Statul a mai reusit astazi sa dea o lovitura grea turismului, in stilul caracteristic. Pentru a opri ingramadirea turistilor pe partiile de schi a limitat capacitatea de cazare a hotelurilor la 70% in anumite zone turistice. Cu toate acestea, nu a explicat ce se va intampla cu cei care aveau deja rezervari peste 70%. Acum, hotelierii spun ca masura are niste efecte secundare care nu ajuta deloc economia si nici pe turisti. Potrivit lui Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), limitarea capacitatii de cazare va scumpi vacantele si va indrepta turistii catre structurile de cazare neautorizate.
"Decizia de a limita capacitatea de ocupare a hotelurilor la 70% este una fara sens pentru ca nu schimba cu nimic datele problemei. Nu in camera se creeaza problemele, iar faptul ca sunt ocupate hotelurile nu generaza un val de infectare", ne-a declarat Calin Ile.
Acesta spune ca faptul ca hotelurile au fost pline pentru cateva zile ar trebui privit de autoritati ca un balon de oxigen pentru hotelieri, dupa un an de zile de inactivitate, si nu ca o sursa de infectare.
"Nu stim cum sa demonstram autoritatilor ca nu suntem noi cauza de infectare, ci mai degraba scolile sau transportul in comun. Dar nu se intelege ca suntem disperati si ca am avut mesaje de la membri nostri, mesaje radicale si indemn la nesupunere asa cum avem acum. Situatia este extrem de complicata si daca nu se intelege se va veni cu masuri de blocare in loc sa se vina cu... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 07:00
Politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Olt - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, cu sprijinul celor din Prahova, Ilfov si Bucuresti, au descins joi, 3 decembrie 2020, la 31 de adrese, intr-un dosar de evaziune fiscala.
"Din cercetari a reiesit faptul ca, in perioada 2014-2016, trei persoane, in calitate de administratori ai unor societati comerciale, ar fi inregistrat fictiv in contabilitate achizitionarea unor utilaje, piese auto, anvelope si utilaje industriale, care nu se regasesc fizic in teren. Achizitiile ar fi fost efectuate prin intermediul a 15 firme de tip fantoma", anunta politistii.
Potrivit sursei amintite, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 100.000 de euro.
Noua persoane vor fi conduse la sediul politiei, pentru a fi audiate si a fi dispuse masuri legale.
Citeste si:
Grupare germana de extrema dreapta, scoasa in afara legii. Politia face perchezitii si confisca armament si obiecte de propaganda
Perchezitii la locuinta si cabinetul psihiatrului care l-a tratat pe Maradona. Reactia avocatilor ...citeste mai departe despre "Zeci de perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala. Sunt suspectate tranzactii fictive cu piese auto, utilaje si cauciucuri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:26
Tribunalul Bucuresti a dispus marti achitarea lui Gregor Aufhauser, directorul general al Societatii Companiilor Hoteliere Grand SRL (SCHG), care administreaza Hotelul Marriott, si a directorului financiar al societatii, Kathrin Brettschneider, ambii cetateni austrieci, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata.
Judecatorii au achitat si Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, trimisa in judecata de procurori pentru evaziune fiscala, fiind respinsa, ca neintemeiata, actiunea civila exercitata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
Hotararea instantei vine dupa patru ani de proces, dosarul fiind trimis de procurori la Tribunalul Bucuresti in octombrie 2016.
Gregor Aufhauser si Kathrin Brettschneider sunt acuzati de procurori de o evaziune fiscala de 4 milioane lei, prin inregistrarea unei operatiuni nereale in documentele de evidenta contabila si in situatiile financiare anuale.
"In perioada 2008 - 2015, inculpatii Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, Gregor Aufhauser - in calitate de presedinte al consiliului de administratie si Kathrin Brettschneider - in calitate de membru in consiliul de administratie si director executiv financiar au inregistrat in documentele de evidenta contabila si in situatiile financiare anuale, in mod repetat, o operatiune nereala, si anume aceea ca este garantat de stat contractul... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 12:32
Sunt perchezitii de amploare in dimineata zilei de joi, 29 octombrie, in Bucuresti si Ilfov. Politia economica face cercetari intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei. Anchetatorii cauta probe la 11 adrese din Capitala si Ilfov.
"Din probatoriul administrat in cauza a rezultat presupunerea rezonabila ca sapte suspecti au savarsit infractiuni de evaziune fiscala sub forma ascunderii bunului ori a sursei impozabil ori taxabile si sub forma omisiunii inregistrarii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor contabile efectuate si a veniturilor realizate, venituri ce au fost obtinute din comercializare de obiecte de imbracaminte si incaltaminte ce au fost expuse spre vanzare in mediul online, pe site-uri si prin intermediul retelelor de socializare, in scopul sustrageri de la indeplinirea obligatiilor fiscale.", transmite Politia Capitalei
Conform unor surse judiciare, urmeaza sa se faca ancheta si pentru spalare de bani.
Cei implicati vindeau marfa prin intermediul unor cunoscute site-uri de profil, chiar si pe platforme celebre de anunturi.
Aveau cifre de afaceri de milioane de euro.
"Prin activitatea infractionala cauzand bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimativ de aproximativ 1.500.000 lei.
De asemenea 15 persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 3", mai anunta politia.
