Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, considera ca evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala si anunta ca la inceputul acestui an va introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ministerului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.
Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor.
Premierul Ludovic Orban declara la mijlocul lunii decembrie ca Romania are cea mai mare evaziune si cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeana.
"Suntem tara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred ca TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentarii bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident ca trebuie imbunatatita colectarea TVA, dar pentru imbunatatirea colectarii TVA-ului si ANAF-ul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a precizat Ludovic Orban.
Citeste mai departe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 12:05
Este de notorietate ca evaziunea fiscala este masiva in economii/societati cu institutii slabe, in care respectul fata de lege este distorsionat si de o relatie defectuoasa intre stat si cetatean.
Plata mult sub prevederi legale a obligatiilor fiscale (impozite si taxe) este de pus in relatie cu functionarea unui sector subteran vast, ce include activitati certate cu legea.
Veniturile fiscale din Romania se situeaza de ani buni la cca 28% din PIB, unul dintre cele mai scazute niveluri in Uniunea Europeana. Economia subterana autohtona are o dimensiune dintre cele mai mari (raportata la PIB) in UE - intre 25-30%.
Chiar daca admitem ca in tari mai putin dezvoltate zona subterana a economiei si evaziunea fiscala sunt mai mari decat in societati cu institutii puternice si cu respect fata de lege, cifrele din Romania trebuie sa intrige pe cat mai multi si sa provoace reactii mai ferme din partea celor care au in grija treburile si interesele publice.
Evaziunea fiscala este de ...citeste mai departe despre "Evaziunea fiscala loveste in robustetea economiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 12:32
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au incheiat marti un acord privind combaterea evaziunii fiscale care va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementarilor mondiale, iar Austria a obtinut un an in plus pentru crearea unui sistem de schimb de date cu bancile.
Acordul extinde o lege actuala, cunoscuta ca Directiva pentru Cooperare Administrativa, potrivit careia statele membre fac schimb de informatii referitoare la veniturile obtinute la locul de munca, indemnizatiile directorilor, asigurarile de viata, pensii si proprietati, care acopera toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende si dobanzi, relateaza MarketWatch.
Odata intrata in vigoare, legea va aduce Uniunea Europeana la nivelul unui standard convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii intre tari si jurisdictii, astfel ca identificarea celor care eludeaza fiscul prin mutarea banilor in strainatate sa fie mai usoara.
Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017
Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017, cu toate ca unele tari, intre care Elvetia, au anuntat ca nu vor incepe schimbul de date pana in 2018.
Noua lege din UE are rolul sa asigure ca tarile membre fac schimb de informatii intre ele la nivelul la care s-au angajat sa o faca cu Statele Unite, in cadrul Foreign Account Tax Compliance Act.
Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 10:45
Evaziunea fiscala distruge esenta Romaniei si trage in jos economia tarii, una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana (UE), in ciuda efortului pe care il depune pentru a recupera terenul pierdut in fata celorlalte state membre, se arata intr-o analiza AFP.
Economia subterana reprezinta o patrime din activitatea economica, iar un sfert dintre romani lucreaza la negru.
Daca aceste activitati ar fi taxate conform legii, atunci incasarile la stat s-ar dubla, se arata in analiza AFP, citata de nation.com.pk.
Parlamentul European estimeaza ca evaziunea fiscala in randul celor 28 de state membre valoreaza un trilion de euro pe an, cele mai afectate fiind Romania si Bulgaria.
Un raport recent al Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL) arata ca economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro.
"Evaziunea fiscala, in crestere in Romania, reprezinta un risc pentru ...citeste mai departe despre "AFP: Evaziunea fiscala distruge Romania si trage in jos economia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 11:01
Uniunea Europeana a adoptat un text cu privire la impozitarea veniturilor din economii, blocat pana in prezent de catre Austria si Luxemburg, pentru a consolida lupta impotriva evaziunii fiscale.
Exista o "unda verde din partea Luxemburgului", a anuntat premierul Marelui Ducat Xavier Bettel intr-o conferinta de presa. Austria si-a dat si ea acordul, a anuntat o sursa europeana, citata de Mediafax.
Acest text urmeaza sa extinda schimbul automat de informatii fiscale despre plati efectuate de catre trusturi sau fundatii si este o componenta importanta a aresenalului UE in lupta impotriva evaziunii fiscale si secretului bancar.
"Luxemburgul avanseaza de mult timp catre o piata bancara transparenta. Am confirmat astazi (joi) ca vrem sa avansam in aceasta directie", a declarat Bettel.
Deciziile in domeniul fiscalitatii se iau cu unanimitat de catre cele 28 de state
Deciziile in domeniul fiscalitatii se iau cu unanimitat de catre cele 28 de state membre, iar Viena si Luxemburgul au refuzat, pana in prezent, sa semneze textul, cerand egalitatea de tratament cu cinci state care nu sunt membre UE - Elvetia, Liechtenstein, Monaco, Andorra si Saint-Marin - ca o conditie prealabila acordului lor.
