Daca vrei sa economisesti in euro si esti interesat de produse cat mai sigure, atunci, in aceasta perioada, exista doua optiuni.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa tii cont cand investesti in produsele sigure.
Valoarea nominala a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 1.000 de euro. Din pacate, aici dobanda la euro este foarte mica, de doar 1,55%, mai ales ca este pentru o scadenta de 5 ani.
Pentru subscrierea initiala a titlurilor de stat nu se percep comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital, sunt neimpozabile.
Lucrurile nu stau mai bine nici in cazul bancilor cand vine vorba despre dobanzile pe care acestea le ofera acum la depozitele in euro. Printre cele mai mari dobanzi sunt cele de 0,5% pe an, iar motivul pentru care sunt asa mici tine de faptul ca acum bancile nu au nevoie de lichiditate.
Pe 5 ani, aceasta dobanda este cu un punct procentual mai mare decat cea perceputa de la titlurile de stat. Dar, la banca ti se opreste si 10% din castig, iar cele mai darnice banci la dobanda au si comisioane de retragere la care trebuie sa fii atent.
Daca nu iti faci calcule cum trebuie, la depozitele in euro, risti ca economisirea de fapt sa te coste si sa scoti mai putini bani.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cel mai util sfat legat de... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 08:30
Saptamana trecuta vorbeam de lucruri la care trebuie sa fii atent atunci cand iti inchei o asigurare a bunurilor din locuinta, asa ca, astazi vorbim despre cele mai ciudate riscuri pe care le acoepra asiguratorii din Romania.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cat de utile sunt in astfel de cazuri asigurarile.
Ca o mica paranteza, cu cat sunt sanase mai mari ca incidentul sa se produca, cu atat sunt mai putine sansele ca acel risc sa fie acoperit. Din acest motiv exista o vorba printre asiguratori: acopeprim riscuri, nu certitudini.
Pornind de la aceasta premisa, iata cateva riscuri pe care acestia le acopera la noi in tara:
* Caderea aparatelor de zbor (aeronave si vehicule spatiale)* Unda de soc provocata de avioane (boom sonic)* Trasnet sau explozie (chiar daca trasnetul sau explozia nu au fost urmate de incendiu)* Caderea ascensoarelor si lifturilor de marfa, inclusiv daunele produse instalatiilor respective* Distrugeri provocate de catre animale salbatice* Uragan (Da, in Romania se asigura si riscul unui fenomen tropical)
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta
Cum sa scutesti mii de euro cand cumperi o locuinta
Portofelul rece sau cum sa iti protejezi cat mai bine banii
Locuinta veche sau una noua? Care este mai avantajoasa? ...citeste mai departe despre "Cele mai ciudate riscuri pe care le acopera asiguratorii... mai mult
Marti, 02 Martie 2021, ora 08:30
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a spus, joi, ca riscurile pentru economia zonei euro se inrautasesc, desi incheie programul de relaxare cantitativa.
Presedintele BCE a spus, in conferinta de presa de dupa sedinta Consiliului BCE, ca, desi riscurile sunt inca "in mare echilibrate", in prezent, dar tind sa se duca in jos, din cauza ingrijorarilor privind situatia geopolitica, protectionismul in relatiile comerciale si volatilitatea pietelor.
"Expansiunea din activitatea globala este de asteptat sa continue, ceea ce va ajuta exporturile din zona euro, chiar daca intr-un ritm mai redus", a subliniat Draghi.
Schimbarea semnificativa de limbaj, comparativ cu discursurile precedente, a determinat o slabire a euro si a fost reflectata de noile proiectii economice, care sunt in scadere in ceea ce priveste perspectiva imediata pentru inflatie si crestere economica.
"Rascumpararile vor fi reinvestite in jurisdictia in care se efectueaza rambursarile principale, insa alocarea portofoliului in cadrul jurisdictiilor va continua sa fie ajustata in vederea alinierii partiale a portofoliului PSPP (Programul de achizitii publice) spre o pentru aliniere mai apropiata din perspectiva adeziunii bancii centrale nationale la dobanda cheie a BCE", a afirmat Draghi, in cadrul conferintei.
Inflatia din zona euro este pe cale sa scada, in urmatoarele luni, a mai estimat presedintele BCE.
"Componentele inflatiei de baza raman in general silentioase, insa... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 21:37
Euro poate cobori la cel mai redus nivel al ultimilor 15 ani daca Marine Le Pen va deveni presedinte al Frantei, cu o reactie imediata similara cu cea avuta de lira sterlina dupa votul pentru Brexit al britanicilor din iunie 2016, sustin unii analisti.
Moneda unica va scadea la un dolar pe unitate sau chiar mai jos la o zi dupa victoria liderului Frontului National in alegerile franceze, au spus 23 dintre cei 38 de respondenti intr-un sondaj efectuat de Bloomberg, potrivit caruia cinci au anticipat un declin sub 95 de centi americani.
O victorie a lui Le Pen ar provoca un declin atat de rapid al monedei unice, intrucat candidatul anti-UE a avertizat ca va organiza un referendum referitor la euro si convertirea datoriilor tarii.
Un declin al euro la paritate cu dolarul ar insemna o depreciere de peste 7% de la nivelul actual de circa 1,08 dolari pe unitate, in timp ce o scadere sub 95 de centi ar implica o scadere de 12%.
