Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se va muta online in cateva luni si nu va mai fi nevoita sa elibereze milioane de documente ca in prezent, a declarat joi seful institutiei, Dragos Doros, in cadrul conferintei "Dezvoltarea Romaniei 2016" organizata de revista Capital.
Seful ANAF a mentionat ca Fiscul intentioneaza sa elimine toate firmele care nu vor sa-si plateasca taxele.
"Interesul nostru este sa avem cat mai multi contribuabili corecti si de la care sa incasam cat mai multi bani la buget. Un contribuabil corect ar trebui sa aiba din partea Fiscului atitudinea de administrator, nu de controlor. Cum sa obtina asta? Prin transparenta totala. (...) Intentionam ca intr-o perioada foarte scurta, asta inseamna o perioada de cateva luni, sa ne mutam online", a ...citeste mai departe despre "Seful ANAF anunta o revolutie la Fisc: transparenta, totul online, evazionistii eliminati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 23:59
Oficialii din guvernul danez sunt hotarati sa puna mana pe cei 600 de evazionisti din tara, deconspirati in scandalul Panama Papers ca si-au ascuns averile in diverse paradisuri fiscale.
Ministrul pentru Politici Fiscale, Karsten Lauritzen, a anuntat ca guvernul sau este gata sa aloce fonduri pentru cumpararea datelor scurse din dosarele Mossack Fonseca, informeaza BBC.
Autoritatile daneze au primit o oferta anomina de vanzare a datelor celor 600 de evazionisti din tara care apar in dosarele Mossack Fonseca, iar oficialii de la Copenhaga sunt decisi sa mearga pana la capat in lupta impotriva evaziunii fiscale.
"Le datoram acest lucru tuturor contribuabililor danezi care isi platesc taxele la zi", a explicat ministrul Lauritzen.
Desi guvernul danez nu a facut publica suma pe care ar trebui sa o plateasca pentru aceste documente, bursa zvonurilor din Copenhaga face referire la aproximativ 9 milioane de coroane (1,2 milioane de4 euro).
La fel, nu este clar nici daca guvernul Danemarcei va cumpara aceste documente direct de la sursa care a stat la baza dezvaluirilor facute in scandalul Panama Papers sau de la un intermediar.
Lauritzen a recunoscut insa ca legatura cu ofertantul a fost facuta prin intermediul autoritatilor fiscale ale unui alt stat, negocierile derulandu-se apoi pe canale sigure.
Danemarca nu ar fi primul stat care aloca bani pentru cumpararea unor documente vizand evazionistii din propriile granite, Germania, Franta si Marea Britanie fiind... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 17:20
Adio, secret bancar in Tara Cantoanelor! In urma presiunilor facute de guvernele mai multor state din lumea intreaga, si in special a demersurilor facute de Washington, Elvetia se pregateste sa scoata de sub tipar "lista rusinii".
Aceasta va cuprinde numele persoanelor cercetate in statele de origine pentru evaziune fiscala si care detin conturi in bancile elvetiene. Nici romanii nu vor fi exclusi, 50 de persoane putand sa apara numai in urma scandalului HSBC. Lista va fi publicata in Monitorul Oficial al Evetiei, anunta Deutsche Welle.
50 dintr-un foc
Problema legata de numele romanilor care au detinut conturi in sucursala elvetiana a bancii HSBC va fi transata de ANAF cu ajutorul datelor oferite de inspectorii Fiscului francez, arata Ziare.com.
Peste 50 de persoane urmeaza a fi verificate de o comisie speciala ANAF, in cazul in care se vor sesiza neconcordante intre declaratiile de venit ale acestora si sumele depozitate in banca elvetiana, diferenta urmand sa fie impozitata cu 16%.
Cinci inspectori ANAF se vor ocupa indeaproape de cercetarile in acest caz.
Chestiune delicata
In schimb, autoritatile elvetiene sunt decise sa faca un pas in fata si sa publice in Monitorul Oficial o lista integrala a persoanele care detin sau au detinut conturi secrete in Elvetia si sunt cercetate pentru frauda si evaziune in tara de bastina.
Justificarea oficiala este ca unora dintre acestia li se ofera astfel sansa de a-si angaja un reprezentant legal, in cazul in... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 09:09
Scandalul HSBC, in care banca este acuzata ca a functionat pe post de bancomat al evazionistilor din lumea intreaga, ridica intrebarea daca lupta cu infractionalitatea economica nu este cumva o batalie cu morile de vant.
