Gazele rusesti nu mai trec prin Romania, pe ruta Isaccea-Negru Voda, spre Bulgaria, dupa ce contractul cu Gazprom a expirat pentru unul dintre fire la sfarsitul anului trecut, insa importurile in Romania se desfasoara normal, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
"Pe conducta T1, se importa in Romania atata cat nominalizeaza furnizorii care au contracte de import. In schimb, pe firul T2, la 31 decembrie 2019 a expirat contractul (cu Gazprom - n.r.) si suntem in proceduri de a scoate la licitatie capacitatea de tranzit. Pe firul T3 avem contract cu Gazprom pana la 31 decembrie 2023 si noi incasam banii fie ca Gazprom livreaza gaze, fie ca nu", a spus Sterian.
Acesta a dat asigurari ca fluxul de gaze din sistemul national de transport al tarii noastre este normal.
Pe de alta parte, Bulgaria, care era principalul destinatar al gazului rusesc care tranzita Dobrogea, a anuntat pe 30 decembrie ca va primi gaze din Rusia prin noua conducta Turkstream, din ianuarie.
Aceasta conducta aduce gaze din Rusia prin Marea Neagra, ceea ce va insemna economii pentru Bulgaria.
"Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrarilor (...) convenabila pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2", situat la granita bulgaro-turca, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, citata de AFP.
Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva (35 milioane de... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 11:29
Statele membre UE au cazut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European si Comisia Europeana pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit in prezent intre Rusia si Germania, au declarat miercuri pentru DPA surse din cadrul delegatiei germane.
Potrivit surselor, operatorul gazoductului se poate astepta la reglementari suplimentare dar proiectul derulat de un consortiu condus de grupul rus de stat Gazprom nu este in pericol.
Saptamana trecuta, Rusia a atras atentia asupra unor noi obstacole in constructia gazoductului Nord Stream 2, dupa ce Germania si Franta au ajuns la un compromis cu celelalte state membre UE cu privire la revizuirea reglementarilor in domeniul transportului gazelor naturale, revizuire care vizeaza in special proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Potrivit compromisului, directiva europeana cu privire la gazele naturale va fi revizuita pentru a permite Comisiei Europene sa exercita o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2.
Aceasta inseamna ca Uniunea Europeana va putea sa impuna regulile care guverneaza piata sa interna a gazelor naturale si conductelor care provin din tarile non-UE. De asemenea, statele membre vor fi obligate sa ceara permisiunea UE atunci cand negociaza modificarea acordurilor de gaze naturale cu tarile non-UE, in eventualitatea in care regulile UE ar fi afectate.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 09:55
Bulgaria va merge mai departe cu implementarea planurilor de constructie a unui nou conector de gaze cu Turcia, prin care vor fi transportate catre Europa gaze rusesti livrate prin gazoductul TurkStream, ocolind Ucraina.
Parlamentarii bulgari au votat favorabil decizia ce permite companiei de stat Bulgartransgaz sa lanseze licitatii pentru constructia conectorului de gaze care va avea o lungime de 484 de kilometri, proiect estimat la circa 1,4 miliarde de euro, informeaza vineri agentia Reuters.
Gazoductul TurkStream va lega Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra, unul dintre obiectivele urmarite de Moscova prin acest proiect fiind ca exporturile rusesti de gaze catre Europa sa nu mai treaca prin Ucraina. TurkStream va avea doua conducte, fiecare cu o capacitate anuala de transport de 15,75 miliarde de metri cubi.
Anuntul votului din parlamentul de la Sofia vine in contextul tensiunilor crescand dintre Rusia si Ucraina, iar Bulgaria se teme ca acest conflict ar putea din nou sa-i zadarniceasca planurile de a deveni o tara de tranzit pentru transportul gazelor rusesti catre tarile UE.
''Ce va urma de acum inainte se va face cu respectarea stricta a regulilor si procedurilor Uniunii Europene, pentru a evita eventuale greseli care in trecut au condus la anularea proiectului South Stream'' in anul 2014, a subliniat ministrul bulgar al energiei, Temenuzhka Petkova.
Parlamentul bulgar a votat de asemenea favorabil ca societatea Bulgartransgaz sa creeze o bursa de... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 09:30
Bulgaria a deschis vineri o noua sectiune a gazoductului sau de tranzit catre Turcia, extinzandu-i capacitatea, deoarece Sofia se grabeste sa pregateasca transportul gazului rusesc catre Europa, prin proiectul TurkStream, ce va face legatura intre Rusia si Turcia, via Marea Neagra, transmite Reuters.
Noua sectiune de 20 de kilometri din sud-estul Bulgariei va majora capacitatea gazoductului Transbalkan la 15,7 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) pe an, de la 14 bcm in prezent, si va ajuta la sporirea securitatii gazelor furnizate, au anuntat autoritatile de la Sofia.
"Acum am construit o conducta care va permite fluxuri reversibile, astfel incat putem obtine gaze din Turcia, din Azerbaidjan si din Rusia", a afirmat premierul Boyko Borissov, la ceremonia oficiala, la care a fost prezent si ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez.
Estimat la sapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede constructia a doua conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei sa isi reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit pentru livrarile sale de gaze destinate Europei.