O astfel de miscare ar imita o reactie similara cu cea a lirei sterline dupa decizia britanicilor de a iesi din UE si ar consolida tendinta monedelor de a prelua impactul schimbarilor politice.
Intr-un sondaj similar efectuat inainte de referendumul britanic, majoritatea analistilor au anticipat scaderea lirei sub 1,35 dolari pe unitate, dar votul a dus la deprecierea mai grava a monedei, cu peste 10%, la 1,3229 dolari pe unitate, cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani.
Citeste si Euro va ajunge 4,62 lei, potrivit unei analize Erste... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 10:43
Economia globala nu pare sa evolueze in mod uniform, iar cea mai buna dovada in acest sens o reprezinta politicile monetare diferite pe care Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala le au in program pentru perioada imediat urmatoare.
Cele doua institutii ar putea aplica politici total diferite in vederea sustinerii economiilor din cele doua regiuni.
Prapastia dintre economiile nord-americana si europeana s-ar putea adanci, in urma aplicarii unor politici monetare diferite pe cele doua piete.
Astfel, datele statistice rezultate in SUA in ultimele luni lasa loc speculatiilor privind o eventuala crestere a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, in vreme ce BCE pare sa tina cu dintii de politica actuala a unor dobanzi de referinta in zona negativa cu scopul de a nu lasa loc derapajelor populiste intr-un an electoral crucial pentru Franta, Olanda si Germania.
Astfel, analistii consultati de mai multe agentii de presa occidentale au apreciat ca pragul dobanzii de referinta din zona euro va ramane la -0,4%, in vreme ce in SUA aceasta ar putea creste cu 0,75%.
Chiar daca economia zonei euro pare sa se fi dezmortit anul acesta, iar inflatia tinde sa se situeze in sfarsit la nivelul dorit de oficialii BCE, o crestere a dobanzii de referinta pe piata europeana pare improbabila, atata vreme cat factorii de decizie prefera sa joace cartea prudentei.
Un sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor financiara arata ca majoritatea acestora crede intr-o... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:06
Zona euro si moneda unica sunt amenintate din mai multe parti, astfel ca analistii se intreaba cat de mult se va mai inrautati situatia blocului monetar.
Printre ele se numara posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana si impactul crizei refugiatilor, ingrijorarile legate de cresterea economica, dar si tensiunile politice din Irlanda si Spania.
In plus, economistii se asteapta ca bancile centrale sa aduca dobanzile pana in teritoriul negativ, iar Banca Centrala Europeana (BCE) se continue achizitia de active, transmite Bloomberg.
Avertisment: Dobanzile negative vor fi un dezastru pentru economie
"Exista riscuri legate de politica monetara, dar si riscuri de ordin politic, cel geopolitic al refugiatilor si - cireasa de pe tort - incetinirea cresterii economice", arata Frances Hudson de la firma de analiza si strategie Life Investments.
"Cu siguranta se intrevede o tornada", a punctat acesta.
Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru ...citeste mai departe despre "Euro, amenintat din toate partile: Se intrevede o tornada la orizont" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 11:03
Zona euro inca se confrunta cu riscuri la adresa stabilitatii sale financiare, chiar daca tensiunile s-au atenuat semnificativ in a doua jumatate a acestui an, releva raportul publicat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.
"Riscurile cheie la adresa stabilitatii financiare se mentin si nu exista timp pentru automultumire. Totusi, tensiunile si lipsa increderii in sistemul financiar al zonei euro s-au atenuat semnificativ din vara", se arata in raportul bianual privind stabilitatea financiara al BCE.
Actiunile companiilor europene au crescut anul acesta la burse cu 20% de la nivel record scazut inregistrat in 4 iunie iar cresterea randamentelor obligatiunilor Spaniei si Italiei s-a temperat dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat in 26 iulie ca va face orice va fi necesar pentru a apara euro si apoi a anuntat programul masiv de achizitionare de obligatiuni.
De asemenea, liderii UE au decis saptamana acesta instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene - prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.
"Angajamentul ferm al BCE pentru combaterea temerilor nefondate privind evolutia monedei euro au avut un rol esential in atenuarea crizei", se arata in raportul BCE.
Raportul identifica trei riscuri cheie la adresa stabilitatii sistemului financiar din zona euro: agravarea crizei din cauza eforturilor lente ale guvernelor,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 09:45
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl, este mai ingrijorat de problemele din zona euro decat de situatia din Europa de Est, potrivit unui interviu acordat cotidianului Kurier, preluat de Austrian Times, potrivit Mediafax. "Cel mai mare risc pentru noi, furnizorii de servicii financiare, este nesiguranta privind indatorarea din zona euro si modul cum datoriile vor fi acoperite in urmatorii ani", a spus seful Erste, grup care in Romania controleaza BCR.
Grecia si Irlanda au accesat programe de asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International din cauza crizei datoriilor care afecteaza zona euro. Unii analisti considera ca urmatoarele state pe aceasta lista vor fi Portugalia si Spania.
Impactul primei crize economice, care a lovit Europa de Est in urma cu doi ani, a fost supraestimat, a afirmat Treichl.
"Nu cred ca va exista un al doilea val al crizei in regiune", a adaugat directorul Erste.
Guvernele statelor din Europa de Est introduc masuri dure de combatere a problemelor economice, mai devreme decat statele din Vest.
Totodata, situatia din Occident, unde se traieste pe cheltuiala generatiilor urmatoare, este complet diferita de cea din Europa de Est, considera el. mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 23:09