Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, considera ca evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala si anunta ca la inceputul acestui an va introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ministerului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.
Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor.
Premierul Ludovic Orban declara la mijlocul lunii decembrie ca Romania are cea mai mare evaziune si cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeana.
"Suntem tara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred ca TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentarii bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident ca trebuie imbunatatita colectarea TVA, dar pentru imbunatatirea colectarii TVA-ului si ANAF-ul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a precizat Ludovic Orban.
Citeste mai departe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 12:05
Este de notorietate ca evaziunea fiscala este masiva in economii/societati cu institutii slabe, in care respectul fata de lege este distorsionat si de o relatie defectuoasa intre stat si cetatean.
Plata mult sub prevederi legale a obligatiilor fiscale (impozite si taxe) este de pus in relatie cu functionarea unui sector subteran vast, ce include activitati certate cu legea.
Veniturile fiscale din Romania se situeaza de ani buni la cca 28% din PIB, unul dintre cele mai scazute niveluri in Uniunea Europeana. Economia subterana autohtona are o dimensiune dintre cele mai mari (raportata la PIB) in UE - intre 25-30%.
Chiar daca admitem ca in tari mai putin dezvoltate zona subterana a economiei si evaziunea fiscala sunt mai mari decat in societati cu institutii puternice si cu respect fata de lege, cifrele din Romania trebuie sa intrige pe cat mai multi si sa provoace reactii mai ferme din partea celor care au in grija treburile si interesele publice.
Evaziunea fiscala este de ...citeste mai departe despre "Evaziunea fiscala loveste in robustetea economiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 12:32
Peste 80 de tari s-au angajat miercuri, la Berlin, sa infiinteze pana in 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informatii financiare, un progres notabil in lupta impotriva fraudei fiscale si totodata o lovitura la adresa secretului bancar, relateaza AFP.
In acord multilateral in acest sens a fost incheiat in finalul Forumului mondial privind transparenta si schimbul de informatii, care a gazduit circa o suta de delegatii marti si miercuri in capitala germana.
Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017, urmand ca fiecare dintre ele sa stabileasca in acest scop o autoritate nationala insarcinata cu colectarea si transmiterea catre alte state a informatiilor bancare referitoare la strainii cu drept de sedere pe teritoriul sau. Obiectivul urmarit astfel este ca fiecare administratie fiscala sa stie ce active financiare au plasat contribuabilii sai in strainatate.
Intre semnatare se numara statele membre ale Uniunii Europene, dar si principate atasate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.
Alte 30 de state s-au angajat, intr-un acord separat, sa se alature acestor schimburi din 2018, intre ele figurand tari ca Austria, dar si Elvetia, etalon al secretului bancar, si importante piete financiare cum sunt insulele Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.
Acordul are la baza normele internationale CRS
Acordul anuntat miercuri are la... mai mult
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 10:35
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au incheiat marti un acord privind combaterea evaziunii fiscale care va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementarilor mondiale, iar Austria a obtinut un an in plus pentru crearea unui sistem de schimb de date cu bancile.
Acordul extinde o lege actuala, cunoscuta ca Directiva pentru Cooperare Administrativa, potrivit careia statele membre fac schimb de informatii referitoare la veniturile obtinute la locul de munca, indemnizatiile directorilor, asigurarile de viata, pensii si proprietati, care acopera toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende si dobanzi, relateaza MarketWatch.
Odata intrata in vigoare, legea va aduce Uniunea Europeana la nivelul unui standard convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii intre tari si jurisdictii, astfel ca identificarea celor care eludeaza fiscul prin mutarea banilor in strainatate sa fie mai usoara.
Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017
Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017, cu toate ca unele tari, intre care Elvetia, au anuntat ca nu vor incepe schimbul de date pana in 2018.
Noua lege din UE are rolul sa asigure ca tarile membre fac schimb de informatii intre ele la nivelul la care s-au angajat sa o faca cu Statele Unite, in cadrul Foreign Account Tax Compliance Act.
Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 10:45
Evaziunea fiscala distruge esenta Romaniei si trage in jos economia tarii, una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana (UE), in ciuda efortului pe care il depune pentru a recupera terenul pierdut in fata celorlalte state membre, se arata intr-o analiza AFP.
Economia subterana reprezinta o patrime din activitatea economica, iar un sfert dintre romani lucreaza la negru.
Daca aceste activitati ar fi taxate conform legii, atunci incasarile la stat s-ar dubla, se arata in analiza AFP, citata de nation.com.pk.
Parlamentul European estimeaza ca evaziunea fiscala in randul celor 28 de state membre valoreaza un trilion de euro pe an, cele mai afectate fiind Romania si Bulgaria.
Un raport recent al Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL) arata ca economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro.
"Evaziunea fiscala, in crestere in Romania, reprezinta un risc pentru ...citeste mai departe despre "AFP: Evaziunea fiscala distruge Romania si trage in jos economia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 11:01
Uniunea Europeana a adoptat un text cu privire la impozitarea veniturilor din economii, blocat pana in prezent de catre Austria si Luxemburg, pentru a consolida lupta impotriva evaziunii fiscale.
Exista o "unda verde din partea Luxemburgului", a anuntat premierul Marelui Ducat Xavier Bettel intr-o conferinta de presa. Austria si-a dat si ea acordul, a anuntat o sursa europeana, citata de Mediafax.