Negocierile cu aceste state au inregistrat "progrese", sublinia in urma cu zece zile comisarul european insarcinat cu Fiscalitatea Algirdas Semeta. mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 16:01
Europenii vor incerca miercuri sa convinga Austria si Luxemburg sa ridice restrictiile in lupta contra evaziunii fiscale si secretul bancar, in cadrul unui summit pe agenda caruia se mai afla energia si care ar mai putea include lupta impotriva somajului.
Daca vor reusi sa convinga Luxemburgul si Viena sa se ralieze cauzei lor, sefii de stat si de guvern din UE vor afisa un front unit impotriva evaziunii si fraudei fiscale, flagel ce reprezinta 1.000 de miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor Bruxellesului, relateaza luni agentia France Presse.
Ministrii de finante ai celor 27 au decis marti sa-i incredinteze Comisiei Europene mandatul de a renegocia acordurile fiscale cu Elvetia, Andorra, Monaco, San Marino si Liechtenstein.
Totusi, ei nu s-au inteles asupra celui mai important punct, si anume acela de a se adopta in unanimitate revizuirea unei legi europene privind fiscalitatea economiilor bancare. Aceasta lege prevede schimbul automat de informatii cu privire la anumite date bancare. Ideea este de a o intari si de a-i extinde sfera de aplicatie.
Or, Austria si Luxemburg, care sustin secretul bancar, nu si-au ridicat complet restrictiile, contrar asteptarilor partenerilor lor, argumentand ca este nevoie in prealabil de incheierea negocierilor cu tarile terte precum Elvetia, ceea ce va lua timp.
Potrivit G8, al carui summit va avea loc luna viitoare in Marea Britanie, este foarte important ca Uniunea Europeana sa faca "front comun" impotriva... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 09:17
Austria a anuntat vineri ca isi va mentine reglementarile privind secretul bancar, sfidand presiunile Comisiei Europene de a se alatura Luxemburgului in furnizarea de informatii privind conturile rezidentilor din UE, in incercarea de a stopa evaziunea fiscala.
Problema schimbului automat de informatii cu privire la conturile bancare si a paradisurilor fiscale a fost inclusa pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, care va avea loc vineri si sambata la Dublin. De asemenea, va fi discutat pachetul de asistenta financiara pentru Cipru si extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor acordate Irlandei si Portugaliei, transmite Reuters.
"Austria isi va mentine reglementarile privind secretul bancar", le-a declarat reporterilor ministrul austriac de finante, Maria Fekter, inaintea inceperii reuniunii de la Dublin.
"Nu cred ca este necesar un schimb automat de informatii, asa cum este acceptat in alte state din UE, iar un astfel de pas ar reprezenta o incalcare a drepturilor", a explicat Maria Fekter.
Dupa ce Luxemburg a capitulat in fata solicitarilor UE, Austria ramane singura tara UE care se opune schimbului de informatii
Comisia Europeana a salutat, luni, deschiderea manifestata de Luxemburg fata de schimbul automat de informatii cu privire la conturile bancare si simultan a avertizat Austria ca risca sa se gaseasca intr-o pozitie nesustenabila daca nu procedeaza la fel ca Luxemburgul.
Austria si Luxemburgul sunt singurele doua... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:31
Comisia Europeana (CE) recomanda statelor membre sa identifice, utilizand criterii comune, paradisurile fiscale si sa le plaseze pe "liste negre" nationale, dar si sa gestioneze problemele ce permit unor firme sa evite plata impozitelor la un nivel just.
Potrivit Reprezentantei CE, Comisia a prezentat, joi, un plan de actiune pentru a reactiona mai eficient la nivelul UE impotriva evaziunii si a fraudei fiscale.
Planul contine un set de masuri cuprinzator, care vizeaza atat prezentul, cat si viitorul, fiind destinat sa ajute statele membre sa isi protejeze bazele de impozitare si sa recupereze miliarde de euro care li se cuvin in mod legitim, se arata intr-un comunicat.
"Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual in UE prin evaziune si frauda fiscala. Aceasta suma nu este doar o pierdere scandaloasa de venituri foarte necesare, ci si o amenintare la adresa impozitarii corecte. In timp ce statele membre trebuie sa inaspreasca masurile nationale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de solutii unilaterale nu va da rezultate.
In cadrul unei piete unice, intr-o economie globalizata, neconcordantele si lacunele din legislatiile nationale devin instrumentele celor care cauta sa se sustraga de la plata impozitelor. Prin urmare, este esentiala o pozitie puternica si coerenta a UE impotriva evazionistilor si a celor care ii favorizeaza", a declarat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta.
Prima recomandare, arata sursa citata,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:04
Romania ocupa locul al doilea in UE in privinta evaziunii fiscale, 42% dintre sumele taxabile fiind nedeclarate, fata de 51% in Italia, potrivit datelor Asociatiei Contribuabililor Italieni, preluate de agentia bulgara de presa Novinite. Bulgaria ocupa locul al treilea in clasament, cu o cota de 38% a veniturilor nedeclarate, urmata de Estonia (37%) si Slovacia (32%), informeaza Novinite.
La polul opus, Suedia are o rata a veniturilor nedeclarate de numai 8%, urmata de Belgia (10%) si Marea Britanie (12%).
Studiul este bazat pe date furnizate de autoritatile impotriva evaziunii fiscale din statele membre UE. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 17:21