Euro s-a depreciat, luni, fata de celelalte valute, in contextul in care negocierile dintre Grecia si creditorii internationali au esuat in acest weekend.
Fara o intelegere, posibilitatea ca statul elen sa intre in faliment a crescut simtitor.
Oficialii europeni dau vina pe Atena pentru esecul discutiilor, precizand ca nu a renuntat la nicio pretentie.
Moneda unica s-a depreciat cu 0,4% pana la 1,1215 dolari/euro, iar fata de yen a scazut cu 0,5%, informeaza Reuters.
Negocierile de la Bruxelles privind soarta Greciei au esuat din nou
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a precizat, duminica seara, ...citeste mai departe despre "Euro se prabuseste dupa esecul total al negocierilor intre Grecia si Bruxelles" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 09:58
O noua runda de negocieri intre Grecia si creditorii sai a esuat, luni seara, astfel ca elenii au primit un ultimatum de care depinde soarta acestei tari, pe de o parte, si soarta Batranului Continent, pe de alta parte.
Ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, care a prezidat intalnirea, a precizat ca, avand in vedere ca programul actual de finantare expira la finalul lunii, Atena trebuie sa ceara o extindere a acestuia.
Daca nu se ajunge la o intelegere la timp, atunci exista ingrijorari ca Grecia nu va mai primi bani de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, arata Sydney Morning Herald.
In consecinta, nu isi va putea plati datoriile, care ajung in acest an la 22 de miliarde de euro.
Fara acesti bani, bancile se vor prabusi, provocand o criza a creditarii care va lovi si alte natiuni europene. Grecia ar putea iesi din uniunea monetara si va fi nevoita sa foloseasca o noua moneda (sa o numim "noua drahma").
"Daca elenii ...citeste mai departe despre "Grecia spune pas ultimatumului: Scenariul apocaliptic daca nu se ajunge la un compromis" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 15:52
Daca Grecia va fi fortata sa iasa din zona euro, alte tari o vor urma, iar intreaga uniune monetara se va prabusi, a avertizat ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, care sustine ca Europa risca sa ajunga mai rau ca fosta Uniune Sovietica.
Autoritatile de la Atena incearca sa renegocieze plata datoriilor si au inceput sa renunte la masurile de austeritate agreate de creditorii internationali, arata Business Insider.
"Zona euro e fragila, e ca un castel din carti de joc, daca indepartezi cartea cu Grecia, celelalte se vor prabusi", a spus Varoufakis intr-un interviu acordat televiziunii de stat italiene RAI.
Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp
El a adaugat faptul ca exista riscul fragmentarii uniunii monetare daca liderii Batranului Continent nu realizeaza ca sunt si alte state care nu isi pot plati datoriile in conditiile actuale.
"Cine va urma dupa noi? Portugalia? Dar ce se va intampla daca Italia descopera ca ...citeste mai departe despre "Avertisment din Grecia: Un nor de frica e in toata Europa. Riscam sa ajungem mai rau ca URSS" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 16:41
Iesirea Greciei din zona euro este o cale de salvare sau una de prabusire economica rapida a Eladei, se intreaba economistii lumii, odata cu trecerea in platforma electorala a Partidului Syriza a promisiunii de "eliberare" a Greciei din zona euro.
Provocarile grecilor, in cazul parasirii zonei euro, se vor rezuma direct la mentinerea pe linia de plutire a sistemului financiar supus restructurarii datoriei externe, recapatarea accesului pe pietele financiare si cat de mult pot profita in restructurarea datoriei de dobanzile relativ scazute din acest moment, comenteaza Guntram B. Wolff pe site-ul Forului Mondial Economic.
In plus, absenta unui ajutor extern va duce la "slabirea" Greciei, comenteaza analistul.
De ce e bine ca Grecia sa iasa din zona euro
Anumite puncte de vedere, inclusiv cel exprimat de profesorul Hans-Werner Sinn, de la institutul IFO din Munchen, sustin ideea ca Grecia are nevoie de o iesire din zona euro pentru a trece printr-o perioada de devalorizare si a-si recastiga competitivitatea si cresterea economica.
Datele arata intr-adevar ca, spre deosebire de celalte state la fel de crunt lovite de criza economica: Spania, Portugalia si Irlanda, Grecia pare la aceasta ora copilul sarac al zonei.
Din 2007, cele patru state au avut ajustari semnificative ale contului curent, de la un deficit crescut la 0 sau surplus.
Insa, spre deosebire de Grecia, celelalte trei state si-a reglat deficitul contului curent prin cresterea exporturilor.... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 18:00
Bancile americane incearca sa-si limiteze activitatea in zona euro, pe fondul speculatiilor privind colapsul acesteia in urmatorii doi ani. Unele banci americane au inceput deja sa-si lichideze liniile de credit in tarile din zona euro.
Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finante returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocand termenii contractului, potrivit Financial Times.
Institutiile financiare de pe Wall Street isi reduc operatiunile de creditare in tarile UE, temandu-se ca acestea vor ajunge sa inapoieze creditele nu in euro, ci in drahme sau pesetas.
