Sunt perchezitii de amploare in dimineata zilei de joi, 29 octombrie, in Bucuresti si Ilfov. Politia economica face cercetari intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei. Anchetatorii cauta probe la 11 adrese din Capitala si Ilfov.
"Din probatoriul administrat in cauza a rezultat presupunerea rezonabila ca sapte suspecti au savarsit infractiuni de evaziune fiscala sub forma ascunderii bunului ori a sursei impozabil ori taxabile si sub forma omisiunii inregistrarii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor contabile efectuate si a veniturilor realizate, venituri ce au fost obtinute din comercializare de obiecte de imbracaminte si incaltaminte ce au fost expuse spre vanzare in mediul online, pe site-uri si prin intermediul retelelor de socializare, in scopul sustrageri de la indeplinirea obligatiilor fiscale.", transmite Politia Capitalei
Conform unor surse judiciare, urmeaza sa se faca ancheta si pentru spalare de bani.
Cei implicati vindeau marfa prin intermediul unor cunoscute site-uri de profil, chiar si pe platforme celebre de anunturi.
Aveau cifre de afaceri de milioane de euro.
"Prin activitatea infractionala cauzand bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimativ de aproximativ 1.500.000 lei.
De asemenea 15 persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 3", mai anunta politia.
Cercetarile sunt continuate sub... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:40
Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din IGPR efectueaza, miercuri, 15 perchezitii domiciliare, in cadrul unei operatiuni pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul fraudelor intracomunitare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la 1.000.000 de lei.
"La data de 19 februarie 2020, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, efectueaza 15 perchezitii domiciliare, in judetele Ilfov si Ialomita, intr-un dosar penal de evaziune fiscala, constituire a unui grup infractional organizat si spalarea banilor", informeaza Biroul de presa al IGPR.
Activitatile sunt desfasurate pentru documentarea activitatii a 15 persoane si 20 de firme.
La activitati participa politisti ai Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale - SIAS, criminalisti, politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Ialomita si functionari din cadrul Directiei Generale a Vamilor.
Potrivit sursei citate, operatiunea are ca scop combaterea fenomenului infractional determinat de fraudele in domeniul achizitiilor intracomunitare prin care este eludata plata taxei pe valoare adaugata datorata bugetului de stat. ...citeste mai departe despre "Perchezitii in Ilfov si Ialomita intr-un dosar de evaziune fiscala: Prejudiciu de 1.000.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 09:12
Senatul a adoptat, luni seara, Legea pentru modificarea si completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Legea a fost reexaminata, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.147/13.03.2019 in acest sens.
Astfel, dupa cum a fost adoptat de Senat proiectul, daca prejudiciul este mai mic de 100.000 de euro si este achitat integral, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
"In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, la primul termen de judecata, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o actiune administrativa care se inregistreaza in cazierul judiciar", arata proiectul amendat si adoptat luni de Senat, conform Agerpres.
Textul actual prevede ca, "in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, limitele prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate".
Initiatorii legii sunt deputatii PSD Simona Bucura-Oprescu, Aida-Cristina Caruceru, Andreea Cosma, Bianca-Miruna Gavrilita, Nicusor Halici, Iulian Iancu,... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 08:26
Politistii de investigare a criminalitatii economice fac miercuri dimineata sapte perchezitii domiciliare la persoane banuite ca ar fi cauzat un prejudiciu de peste 2.000.000 de lei prin evaziune fiscala.
"La data de 27 noiembrie 2019, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din Inspectoratul General al Politiei Romane, sub supravegherea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, efectueaza 7 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti.
Activitatile se desfasoara la locuintele unor persoane si la sediile si punctele de lucru ale unor societati comerciale", anunta Politia.
In cauza se fac cercetari vizand infractiuni evaziune fiscala prin evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive fata de administratorul unei societati comerciale ce isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor si confectiilor metalice si fata de persoane care l-ar fi sprijinit pe acesta.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 2.117.005 lei (aproximativ 450.000 de euro). ...citeste mai departe despre "Perchezitii in Bucuresti intr-un caz de evaziune fiscala de peste 2 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 11:59
Social-democratii au oferit, marti, o explicatie halucinanta pentru amendamentul votat de deputatii juristi prin care inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.
Astfel, deputatul PSD Alexandru Balanescu a spus ca este ca in cazul unui viol, cand victima se casatoreste cu unul dintre violatori, iar complicii scapa de acuzatii.
"Daca imi permiteti, stimati colegi, in Codul Penal exista aceasta posibilitate de rezolvare a pedepsei participantilor la savarsirea unei fapte penale, in sensul ca o clauza care e benefica pentru o multime de inculpati se extinde si la ceilalti inculpati, indiferent de cine a indeplinit sau nu...
