Dolarul este campionul en-titre al acestui sezon pe piata valutara. Moneda americana s-a apreciat la un maxim al ultimilor 12 ani in fata euro si la un maxim al ultimilor 8 ani in fata yenului japonez.
Dolarul a castigat deja 13% in fata euro numai in acest an, iar, odata cu demararea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, valoarea dolarului va continua sa creasca, estimeaza specialistii.
Desigur, aprecierea dolarului demonstreaza ca economia din Statele Unite are o traiectorie mai putin sinuoasa decat cea din zona euro sau din Japonia si este un eveniment imbucurator pentru turistii americani sau pentru importatori.
Dar nu va fi privita cu acelasi entuziasm de catre marile companii, potrivit CNN.
Cresc turismul in Europa si vanzarile de masini japoneze
La o cotatie de doar 1,07 euro/dolar si cu sanse reale de a atinge in curand paritatea cu moneda europeana, dolarul este moneda forte a momentului.
Este timpul perfect ca turistii americani sa speculeze din plin aprecierea monedei pe pietele externe pentru a achizitiona sejururi de lux sau pentru a-si cumpara, la un pret mai avantajos decat acum un an, marfuri de import: masini japoneze, produse ale caselor de moda europene etc.
Microsoft sau IBM, lovite direct sub centura
Situatia este privita cu alti ochi de catre investitori, care au renuntat masiv la actiunile detinute la unele mari corporatii.
Marile companii americane care isi obtin o parte importanta din venituri... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 11:40
G7 a emis o declaratie comuna conform careia marile tari industrializate nu vor avea in vedere interventii directe asupra cursului valutar, dar atentia pietelor financiare se indreapta spre modul in care acestea vor actiona pentru a preintampina un posibil razboi valutar.
Moneda europeana s-a tranzactionat la inceputul acestei luni la nivelul de 1,37 dolari/ euro, in timp ce in 2012 se apropiase chiar de pragul de 1,20 de dolari/ euro. Paradoxal, intarirea euro a fost unul din principalele subiecte de discutie ale ministrilor Eurogrup la intalnirea de luni, transmite The New York Times.
Increderea in revenirea economiei europene a dus la aprecierea monedei regionale si pune in pericol acum iesirea Europei din criza, din cauza cresterii preturilor la export.
O declaratie a sefului BCE, Mario Draghi, cu privire la acest fenomen a fost suficienta pentru a asista la scaderea cursului euro/ dolar si euro/ yen.
Franta, care adopta in general o politica interventionista, si-a aratat dorinta de a se lua masuri in legatura cu aceasta situatie, inclusiv stabilirea unui prag superior pentru moneda europeana.
Pierre Moscovici, ministrul de Finante francez, a lansat astfel un apel catre celelalte state de a stabili un plan comun pentru aceasta problema, care sa fie ulterior prezentat la intalnirea G20 din acest weekend.
Opinii divergente au venit din partea germanilor si austriecilor, presedintele Bundesbank sugerand ca tarile europene ar trebui sa fie mai degraba... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:05
Moneda europeana s-a apreciat fata de dolar pentru prima oara in ultimele trei zile, dupa ce investitorii au inceput sa redevina increzatori ca BCE va reusi sa limiteze efectele crizei europene si ca Fed va relaxa politicile monetare.
Moneda europeana s-a apreciat cu 0,5%, pana la 1,2567 dolari/euro, dupa ce atinsese un maxim de 1,2573 dolari/euro in timpul zilei. Traderii sustin ca lichiditatile sunt reduse, iar castigul inregistrat de euro este datorat bancilor de investitii americane care cumpara valuta.
Euro s-a apreciat si fata de yen, cu 0,3%, scrie Reuters.
Moneda celor 17 natiuni s-a apreciat puternic in ultimele saptamani, dupa ce seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca este dispus sa faca "tot ce e nevoie" pentru a ajuta zona euro.
Investitorii se asteapta ca in zilele urmatoare sa se desfasoare o serie de evenimente cheie, inclusiv un discurs al sefului Federal Reserve, Ben Bernanke, vineri, si o intrunire de politica monetara la Banca Centrala Europeana, in 6 septembrie.
Un alt eveniment asteptat este decizia Curtii Constitutionale germane privind compatibilitatea Mecanismului de Stabilitate Financiara cu legile in vigoare, pe 12 septembrie.
