Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.
Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Ce sustin reprezentantii autoritatilor
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
'Producatorii romani... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:15
Un numar de 16 persoane din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, printre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul gruparii evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, si functionarul ANAF Antonio Burlacu au fost arestati preventiv. Liderul gruparii si trei membri ai acesteia sunt cercetati, pentru fapte similare, intr-un dosar deschis de DNA Ploiesti.
Ceilalti 14 arestati in acest dosar sunt varul liderului gruparii, Masri Mahmoud Mohamed, Razvan Adrian Lungu, Abdul Mounim Al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Radulescu, Florin Danila, Sorin Cristian Stefan, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Rami Ghaziri, El Khoury Elias, El Khoury Charbel si Adrian Saracutu.
Arestarea preventiva a fost decisa, marti si miercuri,
Arestarea preventiva a fost decisa, marti si miercuri, de instanta suprema, care a judecat in trei loturi propunerile in acest sens formulate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Instanta suprema a decis, in cazul altor 12 persoane din dosar, masura interzicerii de a parasi tara timp de 30 de zile. Cele 12 persoane sunt Camelia Sora, Georgeta Neagu, Petra Gherbezan, Ali A. Ali, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Orlando Emil Daher, Mouhamed Kouli, Omar Hamid, Chraif Ali, Andrei Viorel Mardare, Zayed Husein si Mihail Razvan Tiganila.
Potrivt DNA, pentru recuperarea prejudiciului constatat in acest caz, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor detinute in conturile bancare de... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 19:10
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis miercuri arestarea preventiva pentru 29 de zile a altor patru persoane in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, astfel incat 16 persoane au fost arestate in total pana in prezent.
Cei patru arestati preventiv miercuri sunt El Khoury Elias, El Khoury Chrbel, Ghaziri Rami si Adrian Saracutu.
De asemenea, magistratii au decis ca noua inculpati sa fie cercetati in stare de libertate, acestia avand insa interdictia de a parasi tara.
Anterior, in acelasi dosar, judecatorii au admis propunerea DNA de arestare a 12 persoane, printre care se afla Angela Nicolae, procuror-sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din Parchetul General, si fiul acesteia, Daniel Nicolae, Antonio Burlac (functionar ANAF si liderul gruparii evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman.
Vineri, instanta suprema va judeca cererea DNA privind arestarea in lipsa a altor doua persoane, Justin Ovidiu Paraschiv si Genina Adriana Ezer, care nu au fost gasite de politisti.
Potrivit DNA, din 2010 pana in prezent, inculpatii au derulat activitati infractionale de constituire, aderare si sprijinire a retelei infractionale ce vizeaza productia si desfacerea produselor din carne.
Printr-un amplu mecanism evazionist, in cadrul caruia au fost utilizate societati comerciale de tip fantoma (adica societati comerciale care nu functioneaza la sediul declarat, au asociati si administratori cetateni... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 14:10
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis marti seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a Angelei Nicolae, procuror-sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din Parchetul General si a fiului acesteia, Daniel Nicolae, in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Dezbaterile au inceput in jurul orei 13,00, iar la ora 19,00 Angela Nicolae si ceilalti inculpati au parasit sala de judecata, deoarece le expirasera ordonantele de retinere, ei urmand a fi ridicati organele de politie.
La iesirea din sala de judecata, Angela Nicolae a spus ca este nevinovata si doreste sa mearga acasa.
In acest caz, procurorii DNA au solicitat instantei arestarea a 29 de persoane.
Inculpatii au fost impartiti in trei loturi, pentru o judecare mai rapida a solicitarii DNA.
Potrivit unui comunicat al DNA, celelalte persoane pentru care s-a cerut arestarea preventiva sunt: Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Burlacu, Razvan Lungu, Vasile Corbu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Abdul Mounim Al Zaid, Andrei Mardare, Sorin Cristian Stefan, Traian Ilie, Husein Zayed, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Tiganila, El Khoury Chrbel, Adrian Saracutu, El Mahoud Suheil Rashid Selim Ahmed, Orlando Emil Daher.
De asemenea, fata de 6 persoane, respectiv... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 08:16
In contextul in care Ministerul Agriculturii incearca sa convinga Excutivul sa reduca TVA la carne, apare pe "masa opiniei publice"ce mai mare exemplu de evaziune din acest sector: minus 50 de milioane de euro la buget din cauza unei grupari infractionale cu ramificatii in Guvern si Parlament.
Reprezentantii ministerului Agriculturii, in frunte chiar cu ministrul Daniel Constantin, incerca sa convinga Finantele de necesitatea scaderii TVA la carne, la fel cum s-a intamplat si la paine. Secretarul de stat Achim Irimescu a venit cu date concrete privind evaziune din acest domeniu, date pe care le-au pus la dispozitie chiar oamenii din industrie. El a fost "mustrat" in schimb de premierul Ponta pentru declaratiile facute public.
Totusi, acum membrii Guvernului au un exemplu concret in fata: o evaziune fiscala la care prejudiciul se ridica la 50 de milioane de euro si la care au participat mai multe companii din industria carnii.
Cum a functionat gruparea infractionala
La aceasta evaziune, cea mai mare din industria alimentara, se pare ca ar fi participat, pe langa oameni de afaceri si un procuror si un senator de Giurgiu, Nicolae Badalau. Fiecare membru al gruparii avea sarcini precise: erau persoane care se ocupau cu inregistrarea companiilor, altii "racolau" straini care sa accepte sa fie asociati sau administratori ai unor societati fictive.
