Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a mai depasit un obstacol dupa ce compania responsabila de acest proiect a primit autorizatia necesara pentru constructia si operarea conductei in apele teritoriale ale Germaniei, precum si in zona de coasta din jurul orasului Lubmin, a anuntat miercuri operatorul gazoductului Nord Stream 2.
Dupa examinarea tuturor documentelor trimise si a obiectiilor formulate, Ministerul Energiei din landul estic Mecklenburg- Pomerania Inferioara a dat unda verde pentru constructia si operarea conductei pe o suprafata de 55 de kilometri in apele teritoriale ale Germaniei, informeaza Reuters.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, astfel incat capacitatea sa de transport ar urma sa se dubleze, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Marti, directorul financiar de la Nord Stream 2 AG, Paul Corcoran, a declarat ca grupul se asteapta sa primeasca toate autorizatiile necesare in lunile urmatoare astfel ca lucrarile de constructie sa inceapa in aceasta vara.
Promotorii proiectului incearca in prezent sa obtina autorizatiile necesare din partea autoritatilor din Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca si Germania.... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 15:15
Gazprom a depasit vineri recordul inregistrat in 2016 privind exporturile de gaze naturale in Europa, livrand pana in 8 decembrie 179,8 miliarde de metri cubi, a anuntat directorul general al gigantului rus, Alexei Miller.
"Pe ultima suta de metri ne-am lansat spre un nou record absolut al exporturilor anuale de gaze naturale catre tarile din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente). Luand in considerare livrarile pana in 8 decembrie, acestea au ajuns la 179,8 miliarde de metri cubi, mai mult decat intreaga cantitate livrata pe parcursul anului trecut. Precedentul record de 179,3 miliarde de metri cubi din 2016 este deja depasit", le-a declarat jurnalistilor Miller, citat Itar-TASS.
Acesta a adaugat: "Gazprom implementeaza in prezent proiectele de constructie a unor gazoducte noi, moderne, extrem de eficiente, pentru a face fata cererii ridicate de gaze rusesti spre Europa".
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.
Grupul rus Gazprom aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania prin Marea Baltica. mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 12:01
Rusia si Comisia Europeana au inregistrat progrese in discutiile care vizeaza garantarea alimentarii cu gaze a Ucrainei si un flux stabil catre Uniunea Europeana in cursul iernii, anunta Executivul UE.
Compania rusa Gazprom a intrerupt, incepand din iulie, livrarile de gaze catre Ucraina, pe fondul disputelor pe tema tarifelor. Livrarile de gaze prin Ucraina catre Uniunea Europeana nu au fost afectate.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de Energie, s-au intalnit vineri dupa-amiaza, la Viena.
Comisia Europeana a catalogat discutiile drept "constructive", anunta Reuters.
"Intalnirea s-a concentrat pe actiunile necesare pentru asigurarea unui flux stabil de gaze catre ...citeste mai departe despre "UE se pregateste de iarna: Va asigura Rusia alimentarea cu gaze sau va lasa Europa sa tremure" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 19:36
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat recent ca tara sa va taia livrarile de gaze naturale catre Ucraina, daca Kievul nu va reusi sa faca platile, iar acest lucru ar reprezenta o problema si pentru Europa, multe tari luand deja in considerare o reorientare pe aceasta piata.
Experti citati de The Independent sustin ca, daca ar exista un deficit general de gaze in Europa, Marea Britanie isi va consuma foarte curand rezervele.
Putin ameninta Ucraina ca ii taie gazele asa cum a facut si Kievul: "Asta deja seamana a genocid!"
Rusia exporta aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaze pe an catre pietele europene, echivalentul a circa 30 la suta din necesarul de gaze al continentului.
Sunt trei conducte - una prin Ucraina, una prin Belarus si Polonia si o a treia numita Nord Stream care trece pe sub Marea Baltica din nordul Rusiei catre nordul Germaniei. Astfel, dependenta Rusiei de Ucraina pentru transportul gazelor a dus la planurile pentru South Stream, prin Bulgaria, ...citeste mai departe despre "Ce se intampla daca Rusia taie gazul Europei?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 21:40
O iarna destul de blanda si o politica ferma a Uniunii Europene au spulberat in doar cateva luni una dintre cele mai importante arme de contraatac pe plan extern detinute de Vladimir Putin: exportul de gaze naturale.
In ciuda unor voci alarmiste, gazul rusesc a fost livrat non-stop prin cele patru magistrale care alimenteaza restul Europei, chiar daca un alt proiect, Sothstream, a fost ingropat pe neasteptate de Kremlin.
Acum, toate privirile sunt atintite asupra liderilor politici ai Uniunii, care pot chema in instanta Gazprom, principala companie de export a Rusiei, pentru practici neconcurentiale, informeaza The Economist.
