La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Criza din zona euro va avea efecte negative asupra cresterii economice din CEE (Europa Centrala si de Est), a afirmat marti la Viena economistul sef adjunct al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeronim Zettelmeyer.
"Suntem mai pesimisti in ceea ce priveste efectele crizei din zona euro in CEE (Europa Centrala si de Est), insa cu exceptia Ungariei si Sloveniei nu ne asteptam la o recesiune in aceasta zona", a declarat Jeronim Zettelmeyer, cu prilejul prezentarii celui mai recent raport al BERD "Raportul de tranzitie 2011" in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul Bancii Nationale a Austriei (OeNB).
Raportul BERD a luat in calcul trei aspecte, primul dintre acestea fiind impactul crizei economice din ultimii trei ani asupra societatilor din 29 de state in tranzitie analizate in comparatie cu cinci tari occidentale, pe baza unui studiu efectuat in 2010, insotit de o prognoza recenta, elaborata in ianuarie 2012.
Astfel, in Europa Centrala si de Sud-Est, previziunile de crestere economica in ianuarie 2012 s-au conturat in scadere in comparatie cu tendintele inregistrate in octombrie 2011 (de la 1, 7% la 1,4% pentru Europa Centrala si statele baltice si de la 1,6% la 1,0% pentru Europa de Sud si Est). O crestere a PIB se inregistreaza in 2012, potrivit BERD, numai in Rusia (4,2%), Azerbaidjan (3,5%) si Croatia (1,0%).
In Europa Centrala si de Est nu e prevazuta nicio recensiune
Cu toate acestea, pentru aceasta regiune, nu... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 17:43
Analistii Erste Group sustin ca sentimentul negativ si aversiunea la risc predomina in continuare, iar primele de risc pentru actiuni se mentin la niveluri ridicate, ei considerand actiunile din Europa Centrala si de Est mai atractive decat cele din zona euro.
"Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009", a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.
"Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult", a adaugat Esskuchen.
Raportul Erste Group arata ca Romania ramane preferata analistilor in Europa de Sud-Est. Romania are cea mai scazuta evaluare din regiune, iar cresterea se mentine la un nivel atractiv, de 15%, fata de o rata P/E estimata de 5,4. Piata ar putea deveni destul de activa din punct de vedere al noilor listari la bursa in 2012. Lichiditatea ramane principala preocupare. Cu Europa de Sud-Est in pozitie neutra, analistii recomanda mai degraba supra-pondere pentru Romania.
Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:04
Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput deja sa afecteze prosperitatea si investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est, atat prin scaderea exporturilor catre Europa "dezvoltata", cat si prin impactul masurilor de degrevare luate de bancile vest-europene, potrivit Financial Times.
Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.
"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a aratat pentru Financial Times Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV.
Circa 60% din exporturile Europei Centrale si de Est merg in zona euro
Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".
Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:25
Lichiditatile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in scadere, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea, ceea ce va duce la o crestere consistenta a costului imprumuturilor in 2012, daca vor mai fi acordate, intre tarile vulnerabile fiind si Romania.
Anul viitor, companiile din regiunea ECE trebuie sa refinanteze imprumuturi cumulate de 17,55 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters, pe piete vulnerabile la continuarea exodului de lichiditati si la o posibila noua criza a creditelor, din cauza ponderii mari a bancilor straine in sistemele bancare.
Polonia, tara cu cele mai mari imprumuturi angajate de companii
Tarile cu cel mai mare volum al imprumuturilor angajate de companii si care au scadenta in 2012 sunt Polonia, cu 4,55 miliarde de dolari, Kazahstan, cu 2,42 miliarde de dolari, Ucraina cu 1,69 miliarde de dolari si Romania cu 1,53 miliarde de dolari.
CDS-urile (costul asigurariii datoriilor) Poloniei si Kazahstanului sunt de circa 3%, ale Romaniei de 4,74%, iar ale Kazahstanului de 8,85%.
"Fie bancile nu vor da deloc imprumuturi, fie o vor face la pretul pietei, iar beneficiarii vor suporta altfel de costuri", a spus un bancher european.
Chiar daca volumul imprumuturilor ajunse la maturitate va scadea in regiunea ECE la 8,67 miliarde de dolari in 2013 si la 7,89 miliarde de dolari in 2014, majorarile de costuri nu vor disparea.
Retrogradarea Ungariei va duce la cresterea marjelor imprumuturilor... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 19:37
Raiffeisen Bank International a anuntat joi ca s-ar putea retrage din cateva tari din Europa Centrala si de Est.
