Romanii sunt mai optimisti in ceea ce priveste situatia economica a Uniunii Europene (UE), 31% dintre ei considerand ca se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, peste media europeana de 21%, dar sunt pesimisti cand vine vorba de cea nationala, potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru standard, editia de primavara, publicat joi de Comisia Europeana.
Doar 27% dintre romani considera ca starea economiei nationale este una buna in prezent, fata de o medie UE de 49%.
De asemenea, romanii au mai mare incredere in UE, respectiv 52% (fata de doar 42% la nivel european), decat in institutiile nationale.
Eurobarometru mai arata ca doar 54% dintre romani considera ca situatia financiara a gospodariei este buna, iar 42% au o parere similara despre locul de munca, fata de o medie europeana de 71%, respectiv 61%. La nivel national, principala problema o reprezinta inflatia/cresterea preturilor si a costului vietii.
"Printre tendintele identificate la nivelul UE se numara: optimism in legatura cu economia si o sustinere puternica a monedei euro: pentru prima data incepand din primavara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei nationale (49%, +1 fata de 2017) au depasit numarul opiniilor negative (47%, -2); nivelul de sustinere pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro ramane cel mai ridicat de pana acum, 74% dintre respondentii din zona euro exprimandu-si sprijinul", se arata in
sondaj.
Potrivit Eurobarometrului, se remarca o... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 22:33
Situatia economica, sistemul de sanatate si cel de securitate sociala sunt cele mai serioase probleme cu care se confrunta Romania, apreciaza circa o treime (32%) dintre participantii la un Eurobarometru realizat anul trecut, inainte de alegerile parlamentare.
Printre celelalte mari probleme romanii au indicat cresterea preturilor, inflatia si costul de trai (24%), dar si somajul (19%), se arata in Raportului National publicat de Comisia Europeana si citat de Mediafax.
In schimb, la nivelul Uniunii Europene cele mai grave probleme sunt considerate a fi imigratia (36%) si terorismul (34%).
In partea a doua a anului trecut, doar un sfert dintre romani percepeau situatia economica a tarii ca fiind buna si foarte buna, procentul fiind similar cu cel din anul anterior (2015), dar mult sub media UE (41%).
Autorii Raportului National pentru Romania mai puncteaza faptul ca inainte de alegerile parlamentare din decembrie, romanii erau mai putin optimisti in ceea ce priveste evolutia economiei in urmatoarele 12 luni. Astfel, un sfert apreciau ca economia se va imbunatati, 40% ca va ramane la fel, iar 29% erau pesimisti, anticipand ca va merge mai prost.
In ceea ce priveste situatia locurilor de munca, 47% dintre respondenti au spus ca apogeul crizei a fost atins, in timp ce un procent similar (41%) au considetat ca greul abia urmeaza. Procentele sunt apropiate de media europeana (42%).
De asemenea, doar jumatate dintre respondenti au spus ca situatia gospodariei... mai mult
Sambata, 04 Martie 2017, ora 21:47
Desi majoritatea romanilor inca mai cred ca este un lucru bun ca Romania face parte din Uniunea Europeana, numarul entuziastilor a scazut cu 11% fata de anul trecut, semn ca nemultumirile sunt tot mai mari.
Cea mai recenta statistica a Uniunii Europene, Parlametrul 2016, arata ca doar 53% dintre romani mai cred ca este bine ca tara noastra face parte din UE, fata de 64% anul trecut.
Desi Romania se incadreaza perfect in media europeana la acest capitol, care este tot 53%, diferenta negativa de perceptie de la un an la altul a mai fost depasita doar in Grecia, unde numarul cetatenilor multumiti de apartenenta la UE a scazut cu 14% fata de 2015, pana la 31%.
Cu toate acestea, 44% dintre romani cred ca intrarea in Uniunea Europeana le-a adus noi oportunitati de munca, fata de media ...citeste mai departe despre "Romanii nu mai sunt chiar asa de bucurosi ca am intrat in UE, dar zic mersi ca au de munca" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 22:09
Comisia Europeana a dat publicitati, joi, primele rezultate ale Eurobarometrului de primavara 2016, unde sunt prezentate cele mai mari temeri ale natiunilor care compun UE. Dar care e situatia in Romania?
In tara noastra, principalele 5 motive de ingrijorare sunt:
Terorismul - 49%Migratia - 42%Criminalitate - 13%Cresterea preturilor - 10%Somajul - 10%Starea finantelor publice - 8%Siguranta aprovizionarii cu energie - 3%.
Situatia la nivelul Europei
Din document rezulta ca principalele 3 motive de ingrijorare in Europa raman migratia, terorismul si situatia economica.
Fata de precedentul studiu - Eurobarometrul de toamna 2015 - ingrijorarile europenilor fata de pericolul terorismului au cunoscut o crestere semnificativa: +14% ca pondere a raspunsurilor.
Cercetarea a fost derulata in perioada 21-31 mai 2016 in cele 28 de state membre UE, in cele 5 state candidate si in interiorul comunitatiii turce cipriote.
Topul ingrijorarilor
Mentionata de 48% dintre cetatenii ...citeste mai departe despre "Care sunt cele mai mari temeri ale romanilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 August 2016, ora 12:59
Lupta impotriva terorismului si combaterea somajului sunt domeniile in care UE ar trebui sa intervina mai mult, considera majoritatea romanilor, dar si ceilalti cetateni ai statelor membre, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, publicat vineri si comandat de catre Parlamentul European.
In cadrul cercetarii, cetatenii din UE, inclusiv romanii, au fost intrebati daca ei considera ca in anumite domenii, 15 la numar, sunt necesare mai multe sau mai putine actiuni comune la nivel european.