Acest text urmeaza sa extinda schimbul automat de informatii fiscale despre plati efectuate de catre trusturi sau fundatii si este o componenta importanta a aresenalului UE in lupta impotriva evaziunii fiscale si secretului bancar.
"Luxemburgul avanseaza de mult timp catre o piata bancara transparenta. Am confirmat astazi (joi) ca vrem sa avansam in aceasta directie", a declarat Bettel.
Deciziile in domeniul fiscalitatii se iau cu unanimitat de catre cele 28 de state
Deciziile in domeniul fiscalitatii se iau cu unanimitat de catre cele 28 de state membre, iar Viena si Luxemburgul au refuzat, pana in prezent, sa semneze textul, cerand egalitatea de tratament cu cinci state care nu sunt membre UE - Elvetia, Liechtenstein, Monaco, Andorra si Saint-Marin - ca o conditie prealabila acordului lor.
Negocierile cu aceste state au inregistrat "progrese", sublinia in urma cu zece zile comisarul european insarcinat cu Fiscalitatea Algirdas Semeta. mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 16:01
Statele cele mai dezvoltate din lume, care fac parte din G20, vor incepe ofensiva asupra paradisurilor fiscale.
La o luna dupa dosarele Offshore Leaks, o ancheta la care au participat jurnalisti din toata lumea, ce a dezvaluit conturile secrete ale politicienilor si a altor figuri publice in paradisurile fiscale, Statele Unite, Marea Britanie si Austrialia au anuntat ca au pus mana, la randul lor, pe niste documente similare celor pe care s-au bazat dosarele Offshore Leaks. La acea data, jurnalistii au refuzat sa ofere informatiile guvernelor sau sa divulge sursele.
O sursa din administratia financiara britanica a confirmat, pentru Le Monde, ca "acesta pare a fi cazul". Pana acum, nici un stat nu avut acces la informatii similare de o asemenea amploare.
Astfel, potrivit sursei, fiscul britanic ar fi in posesia unor fisiere de 400 gigabiti, pe cand Offshore Leaks aveau o dimensiune de numai 260 GB. In fisiere se regasesc informatii despre 122.000 de companii foarte putin transparente.
Citeste mai multe despre SUA, Marea Britanie si Australia au dat startul celei mai mari anchete asupra evazionistilor pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 11 Mai 2013, ora 10:02
Austria spera sa ajunga la un acord cu Uniunea Europeana in privinta secretului bancar pana la apropiatul summit european din 22 mai, a declarat sambata cancelarul Werner Faymann.
Acest summit trebuie sa dea "un semnal pentru un nou start", a declarat cancelarul austriac, intr-un interviu pentru postul de radio public Oe1, potrivit AFP si EFE.
"Dorim sa ajungem la un rezultat in domeniul schimbului de date in interesul luptei impotriva fraudei in Europa", a adaugat seful guvernului austriac.
In ajun, guvernul de mare coalitie intre social-democrati si conservatori si-a anuntat decizia de a se alatura discutiilor privind schimbul automat de date bancare.
Viena pune, totusi, trei conditii, printre care mentinerea secretului bancar pentru rezidentii austrieci si respectarea acordurilor bilaterale privind schimbul de date bancare incheiate cu Elvetia si Liechtenstein. Austria conditioneaza, de asemenea, aprobarea masurilor adoptate de UE de eficienta acestora.
Austria era singura tara din UE care se mai opunea schimbului automat de date, dupa ce Luxemburgul a renuntat la secretul bancar cu privire la strainii care au conturi in Marele Ducat. Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, sub presiunile UE si SUA, a anuntat la 10 aprilie ridicarea partiala a secretului bancar, urmand ca schimbul automat de date sa se efectueze cu incepere de la 1 ianuarie 2015, potrivit France Presse. mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 17:48
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat joi ca ar saluta crearea unui "FBI fiscal" pentru a limita posibilitatea ca evazionistii sa ascunda bani in paradisurile fiscale din strainatate.
Schauble a afirmat pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung ca, in lumina recentelor dezvaluiri privind evaziunea fiscala prin detinerea de conturi offshore, guvernul german are nevoie de o capacitate mai mare de a-i urmari pe cei care incalca legea, relateaza site-ul thelocal.de.
Daca cele 16 landuri germane individuale vor "ca biroul federal fiscal sa aiba o putere mai mare in combaterea evaziunii fiscale, atunci ar fi cu siguranta un pas binevenit", a declarat Schauble, politician crestin-democrat. El a precizat ca doar a acorda o autoritate mai mare guvernului central nu ar fi suficient - landurile trebuie sa coopereze mai mult unele cu altele.
"Esenta problemei este faptul ca landurile permit ca diferitele strategii de combatere a evaziunii fiscale sa functioneze una impotriva alteia si nu lipsa unei coeziuni intre guvernul federal si landuri", a declarat el publicatiei citate.
Ideea de a intari lupta impotriva evaziunii fiscale nu este noua. Steffen Kampeter, oficial in cadrul Ministerului de Finante, a declarat saptamana trecuta ca "Germania are nevoie de un FBI pentru a combate frauda fiscala internationala". mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 14:13