Datele dezvaluite in cadrul anchetei jurnalistice publicate de Le Monde arata ca oficialii unor guverne si organisme financiare internationale erau la curent cu operatiunile de spalare de bani derulate prin intermediul sucursalei elvetiene a bancii inca de acum 7-8 ani.
Intr-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian, increngatura afacerii HSBC duce pana la varful guvernelor din Franta si Marea Britanie, ca si al conducerii FMI.
Evaziune trecuta sub tacere
Conducerea HSBC, a doua banca la nivel mondial, recunoaste spasita faptul ca verficarile asupra sucursalei elvetiene au fost facute doar formal.
"Recunoastem si suntem responsabili pentru esecul controalelor din trecut si mentinerea acestei situatii", admite conducerea institutiei, intr-un comunicat de presa.
"Mea culpa" continua sub scuza ca sucursala elvetiana a bancii nu a fost supusa aceluiasi regim riguros de verificare dupa achizitionarea acesteia in 1999 si integrarea ei in HSBC Group.
Chestiunea ridica destule semne de intrebare asupra supravegherii pe care conducatorii grupului bancar au exercitat-o asupra "bancomatului evazionistilor" din Elvetia.
In perioada respectiva, banca era condusa de Stephen Green, Lord Green in prezent, oficial din cabinetul... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 14:00
1Procuratura din Grecia va analiza o controversata lista a evazionistilor fiscali cu conturi in Elvetia, pe care figureaza peste 2.000 de persoane, potrivit televiziunii elene Net, transmite AFP.
Ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, a declarat ca departamentul de relatii financiare internationale a primit lista de la Ministerul de Finante din Franta, iar datele vor fi trimise direct procuraturii financiare.
Agentia de presa Athens News Agency a relatat ca trei oficiali eleni s-au deplasat la Paris pentru a obtine aceasta lista.
Documentul controversat contine numele a peste 2.000 de persoae cu conturi la divizia bancii britanice HSBC din Elvetia si in ultimele luni a fost obiectul unor dezbateri aprinse in Grecia.
Initial, justitia franceza a confiscat datele de la domiciliul unui fost angajat al HSBC din Elvetia. Lista a fost trimisa Greciei in 2010, de catre actualul director general al FMI, Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finante al Frantei.
Autoritatile elene au sustinut atunci ca datele au fost obtinute ilegal si nu pot fi folosite in lupta de combatere a evaziunii fiscale, problema cronica a tarii.
In urma nemultumirii publice din Grecia, guvernul a decis sa procure aceaste date, dar autoritatile au sustinut apoi ca au pierdut lista si i-au cerut lui Stournaras sa o ceara din nou Frantei.
La inceputul lunii noiembrie, jurnalistul elen Costas Vaxemanis, care a publicat numele care figureaza pe lista, a fost judecat pentru violarea... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 10:27
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea ca prioritate lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenta decizii la "cel mai inalt nivel al administratiei fiscale", a declarat noul presedinte al ANAF, Serban Pop.
Pop a afirmat intr-un comunicat ca a inceput evaluarea ANAF si ca rezultatele de pana in prezent "pot fi cu siguranta imbunatatite".
"Exista grupuri evazioniste cu o capacitate financiara importanta, care pot sustine sisteme relationale capabile sa atinga cel mai inalt nivel al administratiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF si unei aplicari corecte a legii, bazandu-se pe posibilitatile financiare si de influenta pe care le au. Indiferent caror atacuri vom fi supusi, vom continua masurile de reforma in ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agentia astfel incat sa faca fata acestor provocari", a spus Pop.
El a mentionat ca va adapta administratia fiscala astfel incat aceasta sa raspunda obiectivelor care vor fi stabilite de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu in urma analizei pe care ANAF o va prezenta in aceasta saptamana.
Pop spune ca ANAF va aplica un program de masuri care include atat actiuni pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.
Pe termen scurt, ANAF se va concentra pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune - comertul cu produse supuse accizarii (tutun, alcool, produse... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:14
Germania si Elvetia au semnat un amendament la acordul referitor la taxarea conturilor secrete detinute de germani in bancile elvetiene, inasprind prevederile pentru evazionisti, insa opozitia germana vrea in continuare sa blocheze intelegerea, apreciind-o prea permisiva.
