Grecia a lansat o licitatie pentru obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, profitand de ratele scazute ale dobanzilor si de recenta imbunatatire a creditului suveran, transmit AP si Reuters.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice de la Atena spera sa obtina pana la 2,5 miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari) in prima emisiune de bonduri cu scadenta dupa 2023, anul in care se incheie pachetul de masuri adoptat de creditorii internationali pentru a atenua povara datoriei Greciei.
Vineri, agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB", perspectiva atribuita fiind pozitiva.
"Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in februarie 2035", a declarat luni un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut.
Marti, randamentele obligatiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scazut la 1,175%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
Anul trecut, obligatiunile elene au inregistrat cele mai bune performante din Europa, pe fondul redresarii economiei si a stabilitatii politice.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:35
Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
"Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3,701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se spune in comunicat.
Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori.
Prin aceasta emisiune de obligatiuni, Romania isi acopera cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa planificat pentru anul 2014.
"Romania va continua sa emita titluri de stat pe piata interna conform calendarului anual de emisiuni anuntat la inceputul anului. Totodata, in contextul unor conditii de finantare extrem de avantajoase, Romania ar putea prefinanta necesitatile aferente anului 2015. Nivelul scazut al costului mediu si nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), in conditiile unei participari diversificate, atat institutionale cat si geografice a bazei de investitori, reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:59
Tarile participante la summitul UE au viziuni diferite legate de uniunea bancara. Marea Britanie si Romania sustin aceasta masura, fara insa sa adere la ea, in timp ce Franta, Austrai, Belgia si Ciprul sa fie instaurate doua niveluri ale acesteia.
In contextul in care liderii europeni se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, premierul britanic David Cameron isi va focaliza o mare parte din atentie asupra unei parti mici, dar vitale din punct de vedere economic, a capitalei tarii, Londra.
Ministrii britanici se tem ca Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, ar putea pierde in fata Parisului si Frankfurtului, atunci cand viitoare norme vor decide daca cei 17 membri ai zonei euro actioneaza ca o intrunire preelectorala (caucus), dupa crearea uniunii bancare, noteaza cotidianul britanic The Independent in editia de joi.
Marea Britanie si Romania sunt in favoarea uniunii bancara, dar fara sa adere la ea
Miercuri s-a constatat ca cele 27 de state membre UE sunt profund divizate cu privire la cum va functiona integrarea bancara. Marea Britanie si Romania sunt in favoarea unei uniuni bancare, dar nu vor adera la ea, potrivit ziarului britanic.
Franta, Austria, Belgia si Ciprul doresc doua niveluri - unul pentru zona euro si unul pentru cele 27 de tari membre ale UE.
Alte tari, printre care Luxemburgul, vor sprijini proiectul cu conditia ca toti cei 27 de membri sa adere, in timp ce Republica Ceha, Danemarca, Finlanda,... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:16
Cancelarul german, Angela Merkel, a respins din nou in mod categoric ideea crearii euroobligatiunilor, declarand la o reuniune de marti a grupului parlamentar liberal-democrat (FDP) ca acestea nu vor exista "atat timp cat eu voi fi in viata", informeaza AFP, citand surse din partidul FDP.
Potrivit acelorasi surse, unii deputati din FDP, partid care face parte din coalitia guvernamentala de la Berlin, i-ar fi raspuns: "Va dorim sa aveti o viata lunga". Unii participanti au afirmat ulterior ca au avut impresia ca doamna Merkel a glumit, astfel de cuvinte fiind ceva neobisnuit in cazul sau. Dar este cunoscut ca ea a afirmat de mai multe ori ca se opune crearii unui instrument de mutualizare a datoriilor in Europa, considerand in plus ca euroobligatiunile contravin Constitutiei germane.
Chiar si premierul francez Jean-Marc Ayrault a admis, intr-un interviu publicat recent de saptamanalul german Die Zeit, ca un asemenea sistem"necesita o mai mare integrare politica (...) iar pentru acest lucru este nevoie de mai multi ani". mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 09:31