Agentia de evaluare financiara S&P a confirmat ratingul de tara al Romaniei la nivelul "BBB-", cu perspectiva negativa, ceea ce reprezinta un semnal si pentru celelate doua agentii, Fitch si Moody's, care deruleaza evaluari ale ratingului Romaniei. S&P estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB si considera ca Guvernul va majora pensiile in luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, asa cum era asteptat.
Ministrul Finantelor, Florin, Citu a reactionat intr-o postare pe Facebook: "Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMA rating-ul de tara al Romaniei - Investment Grade".
"Desi ne asteptam ca efectele negative economice si fiscale induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri", se arata in raportul agentiei.
Agentia de evaluare estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar daca pensiile nu vor fi majorate cu 40%.
"Declinul economiei, alaturi de masurile de stimulare si declinul veniturilor fiscale vor adanci deficitul bugetar in acest an. Ca raspuns la efectele restrictiilor legate de COVID-19, autoritatile au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru a proteja companiile si angajatii. Desi masurile pot atenua in mod eficient o parte din efectele negative, credem ca vor rezulta intr-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 07:00
Institutii financiare si banci din Turcia au achizitionat 85,05% din JCR Eurasia, subsidiara locala a agentiei de rating japoneza JCR, a anuntat vineri Asociatia bancara turca, pecetluind obiectivul autoritatilor de la Ankara de a fi mai putin dependente de cele trei mari agentii de evaluare financiara, transmite Reuters.
Borsa Istanbul va detine 18,5% din companie, in timp ce JCR va pastra 14,95%. Banci de stat si private din Turcia, inclusiv Ziraat Bank, GarantiBBVA si Yapi Kredi, vor detine de asemenea participatii.
Desi Guvernul de la Ankara s-a plans in timpul crizei valutare de anul trecut de retrogradarea ratingului de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara, JCR Eurasia nu va atribui ratinguri suverane sau calificative bancilor, ci se va concentra pe companii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Achizitia este menita sa faca eficienta utilizarea resurselor prin ratinguri de credit si sa sprijine o crestere economica viabila, a precizat Asociatia bancara turca.
Asociatia institutiilor financiare, cea a pietelor de capital si uniunea companiilor de asigurari si reasigurari vor detine fiecare 6% in companie.
Anul trecut, cand lira turceasca s-a depreciat semnificativ, Turcia a acuzat cele trei mari agentii de evaluare financiara din occident ca au incercat in mod deliberat sa submineze sectorul bancar cand si-au exprimat temerile privind impactul crizei valutare asupra bancilor.
Standard & Poor's,... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:49
Rusia a infiintat propria agentie de evaluare financiara, iar in ultimele saptamani Moody's si Fitch Ratings au anuntat ca intentioneaza sa nu mai emita ratinguri, decat sa permita ca filialele lor din Moscova sa fie reglementate de guvernul rus, cu pretul incalcarii sanctiunilor internationale.
Moody's a anuntat deja, joi seara, intr-un comunicat, ca a retras toate ratingurile nationale ale Rusiei, din motive de afaceri, informeaza News.ro.
In timp ce Moody's si Fitch se retrag, noua agentie, ACRA, va incepe sa publice evaluari financiare in a doua jumatate a acestui an.
Autoritatile de la Moscova au criticat agentiile de rating pentru faptul ca au retrogradat anul trecut calificativele Rusiei sub nivelul de investment grade, pentru prima oara in peste 10 ani, considerand ca au fost motivate politic.
Ministerul de Finante si banca centrala intentioneaza ca ACRA sa inlocuiasca cele trei mari agentii internationale de rating, Moody's, Fitch si Standard&Poor's, in masurarea ...citeste mai departe despre "Rusia si-a facut propria agentie de rating: Moody's si Fitch se retrag" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 10:51
Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit, vineri, calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.
"Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.
Calificativul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".
Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabila, reflectand un echilibru intre probabilitatea ca programele fiscale si de reforma sa depaseasca asteptarile S&P si posibilitatea reaparitiei unor dezechilibre externe, noteaza agentia de rating.
S&P era singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalua Romania cu rating din categoria "junk". mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:25
Agentiile de evaluare financiara Fitch si Standard&Poor's (S&P) au inrautatit de la stabila la negativa perspectiva ratingului suveran al Rusiei, din cauza eventualului impact negativ al sanctiunilor impuse de SUA si UE asupra economiei Rusiei, aflata deja pe un trend de incetinire.
"Intrucat bancile din SUA si UE ar putea fi reticente sa imprumute Rusia in actualele circumstante, economia ar putea incetini in continuare, iar sectorul privat ar putea avea nevoie de sprijinul statului. Cresterea economica a coborat la 1,3% anul trecut, iar investitiile sunt in declin", a avertizat Fitch, potrivit agentiei Bloomberg.
Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB"
Ambele agentii au confirmat calificativul tarii la "BBB", a doua treapta din categoria recomandata pentru investitii.
"Riscurile geopolitice sporite si perspectiva sanctiunilor din partea UE si SUA ca urmare a anexarii Crimeei ar putea reduce fluxul investitiilor, ar putea determina iesiri mai mari de capital si ar putea incetini si mai puternic economia Rusiei", a notat S&P.
Deciziile celor doua agentii de evaluare financiara vin dupa ce UE a adaugat 12 nume pe o lista cu oficiali rusi si ucraineni sanctionati cu inghetari de active si restrictii in privinta calatoriilor.
Presedintele SUA, Barack Obama, a hotarat, de asemenea, impunerea de sanctiuni financiare vizand un numar mai mare de oficiali si miliardari considerati aliati ai presedintelui rus Vladimir Putin. Obama a autorizat si... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 11:14
Agentii de rating din Portugalia, India, Africa de Sud, Malaezia si Brazilia vor lansa in noiembrie o agentie globala de evaluare financiara, despre care afirma ca va fi o alternativa la serviciile Fitch, Standard & Poor's (S&P) si Moody's, cele mai mari astfel de companii din lume.
Noua agentie, ARC Ratings, va fi lansata oficial saptamana urmatoare, ca o companie mixta intre CPR (Portugalia), CARE Rating (India), GCR (Africa de Sud), MARC (Malaezia) si SR Rating (Brazilia), potrivit Reuters.
Piata calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's
Piata globala a calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's, care impreuna detin o cota de 90%. Moody's si Standard & Poor's sunt companii americane, in timp ce Fitch are sedii atat la Londra, cat si la New York.
Ratingurile reprezinta o parte esentiala a sistemului financiar, fiind utilizate de investitori pentru a evalua cat de probabil este sa-si primeasca inapoi banii imprumutati. Criza financiara, in care companii cu ratinguri solide s-au prabusit intr-un timp scurt, a ridicat semne de intrebare asupra dependentei de Fitch, S&P si Moody's.
"Lucrand impreuna, agentiile vor furniza calificative noii economii globale multipolare, in concurenta directa cu agentiile din SUA", a aratat ARC, adaugand ca ratingurile vor fi ghidate de "o abordare din mai multe perspective si de expertiza locala".
Agentia este inregistrata la autoritatea europeana pentru pietele... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 19:41
Agentiile de rating nu mai sunt de incredere pentru marii investitori, dupa ce si-au compromis integritatea si credibilitatea pentru a atrage clienti, potrivit unui fost director in cadrul Standard & Poor's (S&P), intervievat de Bloomberg.
"Sunt acolo pentru ca trebuie sa fie, nu pentru ca mai crede cineva in ele. Poate doar micii investitori, si asta e trist, dar cred ca marii investitori nu mai cred in ratinguri", cometneaza David Jacob, concediat in decembrie de la S&P.
