Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, statele membre cu cel mai ridicat ritm de crestere economica fiind Malta (1,9%), Romania si Estonia (ambele cu un avans de 1,4%), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Toate statele membre UE au inregistrat o crestere economica in trimestrul al doilea al acestui an, fata de primul trimestru, cele mai slabe performante fiind anuntate de Danemarca, Grecia, Franta si Italia (toate cu un avans de 0,2%).
In ritm anual, in trimestrul al doilea al acestui an, raportat la perioada similara din 2017, Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 2,1%. Si in acest caz Romania se afla printre statele membre cu cele mai bune performante, gratie unui avans de 4,2% in ritm anual, fiind devansata de Malta (5,7%), Polonia (5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%).
Datele publicate de Eurostat sunt identice cu cele comunicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) . Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul I 2018 si cu 4,2% fata de trimestrul II 2017.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:40
Romania trebuie sa adopte un model economic diferit, daca vrea sa evite o criza provocata de actualul boom bazat pe consum, potrivit lui Matteo Patrone, directorul regional al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de Bloomberg.
Cresterea a fost supraincarcata prin reducerea taxelor si majorarea salariilor in sectorul public, iar Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa o regleze pe o traiectorie mai sustenabila, potrivit sursei citate.
"Autoritatile par sa inteleaga bine nevoia de a schimba modelul de crestere. Acest lucru va fi pus in practica, sa speram ca mai curand, mai bine decat mai tarziu", a spus Matteo Patrone.
Bloomberg aminteste ca Romania a avut cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, cu un avans anual al PIB de 8,8% in trimestrul al treilea al anului trecut.
Totusi, investitiile publice au avut de suferit ca urmare a tipului de crestere economica ales, dar si a turbulentelor politice, provocate de schimbarea a trei guverne in decurs de un an.
Eurostat plaseaza calitatea drumurilor din Romania pe ultimul loc din UE. Complicand si mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusa de Comisia Europeana.
Citeste mai multe despre BERD: Romania trebuie sa-si schimbe modelul de crestere economica. Mai bine "mai devreme decat mai tarziu" pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "BERD: Romania trebuie sa-si schimbe modelul de crestere economica. Mai bine mai devreme decat... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 08:45
Romania poate avea economia cu cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, dar de asemenea nu are rival la cel mai putin flatant indicator: deprivarea sociala, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Conform datelor publicate marti de Eurostat, in Uniunea Europeana, 16% din populatie (75 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivarii materiale si sociale, cea mai ridicata rata fiind in Romania (50%) si Bulgaria (48%).
Potrivit Eurostat, persoanele care se confrunta cu deprivarea materiala nu au mijloacele necesare pentru cel putin cinci puncte din aceasta enumerare: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta in fiecare an departe de casa, evitarea restantelor (la plata creditului ipotecar, a ratelor, a chiriei si a utilitatilor), la fiecare doua zile o mancare cu carne, sau echivalentul vegetarian, mentinerea locuintei la un nivel de incalzire adecvat, o masina/camioneta proprietate personala, schimbarea incaltamintei, imbracamintei si mobilei uzate, bani de buzunar (cheltuirea saptamanala a unei sume mici de bani pentru sine), activitatile de recreere in mod regulat, iesire cu prietenii cel putin o data pe luna, conectare la internet.
Nivelul din Romania este de peste trei ori mai ridicat decat media din UE.
Economia Romaniei a crescut cu 8,8% in trimestrul trei din 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani.
In pofida faptului ca Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana in functie de PIB... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:54
1S-a mai vehiculat si in trecut ipoteza conform careia Romania poate deveni tigrul economic din Balcani, insa abia acum statisticile ne arata ca intr-adevar ne indreptam spre acest titlu detinut de zeci de ani de Grecia.
Dar oare ce vom observa la o privire mai atenta a datelor? Avem sanse sa ajungem in varf? Si daca vom ajunge numarul 1, oare vom avea parte de o cadere cel putin la fel de spectaculoasa ca ascensiunea?
Ei bine, haideti sa vedem care e cea mai probabila varianta.
Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistica, Eurostat, arata ca, in primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului Romaniei - ajustata in functie de influentele sezoniere - a fost de 44,2 miliarde de euro, in timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde de euro.
Este pentru prima data de cand exista astfel de statistici cand depasim intr-un trimestru la acest criteriu statul elen, care a detinut suprematia in Balcani (exceptand Turcia) in ultimii ani.
Cum s-a ajuns aici? E vorba de o conjunctura de factori. In timp ce economia greceasca se lupta din 2009 incoace sa iasa dintr-o recesiune adanca, tara noastra a luat avant in perioada recenta.
