentul adoptat in raportul suplimentar.
PNL si USR au votat impotriva acestui amendament.
In forma amendata de Comisia Juridica, la inceputul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede ca: " (1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala".
De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de catre deputatii juristi, in sedinta din 9 octombrie a comisiei parlamentare.
Dupa alineatul (1) se introduc trei noi... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 12:48
Un cetatean sirian din Alep a infiintat mai multe firme fantoma in Romania si ar fi emis mai multe facturi fictive unor firme in schimbul unui comision, potrivit procurorilor DNA. Detaliile apar in dosarul in care milionarul Nelu Iordache si firma Romstrade au fost trimisi in judecata pentru evaziune fiscala.
In acelasi dosar, afaceristul Ali Imad este judecat pentru complicitate la evaziune fiscala.
Procurorii acuza ca Nelu Iordache ar fi inregistrat, in decembrie 2012, in contabilitatea Romstrade SRL achizitii fictive de materiale de constructii in suma totala de 58.921.812 lei, in scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit si al deducerii nelegale de TVA. Prejudiciul: 9.427.490 de lei, aproximativ 2 milioane de euro.
Nu au dat declaratii la DNA
Potrivit dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Nelu Iordache si Ali Imad s-au prevalat la DNA de dreptul de a nu da declaratii.
Cele 5 volume ale dosarului de urmarire penala din acest caz dezvaluie ca evaziune fiscala cu ajutorul firmelor fantoma inca se mai practica in Romania. In esenta, doua firme controlate de Ali Imad, Ramo-Time SRL si Daima Construct SRL, au emis doua facturi catre Romstrade SRL, care era controlata de Nelu Iordache.
Din actele Garzii Fiannciare a reiesit ca cele doua firme au avut un comportament disimulat de tip fantoma.
Schema
Ramo-Time a facturat catre Romstrade SRL suma de 46.939.538,98 lei -din care 9.085.072,06 lei reprezinta TVA, iar Daima Construct suma... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 00:00
Compania Energy Holding a fost pusa sub urmarire penala, ca persoana juridica, pentru evaziune fiscala si delapidare, statul fiind prejudiciat cu aproape o jumatate de milion de euro, au precizat surse judiciare.
Potrivit surselor citate, compania este acuzata ca ar fi achizitionat terenuri supraevaluate de la o persoana fizica si de la afaceristul Said Baaklini, prejudiciul fiind de peste sase milioane de euro.
Dosarul ar fi fost disjuns, spun aceleasi surse, dintr-un alt dosar al omului de afaceri instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, cazul fiind cercetat in acest moment de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (PCAB).
In 4 august, politisti de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din Sectorul 1 au efectuat ...citeste mai departe despre "Compania Energy Holding, acuzata de delapidare si evaziune fiscala: Prejudiciu de 500.000 de euro (surse)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Septembrie 2016, ora 17:01
Procurorii DNA au transmis, joi, ca Robert Negoita, primarul sectorului 3, este urmarit penal pentru fapte comise in momentul in care era administrator al unor societati comerciale.
Acesta este acuzat de evaziune fiscala in forma continuata, informeaza un comunicat al DNA.
Procurorii au stabilit ca, in perioada 2005 - 2009, Robert Negoita a construit, in vederea vanzarii, trei ansambluri rezidentiale formate din vile si blocuri de locuinte si locuri de parcare, situate in Bucuresti, in orasul Voluntari si orasul Popesti Leordeni, dupa cum arata DNA intr-un comunicat de presa.
"In perioada 2005-2009, prin folosirea resurselor societatilor pe care le administra, suspectul Negoita Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si ...citeste mai departe despre "Robert Negoita, urmarit penal - Ce acuzatii i se aduc" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Aprilie 2016, ora 11:25
Zece membri ai unei familii turce sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala cu un prejudiciu de 6 milioane de lei, ce ar fi fost produs timp de aproape doi ani prin vanzarea de imbracaminte si incaltaminte in aproape 100 de magazine de tip "orice produs la 15 lei".
Politistii Serviciului pentru Investigarea Criminalitatii Economice din Politia Capitalei si inspectorii Directiei Generale Antifrauda din ANAF au facut, joi, 205 perchezitii in Capitala si 27 de judete, la firme care vand articole de imbracaminte si incaltaminte, precum si la 75 de persoane, suspectate de evaziune fiscala de aproximativ sase milioane de lei.
In urma perchezitiilor, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 10 de persoane fizice pentru savarsirea in forma continuata a infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.
Astfel, au fost retinuti Hasan Ozdal, Ali Riza Ozdal, Muhammed Ozdal, Erol Ozdal, Serkan Ozdal si Mihaela ...citeste mai departe despre "Orice produs la 15 lei: Membrii unei familii turce, urmariti penal - Prejudiciu urias" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 22:31
Procurorii DNA Ploiesti au extins urmarirea penala in cazul fostilor directori generali ai Apa Nova Laurent Lalague si Bruno Roche, dar si pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu, noile acuzatii fiind evaziune fiscala, spalare de bani si interceptari ilegale.
Joi dimineata, la sediul DNA Ploiesti a venit fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, cercetat pentru trafic de influenta in acest dosar. La iesire, Moisescu le-a declarat jurnalistilor ca procurorii i-au adus la cunostinta ca este suspectat si de evaziune fiscala si spalare de bani.
Tot joi, la DNA Ploiesti, au ajuns si omul de afaceri Ovidiu Semenescu, cercetat pentru trafic si cumparare de influenta, dar si fostul director general al Apa Nova Bucuresti, Bruno Roche, in cazul caruia procurorii fac cercetari pentru cumparare de influenta, cercetarile fiind extinse si pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
La DNA a fost citat si un alt fost director general al Apa Nova Laurent ...citeste mai departe despre "Dosarul Apa Nova: Urmarirea penala extinsa pentru Moisescu, Semenescu, Roche si Lalague" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 16:28
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, este urmarit penal de procurorii DNA pentru mai multe fapte, in dosarul in care au fost facute perchezitii legate de HCM Baia Mare.
El este acuzat de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la evaziune fiscala, toate in forma continuata.
In dosar, mai sunt cercetati pentru fapte similare Aurica Popa si, sub control judiciar, Florin Sandu Nasaiescu - contabil in cadrul clubului HC Municipal Baia Mare si Ioachim-Nicolae Fat - director al echipei HC Minaur (echipa masculina).
Procurorii DNA au dispus, joi, luarea masurii controlului judiciar pentru 60 zile fata de Liviu-Ioan Bala, director executiv al HCM Baia Mare.
DNA: Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, in perioada 2014 - septembrie 2015, Liviu Bala, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit in mod defectuos mai ...citeste mai departe despre "Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, urmarit penal de DNA" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 17:33
Patronii unor firme care aveau contracte cu autoritatile din Prahova au fost pusi sub urmarire penala in cazul dosarului de evaziune fiscala de 35 de milioane de euro. In acelasi dosar, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG) Marcel Pavaleanu este arestat.
Astfel, sase persoane sunt urmarite penal pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa dat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, citat de Mediafax.
RMGC, urmarita penal pentru evaziune - un procuror vine cu detalii
Cei sase inculpati sunt Ionescu Dragos Ioan, Onea ...citeste mai departe despre "Cad capete in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro: Alti urmariti penal" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 08:11