O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti, in perioada 2 - 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit unui comunicat al FMI.
"O misiune a FMI, condusa de Andrea Schaechter, va vizita Bucurestiul din 2 iunie pana pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Vizita FMI va avea loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Membrii misiunii FMI se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai bancilor.
Misiunea isi va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizeaza in comunicat.
Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este cel de-al zecelea acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.
In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara ca actualul acord al... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 08:42
Board-ul Fondului Monetar International analizeaza, miercuri, concluziile raportului final asupra Acordului cu Romania si este de asteptat ca acesta sa fie unul pozitiv, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.
"Board-ul FMI este asteptat sa ofere astazi concluziile raportului final asupra Acordului SB cu Romania. Surse oficiale anonime au fost citate de presa in legatura cu reusita reducerii arieratelor pana la nivelul tinta agreat cu FMI, marcand astfel indeplinirea unuia dintre cele mai dificile angajamente ale acordului, pe langa cel legat de privatizarea CFR Marfa, realizata saptamana trecuta.
Astfel, este de asteptat ca raportul final sa fie unul pozitiv, fapt ce credem ca a fost deja inclus in tonul pozitiv al pietei valutare", se spune in raportul bancii.
Analistii ING Bank Romania sustin ca leul s-a intarit cu circa 1% marti, pana in jurul nivelului de 4,4850/euro la finalul sedintei, evoluand in linie cu prognoza lor.
"Desi aceasta miscare s-a inscris in tendinta regionala, aprecierea monedei locale a fost mai pronuntata decat cea a monedelor regionale (0,6% pentru forint, nici o schimbare pentru zlot).
Mai mult, volumele din piata locala au depasit cu mult media zilnica din acest an, marcand astfel inca o diferenta fata de pietele valutare CEE ieri. Luand toate acestea in calcul, credem ca este probabil ca intarirea leului sa fi fost alimentata de apropierea termenului limita pentru plata licentelor telecom, iar leul s-ar putea mentine pe o... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:58
Consiliul Director al Fondului Monetar International va analiza, in 22 iunie, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:12
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29
FMI a prezentat, luni, concluziile primei evaluari a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania. La finalul evaluarii, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, s-a declarat multumit de progresele inregistrate de tara noastra."La nivelul misiunii noastre am ajuns la un acord in privinta evaluarii. Progresele bune, tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la politicile necesare. Nu am facut modificari importante in ceea ce priveste proiectiile. Putem vedea semne importante pentru ca economia sa-si revina si sa isi reia cresterile", a declarat Franks, luni, in cadrul conferintei de la sediul BNR.
In ceea ce priveste estimarile legate de cresterea economica, acestea se mentin la 1,5% in 2011, crestere bazata pe exporturi puternice si sustinerea cererii interne, si de pana la 4%, in 2012. Atentie la inflatie! "Cresterea este de asteptat sa ia amploare in 2012, ajungand la 3,7-4%. Inflatia a crescut mai repede decat am estimat, dar acest lucru e cauzat de presiunile preturilor la alimente si combustibililor la nivel international. Desi exista asteptari ca inflatia va scadea in a doua parte a anului, ne asteptam ca inflatia sa se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. Banca Nationala trebuie sa ramana in continuare vigilenta fata de un nou val de presiuni inflationiste si va fi nevoie sa-si ajusteze politicile in urmatoarele luni, pentru a atinge tinta de inflatie in 2012. Pe fondul fiscal, am avut unele... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 11:52