Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.
Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.
La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie,... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
Noua institutie a Parchetului European (European Public Prosecutor's Office - EPPO), condusa de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, a atribuit un contract de furnizare de "servicii specializate de training in domeniul de lucru al EPPO", training care va include cursuri de legislatie, jurisprudenta si tehnici de investigatie pentru personalul Parchetului, inclusiv pentru procurorii europeni, scrie Profit.ro.
Licitatia, la care au participat 3 competitori, a fost castigata de un consortiu format din doua organizatii internationale europene non-profit, respectiv European Judicial Training Network (EJTN - Reteaua Europeana de Formare Judiciara) si Academy of European Law (ERA - Academia de Drept European), care este membru fondator al EJTN.
Contractul atribuit de EPPO consortiului format din EJTN si ERA a fost incheiat pe 2 ani si va putea fi reinnoit de 2 ori, pe perioade de cate un an. Valoarea de atribuire a fost de 469.400 euro plus TVA, pretul de achizitie fiind estimat initial la 500.000 euro plus TVA, relateaza Profit.ro.
La cursuri vor participa un numar estimativ de 23 de procurori europeni, cel putin 44 de procurori delegati, 29 de analisti de caz, 15 investigatori financiari si 25 de membri ai personalului administrativ al Parchetului UE.
Parchetul European va face investigatii transfrontaliere in cazuri de frauda in care sunt implicate fonduri ale UE sau in cazuri de frauda in materie de TVA la nivel transfrontalier care implica daune de peste 10... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 08:37
Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, in incercarea de a depasi unele dezacorduri interne si pentru a face front comun in fata provocarilor externe, relateaza DPA.
''Sunt increzator ca putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapida atat a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cat si a fondului de redresare'', a mentionat presedintele Consiliului European, Charles Michel, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croatia va fi reprezentata la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.
Principalul subiect al summitului va fi pachetul in valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentand bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) si fondul de redresare post-COVID-19, caruia Polonia si Ungaria s-au opus pana acum din cauza conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varsovia si Budapesta, ceea ce sporeste sansele pentru o depasire a impasului actual. Daca toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia si Ungaria ar putea renunta la veto-ul exprimat pana acum. Daca propunerea va fi respinsa,... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:55
Comisia Europeana studiaza deja diferite optiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fara Polonia si Ungaria, daca aceste tari nu-si ridica in zilele urmatoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat - impreuna cu bugetul plurianual al UE - pentru a se opune conditionarii accesarii fondurilor europene de statul de drept.
Potrivit unui inalt responsabil comunitar, citat miercuri de agentia EFE, Bruxellesul are pe masa mai multe variante pentru o solutie care "sa reproduca efectele pachetului actual" si care sa functioneze ca "punte" pana cand cele 27 de state membre vor ajunge la un acord unanim asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 si fondului de redresare.
"Suntem siguri ca aceste solutii pot fi gasite si pot fi aplicate rapid", spune responsabilul european, adaugand insa ca Bruxellesul inca nu s-a hotarat asupra unei optiuni concrete si "scenariul de baza" ramane rezolvarea blocajului impreuna cu toate statele membre.
Dupa ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificata un mecanism ce conditioneaza accesarea fondurilor europene de situatia statului de drept, Polonia si Ungaria au blocat prin veto intr-un vot preliminar la aceeasi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul "Next Generation" care consta intr-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Mecanismul, adoptat in urma unei intelegeri... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:20
Romania a alocat in anul 2018 pentru sanatate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mica suma inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) si Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.
Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 9,9% din PIB in 2018. In randul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost inregistrate in Germania (11,5% din PIB), Franta (11,3% din PIB) si Suedia (10,9% din PIB). Si in acest caz, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care cheltuielile cu sanatatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar in Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).
Citeste si: Singapore, prima tara care aproba vanzarea carnii crescute in laborator ...citeste mai departe despre "Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:21
Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Negociatorii Parlamentului European (PE) si presedintia germana a Consiliului UE (care a negociat in numele statelor membre ale UE) au ajuns marti la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, incheind o etapa cruciala pentru activarea pachetului de relansare de 1.800 miliarde de euro pentru a face economia europeana mai 'verde' si mai digitalizata, transmit Reuters, DPA si AFP.
Acordul urmeaza a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European.
Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar ca guvernele pot accesa finantare europeana doar cu respectarea statului de drept, o conditie careia i se opun Polonia si Ungaria, noteaza Agerpres.
Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, citat de agentia DPA, a spus ca acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finantarii pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea si sanatatea. Totusi, presedintia germana a Consiliului UE a mentionat ca numai 12,5 miliarde de euro din aceasta suma reprezinta fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru incalcarea regulilor europene privind concurenta, care pana in prezent erau varsate statelor membre.
Europarlamentarii au refuzat pana in prezent sa-si dea acordul asupra viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027, estimand ca suma de 1.074,3 miliarde de euro convenita in urma negocierilor intre liderii europeni pentru acesta este insuficienta. Eurodeputatii au cerut de asemenea... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:33
Comisia Europeana a anuntat vineri ca aproba o schema de ajutor in valoare de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru sprijinirea investitiilor in sistemele de incalzire centralizata bazate pe surse regenerabile de energie.
"Aceasta schema de ajutor in valoare de 150 de milioane euro prezentata de Romania va sprijini investitiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de incalzire centralizata. Ea va favoriza tranzitia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termica la utilizarea surselor regenerabile de energie, in conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Aceasta masura de ajutor a fost posibila si datorita Planului de Investitii al Pactului verde european.
Pentru a debloca potentialul sistemelor de incalzire centralizata de a contribui la tranzitia catre o economie neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investitii a oferit statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste acordarea de sprijin pentru producerea de energie termica, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat", spune vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei.
Romania a notificat Comisiei intentia sa de a oferi sprijin public in valoare de pana la 750 de milioane lei (aproximativ 150 de milioane euro) pentru construirea si/sau modernizarea mai multor de instalatii de productie si retele de distributie a energiei termice (cu o... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 19:51