Uniunea Europeana a convenit sa amane un plan pentru o taxa corporativa la nivelul UE, la presiunea Statelor Unite si pentru a facilita un acord la nivel global referitor la impozitarea corporatiilor, dar Irlanda si-a reiterat criticile fata de reformade amploare, transmite Reuters.
Cele mai mari 20 de economii din lume (G20) au aprobat sambata un plan pentru o reforma globala a impozitului pe profit, care ar introduce un nivel minim de impozitare si ar schimba modul in care companiile mari precum Amazon si Google sunt impozitate, bazat partial pe locul unde isi vand produsele si serviciile mai degraba decat pe locul unde sunt inregistrate.
Reforma, daca ar fi finalizata in octombrie, ar avea nevoie de aprobarea parlamentara in cele peste 130 de tari care o sustin, inclusiv in Congresul SUA, unde s-ar putea confrunta cu opozitia republicanilor.
Toate statele membre UE trebuie, de asemenea, sa aprobe reformele fiscale - inclusiv acordul global prevazut.
In incercarea de a elimina un posibil obstacol in calea acordului global, UE a cedat presiunii SUA si a anuntat luni ca va amana propriul plan pentru o taxa separata asupra vanzarilor online, despre care administratia SUA se temea ca ar fi putut duce la mai multe critici in Congresul SUA.
"Am decis sa ne suspendam activitatea privind noua noastra taxa digitala", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, la o conferinta de presa la Bruxelles, mentionand ca blocul va reevalua... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 07:40
Comisia Europeana a aplicat joi, 8 iulie, amenzi in valoare de 502 milioane de euro producatorului german de automobile Volkswagen (VW) si in valoare de 373 de milioane de euro celor de la BMW, pe care ii acuza de restrangerea concurentei in domeniul sistemelor de epurare a gazelor de esapament ale masinilor diesel, relateaza AFP.
Alt gigant auto german, Daimler (Mercedes), care a participat la aceasta intelegere si care a dezvaluit existenta acesteia, nu a fost sanctionat.
Cele trei grupuri au "incalcat regulile UE referitoare la practici anticoncurentiale, concentrandu-se asupra dezvoltarii tehnice in domeniul epurarii emisiilor de oxid de azot", precizeaza intr-un comunicat Comisia.
In dosar sunt vizate, de asemenea marcile de lux Audi si Porsche - filiale Volkswagen.
Acest dosar nu are legatura cu scandalul Dieselgate, dezvaluit in 2015, in care VW - primul producator european - a recunoscut faptul ca a trucat motoare pentru a ocoli norme impotriva poluarii.
Volkswagen, BMW si Daimler (Mercedes) "s-au intalnit in mod frecvent in cadrul unor reuniuni tehnice, pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei reducerii catalitice selective (SCR), care elimina emisiile nocive de oxid de azot (NOx) din gazele de esapament ale masinilor cu motor diesel, prin injectarea ureii (cunoscuta sub numele de AdBlue)", precizeaza Comisia.
"In cursul acestor reuniuni, timp de peste cinci ani, producatorii de automobile s-au concertat" cu scopul de a nu depolua mai... mai mult
Joi, 08 Iulie 2021, ora 14:37
Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.
''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.
Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.
Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.
Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.
Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
Uniunea Europeana pregateste sanctiuni pentru operatorul aerian national din Belarus si o duzina de oficiali din sectorul aviatic, au declarat trei diplomati, o masura care va fi luata inaintea sanctiunilor economice, in urma fortarii de catre Minsk a aterizarii unei aeronave de pasageri a Ryanair pentru arestarea unui jurnalist disident, transmite Reuters.
Inghetarea de active si interdictiile de calatorie fac parte dintr-un pachet de sanctiuni noi ale UE impotriva regimului presedintelui Alexandr Lukalenko, care a obligat o cursa a Ryanair intre Grecia si Lituania sa aterizeze la Minsk pe 23 mai, pentru arestarea jurnajistului disident si a prietenei acestuia.
Guvernele UE, care au descris incidentul ca fiind piraterie de stat, au afirmat ca vor sa tinteasca sectoarele care au un rol major in economia belarusa. Sactiunile ar putea include interzicerea vanzarii de obligatiuni si sectorul petrolului si al potasei, care realizeaza exporturi mari.
