Premierul Victor Ponta a declarat ca, pentru a spori incasarile bugetare, ar fi necesara declansarea unei "cruciade" impotriva insolventelor si toleranta zero la evaziunea fiscala.
"Haideti sa incepem cu o mica cruciada, sa avem toleranta zero la insolventa. (...) Pe cifre, 40 de miliarde de lei avem de incasat la buget de la firme aflate in insolventa.
Eu nu zic ca nu cred ca cineva recupereaza 100 % debitele din insolventa. (...) dar hai sa recuperam 25%. 10 miliarde de lei in plus venituri anul acesta pentru ca vorbim de evaziune fiscala legala in care un judecator, un administrator special, vine si ne ajuta sa nu platim taxe", a declarat, joi, premierul la dezbaterea prilejuita de lansarea "Pactului pentru fiscalitate", eveniment derulat sub egida Academiei ...citeste mai departe despre "Ponta: Sa incepem o cruciada impotriva insolventelor. Toleranta zero la evaziunea fiscala" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 20:10
Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe.
Prezent, miercuri, la Fabrica Coca-Cola din Ploiesti, la inaugurarea unei noi linii de productie, premierul Victor Ponta a afirmat, intr-o declaratie data presei, ca apreciaza companiile "serioase" cum este Coca-Cola, care platesc taxe la bugetul de stat, compensand astfel evaziunea fiscala pe care o fac alte firme.
In acest context, premierul a acuzat Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen.
"Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe", a spus Ponta.
Intrebat despre legea insolventei, el a afirmat ca actuala lege a insolventei "incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe".
Ponta a adaugat ca actuala lege a insolvenetei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneaasca.
El a mai spus ca, anual, compania Coca-Cola plateste, in Romania, taxe si impozite in cuantum de... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:21
Codul insolventei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanta de urgenta, nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare abia dupa avizul Parlamentului.
Codul insolventei a fost lansat de Ministerul Justitiei, in dezbatere publica, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anuntat, inaintea sedintei de miercuri, ca pe agenda actelor normative a fost inclus si Codul insolventei, tot ca proiect de lege.
La finalul sedintei, insa, Guvernul a anuntat ca procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa au fost aprobate prin ordonanta de urgenta.
Inaintea sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul are probleme cu incasarile la buget, in primul rand ca urmare a reorganizarii ANAF, si spera ca noul Cod al insolventei va combate evaziunea fiscala comisa in ultima perioada de firme care au intrat in insolventa doar pentru a nu plati taxele la buget.
Proiectul Codului insolventei, lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar,... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:10
Ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Maria Grapini, a declarat, marti, la Targu Mures, ca prin Codul Insolventei, care se preconizeaza a fi lansat in dezbatere publica in luna august, se inaspresc pedepsele si ca propunerea sa este ca toate pedepsele pentru evaziune fiscala sa fie majorate.
"Nu o sa vorbesc despre pedepse, pentru ca in dezbatere publica o sa fie pus in integralitate Codul Insolventei, dar clar se inaspresc pedepsele pentru ca aceasta a fost si o propunere a mea, pentru ca toate pedepsele pentru evaziune fiscala trebuie majorate. Daca dezbaterea este in august, atunci conform procedurilor poate intra in vigoare si Codul Insolventei spre sfarsitul anului.
Pana la urma noi trebuie sa intelegem ca avem doua variante: conformare voluntara (la plata, n.r.), ceea ce este foarte bine, dar trebuie luate si aceste masuri care in toata lumea se iau pe evaziune fiscala. Eu cred ca de aceea a crescut la noi la aproape 30% evaziunea fiscala - inaintea noastra mai e Bulgaria - exact pentru faptul ca de-a lungul anilor legea nu a fost suficient de exigenta", a aratat Maria Grapini.
Potrivit ministrului, investitorii privati care sustin ca ar fi fost jefuiti cu 10 miliarde de euro in ultimii patru ani pe Legea Insolventei, au dreptate si ca in Codul Insolventei vor fi transate trei aspecte, care au adus falimentul numerosilor investitori privati, inclusiv cel referitor la declararea insolventei unei societati comerciale.
"Da, au dreptate... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 14:47
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la motivele reducerii TVA la paine, ca la nivel european consumul de paine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, in timp ce in Romania este de 23 de kilograme, diferenta fiind "evaziune fiscala".
Ministrul Daniel Constantin a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Sibiu, care este scopul reducerii TVA la paine, el raspunzand ca, in principal, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale.
"Obiectivul principal al scaderii TVA-ului de la 24 la 9 la suta este acela de a reduce evaziunea fiscala, de a crea un mediu concurential corect pentru cei care platesc taxe si impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru ca astazi industria de panificatie, din pacate, este pe marginea prapastiei", a declarat Daniel Constantin.
El a afirmat ca s-au facut studii, care vor fi prezentate reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) in vederea aprobarii reducerii TVA la paine, care arata dimensiunea evaziunii fiscale in sectorul de panificatie din Romania.
"Consumul mediu de paine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. In Romania, este de 23 de kilograme. Adica, aceasta este cantitatea care se fiscalizeaza. Diferenta reprezinta evaziune fiscala", a explicat Daniel Constantin.
