Uniunea Europeana a prelungit joi sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca sase luni pentru a protesta impotriva rolului Moscovei in conflictul din estul Ucrainei si in Crimeea, dupa o decizie in acest sens a liderilor UE de saptamana trecuta, relateaza dpa.
Sanctiunile au fost adoptate initial in iulie 2014, in replica la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea si la sprijinul sau pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Sanctiunile, care vor ramane in vigoare pana in ianuarie 2020, vizeaza sectoarele ruse financiar, energetic si de aparare, reducand accesul bancilor rusesti la pietele UE si limitand unele exporturi ale UE.
UE a legat relaxarea sanctiunilor de progrese in implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o incetare neconditionata a focului si ca ambele parti sa retraga armamentul greu de pe linia frontului in estul Ucrainei.
Saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, ale caror tari sunt mediatoare in conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementarii acordului de la Minsk.
Liderii UE au cerut "reluarea urgenta a eforturilor de negociere" precum si aplicarea unor masuri de dezvoltare a increderii, a precizat blocul comunitar intr-un comunicat dat publicitatii joi.
UE a mai impus si alte sanctiuni drept reactie la conflictul din Ucraina, intocmind o lista cu 170 de persoane si 44 de entitati vizate de interdictii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 19:25
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a semnat, alaturi de omologii sai din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia si Ucraina, o declaratie in care reafirma sprijinul pentru integritatea teritoriala a Ucrainei si pozitia de nerecunoastere a anexarii ilegale a Crimeii de catre Federatia Rusa.
"In urma cu 4 ani, pe 18 martie 2014, Rusia a definitivat ocuparea ilegala a Crimeii, parte a teritoriului suveran al Ucrainei pe care Rusia il recunoscuse ca atare prin mai multe tratate internationale. Anexarea rusa a insemnat o serie de actiuni in aceeasi masura ilegale: de la dislocarea de trupe ruse de elita, in uniforme fara insemne oficiale, pana la organizarea sumara - prin incalcarea legislatiei ucrainene si a dreptului international - a unui referendum nelegitim. Presedintele Putin a sustinut initial ca acele trupe nu aveau nimic in comun cu Rusia, dar apoi a recunoscut ca el insusi a ordonat intreaga operatiune de anexare la sfarsitul lunii februarie 2014. Ulterior a acordat cu generozitate medalii militarilor rusi care au participat la aceasta operatiune de ocupare", se arata in declaratie.
Potrivit sursei citate, locuitorii Crimeii au aflat dintr-odata ca traiesc de facto sub regulile Moscovei. Ulterior, au fost obligati sa obtina cetatenia rusa si sa efectueze serviciul militar in fortele armate ruse, ambele incalcand dreptul international.
"Au urmat politici represive de anvergura, care au condus la incalcari masive ale drepturilor... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 20:30
Noul Guvern al Austriei va intreprinde actiuni in Europa pentru a ridica sanctiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din estul Ucrainei si va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor dintre Occident si Rusia, potrivit programului de guvernare pentru perioada 2017-2022.
"Neutralitatea Austriei este un factor fundamental care ar trebui luat in considerare in toate acordurile internationale. Implicarea in politica globala este inclusa in interesele nationale ale unui stat neutru.
Austria, avand in vedere legatura istorica, ar trebui sa reprezinte un loc activ de dialog intre Vest si Est si sa formeze politica de detensionare dintre Occident si Rusia. Scopul nostru este cooperarea pozitiva pe continentul european.
Austria va sustine in mod activ eforturile de reducere a tensiunilor care au aparut in special in privinta conflictului din Ucraina si a sanctiunilor si va depune eforturi pentru rezolvarea conflictului din Ucraina si din regiune", se arata in programul sustinut de catre Cabinetul Sebastian Kurz, relateaza Tass.
Sebastian Kurz devine cancelar al Austriei si cel mai tanar lider politic ales in Europa, in urma unui acord intre Partidul Popular (OVP, centru-dreapta, conservator) si Partidul Libertatii (FPO, extrema-dreapta) pentru formarea noului guvern de la Viena.
Citeste si Austria se pregateste sa inscauneze cel mai tanar cancelar din istorie. Sebastian Kurz are o problema cu Romania
150 de persoane si 38 de entitati se afla pe lista... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 15:27
Legea promulgata miercuri de Donald Trump, in pofida reticentelor sale, impune noi sanctiuni economice Rusiei si il impiedica pe presedintele american sa revina asupra masurilor mai vechi fara a consulta Congresul.
Este masura cea mai contestata de Casa Alba, care isi vede astfel marja de manevra limitata si care sustine ca este vorba de o imixtiune a Congresului in atributiile Executivului, se arata intr-o sinteza a agentiei France Presse.
Decretele fostului presedinte Barack Obama, care sanctionau persoane si companii legate de spionajul cibernetic rusesc si ingerintele Moscovei in Ucraina, sunt de acum consolidate prin textul noii legi: daca Donald Trump are intentia de a le abroga, de exemplu pentru a incerca sa-si amelioreze relatiile cu Kremlinul, el va trebui sa consulte Congresul american.
Printre aceste masuri figureaza un decret prezidential din decembrie, care vizeaza agentiile de informatii rusesti - Serviciul de informatii al armatei (GRU) si Serviciul de Informatii Externe (SVR) - acuzate de ingerinta in alegerile prezidentiale castigate de Donald Trump.