Inainte de a impune sanctiuni economice, blocul european este asteptat sa aprobe pe 21 iunie, la o intalnire a ministrilor de Externe, o lista mai mica de sanctiuni, impotriva unor persoane si a doua entitati, ca reactie mai mica, intermediara, au spus diplomatii.
"Toate statele UE sunt de acord cu aceasta abordare", a spus un diplomat.
Un al doilea diplomat a declarat ca aceste sanctiuni vor fi "un semnal clar pentru Lukasenko ca actiunile lui sunt periculoase si inacceptabile".
In timp ce sanctiunile sunt inca... mai mult
Marti, 01 Iunie 2021, ora 21:56
Plecati din Romania si intentionati sa inchiriati o masina intr-o alta tara din cadrul UE? Ati apelat de curand la o firma de inchirieri auto Otopeni sau rent a car Timisoara pentru a inchiria o masina pe care urmeaza sa o utilizati intr-o alta tara membra a Uniunii Europene? Atunci, costurile implicate pentru achizitionarea acestui serviciu nu sunt singurele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Este extrem de important sa va asigurati ca ati inteles foarte bine care sunt termenii si conditiile de inchiriere si care sunt drepturile si obligatiile pe care le aveti ca cetatenii ai UE in aceste cazuri particulare.
Trebuie mentionat inca de la inceput ca UE nu a stabilit o serie de norme specifice privind inchirierea de masini. Normele europene privind protectia consumatorilor va garanteaza ca atunci cand achizitionati produse sau servicii in UE, inclusiv atunci cand vorbim despre serviciile de rent a car, aveti acces la informatii clare referitoare la produsul sau serviciul achizitionat, pret, livrare sau situatiile in care exista probleme.
Astfel, trebuie sa retineti ca principalele drepturile pe care le aveti in calitate de consumator in Uniunea Europeana atunci cand inchiriati o masina sunt: accesul la informatii clare, dreptul la un contract echitabil si accesul la un mecanism de solutionare alternativa in caz de litigiu cu firma de inchirieri.
Asa cum am subliniat de la bun inceput sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Unul... mai mult
Vineri, 14 Mai 2021, ora 18:09
Uniunea Europeana va contribui, prin intermediul politicii de coeziune, cu 726 de milioane de euro la construirea drumului expres Craiova - Pitesti.
"Comisia a aprobat astazi, 23 martie, construirea unui drum expres intre orasele Craiova si Pitesti. UE va contribui, prin intermediul politicii de coeziune, cu 726 de milioane de euro la crearea noii legaturi, de 121 km, dintre cele doua orase. Proiectul, care face parte din reteaua transeuropeana de transport, include construirea a doua benzi de circulatie in fiecare directie, 10 tronsoane de racord si 75 de poduri sau pasaje", anunta CE.
Noul drum expres va imbunatati traficul in regiune, unde in prezent deplasarea se desfasoara cu viteze medii sub 60 km/h, iar numarul deceselor este cu 5,8 % peste media din Romania. Reducerea timpului de calatorie intre Craiova si Pitesti va diminua costurile de transport si va spori eficienta economica a retelei rutiere din Romania.
Eliminarea traficului pe distante lungi din zonele construite va reduce congestia, poluarea, precum si numarul accidentelor si va imbunatati calitatea vietii locuitorilor. Acest drum va crea locuri de munca temporare si ar trebui sa stimuleze comertul in zona, generand astfel dezvoltare economica si sporind accesul la locuri de munca.
Proiectul ar trebui finalizat pana la sfarsitul anului 2023.
Drumul expres Craiova-Pitesti
Vineri, 12 martie, a fost semnata autorizatia de construire pentru Lotul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitesti, cu o... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 19:00
Florin Citu afirma ca a discutat, joi, in detaliu cu vicepresedintele Comisiei Europene Vera Jourova despre Mecanismul privind Statul de Drept si Raportul pentru Romania.
Premierul afirma ca reprezentantul Comisiei Europene sustine eliminarea MCV la finalul acestui an.