Constantin: Urmarim si scaderea pretului la paine
In plus, ministrul Agriculturii a precizat ca un alt motiv al reducerii TVA la paine... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 16:59
Senatorii economisti au dat luni aviz favorabil proiectului de combatere a evaziunii fiscale, proiect prin care ministrul de Finante Sebastian Vladescu intentioneaza sa limiteze proportiile evaziunii in zone ale economiei in care fenomenul este mai raspandit, relateaza Mediafax.Vladescu a declarat, in cadrul dezbaterilor din comisie ca prevederile actului normativ vizeaza in special activitatile economice in care nivelul evaziunii este mai amplu.
"Fenomenul evaziunii fiscale in Romania, in momentul de fata, este considerat printre cele mai nocive.
Sunt cifre care calculeaza multe miliarde de euro pe care bugetul national le pierde din cauza evaziunii fiscale.
Noi am identificat cateva zone in care evaziunea fiscala este considerabila: antrepozitele fiscale, duty-free-urile, sistemele de cesiune si intrarea in insolventa a companiilor, tot ceea ce inseamna evaziune pe zona de accize", a declarat ministrul de Finante.
El a precizat ca prioritara este recuperarea sumelor de care a fost privat bugetul de stat si mai putin pedepsirea celor care sunt culpabili de evaziune fiscala.
"Am venit cu un set de masuri care sa intareasca capacitatea de actiune impotriva acestui fenomen.
Vrem sa facem trecerea de la a incerca sa-i pedepsim la incercarea de a recupera fraudele pentru ca e mult mai important pentru buget sa recuperam banii si sa echilibram bugetul national", a conchis Sebastian Vladescu. mai mult
Luni, 23 August 2010, ora 16:03
Guvernul a adoptat actul normativ privind combaterea evaziunii fiscale, care prevede, printre altele, un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune si taxarea inversa a TVA la produse precum cerealele, legumele si produsele din carne, precizeaza NewsIn.Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Ordonanta de Urgenta introduce un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune, care presupune "trecerea pe culoare specifice" si plata TVA sau a altor obligatii vamale si fiscale in puncte prestabilite.
Este instituita totodata taxarea inversa a TVA pentru produse precum cerealele, legumele, fructele, florile, carnea ?i produsele din carne sau zaharul si este introdus "registrul operatorilor intracomunitari", in incercarea de a elimina evaziunea in zona TVA.
Magazinele duty-free vor plati anticipat TVA, accize si taxe vamale.In ceea ce prive?te antrepozitul fiscal, raman antrepozitele fiscale de productie ?i dispar cele de depozitare, cu exceptia celor care apartin producatorilor de tigari si rafinariilor.Pentru a combate evaziunea prin cesionari si insolventa, Guvernul a introdus obligativitatea solicitarii avizului Fiscului in cazul cesionarii si a fost introdusa o raspundere comuna a administratorului in cazul insolventei.Actele de contrabanda nu vor mai fi considerate contraventii, ci infractiuni. mai mult
Luni, 31 Mai 2010, ora 09:15
Premierul Emil Boc le-a cerut joi ministrilor sa elaboreze acte normative pentru combaterea evaziunii fiscale realizate prin metodele clasice, precum firmele fantoma ori cesionarea actiunilor societatilor care au restante la buget catre persoane decedate sau cu handicap, precizeaza Mediafax.
Decizia a fost luata in cadrul Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, care a avut loc joi la Palatul Victoria.
Boc le-a cerut participantilor la sedinta sa elaboreze acte normative care sa contina solutiile identificate pentru zonele de evaziune fiscala deja cunoscute, precum firmele fantoma, cesionarea partilor sociale sau actiunilor de la firme cu obligatii bugetare neachitate catre persoane decedate, cu handicap ori cetateni straini din tari non-UE, sau exploatarea facilitatilor de care beneficiaza firmele in insolventa.
Membrii comitetului au prezentat in sedinta zonele de evaziune fiscala identificate in domeniile pe care le conduc.
La sedinta Comitetului interministerial au participat ministrii Sebastian Vladescu, Adriean Videanu, Elena Udrea, Catalin Predoiu, Mihai Seitan, Mihail Dumitru, reprezentanti ai Ministerului Internelor si ai ANAF.
mai mult
Vineri, 05 Februarie 2010, ora 09:20
Premierul Emil Boc le-a cerut joi ministrilor sa elaboreze acte normative pentru combaterea evaziunii fiscale realizate prin metodele clasice, precum firmele fantoma ori cesionarea actiunilor societatilor care au restante la buget catre persoane decedate sau cu handicap.Decizia a fost luata in cadrul Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, care a avut loc joi la Palatul Victoria.
Boc le-a cerut participantilor la sedinta sa elaboreze acte normative care sa contina solutiile identificate pentru zonele de evaziune fiscala deja cunoscute, precum firmele fantoma, cesionarea partilor sociale sau actiunilor de la firme cu obligatii bugetare neachitate catre persoane decedate, cu handicap ori cetateni straini din tari non-UE, sau exploatarea facilitatilor de care beneficiaza firmele in insolventa.
Membrii comitetului au prezentat in sedinta zonele de evaziune fiscala identificate in domeniile pe care le conduc.
La sedinta Comitetului interministerial au participat ministrii Sebastian Vladescu, Adriean Videanu, Elena Udrea, Catalin Predoiu, Mihai Seitan, Mihail Dumitru, reprezentanti ai Ministerului Internelor si ai ANAF. mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 23:17