Bernanke ar putea, conform analistilor, sa isi dea acordul pentru o a treia runda de "relaxari cantitative", adica pentru absorbtia obligatiunilor din piata. Acesta este un instrument al bancilor centrale pentru stimularea economiei atunci cand politicile monetare conventionale... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 19:04
Moneda euro s-a putea deprecia fata de yen, pana la nivelul minim al ultimilor 11 ani, daca rata actuala se mentine, sustin analistii internationali ai Citigroup.
Euro a coborat sub media ultimilor 21 de zile de 96,26 yeni/euro, coborand pana la un curs de 96,24 yeni/euro. Analistii considera ca moneda europeana se indreapta catre un curs de 94,12 yeni/euro, minimul inregistrat in noiembrie 2000, scrie Bloomberg.
Acest nivel a mai fost atins si in 24 iulie.
Fata de dolar, euro s-a apreciat cu 0,1%, pana la 1,2345 dolari/euro, fata de cotatia de luni.
Moneda europeana s-a depreciat si fata de leu, cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei, marti, fiind de 4,5186 lei/euro, in cadere cu 0,27% fata de sedinta anterioara, cand cotatia leu/euro a fost de 4,5307. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 14:20
Dupa mai multe zile in care moneda unica europeana a pierdut teren in fata altor valute, miercuri, euro s-a apreciat usor, punand capat unui sir de cinci zile de pierderi. In aceeasi zi, leul si-a recastigat din putere.
Aprecierea monedei europene vine ca reactie a argumentelor aduse de un membru al consiliului de conducere a BCE cu privire la structura Mecanismului de Stabilitate Europeana, fondul de 500 de miliarde de euro care urmeaza sa fie activat in aceasta toamna, dupa mai multe luni de amanari.
Taraganarea situatiei i-a facut pe investitori sa se teama ca in cazul unei agravari a situatiei economice din Europa, cu precadere in tari precum Spania sau Italia, zona euro nu ar putea fi salvata in lipsa unui astfel de fond de sustinere, scrie Bloomberg.
Moneda euro s-a apreciat cu 0,5% pana la 1,2124 dolari/euro, dupa ce marti cotatia atinsese 1,2043, cel mai mic nivel din iunie 2010. Euro a pierdut 4,3% fata de moneda americana doar de la inceputul acestei luni.
De altfel, euro s-a apreciat si fata de yen cu 0,6% pana la 94,85 yeni/euro, oprind deprecierea lunii iulie la 6,2%. Anterior, moneda europeana atinsese minimul ultimilor 11 ani, inregistrat in noiembrie 2000, de 94,12 yeni/euro.
Moneda celor 17 natiuni s-a apreciat fata de majoritatea principalelor valute, iar costul de creditare al Spaniei si Italiei a scazut dupa ce investitorii si-au recapatat optimismul privind rezolvarea crizei din zona euro prin marirea capacitatii de actiune a... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:30
Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor 11 ani fata de yen, iar costurile de finantare ale Spaniei au atins un nou record, pe fondul revenirii in actualitate a temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Potrivit unui oficial al bancii centrale a Chinei, cresterea economica a tarii ar putea incetini pentru cel de-al saptelea trimestru consecutiv in perioada iulie - septembrie, la 7,4%, transmite Bloomberg.
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat luni cu 1,8%, tras in jos in principal de bursa din Hong Kong, care a pierdut 2,6%.
Moneda euro a coborat la minimul ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la zece ani a urcat la 7,368%, un nou record de la introducerea monedei euro, in timp ce dobanda titlurilor de Trezorerie SUA cu scadenta similara a coborat la un nou minim istoric, de 1,43%, indicand cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor.
Oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene vor ajunge marti la Atena pentru a determina daca statul isi poate respecta angajamentele fata de creditorii internationali. Creditorii externi ai Greciei par neincrezatori ca tara s-a incadrat in tintele fiscale si ar putea intrerupe finantarea, decizie care ar conduce la faliment, posibilitatea iesirii statului elen din zona euro revenind in atentia pietelor.... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:08
Moneda euro s-a depreciat fata de dolar in ultima luna, intrand in a unsprezecea saptamana de scadere fata de yen, in urma unei incetiniri a economiei din regiune si inainte de alegerile nationale care ar putea avea ca rezultat schimbari in conducerea tarilor.
