Romania nu mai este tara cu cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, a scris, luni ministrul Finantelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.
Conform datelor Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) si Romania (2,3%).
"PSD a tinut voit trei ani de zile Romania in topul rusinii in UE. In guvernarea socialista Romania a avut cea mai mare rata a inflatiei din UE, luna de luna. Trei ani la rand. PSD a crescut voit rata inflatiei de la 0% la peste 5% pe an.
Rata inflatiei mare si imprevizibila ii afecteaza pe romanii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica premeditata, de a creste rata inflatiei care i-a lovit tocmai pe romanii cu venituri mici. Am promis ca scoatem Romania din topul rusinii si am reusit", a afirmat Citu.
Datele Eurostat arata ca, in aprilie comparativ cu situatia din luna martie, rata anuala a inflatiei a scazut in 26 de state membre, inclusiv in Romania, unde rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,3% in luna aprilie, de la 2,7% in luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a coborat pana la 0,7%, de la 1,2% in luna precedenta.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Romania nu mai este in topul rusinii in UE, nu mai are cea mai mare rata a inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 13:13
Romania, Slovenia si Slovacia au inregistrat cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in februarie, comparativ cu perioada similara din 2019, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In ritm anual, lucrarile de constructii au scazut cu 0,9% in Uniunea Europeana si in zona euro, in februarie.
Statele membre cu cele mai puternice cresteri ale lucrarile de constructii in ritm anual au fost: Romania (25,7%), Slovenia (9%) si Slovacia (8,4%), cel mai semnificativ declin fiind inregistrate in Suedia (minus 8%), Spania (minus 7,2%) si Belgia (minus 4,4%).
In februarie, comparativ cu luna precedenta, lucrarile de constructii au scazut cu 1% in Uniunea Europeana si cu 1,5% in zona euro.
Cele mai importante cresteri lunare au fost in Slovenia (6,8%), Ungaria (6,2%) si Polonia (3,2%), cel mai semnificativ declin fiind inregistrate in Romania (minus 4,6%), Olanda (minus 2,4%) si Belgia (minus 2,2%). mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 16:36
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,4% in ianuarie, in crestere comparativ cu 1,3% luna precedenta, si de 1,7% in Uniunea Europeana, de asemenea in urcare fata de 1,6% luna anterioara, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Ungaria si Romania, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din decembrie, rata anuala a inflatiei in ianuarie a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in alte cinci state si a crescut in 18 de tari membre UE.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Ungaria (4,7%), Romania (3,9%), Cehia si Polonia (ambele cu 3,8%), iar cele mai scazute in Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca si Portugalia (ambele cu 0,8%).
In cazul Romaniei, cifra publicata de Eurostat este identica cu cea publicata saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in ianuarie, de la 4% in decembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 2,68% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,01%. mai mult
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 13:05
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,3% in luna decembrie 2019, in crestere comparativ cu 1% in luna noiembrie, si de 1,6% in Uniunea Europeana, de asemenea in crestere comparativ cu 1,3% luna precedenta, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Ungaria si Romania, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna noiembrie, rata anuala a inflatiei in luna decembrie a scazut in doar doua state membre, a ramas stabila in alte trei state si a crescut in 23 de tari membre UE, inclusiv in Romania de la 3,8% pana la 4%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Ungaria (4,1%), Romania (4%), Cehia si Slovacia (ambele cu 3,2%) iar cele mai scazute in Portugalia (0,4%), Italia (0,5%) si Cipru (0,7%).
In cazul Romaniei, cifra publicata de Eurostat este identica cu cea publicata marti de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia rata anuala a inflatiei a urcat la 4% in luna decembrie a acestui an, de la 3,8% in noiembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,16%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2019 si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru sfarsitul acestui an, a anuntat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:45
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in noiembrie de 1%, in crestere fata de 0,7% in octombrie, si de 1,3% in Uniunea Europeana, in crestere fata de 1,1% luna precedenta, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In noiembrie 2018, rata inflatiei in zona euro se situa la 1,9% iar in UE la 2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,8%), Ungaria (3,4%), Slovacia (3,2%) si Cehia (3%), iar cele mai scazute in Italia si Portugalia (ambele cu 0,2%) si Belgia (0,4%). Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in doua si a urcat in 20 de tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,82 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,37 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,33 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a urcat la 1,4% in noiembrie, de la 1,2% in octombrie. Inflatia de baza... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:45
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in octombrie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in septembrie, si de 1,1% in Uniunea Europeana, mai mica fata de luna precedenta, respectiv 1,2%, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In octombrie 2018, rata inflatiei in zona euro si in UE era de 2,3%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Ungaria (3%) si Slovacia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,5%), Grecia (minus 0,3%) si Portugalia (minus 0,1%).
Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in opt si a urcat in cinci tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,29 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,32 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in octombrie, similar cu nivelul inregistrat luna trecuta.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:49
Romania a inregistrat, in martie, o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE) si de trei ori mai mare decat media zonei euro (1,4%), potrivit datelor anuntate, miercuri, de Eurostat.
In 10 aprilie, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a crescut in martie la 4,03%, de la 3,83% in februarie.
Miercuri, Eurostat a anuntat ca, dupa Romania (4,2%), cele mai mari rate anuale ale inflatiei din UE le-au avut, in martie, Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia si Letonia (cate 2,7%).
Totodata, cele mai mici rate anuale ale inflatiei le-au inregistrat Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croatia, Italia, Cipru si Finlanda (cate 1,1%).
In UE, rata anuala a inflatiei a fost de 1,6% in martie, la fel ca cea inregistrata in februarie. In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut la 1,4% in martie, de la 1,5% in februarie.
Citeste si:
Inflatia continua sa creasca si trece de 4%. Cartofii s-au scumpit cu peste 26% in doar trei luniAlimentele s-au scumpit cu 4,4%. Cele mai noi date despre rata inflatiei ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania a avut in martie cea mai mare inflatie din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 17:27
Romania a inregistrat o rata anuala a inflatiei de 4,6% in luna mai, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), de peste doua ori mai mare decat media din cadrul UE, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Rata anuala a inflatiei in statele membre UE a fost de 2% in luna mai, in crestere de la 1,5% in luna aprilie, iar in cadrul statelor din zona euro aceasta a fost de 1,9% (de la 1,3% in aprilie).
In comparatie cu aprilie, rata anuala a inflatiei a scazut intr-un singur stat membru, a ramas stabila in alt stat membru si a crescut in 26 de state.
Dupa Romania, cele mai mari rate anuale ale inflatiei le-au inregistrat Estonia (3,1%), Ungaria si Lituania (cate 2,9%), Slovacia (2,7%), Marea Britanie si Letonia (cate 2,4%).
Cele mai mici rate ale inflatiei le-au inregistrat Irlanda (0,7%), Grecia (0,8%), Danemarca, Italia, Cipru si Finlanda (cate 1%), Polonia (1,2%) si Portugalia (1,4%).
Potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna mai la 5,41%, cel mai inalt nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
Amintim ca si in luna aprilie Romania a inregistrat cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana, de 4,3%. ...citeste mai departe despre "Vesti proaste de la Eurostat: Am avut si in luna mai cea mai mare rata a inflatiei din UE, de 4,6%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 17:55
Inflatia anuala inregistrata de Romania in februarie 2009, de 6,9%, a depasit de peste patru ori media din Uniunea Europeana (UE), Romania fiind pe pozitia a treia in cadrul statelor membre cu cea mai ridicata inflatie anuala, potrivit datelor publicate, luni, de Eurostat.In a doua luna a acestui an, statele membre ale UE cu cea mai pronuntata inflatie anuala au fost Letonia, cu 9,4%, Lituania, cu 8,5%, si Romania, cu 6,9%, potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
In schimb, cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate, in februarie, in Irlanda si Portugalia, de 0,1%, respectiv Cipru, de 0,6.
Inflatia anuala s-a temperat usor in februarie, pana la 1,7% in UE, de la 1,8% in luna anterioara, in timp ce in zona euro, inflatia anuala s-a adancit usor pana la 1,2% in zona euro, de la 1,1% in ianuarie.
Din datele Eurostat a reiesit ca, fata de prima luna din 2009, inflatia anuala s-a temperat in 11 de state membre, s-a mentinut stabila in doua si a crescut in 13.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), Romania a avut in februarie 2009 o inflatie anuala de 6,89%, peste asteptarile economistilor. mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 12:42