Gazoductul este conceput in vederea majorarii livrarilor de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de-al doilea cumparator de gaze rusesti, dupa Germania. Un lucru important pentru Moscova il reprezinta faptul ca TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti.... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 17:55
Lucrarile premergatoare constructiei sectiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 au debutat marti in Germania, a anuntat consortiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect, cu cateva zile inaintea vizitei cancelarului german in Rusia.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, transmite AFP.
"Nord Stream 2 AG a demarat astazi lucrarile offshore pregatitoare pentru amplasarea ulterioara a conductelor in golful Greifswald" de pe coasta Marii Baltice, a anuntat marti consortiul responsabil pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2.
"Toate lucrarile sunt executate pe baza aprobarilor eliberate pentru constructia si exploatarea gazoductului Nord Stream 2 in apele teritoriale ale Germaniei", se mai arata in comunicatul de presa.
De asemenea, au inceput lucrarile pregatitoare si in Finlanda ca urmare a aprobarilor emise de autoritatile finlandeze, precizeaza comunicatul.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 17:11
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a mai depasit un obstacol dupa ce compania responsabila de acest proiect a primit autorizatia necesara pentru constructia si operarea conductei in apele teritoriale ale Germaniei, precum si in zona de coasta din jurul orasului Lubmin, a anuntat miercuri operatorul gazoductului Nord Stream 2.
Dupa examinarea tuturor documentelor trimise si a obiectiilor formulate, Ministerul Energiei din landul estic Mecklenburg- Pomerania Inferioara a dat unda verde pentru constructia si operarea conductei pe o suprafata de 55 de kilometri in apele teritoriale ale Germaniei, informeaza Reuters.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, astfel incat capacitatea sa de transport ar urma sa se dubleze, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Marti, directorul financiar de la Nord Stream 2 AG, Paul Corcoran, a declarat ca grupul se asteapta sa primeasca toate autorizatiile necesare in lunile urmatoare astfel ca lucrarile de constructie sa inceapa in aceasta vara.
Promotorii proiectului incearca in prezent sa obtina autorizatiile necesare din partea autoritatilor din Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca si Germania.... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 15:15
Uniunea Europeana spera sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul asa-numitului Coridor Sudic, o posibila alaturare a Iranului la proiect dupa ridicarea santiunilor impuse de tarile din Vest fiind asteptata sa contribuie semnificativ la cresterea livrarilor catre Europa.
Coridorul Sudic, o initiativa a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan si tarile invecinate, inclusiv Iran, catre sudul Europei, va deveni operational cel mai probabil in 2019 si va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an.
Livrarile de gaze naturale din Iran, tara care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sanctiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creste capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.
Analistii sunt de parere ca Europa si Iranul au interese comune in privinta gazelor naturale, dar intrarea Iranului in ...citeste mai departe despre "UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:52
Uniunea Europeana i-a cerut, miercuri, presedintelui rus Vladimir Putin sa respecte "angajamentul" de a continua "livrarile" de gaze catre Europa, in timp ce Moscova ameninta sa intrerupa aprovizionarea Ucrainei la 3 iunie.
"Atat timp cat continua discutiile in trei" intre Rusia, Ucraina si UE, "livrarile de gaz nu trebuie intrerupte. Contez pe Federatia Rusa pentru a mentine acest angajament", i-a scris lui Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Scrisoarea lui Barroso a fost data publicitatii miercuri de Comisia Europeana. La 14 mai, Vladimir Putin a adresat o scrisoare catorva lideri europeni afirmand ca Rusia nu a primit nicio "propunere concreta" din partea Uniunii Europene privind platile Ucrainei pentru livrarile de gaz rusesc si cerand UE o implocare "mai activa".
Ca de la inceputul crizei, Comisia a fost desemnta sa raspunda in numele intregii UE si a celor 28 de state membre. O intalnire la nivel ministerial intre Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana pentru rezolvarea conflictului intre Kiev si Moscova privind livrarile de gaze a avut loc la 2 mai la Varsovia. O noua reuniune este prevazuta la 26 mai la Berlin, potrivit comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.
"Este imperativ ca toate partile sa continue sa se implice in mod constructiv in acest proces si sa se puna de acord asupra unui pret care sa reflecte conditiile de piata", scrie Barroso.
"Atat timp cat continua discutiile in trei, livrarile de gaz nu ar... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 15:10
Premierul finlandez, Jyrki Katainen, este sceptic in ceea ce priveste capacitatea tarilor de pe batranul continent de a se decurca fara resursele naturale furnizate de Rusia.
Demnitarul a insistat asupra faptului ca independenta Europei fata de gazele Moscovei nu este un proiect fezabil, informeaza Itar-Tass.
"Rusia are nevoie de veniturile din vanzarea gazelor naturale catre Europa, iar Europa are nevoie de gazele rusesti. Exista o interdependenta care poate fi un lucru pozitiv. Renuntarea la aceste importuri nu are niciun sens si este imposibila din punct de vedere economic", a transmis Jyrki Katainen.
Premierul finlandez a adaugat faptul ca pe termen mediu, adica in urmatorii 3-5 ani, Europa ar trebui sa isi stabileasca un program de ...citeste mai departe despre "Premierul finlandez: Europa nu se poate descurca fara gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 13:54