Yenul s-a apreciat comparativ cu cele 16 monede mai importante, castigand pentru a doua saptamana consecutiv in fata dolarului, pe masura ce in SUA numarul cererilor de somaj a fost mai mic decat valorile estimate, iar recesiunea din Marea Britanie si Spania a dus la cererea cresterii pentru active, anunta Bloomberg.
PIB-ul Spaniei a scazut cu 0,3% in primul trimestru din acest an, scadere similara cu cea inregistrata in trimestrul al patrulea din 2011, marcand a doua recesiune a acestei tari din 2009.
Dolarul neozeelandez a cunoscut cea mai mare depreciere dintre monedele importante, din cauza ca rata somajului din aceasta tara a crescut neasteptat de mult in primul trimestru din acest an, situandu-se la 6,7%. Moneda Noii Zeelande s-a depreciat cu 3,3%, ajungand ieri la 79,38 centi.
Cresterea globala redusa duce la scaderi pe piata monetara
"Exista semnale potrivit carora cresterea globala este redusa si ca rezultat vedem o multime de monede importante afectate de pierderi semnificative saptamana aceasta", a spus Joe Manimbo, market analyst la Western Union Business Solutions.
Moneda euro a scazut cu 1,3%, ajungand la 1,3084 dolari ieri la New York, de la 1,3255 dolari, valoarea inregistrata in... mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 15:25
La sfarsitul unui an de criza, specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante. Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca chiar si spre 5 lei/euro.
Dochia, analist financiar
- Toate aceste conditii de criza in Europa s-ar putea sa faca din tari precum Romania si Bulgaria niste tinte atractive de plasare a banilor, pentru ca aceste tari au trecut deja prin multe din programele de austeritate pe care altele abia trebuie sa le inceapa. Nu este exclus sa vedem semne de intarire a monedei si de intrari de capital in Romania, in ciuda previziunilor care se fac acum ca vom avea iesiri de capital.
- Evolutia cursului in sensul intaririi pare sa confirme aceasta perspectiva. In ceea ce priveste euro, situatia este foarte confuza, dolarul s-a intarit deja fiindca a fost vazut ca o moneda de salvare, francul elvetian la fel, iar yenul este de asemenea foarte intarit. Daca incerci sa cauti o moneda cu potential, al unei tari care nu este antrenata in ochiul furtunii europene, Romania poate sa devina o solutie interesanta.
- Cele mai probabile evenimente care ar putea dezechilibra cursul leu/euro in 2012 sunt cele externe. In urmatoarele saptamani sau luni, Europa o va lua intr-o directie: fie va merge catre salvarea sistemului financiar, a zonei euro si catre stabilizare, fie catre disolutie. In cazul in... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 12:08
Bursele europene au deschis sedinta de luni in scadere, pe fondul incertitudinilor legate de consecintele planurilor de austeritate impuse de situatia statelor din zona euro si a devalorizarii monedei europene, precizeaza NewsIn.Astfel, dupa primele tranzactii, FTSE-100, principalul indice al bursei din Londra, scadea cu 0,51%, la 5.235,85 puncte, indicele DAX, al bursei din Frankfurt, pierdea 0,44%, la 6.029,91 puncte, iar indicele parizian CAC 40 scadea cu 0,94%, la 3.526,87 puncte, pe fondul scaderilor de pe bursele asiatice si incertitudinilor legate de masurile de austeritate necesare pentru redresarea monedei unice.In Japonia, bursa a incheiat sedinta de luni tot in scadere puternica.
Potrivit datelor de la inchidere, indicele Nikkei 225 a scazut cu 2,17%, la 10.235,76 puncte pe fondul aprecierii yenului si a temerilor legate de situatia economica si financiara din Europa.Bursa de la Shanghai a incheiat sedinta de luni in scadere puternica de 5,07%, pe fondul scaderilor de pe pietele imobiliare si bancare.
Indicele extins Topix a pierdut de asemenea 1,71% , la 920,43 puncte, dupa ce investitorii asiatici au devenit nelinistiti de deprecierea euro fata de yen, de la 114 yeni/euro vineri, la 113 yeni/euro la inceputul acestei saptamini.Pietele americane au incheiat sedinta de vineri in scadere puternica, pe fondul temerilor legate de situatia statelor europene.
Indicele Dow Jones a scazut cu 1,51%, la 10.620,16 puncte, indicele Nasdaq, dominat de titluri... mai mult
Luni, 17 Mai 2010, ora 12:31