"Vesti bune pentru Romania! Comisia Europeana sustine eliminarea MCV la finalul acestui an. Astazi am avut o intalnire cu doamna Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Valori si Transparenta. Am discutat in detaliu despre Mecanismul privind Statul de Drept si Raportul pentru Romania.
Guvernul Romaniei sustine acest mecanism de evaluare unitara a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE. Respectarea statului de drept, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezinta fundamentul politic primar al Uniunii Europene si trebuie protejate cu indarjire", a scris prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.
Citu spune ca, alaturi de Comisia Europeana, Guvernul de la Bucuresti sustine eliminarea si repararea modificarilor legislative "nefericite" aduse legilor justitiei in perioada 2017 - 2019.
"Impartasesc dorinta doamnei Jourova de a finaliza in prima jumatate a acestui an angajamentele cu privire la statul de drept pe care Romania le are ca stat membru al Uniunii Europene. In acest sens, coalitia legislativa si Ministrul Justitiei, in dialog continuu cu reprezentantii autoritatii judecatoresti si ai societatii civile, au un... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 22:27
Catalin Drula, ministrul Transporturilor, a solicitat sprijinul expertilor Bancii Europene de Investitii pentru a decide daca se va continua proiectul Magistralei M6 pana la Otopeni. Decizia o sa fie luata pana la sfarsitul anului.
Proiectul are mai multe probleme, banii reprezentand una dintre ele. Comisia Europeana a aprobat o finantare de 500 de milioane de euro pentru prima sectiune a magistralei, pana in zona Baneasa, dar din acel punct mai raman sase statii de construit.
"Vom face o analiza pe costurile pe care le-ar implica acest proiect, ce trafic are in momentul de fata, care este complementaritatea cu linia de tren care exista. Va dau numai un singur detaliu: ganditi-va ca ai un tren care face la jumatate fata de metrou. Liniile de metrou, sa nu uitam, costa foarte mult in operare. Linia M5, asa cum este in momentul de fata, are costuri de aproape 200 de milioane pe an. Pentru al doilea sector, Comisia Europeana a refuzat finantarea, tocmai pentru ca au avut dubii legate de fezabilitatea acestui proiect", a declarat Catalin Drula la Radio Romania Actualitati.
O alta problema este reprezentata de contestatii, care ingreuneaza construirea primei sectiuni. Termenul limita de finalizare, pentru a nu pierde finantarea europeana, este decembrie 2023, care este imposibil de respectat din moment ce lucrarile nu au inceput, potrivit Rador.
Citeste si:
Pensiile de stat - un teren minatCe venituri iti ia in considerare banca pentru un creditMarturia uneia... mai mult
Marti, 09 Martie 2021, ora 09:22
Ce este CEDE? Centrul European de Despagubiri (CEDE) este o companie multinationala, parte a grupului financiar EuCO Polonia, lider pe piata despagubirilor in Europa Centrala si de Est. Grupul Financiar EuCO isi desfasoara activitatea pe teritoriul intregii Europe (cele mai importante centre in: Polonia, Romania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Italia). EuCO a ajutat peste 350.000 de persoane, obtinand despagubiri in valoare de 3 miliarde de Euro.
Companie care are in spate experienta de 16 ani in piata internationala a despagubirilor a Grupului EuCO, CEDE a pus bazele pietei de despagubiri din Romania inca din 2012. Activitatea CEDE a schimbat piata de despagubirilor din Romania, precum si legislatia si practica judiciara in domeniu. Acest lucru a dus la majorarea valorii despagubirilor acordate de societatile de asigurari.
Bogdan Grzyb, directorul general al CEDE si director EUCO, declara in 2019: "Dupa primele luni ale anului 2019, putem spune cu certitudine ca suntem capabili sa crestem in continuare intr-un ritm rapid si sa ajutam tot mai multi oameni."
De ce CEDE? Centrul European de Despagubiri este cea mai bine cotata companie din cadrul grupului EuCO, din care fac parte alte 32 de companii din Europa. De 9 ani, Centrul European de Despagubiri ajuta oamenii care au avut de suferit ca urmare a accidentelor rutiere sa isi ceara drepturile. Cu sprijinul CEDE peste 30.000 de persoane au primit despagubiri in Romania.
Care este politica CEDE? Politica adoptata de... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 15:16