Agentiile de rating influenteaza de mai bine de 70 de ani costurile de finantare ale companiilor si guvernelor, dar s-au compromis in urma crizei financiare din urma cu patru ani, cand au acordat, sub presiunea dezvoltarii business-ului, cele mai ridicate calificative titlurilor de valoare formate de banci din credite ipotecare subprime. Piata ipotecilor subprime s-a prabusit in 2007 - 2008, dand nastere crizei financiare mondiale, iar ratingurile titlurilor notate in trecut cu triplu-A sunt acum in categoria "junk" a investitiilor cu caracter speculativ.
Cazuri care ilustreaza motivele pentru care reputatia agentiilor de rating continua sa se deterioreze
Astfel, la cativa ani dupa ce au adus o contributie decisiva la declansarea celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune, reputatia agentiilor de rating continua sa se deterioreze pe piete.
In luna august, cand S&P a coborat in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, dobanzile titlurilor de Trezorerie SUA au scazut... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:46
Agentiile de rating au pornit din nou actiunile impotriva bancilor europene si a statelor din zona, retrogradand banca dupa banca si tara dupa tara. In ceea ce priveste bancile, motivul invocat a fost in multe cazuri expunerea acestora pe pietele din estul Europei.
Problema nu este insa a Romaniei si a celorlalte tari din estul Europei, ci a bancilor respective care s-au raspandit prea mult in tari cu risc crescut, a declarat pentru Business24, analistul economic Constantin Rudnitchi.
Joi, agentia de evaluare Fitch Rating a retrogradat cu trei trepte calificativele pentru obligatiunile emise de guvernul spaniol, pana la BBB, de la A, la doar doua trepte de nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii. Mai mult, agentia de rating avertizeaza ca o noua retrogradare ar putea urma curand, daca situatia se inrautateste.
O alta agentie de rating, Moody's, a scazut recent ratingul BCR la "Ba1". Cu toate acestea, reprezentantii bancii nu se arata impresionati de noua notare, sustinand ca aceasta are un impact limitat, deoarece banca are o lichiditate solida, sustinuta de o baza de depozite stabila si consistenta.
De altfel, si ratingul Raiffeisen Bank Romania a fost coborat pana la acelasi nivel, in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit, in cadrul unei actiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene a grupurilor austriece Erste si Raiffeisen.
Tot Moody's a coborat in acest weekend plafonul de rating al... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:20
Statele membre ale Uniunii Europene au cazut de acord sa consolideze controalele asupra agentiilor de rating, printr-o propunere legislativa ce pune la incercare puterea acestor organisme care evalueaza sustenabilitatea datoriilor nationale.
Agentiile de rating au starnit furia policienilor prin retrogradarea unor tari in contextul crizei economice.
Noile propuneri de reglementari, care ar urma sa devina legislatie a UE dupa finalizarea negocierilor cu Parlamentul European, ar putea facilita trimiterea in judecata a agentiilor de rating daca se considera ca acestea fac erori in evaluarea si notarea sustenabilitatii datoriilor nationale.
Reprezentantii permanenti ai statelor membre la UE si-au dat luni acordul pentru sprijinirea unui proiect legislativ care va inaspri conditiile de functionare a acestor agentii, criticate ca au oferit nota maxima - triplu A - unor tari ale caror niveluri ale datoriei s-au dovedit nesustenabile in contextul crizei financiare, scrie EurActiv.
"Propunerile urmaresc modificarea actualei legislatii privind agentiile de rating pentru a reduce supraincrederea investitorilor in rating-urile externe de credit, pentru a atenua riscul conflictelor de interese in activitatile de evaluare a rating-ului de credit si pentru a spori transparenta si competitia in acest sector", se arata intr-un comunicat al Consiliului European.
Acordul, pe care unele tari, inclusiv Franta, l-ar fi vrut mai strict, impulsioneaza incercarea de schimbare a... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:26