Asa cum arata datele din tabel, economia elena a ajuns la apogeu in 2008, vreme in care produsul intern brut al acestei tari era cu 70% mai mare decat cel al Romaniei, iar apoi s-a rostogolit intr-o prapastie adanca, apropiindu-se in 2015 de nivelul nostru.
In 2016, PIB-ul Greciei a ajuns la 175,9... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:43
Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Informatia reiese din datele publicate joi de biroul european de statistica, Eurostat.
Astfel, economia Romaniei a avansat in primele trei luni ale acestui an cu 1,7% fata de trimestrul precedent si cu 5,6% raportat la intervalul similar din 2016. Datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010, confirma estimarile semnal publicate de biroul european de statistica pe 16 mai.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat miercuri estimarile publicate la jumatatea lunii mai, privind cresterea Produsului Intern Brut din primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, respectiv cu 1,7%.
Cresteri economice mari fata de trimestrul anterior au mai inregistrat Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) si Lituania (1,4%), iar cea mai scazuta a fost cea a Marii Britanii (0,2%).
In termeni anuali, cresteri economice mai au consemnat Slovenia (5%), Estonia si Lituania (4%) si Ungaria si Polonia (3,8%).
Eurostat a imbunatatit estimarile referitoare la economia zonei euro, care a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimul an. Astfel, avansul trimestrial a fost de 0,6%, similar cu cel al UE, iar cel anual de 1,9% (2,1% in UE), fata de previziunile semnal de 0,5%, respectiv de 1,7%.
Citeste si:
Romania a depasit Grecia si ar putea deveni... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 15:11
Economia Romaniei creste ca Fat-Frumos, cel putin asa arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti dimineata, care au exaltat conducerea PSD, dar au ridicat mari semne de intrebare printre analistii fiscali. Insa care e adevarul din spatele cifrelor? Oare ne putem intr-adevar compara cu Germania, asa cum sustine Liviu Dragnea?
Produsul intern brut a inregistrat un avans in primul trimestru al acestui an de 5,7%, pe serie bruta (si 5,6% pe serie ajustata sezonier), fata de aceeasi perioada din 2016 - aceasta este informatia care a oprit tara in loc pentru cateva momente. Liderii PSD s-au bucurat, altii s-au scarpinat in cap.
Pe hartie, toate bune si frumoase:
- cresterea economica este peste asteptari (institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimau un ritm cuprins intre 4% si 4,5%) ;- e cel mai rapid ritm de crestere dintre statele membre UE.
Normal, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a ratat ocazia sa comenteze datele INS. In viziunea lui, acestea "nu mai lasa loc de nicio interpretare rautacioasa din partea criticilor programului PSD de guvernare".
"Romania are pe primul trimestru o crestere de 5,7% fata de aceeasi perioada din anul anterior. Putem face comparatia cu Germania - 2,4% sau Franta - 1,4%, care au raportat pana acum la Eurostat. Dar cel mai important e ca aceasta crestere se simte efectiv in buzunarul romanilor, care au avut parte in acest trimestru de majorari salariale si de reduceri de taxe", a... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 07:17
Romania a inregistrat in trimestrul al patrulea cea mai mare crestere economica, de 4,8% fata de aceeasi perioada a anului 2015, intre statele Uniunii Europene pentru care au fost disponibile informatii de acest fel, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica Eurostat.
Conform datelor Institutului National de Statistica, economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8.
Vezi si Romania, cea mai mare crestere economica din UE si cel mai rapid ritm de crestere din 2008
In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut, potrivit INS.
PIB-ul zonei euro a avansat in trimestrul patru cu 1,7%, iar cel al Uniunii Europene cu 1,8%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015, arata datele ajustate la sezon publicate de Eurostat.
Citeste si FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017
A doua mare crestere in termeni anuali a fost consemnata de Bulgaria, de 3,4%, urmata de Polonia, cu 3,1%, si Spania, cu 3%.
Economia Germaniei a avansat cu 1,8%, a Frantei si Italiei cu 1,1%, in timp ce PIB-ul Marii Britanii a urcat cu 2,2%. Economia Greciei a crescut cu 0,3%.
Comparativ cu trimestrul... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 16:01
Romania a consemnat a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012, potrivit estimarilor preliminare publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Gratie unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din 2013.
Unde s-au inregistrat scaderi
Singurele scaderi s-au inregistrat in Cipru (minus 1%), Finlanda (minus 0,8%) si Estonia (minus 0,1%). Nu au fost disponibile datele pentru Grecia, Danemarca, Irlanda, Croatia, Luxemburg, Malta si Suedia.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atat din zona euro cat si din Uniunea Europeana, fiind urmata de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria si Marea Britanie (ambele cu 2,8%).
Cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) si Italia (minus 0,8%).
In schimb, economia zonei euro a inregistrat o crestere de 0,5% in trimestrul patru din 2013, dupa un... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:20