Eutanasierea animalelor de companie este un subiect controversat: unii il considera un ultim gest de iubire fata de un animal prea bolnav pentru a mai putea fi ajutat, altii un act de cruzime. Veterinarii, insa, o recomanda atunci cand, din cauza bolii, patrupedul ajunge sa sufere enorm, iar tratamentele, chiar si cele pentru usurarea suferintei, nu mai sunt eficiente.
De ce este decizia de a eutanasia un caine un act de bunatate
Suferinta unui animal de companie este de cele mai multe ori mai greu de privit decat cea a unui om. Daca acesta din urma iti poate vorbi si iti poate indica felul in care l-ai putea ajuta, animalul poate doar sa te priveasca si sa planga. Stii ca il doare, stii ca ii e rau, insa nu ai nicio posibilitate sa il alini mai mult decat mangaindu-l si vorbindu-i. Numai cine nu a avut acasa un animal suferind cumplit nu poate intelege de ce, de la un moment dat incolo, decizia eutanasiei este singura umana pe care o mai poti lua pentru el.
Cand catelul care ti-a fost alaturi, credincios, toata viata lui ajunge in ultimele clipe ale vietii sale ai de ales intre a astepta sfarsitul sau a-i curma suferinta, ca un ultim act de bunatate reala si de recunostinta pentru loialitatea lui.
Decizia de a cere medicului sa puna capat suferintei unui catel este extrem de luat pentru oricine si vine, de obicei, la capatul unui intreg proces de constiinta, presarat cu furie, neputinta, dorinta de a gasi o alta solutie, tristete, teama de singuratate, vinovatie... mai mult
Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 12:29
Presedintele Traian Basescu, a semnat miercuri Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.
Recent, Traian Basescu declara ca va promulga "fara retineri" legea privind cainii comunitari, in forma in care a trecut in Parlament.
"In forma in care a trecut prin Parlament, o promulg fara retineri. Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample. Dupa ce aducem populatia canina la o dimensiune rezonabila, se poate gandi si un alt mod. Dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrani, pentru oameni in general", a afirmat Basescu.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, ca legea privind cainii fara stapan este constitutionala, respingand obiectia de neconstitutionalitate formulata de 29 de senatori.
"CCR, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 29 de senatori cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. In esenta, Curtea a constatat ca dispozitiile declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.53 din 23 ianuarie 2012, au fost puse de acord cu aceasta decizie, respectandu-se astfel dispozitiile art.147... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 17:05
Legea care da unda verde procedurii de eutanasiere a cainilor fara stapan contine nereguli care pot genera cheltuieli inutile de 1,5 milioane de euro doar in Capitala. Dincolo de aspectele economice, ambiguitatea prevederilor transforma proiectul intr-un demers "animalic" si care descurajeaza adoptia cainilor.
Modificarile recente aduse legii privind gestiunea cainilor fara stapan, au fost realizate in timp record, iar in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, proiectul a stat doar vreo "sapte ore", dupa cum se lauda chiar unul dintre membri. Graba a fost motivata de valul de furie care a cuprins societatea civila si de presiunile televiziunilor, in urma accidentului in care un copil de patru ani si-a pierdut viata, dupa ce a fost muscat de maidanezi.
In consecinta, Parlamentul a adoptat o lege contestata la Curtea Constitutionala si care, dincolo de suspiciunile de neconstitutionalitate, produce confuzii care pot pagubi doar bugetul Capitalei cu peste un milion de euro.
O lege care dubleaza costurile si tortureaza animalele
Potrivit legii, cainii sunt cazati 14 zile lucratoare intr-un adaport special amenajat, perioada in care eventualii proprietari sau iubitorii de animale pot revendica, respectiv adopta cainii capturati.
Mai departe, articolul 13 spune ca "persoanele juridice de drept public sau de drept privat care cresc sau adapostesc provizoriu caini sunt direct raspunzatoare, prin reprezentantul lor legal, de respectarea legislatiei... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 18:04
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca va organiza un referendum in care cetatenii din Bucuresti si din judetul Ilfov sa isi exprime parerea referitor la eutanasierea cainilor comunitari.
Referendumul ar putea fi organizat in ultima saptamana din septembrie sau in prima din luna octombrie si va contine o singura intrebare : "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor comunitari", a precizat primarul Sorin Oprescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Consider necesara opinia populatiei despre eutanasiere. Voi face ce vrea populatia. Convoc o sedinta. Cf. art 13 si 16 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, care se poate organiza pentru orice problema deosebita si trebuie comunicat populatiei cu 20 de zile inainte", a mai spus Oprescu.
Primarul si-a exprimat regretul pentru "tragicul eveniment" si a adaugat ca timp de cinci ani de zile "a militat pentru infiintarea unui adapost. Am avut la dispozitie cateva cladiri, cumparate de fostul primar, acele cladiri au fost amenajate, si ajunsesem la o capacitae de 250 de caini, mult prea putin".
Oprescu a mai spus ca ultimul recensamant facut arata ca in Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini comunitari. "Am propus sa nu mai lasam libera adoptia, mi s-a raspuns ca incalca legile internationale. Am sterizilat in continuu, dar cu o rata mult mai mica".
Primarul a mai adaugat ca a schimbat conducerea ASPA in 2012, dar ca acest lucru nu este suficient, pentru ca "in fiecare zi rata de prindere... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 18:38