In anul 2015 exista o multime de investitii ce pot mari spectaculos profitul unei companii care are ca obiect de activitate agricultura.
De la investitii in tehnologia agricola, cum ar fi tehnologia minimum tillage, la investitii in o flota eficienta, echipamente de calitate sau sisteme informatice moderne, un detinator de business in agricultura are de ales intre multe directii strategice care pot aduce crestere companiei.
Totusi, care dintre acestea este cea mai indicata?
Fara a minimiza rolul celorlalte investitii, anul 2015 este anul informatizarii.
Este anul in care liderii vizionari ai sectorului de agricultura vor investi in senzori, in big data, in monitorizarea flotei dar si in sisteme informatice integrate care au rolul de a ii ajuta sa puna toate informatiile cap la cap si sa ia decizii cat mai bine informate, fundamentate de cifre si calcule solide.
Din toate aceste investitii in informatizare, sistemele ERP au un rol special. Ele sunt fundatia pe care se sprijina toate procesele interne ale organizatiei, este sistemul care inglobeaza intr-un mod integrat informatiile din toate departamentele companiei, de la productie la financiar si resurse umane.
Ce este un sistem ERP si cum poate deveni o solutie pentru fermele agricole?
Un sistem ERP (enterprise resource planning) este un sistem software utilizat in gestionarea proceselor interne ale unei organizatii.
Este un sistem integrat, cu o baza de date unica, folosit de toate... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 17:25
1Evaziunea fiscala s-a diminuat, in ultimii 2-3 ani in Romania, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimarilor SRI, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, directorul Serviciului, George Maior, mentionand ca cea mai mare evaziune este la TVA - 12% din PIB, urmata de CAS - 2,4%.
"Cel putin din analiza noastra, evaziunea fiscala s-a diminuat, in ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat intre 22-27% din PIB, la un nivel care se situeaza, repet, in estimarea noastra, la 18-20% din PIB, ceea ce este chiar semnificativ, dupa parerea mea", a spus Maior.
El a precizat ca cea mai mare evaziune este in zona de TVA.
"Bineinteles ca cea mai mare evaziune exista pe zona de TVA, in evaluarile noastre - 12,2% din PIB, urmata de cea pe care o consemnam pe segmentul asigurarilor sociale: CAS - 2,4% din PIB. Daca luam pe domenii, cea mai mare valoare a evaziunii in continuare se resimte in industria alimentara, urmata de agricultura, zona constructiilor etc, pe care le avem in vedere in perspectiva", a spus directorul SRI. mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 13:20
O TVA peste nivelul de suportabilitate, evaziunea care macina profitul companiilor care respecta legea, precum si proiectele avute in vedere pentru a optimiza activitatea sectoarelor de carne si lapte ale Romaniei sunt cateva dintre temele puse in discutie la cea de-a treia editie a Expo-Conferintei Internationale Meat & Milk.
De asemenea, in cadrul evenimentului care se va desfasura in zilele de 11 si 12 iunie la Hotel Hilton din Sibiu, sub titlul "Finantare, Optimizare, Parteneriat-Factori care pot genera plus-valoare intr-o piata globalizata", se va discuta despre finantarea in conditiile noului PNDR, siguranta alimentara, pozitia fermierilor si procesatorilor din Romania in raport cu ponderea multinationalelor, nivelul dotarilor si accesul la noile tehnologii.
Daniel Constantin, Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a confirmat participarea la Expo-Conferinta in cadrul careia va detalia ultimele masuri luate la nivel de minister, precum si proiectele avute in vedere pentru a optimiza activitatea sectoarelor de carne si lapte ale Romaniei.
Alaturi de participarea domnului ministru au confirmat participarea urmatorii invitati:
- Daciana Sarbu, Europarlamentar
- Viorica Dancila, Europarlamentar
- Daniel Botanoiu, Secretar de Stat in MADR
- Vladimir Manastireanu, Presedinte al ANSVSA
- Dana Tanase, Director al Directiei de Siguranta Alimentara a Produselor de Origine Animala
- Comisar Sef Daniel Biro, Sef Serviciu Investigatii al Directiei... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:16
Patronatele din agricultura cer reducerea cotei de TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5% si pornesc o campanie in acest sens, motivand ca ar scadea astfel evaziunea fiscala in domeniu, estimata acum la peste 450 de milioane de euro.
Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne, fiind depasita doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. In Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda - 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.
Patronatele din agricultura mentioneaza ca Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile in Uniunea Europeana, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
"Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arata in analiza facuta de cele sase patronate, printre care se numara Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania.
Conform sursei citate, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 15:47
Evaziunea fiscala la carne este de 30-40% din piata, in scadere de la peste 50% in urma cu doi ani, iar marfa care ajunge in depozite fara documente este greu de controlat de autoritatile sanitar-veterinare, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Evaziunea fiscala pe zona de carne, pe zona de importuri, s-a redus in ultimul timp. Aveam un procent de peste 50% in anul 2012, iar acum este de 30-40%, dar inca foarte ridicat. Este un semn insa ca institutiile care se ocupa ii fac datoria", a afirmat el.
Ministrul a adaugat ca atunci cand se vorbeste despre evaziune fiscala si despre marfa care intra in tara sau care ajunge in anumite depozite fara documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai usor de evitat de catre cei care fac evaziune.
El spune ca solutiile ca alimente alterate sa nu mai ajunga in rafturi sunt intarirea controalelor si combaterea evaziunii fiscale.
