Expansiunea bancilor austriece in Europa Centrala si de Est este o poveste de succes, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, transmite Reuters.
Nowotny a explicat ca nu impartaseste punctul de vedere al Fondului Monetar International, care si-a exprimat ingrijorarea privind expunerea bancilor din Austria la Europa Centrala si de Est.
In raportul anual al FMI referitor la Austria se arata ca presiunile financiare suplimentare din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa economiei austriece pe termen scurt, desi fundamentele economice sunt relativ favorabile, dar trebuie intarite mai mult in viitor din cauza crizei datoriilor din zona euro si a efectelor expansiunii bancare "excesiv de ambitioase" catre Europa Centrala si de Est.
"Nu impartasim acest punct de vedere", a afirmat Nowotny referindu-se la evaluarea pesimista a FMI privind expunerea bancilor austriece la Europa Centrala si de Est.
Nowotny: Este putin probabil ca BCE sa devina supervizorul tuturor bancilor din zona euro
Ewald Nowotny, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat ca este putin probabil ca BCE sa devina supervizorul tuturor bancilor din zona euro cand se va concretiza rolul sporit al BCE intr-un sistem bancar mai integrat in cele 17 state care utilizeaza euro.
Liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la infiintarea, pana la finele anului, a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 09:30
Operatiunile bancilor austriece in Europa emergenta sunt, inainte de toate, pe piete stabile, cu perspective bune de crestere, a afirmat miercuri guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, minimalizand astfel decizia agentiei de evaluare financiara Moody's, care a revizuit in scadere ratingurile celor mai mari trei banci din Austria.
"Retrogradarea ar trebui vazuta in contextul reevaluarii intregului sector bancar european, in perspectiva crizei datoriilor din unele state. Aceasta decizie nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui supraestimata", a precizat Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
Ewald Nowotny a reafirmat ca autoritatile de supervizare bancara au luat deja masuri pentru limitarea riscurilor, de exemplu prin introducerea unui sistem de avertizare urgenta in cazul creditelor excesive.
Marti, Moody's a revizuit in scadere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu doua trepte, de la "A1" la "A3", iar perspectiva asociata este negativa, in timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la "A2" la "A3", de asemenea cu perspectiva negativa iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la "A1" la "A2", iar perspectiva asociata este stabila.
In cazul bancilor austriece, actiunile de rating vin ca urmare a vulnerabilitatilor cauzate de conditiile operationale din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente, apreciaza Moody's, care critica... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:20
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul suveran al Austriei, insa a avertizat ca va urmari cu atentie bancile austriece, principalii creditori din Europa Centrala si de Est.
In plus, Fitch va analiza si actiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor.
In Romania sunt prezente bancile austriece Erste, prin Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controleaza operatiunile bancii din Europa Centrala si de Est.
Bancile, criza din zona euro, dar si flexibilitatea economica si masurile de consolidare a finantelor statului, factori analizati de Fitch, au avut rol important si in decizia agentiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters.
Moody's a avertizat in februarie ca ar putea lua o decizie similara.
"Expunerea bancilor austriece fata de Europa emergenta, inclusiv fata de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativa, dar in prezent nu este un risc concret pentru ratingul al Austriei", a declarat, intr-un comunicat, Gergely Kiss, director in cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.
Agentiile de rating vad sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul tarii, in cazul in care statul ar fi nevoit sa intervina din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a sustine... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:32
Primele sase banci austriece isi vor putea mentine ratele de adecvare a capitalului de rang intai peste pragul de 6% pana la sfarsitul anului viitor in cazul unei recesiuni globale in forma de "W", potrivit testelor de stres derulate de banca centrala a Austriei, transmite Reuters. Banca centrala a anuntat luni, in raportul semestrial de stabilitate financiara, ca raportul va fi cu mult peste medie pentru majoritatea bancilor mari, insa ca unele institutii de credit ar putea necesita capital suplimentar in acest scenariu, relateaza Mediafax.
Testul presupune o noua runda de contractie economica anul viitor, dupa o revenire usoara in 2009, si cresterea creditelor neperformante pentru bancile austriece in Europa emergenta la 16% din totalul soldului de credit.
Cele mai mari banci din Austria sunt Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank si Erste Group Bank.
Erste detine cea mai mare banca din Romania dupa active, BCR, iar Raiffeisen si UniCredit sunt prezente pe piata romaneasca prin subsidiare locale. mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 12:50