Romania risca sa nu poata accesa o buna parte din cele 30 de miliarde de euro, prin Planul National de Relansare si Rezilienta, pentru ca multe dintre companii nu sunt pregatite, la standarde europene, sa atraga banii, se arata intr-o analiza Sierra Quadrant despre perspectivele investitionale din 2021.
Companiile din Romania au intrat in criza COVID cu o serie de vulnerabilitati semnificative.
Slab capitalizate si fara o disciplina financiara coerenta, cu focus pe profitul pe termen scurt si cu capitaluri proprii negative, multe dintre firme, mai ales din zona IMM-urilor, au fost lovite puternic de criza, in conditiile in care socul s-a resimtit atat pe segmentul cererii cat si a ofertei.
Aceste vulnerabilitati, printre care se afla si volumul redus de intermediere financiara (cel mai scazut din UE), vor continua si in acest an sa influenteze dinamica economiei.
"Economia este precum un organism viu, secatuit de sange (bani). Fara perfuzia financiara asigurata de fondurile europene, este putin probabil ca recuperarea economica sa fie una sustinuta, mai ales ca statul va fi nevoit sa impuna masuri de restructurare, pentru a-si echilibra bugetul", afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
Problema se pune daca firmele romanesti vor avea capacitatea logistica de a atrage fondurile europene, mai ales ca, in prezent, doar 2 din 10 companii sunt bancabile, adica indeplinesc criteriile pentru a obtine finantari (capitalizare, disciplina... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 02:08
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, s-a declarat optimista ca suma necesara pentru realizarea Aeroportului International Brasov - Ghimbav va putea fi decontata din bani europeni, la fel si investitiile deja facute de administratia locala in pista si in caile de rulare.
"Lucram foarte indeaproape cu administratia judeteana, cu Consiliul Judetean Brasov, pentru Aeroportul Brasov. Lucram de cand am preluat mandatul, lucram cu Consiliul Concurentei. Urmeaza sa iesim cu o pozitie publica cat de curand, pentru ca e destul de sofisticata maniera in care aeroporturile noi, subliniez, noi, se pot finanta din fondurile europene, dar am gasit doua variante si suntem optimisti ca putem sa decontam din bani europeni investitiile la Aeroportul Brasov.
Eu sunt optimista ca reusim sa decontam chiar investitiile deja realizate de administratie, pentru ca s-a investit deja in pista si in cai de rulare. Ei tocmai au semnat contractul pe proiectare si executie acum, pe 20 august, pentru ceea ce inseamna terminal. Este investitia centrala a acestui proiect. Mai au si alte componente. Este un proiect, totusi, matur", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa organizata la Centrul de Vizitare al Parcului National Piatra Craiului din Zarnesti.
Potrivit sefului de la Fonduri Europene, proiectul Aeroportului Brasov este suficient de avansat ca sa genereze cheltuieli, deci, absorbtie, acum lucrandu-se la partea de eligibilitate.
"Eu ma uit foarte, foarte atent la ceea ce... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 09:44
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Romania a absorbit fonduri europene in valoare totala de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentand o rata de 30%, a declarat, joi, Roxana Manzatu, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa.
"Romania are o alocare totala de 31 miliarde de euro in zona de politica de coeziune si zona agricola, iar din aceasta suma Comisia Europeana ne-a rambursat 9,25 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o rata de absorbtie de 30% la jumatatea anului 2019", a spus Manzatu.
Spre comparatie, rata de absorbtie medie in UE este de 33%.
"Imi doresc sa depasim media europeana si sa avem 100% absorbtie pana in 2023. Pentru acest an ne propunem sa cheltuim 2,3 miliarde de euro si monitorizam saptamanal indeplinirea acestui target", a aratat Manzatu.
Totodata, au fost deschise apeluri de proiecte in valoare de 25 de miliarde de euro pana la aceasta data, a adaugat ea.
"Din aceste 25 miliarde de euro puse pe masa, avem contracte de finantare semnate de 23,6 miliade de euro, insemnand o rata de contractare de 79%", a continuat oficialul guvernamental.
Pentru urmatoarea alocare bugetara, respectiv 2021-2027, propunerea de buget pentru Romania este de 30,6 miliarde de euro, propunere care va fi negociata intre Comisia Europeana si Parlamentul European.