O lectie invatata
O treime din consumul Europei este asigurat de gazul natural din Rusia, jumatate din cantitate fiind livrata prin Ucraina. Totusi, Rusia nu mai detine acum atuul pe care l-a folosit in 2006-2009, cand a sistat livrarea de gaz catre Ucraina provocand inchiderea unor fabrici in Slovacia si Ungaria si fortand Germania sa caute cu disperare resurse alternative pentru a compensa golul in sistem.
Alarmati de avantajul detinut de Moscova in alimentarea cu gaze naturale a statelor din estul continentului, politicienii de la Bruxelles au hotarat ca este cazul sa ia masuri drastice. Masura de liberalizare a pietei gazelor a spulberat si visul Moscovei de a detine si a controla gazoductele de pe teritoriul UE.
De asemenea, un program de reducere a dependentei energetice fata de Rusia, manifestata in special de tarile din... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 09:00
5Rusia tine in sah tarile europene in domeniul energetic, astfel ca independenta fata de resursele tarii conduse de Vladimir Putin pare a fi un obiect indepartat.
Totusi, un stat de pe batranul continent va reusi foarte curand sa nu mai fie subjugat gigantului Gaprom, arata Business Week.
Lituania, care in prezent cumpara tot necesarul de gaze naturale de la Rusia, a inaugurat in aceasta saptamana un terminal de gaz natural lichefiat (GNL), care va fi alimentat de Norvegia si de alte state.
Astfel, cu ajutorul noului proiect, tara baltica va reusi incepand de anul viitor sa nu mai depinda deloc de livrarile Gazprom.
"In sfarsit, ne-am castigat independenta energetica", a spus ministrul de resort din Finlanda, Rokas Masiulis.
De ce Europa nu poate renunta la gazul rusesc
Insa multe tari de pe batranul continent nu pot replica succesul acestei tari.
Independenta energetica, slogan ceausist invechit sau proiect fezabil?
Un studiu realizat de catre Institutul de ...citeste mai departe despre "De ce Europa nu se va putea lepada de gazele rusesti in urmatorii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 16:01
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie sa deruleze teste de stres inainte de sosirea iernii pentru a vedea cat de vulnerabile sunt in cazul in care criza din Ucraina va duce la o intrerupere semnificativa a livrarilor de gaze naturale, se arata intr-un document al Comisiei Europene (CE).
La inceputul anului, liderii UE i-au cerut Executivului european sa redacteze o lista cu masuri pe termen scurt si lung, dupa ce anexarea Crimeii a ridicat problema unei posibile intreruperi a livrarilor de gaze naturale.
Europa nu trebuie sa se culce pe o ureche: Gazele din SUA nu le vor putea inlocui pe cele rusesti
Documentul vazut de Reuters prevede efectuarea unui test de stres la nivelul sistemul energetic al UE, in lumina riscurilor privind ...citeste mai departe despre "Europa se pregateste pentru ce e mai rau. Cum afla daca rezista fara gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:05
Premierul finlandez, Jyrki Katainen, este sceptic in ceea ce priveste capacitatea tarilor de pe batranul continent de a se decurca fara resursele naturale furnizate de Rusia.
Demnitarul a insistat asupra faptului ca independenta Europei fata de gazele Moscovei nu este un proiect fezabil, informeaza Itar-Tass.
"Rusia are nevoie de veniturile din vanzarea gazelor naturale catre Europa, iar Europa are nevoie de gazele rusesti. Exista o interdependenta care poate fi un lucru pozitiv. Renuntarea la aceste importuri nu are niciun sens si este imposibila din punct de vedere economic", a transmis Jyrki Katainen.
Premierul finlandez a adaugat faptul ca pe termen mediu, adica in urmatorii 3-5 ani, Europa ar trebui sa isi stabileasca un program de ...citeste mai departe despre "Premierul finlandez: Europa nu se poate descurca fara gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 13:54
Europa nu are o alternativa rezonabila la gazele rusesti, a declarat, vineri, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.
Afirmatia sa a fost publicata de un ziar local si preluata de Reuters.
Oficialul de la Berlin considera ca Rusia nu va sista furnizarea acestei resurse pentru statele europene.
"Chiar si in cele mai negre perioade ale Razboiului Rece, Moscova si-a respectat contractele", a spus la un forum Sigmar Gabriel, vicepremier, ministru al Economiei si Energiei.
Cea mai mare economie europeana este dependenta intr-o proportie mare de gazele rusesti. Anul trecut, Germania a importat o treime din aceasta resursa din Rusia, iar cele mai mari companii energetice nemtesti, E.ON si RWE, se alimenteaza in cea mai mare parte de la Gazprom.
Recent, Rusia a anexat Crimeea si a amenintat ca va sista furnizarea gazului natural pentru Ucraina, tara-tranzit catre Europa. ...citeste mai departe despre "Europa nu are o alternativa la gazele rusesti - oficial german" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 12:29