Legea cere Executivului sa adopte noi sanctiuni impotriva cetatenilor rusi identificati de administratia americana ca fiind implicati in atacuri informatice, activitati subversive in Europa, acte de coruptie, incalcari ale dreptului omului sau livrari de arme Siriei. Investitiile in domeniul petrolier sunt, de asemenea, vizate.
Citeste mai departe despre "Ce prevad noile sanctiuni ale SUA... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 11:32
Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a declarat luni ca tara sa crede in dialogul cu Rusia si ca vrea ca partenerii sai sa inteleaga ca Moscova joaca un rol important in scena globala.
"In ciuda tuturor dificultatilor legate de situatia din Ucraina, credem cu tarie in dialogul cu Rusia. Facem eforturi sa-i facem pe partenerii nostri sa inteleaga ca este imposibil sa rezolvi orice criza globala si sa raspunzi la provocarile globale fara Moscova", a declarat oficialul italian inainte de o vizita la Moscova, conform Tass.
Acesta a adaugat ca abordarea Moscovei pentru a stinge criza din Ucraina ar putea duce la "restabilirea unui dialog sustenabil si fructuos intre Rusia si UE". In opinia sa, sanctiunile impuse Rusiei ar trebui revazute.
"Nici Europa, nici Ucraina si nici Rusia nu au de castigat de pe urma prelungirii conflictului din inima continentului. Trebuie sa cream conditiile pentru un compromis, concentrandu-ne pe problemele presante actuale ale procesului de negociere. Sigur, ne asteptam atat din partea Kievului, cat si din partea Moscovei sa arate vointa politica pentru a ajunge la un compromis", a mai spus ministrul italian de Externe.
Acesta a mai atras atentia ca "e important ca NATO sa se adapteze noului context, care s-a schimbat semnificativ de la crearea aliantei. Noi provocari din sud au aparut. De aceea, ar trebui sa ne concentram atentia pe gasirea de solutii si pe aducerea instrumentelor aliantei in linie cu noile cerinte".
Citeste... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 17:36
Presedintele american Barack Obama a prelungit cu un an, pana in martie 2018, sanctiunile impuse de Washington Moscovei din cauza anexarii Crimeei si agresiunii in Ucraina, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.
Obama pare ca a luat aceasta hotarare, publicata pe siteul Casei Albe, cu scopul de a ingreuna o eventuala incercare a viitorului presedinte american Donald Trump de a ridica sanctiunile dupa ce presedintele pleaca de la Casa Alba pe 20 ianuarie.
Trump a declarat ca vrea sa imbunatateasca relatiile cu Rusia si ca va examina sanctiunile care i-au fost impuse, in pofida faptului ca unii dintre secretarii pe care i-a nominalizat au spus saptamana aceasta, in audieri in Senat in vederea confirmarii in functii, ca ei sustin aceste sanctiuni.
Trump ar putea ridica sanctiunile impuse Rusiei si ar putea sa ignore principiul ...citeste mai departe despre "Pe ultima suta de metri, Obama prelungeste cu un an sanctiunile impuse de SUA Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 16:00
Uniunea Europeana a decis, luni, prelungirea cu sase luni a sanctiunilor economice impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene, potrivit unui comunicat oficial.
"Pe 21 decembrie 2015, Consiliul Uniunii Europene a prelungit cu sase luni sanctiunile contra Rusiei, pana pe 31... citeste mai departe despre "UE a prelungit cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei - oficial" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 21:35
Seful diplomatiei rusesti a acuzat sambata Statele Unite ale Americii ca vor sa "taie legaturile economice" dintre Moscova si Uniunea Europeana, la o zi de la intrarea in vigoare a noilor sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei din cauza implicarii presupuse a acesteia in conflictul din Ucraina.
"America vrea sa profite de situatia actuala pentru a taia legaturile economice dintre Europa si Rusia", mai ales pentru a impune UE livrarile sale de gaze al caror pret este net superior celui al gazului rusesc, a afirmat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat al MAE rus, intr-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre.
SUA, sanctiuni oficiale pentru Rusia - ce sectoare sunt vizate
Washingtonul isi doreste "sa isi asigure ...citeste mai departe despre "Moscova acuza Washingtonul: Vrea sa taie legaturile economice intre UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 17:17
Luptele din estul Ucrainei sunt cumva preludiul a ceva mult mai periculos? Nu cumva exista riscul ca Europa sa fie cuprinsa de razboi? Trebuie ca UE sa se pregateasca pentru o agresiune a Rusiei, dupa cateva decenii de convietuire linistita? Partenerul de ieri, Rusia, s-ar putea transforma in dusman?
Aceste intrebari si le pun milioane de europeni, in timp ce ingrijorarea lor creste. Politicienii de la Bruxelles, Berlin si Washington inca analizeaza care ar fi mutarea corecta. Politicianul german Egon Bahr incearca sa ofere cateva raspunsuri la aceste intrebari in articolul ce urmeaza. Pentru inceput sa urmarim o analiza generala facuta de jurnalistii Deutsche Welle.
Variantele
In linii mari, se intrevad trei mari posibilitati. Pentru cea mai radicala s-a exprimat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a transmis Rusiei ca NATO isi va spori prezenta militara la granitele sale estice, in Tarile Baltice si Polonia, de pilda. Ca acolo vor fi trimise trupe si ...citeste mai departe despre "Va fi razboi in Europa? - solutii, predictii si analize ale unui mare politician german" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 10:52