"Majoritatea romanilor considera ca UE ar trebui sa intervina mai mult in toate cele 15 domenii despre care au fost chestionati, in special in combaterea somajului (82%) si lupta impotriva terorismului (82%), in lupta impotriva evaziunii fiscale (79%) si in abordarea migratiei (75%) ", se precizeaza intr-un comunicat al Parlamentului European remis Ziare.com.
Totusi, doar 19% dintre participantii romani la studiu au spus ca riscul unui atac terorist este ridicat in tara noastra, in timp ...citeste mai departe despre "Ce vor romanii de la UE: Sa faca mai multe in lupta cu terorismul si combaterea somajului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 17:26
85% dintre romani cred ca economia nationala este in stare proasta si doar 14% considera ca este in stare buna. Intr-un sondaj Eurobarometru publicat vineri, romanii se remarca prin pesimismul fata de situatia economica a tarii.
Sondajul Eurobarometru standard - primul sondaj de opinie desfasurat la nivelul UE dupa alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul "De data aceasta e altfel", a fost publicat vineri si releva, per total, evolutii pozitive in mai multe domenii.
Un numar record de cetateni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, considera ca parerea lor conteaza pe plan european - este vorba despre 42%, comparativ cu doar 29% in 2013.
O alta tendinta pozitiva este ca optimismul cu privire la situatia economica si la viitorul UE este in crestere. Pentru prima data de la inceputul crizei financiare in urma cu sapte ani, tot mai multi europeni considera ca situatia economica va cunoaste o imbunatatire in urmatoarele 12 ...citeste mai departe despre "Tot mai multi romani sunt atenti la economia tarii: Cei mai multi cred ca e in stare proasta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 11:18
Munca la negru continua sa fie un fenomen larg raspandit in Europa desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta, potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat in 28 de state membre si publicat luni de Comisia Europeana.
Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %).
Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.
Letonia, Tarile de Jos si Estonia au cel mai mare procent de respondenti care lucreaza la negru (11 %). Cu toate acestea, exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile cu privire la ceea ce inseamna munca la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.
Tarile in care respondentii spun ca ar avea cunostinta cel mai probabil despre persoane care ar munci la negru sunt Danemarca (59%), Olanda (55%), Grecia (54%), Slovenia (48%) si Letonia (46%), in timp ce printre tarile in care cei chestionati sustin ca este putin probabil sa cunoasca astfel de persoane se numara Malta, Romania (cu cate 20%) si Marea Britanie (15%).
Unul din zece europeni a cumparat bunuri care implica munca la negru
Potrivit sondajului Eurobarometru, aproximativ unul din zece europeni (11 %) admite ca, in anul precedent, a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 17:00
Romanii sunt cei mai convinsi ca libera circulatie in Uniunea Europeana este in ansamblu benefica pentru economia unui stat membru, 88 la suta fiind de aceasta parere, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, privind cetatenia europeana, dat publicitatii marti.
Eurobarometrul, publicat de Comisia Europeana, la 20 de ani de la crearea cetateniei UE, arata ca 81 la suta dintre europeni stiu ca, pe langa propria nationalitate, au statutul de cetateni ai UE.
In ansamblu, respondentii cunosteau majoritatea drepturilor aferente cetateniei europene, inclusiv dreptul de a adresa petitii institutiilor UE (89 la suta), libera circulatie (88 la suta), nediscriminarea pe baza nationalitatii (82 la suta), protectia consulara (79 la suta) si participarea la o initiativa cetateneasca (73 la suta).
Peste o treime din respondenti (36 la suta) s-au considerat bine informati cu privire la aceste drepturi, ceea ce reprezinta o crestere cu cinci puncte procentuale fata de anul 2007. Cu toate acestea, doar 24 la suta dintre persoanele interogate considera ca sunt bine informate cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia daca drepturile nu le sunt respectate.
In ceea ce priveste libera circulatie in UE, doua treimi (67 la suta) dintre persoanele chestionate considera ca aceasta aduce avantaje economice tarii lor.
Cei mai multi romani - 63 la suta - stiu ca au statutul de cetateni europeni si ceea ce presupune acest lucru, in timp ce 32 la suta cunosc expresia "cetatean al... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:22
Uniunea Europeana are o imagine pozitiva in randul a 58% dintre romani, cu 18% mai mult decat media din celelalte tari membre, in timp ce numai 9% dintre romani au o opinie negativa fata de UE, fata de 23% media la nivel european, releva un Eurobarometru dat publicitatii de Parlamentul European si realizat in iunie.
De asemenea, potrivit sondajului, ale carui date din teren au fost adunate inainte de criza politica generata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, 9% dintre romani isi schimbasera opinia despre UE in una pozitiva fata de precedentul Eurobarometru.
La nivel european, 35% dintre cetateni au o opinie neutra despre Uniune, in timp ce in Romania procentul acestora este de 29%.
Pe de alta parte, numai 46% dintre romani considera ca vocea Romaniei conteaza in UE, in timp ce 47% au o opinie exact inversa. La nivel european, 65% dintre cetateni considera ca tara lor conteaza in UE si numai 31% au o opinie contrara.
Totodata, potrivit Eurobarometrului, numai 40% dintre romani considera ca vocea lor conteaza in propria tara, iar 56% au raspuns contrariul, in timp ce la nivel european raportul este exact invers, 58% dintre cetatenii din celelalte tari europene considerand ca vocea lor conteaza in propria tara, in timp ce 40% au opinie adversa.
In plus, numai 35% dintre respondentii din Romania considera ca vocea lor conteaza in UE, fata de 58% care au o opinie adversa. Media europeana este 42% care cred ca vocea lor personala conteaza in UE, iar 54%... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 16:16