Cea mai mare alocare, de 17,3 miliarde de euro, este prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, urmand ca prin Fondul Social European sa fie alocata o suma de 8,5 miliarde de euro, prin Fondul de... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 14:18
Fermierii romani isi pot asigura culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile cu bani europeni prin Programului National de Dezvoltare Rurala - PNDR 2020, fondurile totale disponibile pentru intreaga perioada de programare fiind de aproape 43 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa ili asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundatii, seceta, grindina, inghet, ploi torentiale, tornade, furtuni, etc. Sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare pentru aceasta submasura este impartita in doua etape: pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna", precizeaza MADR intr-un comunicat remis AGERPRES.
Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019.
Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.
Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 10:34
Companiile romanesti care doresc sa isi extinda afacerile, dar nu pot acoperi aceste investitii din profitul propriu, pot accesa anul acesta granturi intre 1 si 5 milioane de euro, prin Programul Operational Regional 2.2 (POR 2.2).
Ne aflam la final de perioada programatica 2014-2020 si nu trebuie ratata oportunitatea de finantare pentru ca urmatoarele fonduri europene vor fi disponibile, cel mai probabil, abia in 2022.
Sesiunea de depunere a proiectelor se va deschide in luna mai, cel mai probabil, si este recomandabil ca toate companiile interesate sa aiba dosarele pregatite din timp.
Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, se aplica principiul "primul venit, primul servit".
Altfel spus, cine va atinge 75 puncte va intra direct in etapa de contractare, fara criteriul de departajare in functie de punctaj.
Sunt eligibile toate companiile care au ca medie in 2018 intre 3-249 angajati, au inregistrat profit si care vor sa acceseze un grant intre 1 si 5 milioane euro pentru investitii, in afara zonei Bucuresti-Ilfov.
Cu toate acestea, companiile care au sediul social in Bucuresti, dar fac o investitie intr-un alt judet, pot beneficia de finantare.
Finantarea nerambursabila este de maxim 70%, pentru companiile care nu au depasit o medie de 49 angajati pe ultimii 2 ani fiscali. Exceptie fac judetele Timis, Caras- Severin, Hunedoara si Arad, unde finantarea este de maximum 55% si respectiv 45% pentru o companie care are intre 50 si 249... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 16:23
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat miercuri patru acorduri de finantare in Romania, prin care tara noastra va beneficia de fonduri de peste 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si pentru a credita studentii care vor sa-si continue cursurile in strainatate.
Astfel, FEI si institutia financiara nebancara FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din Romania, in valoare de 4,5 milioane de euro, care va permite FINS sa crediteze studentii care vor sa continue studiile la master in strainatate.
Astfel, aproximativ 450 de studenti vor beneficia de credite in conditii favorabile pentru a studia in alta tara din UE, precum si in Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia si Turcia.
Totodata, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank (25 de milioane de euro), Deutsche Leasing Romania IFN (80 de milioane de euro) si Libra Internet Bank (65 milioane de euro), care vor facilita accesul la credite si finantari de leasing pentru aproape 3.000 de IMM-uri.
"Pentru prima data in Romania, FEI va sprijini accesul la finantare pentru 450 de studenti care vor putea obtine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitatea de instruire pentru o gama mai larga de studenti. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vom imbunatati conditiile de finantare pentru 3.000 de IMM-uri. Astfel, se va imbunatati competitivitatea unui segment important al economiei romanesti, care constituie motorul cresterii... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:00
Romania si-a propus ca, pana la finele acestui an, sa atraga fonduri europene in valoare de 12,5 miliarde de euro, insemnand cu 4 miliarde de euro mai mult decat in prezent, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, intr-o intalnire cu presa.
"Tinta pentru 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro din fondurile europene structurale si de investitii. Aceasta inseamna investitii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investitii in infrastructura educationala, in sanatate, inseamna investitii la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale", a spus Plumb.
Potrivit acesteia, Romania a atras pana acum 8,5 miliarde de euro din actualul program, reprezentand 28% din totalul fondurilor alocate, nivel aproape egal cu cel al mediei UE, de 29%.
"Vreau sa multumesc beneficiarilor pentru proiectele de calitate pe care le-au depus si pentru modul cum gestioneaza implementarea proiectelor, precum si echipei mele de la MFE", a adaugat ministrul.
Tarile care au accesat cele mai multe fonduri din totalul alocarilor pentru fiecare in parte sunt Finlanda - 52%, Irlanda - 50%, Austria - 49%. La polul opus sunt Croatia - 21%, Malta - 22%, Italia - 23% si Spania - 24%.
Marea Britanie, Danemarca, Belgia si Polonia se afla la egalitate cu Romania, respectiv au atras 28% din totalul fondurilor alocate. mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:15
Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37