"Faptul ca astazi am vazut o retea intreaga scoasa la suprafata nu reprezinta decat un rezultat al faptului ca autoritatile isi fac datoria", a mai spus Constantin.
Anchetatorii fac perchezitii, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitala si din mai multe judete, in cazul unei retele ai carei membri sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, dupa ce ar fi livrat in magazine tone de produse din carne alterata.
Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile, facute de procurorii DIICOT, vizeaza membrii unei grupari... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 14:47
Agricultura a reprezentat sectorul "vedeta" din acest an. Vremea buna a facut ca recoltele fermierilor sa creasca intr-un an mai bine decat in ultimii zeci de ani. Guvernul si-a indeplinit o promisiune "straveche" a scazut TVA la paine, insa fermierii au fost nevoiti sa se lupte cu "lacomia" samasarilor de cereale care au scazut preturile mult sub nivelul pietelor internationale.
De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%, potrivit Agerpres.
O alta veste buna este aceea ca romanii se intorc la agricultura. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare.
Statul contribuie la succesul agriculturii prin reducerea TVA
Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.
Reducerea TVA la 9% la paine si produse de panificatie de la 1 septembrie si-a... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:00
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat informatiile prezentate in exclusivitate de Business24, potrivit carora directorul ADS, Stefan Mogos, a fost demis din functie.
"Astazi a fost inlocuit si demis directorul ADS. Simteam nevoia imbunatatirii activitatii ADS", a declarat ministrul Daniel Constantin.
Ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie au facut perchezitii la Ministerul Agriculturii, Federatia Agrostar si Agentia Domeniilor Statului (ADS). Potrivit ministrului este vorba de verificarea unor achizitii de bunuri facute de Agentia Domeniilor Statului in perioada iulie - septembrie, ce au fost verificate si de Corpul de Control al Ministrului.
Ministrul nu stie de tranzactii de terenuri, ci de achizitie de bunuri
Ministrul Constantin a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de DNA la Ministerul Agriculturii nu vizeaza activitatea ministerului si nici pe cea a vreunui consilier. In plus, Constantin a infirmat zvonurile potrivit carora ancheta ar avea legatura cu tranzactia unor terenuri.
"Nu s-a perturbat cu nimic activitatea Ministerului Agriculturii. A fost vizata activitatea ADS verificata de Corpul de Control. Este vorba de achizitii facute in iulie - septembrie de Agentia Domeniilor Statului. Niciun angajat din minister nu a fost chemat la declaratii", a declarat ministrul Daniel Costantin.
In aceasta dimineata, aa ministerul Agriculturii procurorii DNA au verificat si au ridicat documente de la biroul consilierului care... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 16:27
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, ca evaziunea fiscala din domeniul agriculturii este mai mare decat sprijinul financiar atras de Romania de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, precizand ca in ceea ce priveste evaziunea fiscala nu exista cifre absolute, ci procente.
Prezent, vineri, in judetul Prahova, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai crescatorilor de animale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniul agriculturii este foarte mare, ceea ce creeaza probleme celor care sunt corecti si platesc taxele si impozitele catre stat.
Referindu-se la evaziunea fiscala, Daniel Constantin a spus ca in acest domeniu nu exista cifre absolute, ci estimari in procente.
"Pe zona de evaziune, e foarte greu sa estimezi in cifre absolute. Estimam in procente. La panificatie, avem un procent de 80 la suta, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am gasit si la statistica, dar si la Ministerul de Finante. Din pacate, este vorba de foarte multi bani. Nu as vrea sa ma hazardez, dar sunt suficient de multi incat sa nu incasam la bugetul de stat, incat sa creeze probleme celor care sunt corecti si sunt multi cei care sunt corecti pe piata si care isi platesc taxe si impozite in mod corect. Sigur ca asta creeaza o competitie neloiala si in final duce la insolventa, duce la falimentul anumitor societati. Mai mult decat atat, duce la pierderea locurilor de munca", a afirmat ministrul Agriculturii.... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 18:51
Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice de la 1 iunie pare a fi o masura incompleta, fara vreun ecou pentru industrie sau consumator. Masura este "un graunte intr-un desert": nu va eradica evaziunea din Romania daca nu se aplica pe tot lantul alimentar, este de parere omul de afaceri Sorin Minea. De la 1 iunie se va aplica taxarea inversa la cereale si plante tehnice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Cum vedeti aceasta initiativa?
Taxarea obtinuta doar pe o parte nu inseamna absolut nimic. S-a facut aceasta taxare pe cereale in vama, in speranta unei reduceri a evaziunii fiscale.
Doar intrarea cerealelor este cu taxare inversa. Dupa aceea, de la cereale in jos, faina si celelalte, nu mai este cu taxare inversa.
Poate va impiedica evaziunea la nivel de TVA intracomunitar, dar evaziunea in Romania nu va fi influentata de chestia asta. Este o masura incompleta.
Ne bucuram pentru cei care cumpara cereale, e o victorie pe care au obtinut-o, dar nefiind pe tot lantul, ca impact, este neglijabil.
Producatorii din agricultura…
Nu-i va ajuta cu nimic. Cel care producea grau pana acum il vindea cu sau fara TVA depozitarilor. De obicei fara TVA. Deci statul pierdea TVA-ul.
La ora actuala toti il vor vinde fara TVA catre depozitari iar ce vor vinde mai departe va fi purtator de TVA, daca ei vor dori.
Asa doar la baza, sigurul lucru care poate ajuta este acel decont de TVA care se face pe comert intracomunitar.
Noi trimiteam cereale in Bulgaria... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:39