Practic, suspectii foloseau aceste firme fantoma pentru a derula operatiuni comerciale, trecand in evidentele... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:17
Membrii gruparii de evaziune aveau atributii delimitate: unii se ocupau de infiintarea firmelor fantoma, altii racolau straini si romani care, in schimbul unor sume de bani, sa fie asociati sau administratori la aceste societati, iar altii luau legatura cu functionari ANAF, pentru a nu face controale.
Directia Nationala Anticoruptie arata luni, intr-un comunicat de presa, ca persoanele suspectate in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de 50 milioane de euro foloseau firme fantoma, pe care le controlau si prin care derulau operatiuni comerciale, trecand in evidentele contabile cheltuieli fictive.
Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.
Fiecare membru avea atributii clare
Fiecare membru al grupului infractional avea atributii bine determinate, unii dintre acestia se ocupau de infiintarea firmelor fantoma, altii racolau cetateni straini pentru a-i "plasa" ca asociati in cadrul firmelor fantoma implicate in circuitul evazionist, iar altii cautau romani dispusi sa isi asume calitatea de asociat si administrator al societatilor de acest gen, in schimbul unor sume de bani.
De asemenea, alti membri ai gruparii reprezentau firmele fantoma in relatia cu autoritatile fiscale si in identificarea functionarilor care sa-i sprijine, fie prin musamalizarea controalelor fiscale, fie prin neefectuarea controalelor.
Alti membri ai gruparii intermediau legaturile... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:11
Combaterea evaziunii s-ar putea face mai eficient prin masuri fiscale, precum reducerea TVA, pentru ca, intr-o economie de piata, aplicarea doar a unor masuri de control duce la imbogatirea inspectorilor, a afirmat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"Si noi, ca asociatie, trebuie sa lucram mai mult cu institutiile fiscale ale statului, sa-i facem sa inteleaga ca douazeci si ceva de ani s-a incercat sa se rezolve problema evaziunii fiscale prin controale. Intr-o economie de piata, controlul este ineficient. Stim foarte bine: ai mai pus o masura de control, ai imbogatit niste inspectori. Cred ca masurile fiscale ar putea sa rezolve problema evaziunii. Aceste masuri fiscale, completate cu un control, asa cum s-a facut la paine, cred ca sunt foarte eficiente", a spus Van, intr-un seminar organizat in cadrul targului CARNEXPO 2013.
Potrivit acestuia, eforturile pe care le-a facut Guvernul alocand diferite sume in diverse etape pentru dezvoltarea sectorului nu s-au regasit in cresterea efectivelor de animale la nivel national. In opinia sa, cauzele nu sunt legate neaparat de factorii de productie, in acest caz fiind vorba mai ales de concurenta neloiala de pe piata.
"Avem in continuare aceasta problema a concurentei neloiale determinata de evaziunea TVA-ului, acest TVA de 24%. Noi, pana acum, aveam o problema de import-export. Aveam evaziune fiscala pe produsele importate si, partial, pe produsele exportate, in special cu tarile... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 14:40
Statul a pierdut anual, sistematic, 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale in sectorul carnii, dupa cresterea Taxei pe Valoare Adaugata de la 19% la 24%, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu.
"In momentul in care TVA a crescut de la 19% la 24%, sectorul carnii spune ca statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an si peste 70.000 de tone de carne au disparut din zona alba in piata neagra. Cu cifre este usor sa dovedesti ca o astfel de masura (de reducere a TVA la carne - n.r.) este binevenita", a spus Irimescu, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Acesta a reamintit faptul ca, din septembrie, a fost aplicat TVA redus la paine, respectiv 9%, iar in prezent este important controlul, pentru a se vedea eficienta masurii, care a urmarit reducerea evaziunii fiscale in sector.
"In mod sigur, daca reusita in sectorul painii va fi cea scontata, se va trece la reducerea TVA la carne si, de ce nu, la lapte, pentru ca in statele din Vest TVA la produsele alimentare este 6 - 7%", a declarat Irimescu. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 12:13
Reducerea TVA la carne este o masura pe care Ministerul Agriculturii a propus-o Guvernului, fiind un sector la fel de "tocat" de evaziune fiscala ca si cel al panificatiei. Totusi, decizia privind aplicarea acestei masuri va fi luata de Guvern, in acord cu Ministerul Finantelor.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a explicat pentru Business24 ca, in situatia in care, reducerea TVA la paine se dovedeste a fi un succes si cresc incasarile la bugetul de stat, urmatorul domeniu care ar avea nevoie de o "gura de aer" este cel al carnii. Totusi, secretarul de stat a subliniat ca decizia nu apartine Ministerului Agriculturii, care are rolul de a analiza si propune sectoarele in care ar fi necesara o reducere a TVA.
"Eu am prezentat (n.red la la Forumul Investitorilor Autohtoni) cifre pe care le-am primit de la producatori, deci de la reprezentantii industriei. Ei sustin ca s-au pierdut 230 de milioane de euro pe an din cauza cresterii TVA in 2010. Am spus ca daca reusim sa implementam bine masura reducerii TVA la paine si se incaseaza la buget, ar fi posibil sa se extinda, in viitor, aceasta masura si la alte sectoare. Subliniez ca am spus ca s-ar putea aplica si in sectorul carnii", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Care sunt "durerile" industriei
Business24 prezinta raportul facut de reprezentantii industriei si care a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii, document ce contine... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:05