Dupa Grecia si situatia economica a Spaniei se deterioreaza din ce in ce mai tare, ceea ce ar putea forta autoritatile de la Madrid sa reconsidere moneda nationala.
Grecia: Urmatoarele saptamani sunt "cruciale"
Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro
Bancherii americani iau in considerare deja diverse optiuni pentru recuperarea investitiilor lor in euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.
Singurele tari care sunt increzatoare ca zona euro va supravietui crizei sunt Germania si Franta. Cu toate acestea, si bancile germane se pregatesc pentru cel mai sumbru deznodamant. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a subliniat ca soarta monedei unice nu a fost niciodata atat de nesigura.
Bancile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor sa-si incadreze toate contractele de imprumut incheiate cu firme din Europa... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:00
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
Werner Gey Van Pittius, manager de portofoliu si titluri de creanta de pe pietele emergente la Investec Asset Management, a apreciat ca forintul si leul vor fi perdantii directi ai unei eventuale destramari a zonei euro, relateaza joi Wall Street Journal (WSJ).
"Forintul si leul (romanesc) sunt perdantii evidenti directi ai unei eventuale dezmembrari a zonei euro, din cauza vulnerabilitatii externe a Ungariei si expunerii bancare grecesti in Romania", a declarat Van Pittius, a carui companie are active sub gestiune de 61,5 miliarde de euro.
In contextul in care la 17 iunie va avea loc un nou tur de scrutin pentru Parlamentul Greciei, interviurile cu profesionisti ai pietei valutare dezvaluie atat presentimente profunde, cat si o lipsa de consens puternic cu privire la pregatirile pentru ce este mai rau pentru o moneda care ocupa locul al doilea dupa dolar ca volum de tranzactionare la nivel global.
Profesionistii pietei valutare sunt puternic presati sa se focalizeze pe evenimentul electoral ce are un mare potential de a declansa un cataclism la nivel mondial pe o piata de schimb valutar care vehiculeaza peste 4 trilioane de dolari pe zi.
Piata este paralizata de a doua serie de alegeri grecesti in mai multe luni, la 17 iunie, in esenta un referendum national privind ramanerea in zona euro, care ar putea duce la iesirea tarii din clubul celor 17 tari care impart moneda. Riscul ca alte tari presate fiscal, cum ar fi Portugalia sau chiar Spania, sa fie... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 14:46
National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, avertizeaza populatia din Grecia ca iesirea din zona euro ar conduce la prabusirea nivelului de trai, scaderea cu peste jumatate a veniturilor si cresterea abrupta a inflatiei si somajului.
Institutia de credit noteaza intr-un raport ca riscul iesirii Greciei din zona euro nu mai este doar teoretic si avertizeaza ca urmarile unei astfel de decizii ar fi dramatice.
Alegerile anticipate programate in Grecia pentru 17 iunie ar putea determina daca statul va ramane in zona euro cu pretul respectarii masurilor de austeritate convenite cu UE si FMI.
"Iesirea din zona euro ar conduce la un declin semnificativ al standardelor de viata ale cetatenilor greci", se spune in raport.
Banca noteaza ca venitul per capita s-ar prabusi cu cel putin 55%, noua moneda s-ar deprecia cu 65% fata de euro inainte sa se stabilizeze, iar recesiunea, care dureaza deja de cinci ani, s-ar adanci cu 22%.
NBG anticipeaza ca somajul ar creste la 34%, de la 22% in prezent, iar inflatia ar urca de la 2% la 30%. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:56
Uniunea Europeana trebuie sa salveze Grecia cu orice pret fiindca costurile despartirii de euro vor fi colosale, a precizat Paul Donovan, managing director si sef adjunct al Global Economics de la UBS, potrivit CNBC.Acesta a precizat ca liderii europeni au facut o estimare aproximativa pentru un scenariu dezastruos ca prabusirea euro.
In urma analizelor financiare, o tara ca Grecia care ar parasi zona euro ar suporta un cost intre 40-50% din PIB.
Prin urmare, parasirea zonei euro de catre o economie slaba ca Grecia ar costa cetatenii statului elen intre 9500 si 11.000 de euro in primul an si 3000-4000 de euro/an ulterior.
Pentru o economie mai puternica, ca Germania, daca ar iesi din zona euro, costurile ar fi intre 6000-8000 de euro/persoana in primul an de la iesire, respectiv 20-25% din PIB-ul tarii.
In opinia acestuia, exporturile vor fi la pamant, la fel ca si sistemele bancare. Zona euro are o problema uriasa, avand la baza chiar simbolul Europei, moneda euro.
“Aproape nicio Uniune monetara nu s-a spart in ultimii 150 de ani fara dictatura, guvern milizat sau razboi civil.
Costul acestora este inimaginabil de mare”, a mai precizat economistul.
O recesiune economica, cuplata cu masuri de austeritate pentru a face fata finantelor publice umflate, au tinut Grecia in recesiune timp de trei ani, iar economia ar putea sa stagneze pe un trend negativ pe tot parcursul anului 2012, sublinia ministrul de Finante al Greciei in cursul zilei de ieri.
Secretarul... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 15:05