Amendamentul a fost introdus tocmai pentru a obtine sustinerea acordului de catre landurile germane dominate de opozitie si aprobarea in parlament, transmite Reuters.
Ministerul german de Finante a anuntat, joi, ca cele doua tari au convenit cresterea taxei retroactive asupra fondurilor cetatenilor germani ascunse in conturi din Elvetia de la 19-34% la 21-41%.
Cele doua parti au stabilit si impunerea unei taxe de 50% in cazul celor care mostenesc conturi bancare in Elvetia si nu vor sa le declare.
Versiunea modificata a acordului da dreptul autoritatilor germane sa inainteze 1.300 de cereri Elvetiei pentru investigatii in cazuri de evaziune fiscala, fata de aproape 1.000 in intelegerea initiala.
In plus, termenul de la care germanii trebuie sa anunte autoritatile elvetiene ca-si scot banii din tara a fost mutat de pe 31 martie anul urmator la 1 ianuarie, pentru a limita un exod catre alte paradisuri fiscale.
Germania a redeschis negocierile cu Elvetia asupra acordului semnat in septembrie, dupa ce principalul partid de opozitie, SPD, a anuntat ca il va bloca in camera superioara a parlamentului german, unde coalitia cancelarului Angela Merkel nu are majoritate.
SPD a precizat joi,... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:51
"Daca TVA-ul scade la toata gama de produse dintr-o categorie, piata neagra dispare. Piata neagra nu poate sa functioneze fara TVA, ea traieste din TVA. Daca s-ar scadea TVA-ul cu 19% la carne si preparatele din carne, eu as reduce preturile in magazinele mele cu 19% a doua zi" a declarat omul de afaceri Sorin Minea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Ce ar insemna pentru agricultura si industria alimentara adoptarea unui TVA de 5%?
Daca se folosesc termenii corecti, ar insemna o ieftinire a produsului final cu minim 15% si maxim 20% si o marire a vanzarilor cu 20%, poate chiar 50%.
Formularea legii este destul de vaga si s-ar putea sa duca la altceva, nu la o ieftinire.
Sintagmele folosite sunt gresite.
Ma deranjeaza sintagmele "carne proaspata", "lapte de consum" si "paine", care sunt foarte vagi si ar putea duce la o perturbare a pietei.
Cine vor fi principalii beneficiari: producatorii, procesatorii, hipermarketurile?
Acest termen de "carne" eu nu-l cunosc, nu stiu ce inseamna.
Sintagma folosita in toata comunitatea e "carne si preparate din carne".
Nu poti sa ieftinesti la jumatate si la cealalata jumatate sa mentii pretul, pentru ca dereglezi piata.
Practic, nu ieftinesti nimic.
Daca luam sintagma “lapte de consum”, ne dam seama ca si acela e de mai multe feluri.
Acesta ar fi mai ieftin ca toate celelalte datorita TVA-ului.
In rest, iaurtul si branza de vaci ar fi mai scumpe.
S-ar putea sa se incurajeze evaziunea fiscala si sa nu se obtina efectul... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 00:28
Ministerul de Finante din Grecia a amenintat ca va confisca si va scoate la licitatie proprietatile imobiliare pe care evazionistii bogati le detin in Insulele Egee, regiune turistica foarte populara, potrivit Mediafax. Verificarile Ministerului de Finante au evidentiat ca 990 de greci, cu datorii de peste 6,7 milioane de euro constand din taxe neplatite, detin 2.917 proprietati imobiliare pe insulele din Marea Egee, ca Mykonos sau Santorini.
Valoarea acestor propritati este estimata la peste 288 de milioane de euro.
Autoritatile elene au acordat evazionistilor termen pana la 20 iulie pentru plata datoriilor. "Dupa aceasta data vor exista proceduri urgente de plata fortata si chiar vanzari prin licitatie", a anuntat Ministerul.
Evaziunea fiscala atinge cote ridicate in Grecia, mai ales din partea celor cu venituri ridicate, ca medicii sau avocatii.
Valoarea totala a amenzilor pentru incalcari ale legislatiei fiscale a crescut la 1,83 miliarde de euro in prima jumatate a anului, de la 895 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut. mai mult
Sambata, 10 Iulie 2010, ora 00:48