De exemplu, la viol... luarea in casatorie sau impacarea partilor se extinde si la complicii participanti la o asemenea fapta penala. Asa si la evaziune, daca se acopera prejudiciul de catre unul dintre inculpati in totalitate, aceasta clauza poate beneficia si celorlalti participanti ca o practica si ca o conduita vizand sanctionarea participantilor in procesul penal", a sustinut deputatul PSD Alexandru Balanescu, citat de Epoch Times.
In replica, deputatul USR Stelian Ion a precizat ca reglementarile privind violul nu se regasesc in actualul Cod Penal. Mai mult, a subliniat el, o persoana care a comis o fapta trebuie sa raspunda pentru ea.
"Imi cer scuze, dar reglementarile astea cu violul erau pe codul vechi si foarte vechi, nu mai au nicio legatura. Pe de... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 15:13
Inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.
Decizia a fost luata, marti, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care a modificat Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Proiectul urmeaza sa ajunga la vot, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor, for decizional pentru initiativa legislativa, au declarat surse politice pentru Mediafax.
"Dispozitiile art.10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art.8 si art.9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia", prevede amendamentul adoptat in raportul suplimentar.
PNL si USR au votat impotriva acestui amendament.
In forma amendata de Comisia Juridica, la inceputul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede ca: " (1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala".
De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de catre deputatii juristi, in sedinta din 9 octombrie a comisiei parlamentare.
Dupa alineatul (1) se introduc trei noi... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 12:48
Politistii fac, marti, 69 de perchezitii in 12 judete si Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele a 56 de persoane banuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german.
Activitatile se desfasoara impreuna cu investigatori fiscali germani din cadrul Autoritatii Fiscale din Nurnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.
Potrivit Politiei Romane, echipe comune de ancheta compuse din politisti specializati in investigarea criminalitatii economice din cadrul Politiei Judetene Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, impreuna cu investigatori fiscali germani din cadrul Autoritatii Fiscale din Nurnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, fac, marti, mai multe perchezitii la domiciliile a 56 de persoane banuite de evaziune fiscala.
Perchezitiile se desfasoara in judetele Cluj, Alba, Arad, Arges, Bihor, Constanta, Hunedoara, Iasi, Salaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum si in Bucuresti, la adresele persoanelor banuite si ale societatilor comerciale administrate de acestea.
De asemenea, sunt puse in executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate in cauza, acestea urmand a fi duse la audieri.
"Persoanele respective sunt banuite de savarsirea mai multor infractiuni de evaziune fiscala, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a platii TVA in cadrul caruia ar fi fost utilizate societati comerciale de tip firma fantoma din Romania, Ungaria,... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 13:47
Evaziunea fiscala nu va mai fi sanctionata penal daca prejudiciul nu depaseste 50.000 de lei, iar vinovatul plateste suma restanta. Prevederea face parte dintr-un proiect de modificare a legii, care a fost miercuri discutat in Guvern in prima lectura.
Ministrul de Finante, Anca Dragu, a precizat ca proiectul a fost initiat de catre doua ministere, cel al Finantelor si cel de Justitie.
"Aceste modificari vizeaza actualizarea unor prevederi sau mai degraba corelarea unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal, Codul de Procedura Penala si Codul de Procedura Fiscala", a spus Dragu.
In esenta, cei care au comis evaziune fiscala in cuantum de cel mult 50.000 de lei vor putea scapa de sanctiunea penala daca platesc prejuduciul adus bugetului de stat prin neplata impozitelor pana la primul termen de judecata.
Astfel, mica evaziune nu este dezincriminata in sine, dar sunt precizate conditiile in care pedeapsa penala nu mai este aplicata.
"Actiunea penala incepe, ...citeste mai departe despre "Cei care fac evaziune fiscala mai mica de 50.000 de lei ar putea scapa de pedeapsa penala - proiect" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 17:53
Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de SC Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro in care a fost arestat si fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de PCA Ploiesti, compania RMGC este urmarita penal pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.
"Fata de reprezentantii acestei societati nu s-a inceput urmarirea penala", se precizeaza in raspunsul procurorilor.
In dosar se fac cercetari fata de un numar de 132 de societati comerciale.
Fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si alte sase persoane au fost arestati in luna octombrie sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani.
Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada 2012-2013, inculpatii s-au folosit de un lant comercial fictiv, in care erau incluse aproximativ 60 de societati comerciale de pe raza judetului Prahova si a municipiului Bucuresti, din care o parte aveau comportament tip 'fantoma', simuland operatiuni comerciale de achizitie/livrare marfuri si servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.
Ulterior, sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost retrase in numerar din conturile bancare ale societatilor comerciale, prin simularea unor... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 15:11