Banca austriaca este un furnizor important de servicii financiare in regiune, avand subsidiare in 16 tari.
Directorul Herbet Stepic nu a numit tarile respective, dar a spus ca decizia va afecta subsidiarele cu venituri mici si potential scazut de crestere. Este "foarte posibil sa ne retragem din vreo tara sau alta in viitor", a declarat el.
Grupul austriac Raiffeisen International a inregistrat in Romania un profit dupa taxe de 60 milioane euro in primele noua luni din acest an, in scadere cu 29,1% fata de aceeasi perioada din 2010, arata raportul publicat joi de grup. In primele noua luni din 2010, profitul dupa impozitare al Raiffeisen International in Romania a fost de 85 milioane euro.
Provizioanele constituite de Raiffeisen au stagnat la 52 milioane euro in primele noua luni. Activele grupului pe piata din Romania erau de 6,292 miliarde euro in septembrie 2011, in crestere cu 10,9% fata de 5,674 miliarde euro cat erau in aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, veniturile operationale au stagnat in primele noua luni, la 342 milioane euro.
Venitul net din dobanzi a fost de 196 milioane euro in primele noua luni, cu 8% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce venitul din comisioane a scazut cu 10,8%, la 134 milioane euro.
Totodata, cheltuielile administrative au fost de 214 milioane euro in primele noua luni,... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:56
Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.
Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.
Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est
Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.
Creditarea transfrontaliera va cadea rapid -... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21
Evolutia vanzarilor din cel de-al treilea trimestru financiar din Europa Centrala si de Est este dubla fata de media vanzarilor companiei de pe plan global. Dintre tarile Europei de Est, Romania e tara care livreaza cele mai multe produse pentru pietele regiunii.
Compania finlandeza Ruuki, unul din principali jucatori de pe piata de furnizori de solutii metalice a raportat o crestere de 10% a vanzarilor globale in comparatie cu anul precedent.
Cifra totala de vanzari se ridica la 674 milioane de euro pe cel de-al treilea trimestru financiar. Mai mult de 15% din aceste venituri sunt rezultatul activitatii companiei de pe pietele din Europa Centrala si de Est.
Akari Tamminen, presedintele si CEO Ruukki, a declarat ca cele mai bune vanzari nete s-au inregistrat pe pietele din Europa Centrala si de Est, cresterile venin in special din zona diviziei de constructii.
Pe aceasta divizie, Ruuki a inregistrat venituri de 216 milioane de euro in ultimul trimestru financiar, cu 21% mai mult decat in perioada similara a anului precedent.
Pe piata din Romania, vanzarile de invelitori au crescut vertiginos inca din prima parte a acestui an, cand Ruukki a anuntat cresteri de 250% a vanzarilor la nivel local. Succesul vanzarilor se datoreaza adaptarii la specificul cererii, avantajelor statutului de producator local, lansarii de produse noi si retelei de peste 120 de distribuitori la nivel national.
Cea mai mare investitie intr-o unitate de productie a diviziei de constructii... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 16:45
Grupul german de asigurari Allianz a inregistrat in 2009 in Europa Centrala si de Est (ECE) un volum total de prime brute subscrise de 3,6 miliarde euro, in scadere fata de nivelul de 4,2 miliarde euro din 2008, din cauza conditiilor dificile din piete, se arata intr-un comunicat transmis de firma, preluat de NewsIn.Ajustat la fluctuatiile valutare din Europa de Est, volumul primelor a marcat un declin de 2% fata de 2008.
Profitul operational a scazut cu 12% in 2009, la 306 milioane euro, comparativ cu 348 milioane euro in anul precedent.
"Tinand cont de faptul ca am operat intr-un mediu economic dificil, putem spune ca rezultatele anului 2009 sunt bune.
Atat valoarea primelor brute subscrise, cat si cea a profitului operational au evoluat conform asteptarilor noastre, in ciuda volatilitatii ratelor de schimb valutar", a declarat Werner Zedelius, responsabil cu activitatea pe pietele in dezvoltare in cadrul Allianz.
Allianz-Tiriac Asigurari, compania de asigurari prin care grupul Allianz este prezent in Romania, a realizat in 2009 venituri din prime brute subscrise din activitatea de asigurari generale si de viata de 305 milioane euro, conform standardelor de contabilitate internationale (IFRS).
In aceeasi perioada, profitul operational din activitatile de asigurari a fost de 7 milioane euro.
Primele brute subscrise de Allianz in ECE pe segmentul asigurarilor generale au scazut cu 14%, pana la 2,6 miliarde euro in 2009, comparativ cu 3 miliarde euro, valoare inregistrata... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 15:08