Cercetarile sunt continuate sub... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:40
Politistii de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice efectueaza luni dimineata 48 de perchezitii in doua dosare de evaziune fiscala, fiecare cu un prejudiciu de cate 3 milioane de euro.
Intr-unul dintre dosare, perchezitiile sunt realizate intr-un mare centru comercial din Ilfov si vizeaza tranzactii mari de marfuri din China si Turcia in spatiul intracomunitar, fara plata TVA.
In cel de-al doilea dosar este vizata o grupare ce achizitiona materiale textile din spatiul intracomunitar, ce ulterior erau prelucrate, la negru, in fabrici de confectii din Dolj, Valcea si Ialomita. Marfa rezultata era comercializata in mediul online, fara a fi declarate veniturile catre bugetul de stat
In fiecare dintre cele doua dosare prejudiciul se ridica la trei milioane de euro. Potrivit politistilor, cele doua grupari se foloseau de firme-fantoma. ...citeste mai departe despre "Evaziune fiscala de sase milioane de euro. Haine produse "la negru" si vandute pe internet sau importuri din China si Turcia prin intermediul unor firme-fantoma" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2020, ora 08:55
Politia Romana face, marti, 175 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in 20 de judete, in cadrul a cinci dosare penale in care sunt cercetate fapte de evaziune fiscala in domeniul comertului intracomunitar cu autovehicule second-hand, prejudiciul cauzat fiind de peste 35.000.000 de lei.
"La data de 25 februarie 2020, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pun in aplicare 175 de mandate de perchezitie domiciliara si 19 mandate de aducere in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Arges, Bihor, Buzau, Brasov, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea si Vrancea. Activitatile fiind desfasurate in cadrul a cinci dosare penale instrumentate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice", anunta IGPR.
Cercetarile privesc o grupare infractionala specializata in infractiuni de evaziune fiscala, care, prin intermediul membrilor sai, ar controla direct sau prin interpusi mai multe societati comerciale cu activitati in domeniul comertului intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Prin intermediul acestor societati comerciale ar fi achizitionate astfel de autovehicule de la parteneri din spatiul Uniunii Europene, cu preponderenta din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franta si Spania, care ar fi fost vandute in Romania, fara a... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 09:26
Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din IGPR efectueaza, miercuri, 15 perchezitii domiciliare, in cadrul unei operatiuni pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul fraudelor intracomunitare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la 1.000.000 de lei.
"La data de 19 februarie 2020, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, efectueaza 15 perchezitii domiciliare, in judetele Ilfov si Ialomita, intr-un dosar penal de evaziune fiscala, constituire a unui grup infractional organizat si spalarea banilor", informeaza Biroul de presa al IGPR.
Activitatile sunt desfasurate pentru documentarea activitatii a 15 persoane si 20 de firme.
La activitati participa politisti ai Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale - SIAS, criminalisti, politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Ialomita si functionari din cadrul Directiei Generale a Vamilor.
Potrivit sursei citate, operatiunea are ca scop combaterea fenomenului infractional determinat de fraudele in domeniul achizitiilor intracomunitare prin care este eludata plata taxei pe valoare adaugata datorata bugetului de stat. ...citeste mai departe despre "Perchezitii in Ilfov si Ialomita intr-un dosar de evaziune fiscala: Prejudiciu de 1.000.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 09:12
Informatizarea ucide evaziunea fiscala si vreau sa ajungem ca persoanele fizice sau juridice sa isi vada fisa de contribuabil cu un singur click pe online, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In ultimul timp am stat sa inteleg sursele evaziunii fiscale. Vreau sa facem lucrurile stiintific. Suntem in 2020. Putem sa folosim matematica, putem sa folosim statistica, econometrie, nu trebuie sa stam si sa ne uitam dupa cai verzi pe pereti si sa folosim informatiile de la batrani. Sunt bune si acelea, dar putem sa folosim si tehnologie. Si va spun ca informatie la care ma uit acum foarte atent este acel gap de la TVA, acel 35%, de unde vine. Si are mai multe surse. Nu totul este evaziune, o parte sunt arierate. Si atunci, daca intelegi sursa si vad de unde vine, apoi incep sa ma uit pe sectoare. Totul trebuie facut analitic si la asta ma uit acum", a afirmat Citu la Realitatea Plus.
El a precizat ca s-a consultat in ceea ce priveste aceasta informatizare cu un coleg din Polonia, fost ministru al Finantelor si ca are sustinerea Guvernului si a PNL.
"Vreau sa ajungem sa faceti asa de simplu, sa fie aplicatii pe telefon in relatia cu ANAF si cu un singur click pe online sa iti vezi fisa de contribuabil, persoana juridica sau persoana fizica. Am vorbit cu colegii mei din Polonia, un fost coleg din sistemul bancar, a fost si el ministru de Finante in Polonia, si mi-a spus ca ei au reusit in sase luni sa faca acest lucru. Deci se poate. Nu se poate sa... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:31
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, considera ca evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala si anunta ca la inceputul acestui an va introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ministerului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.
Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor.
Premierul Ludovic Orban declara la mijlocul lunii decembrie ca Romania are cea mai mare evaziune si cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeana.
"Suntem tara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred ca TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentarii bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident ca trebuie imbunatatita colectarea TVA, dar pentru imbunatatirea colectarii TVA-ului si ANAF-ul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a precizat Ludovic Orban.
Citeste mai departe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 12:05