Banca Centrala Europeana a anuntat vineri, 2 octombrie 2020, ca va incepe sa experimenteze o versiune digitala a monedei euro. In paralel va organiza o consultare publica inainte de a introduce aceasta tehnologie.
"Moneda euro apartine europenilor, iar misiunea noastra este de a fi gardianul acesteia", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde. "Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a adaugat Lagarde.
BCE a subliniat ca o moneda euro digitala ar reprezenta o forma electronica de bani ai bancii centrale, care ar fi accesibila tuturor cetatenilor si firmelor, precum bancnotele, dar in format digital, pentru efectuarea platilor zilnice intr-un mod rapid, usor si sigur. Aceasta ar completa numerarul, fara a-l inlocui. Eurosistemul va continua, in orice caz, sa emita numerar.
Institutia de la Frankfurt precizeaza ca Eurosistemul va initia un dialog amplu cu cetatenii, mediul academic, sectorul financiar si autoritatile publice pentru a evalua in detaliu nevoile acestora, precum si avantajele si dificultatile pe care acestia se asteapta ca emiterea euro digital sa le genereze. O consultare publica va fi lansata la data de 12 octombrie. BCE a precizat ca, in paralel, va fi initiata o faza de experimentare, fara a... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:48
Connections, lider pe piata de digital transformation din Romania, anunta principalele directii de evolutie in tehnologie pentru anul 2020.
∙ Conversational AI
Disciplinele reunite generic in "cognitive computing" vor continua trendul ascendent, marile companii vor investi din ce in ce mai mult in capabilitati "inteligente" care vor spori valoarea adaugata a platformelor enterprise.
∙ Privacy
Preocuparea, la nivel European (in primul rand) si global, pentru protectia intimitatii virtuale va capata noi valente odata cu expunerea accentuata a serviciilor de tip cloud care vor ridica nivelul de atentie la confidentialitatea datelor personale, precum si nivelul de intensitate a atacurilor cibernetice.
∙ Security
Protectia infrastructurilor critice ramane in prim plan, iar crearea de strategii nationale in EU pentru implementarea Directivei NIS si de centre de raspuns la incidente de securitate cibernetica va fi principalul catalizator al pietei de securitate informatica din Europa. Companiile private care nu sunt incluse in spectrul NIS vor cauta sa se alinieze la standardele de protectie a infrastructurilor critice care vor fi reglementate la nivel guvernamental.
∙ XaaS
Tot mai multe platforme on-premise vor migra catre cloud si miza companiilor partenere va fi sa creeze add-on-uri si bundle-uri de functionalitati peste nivelul de baza gazduit de cloud-ul furnizorilor primari cum sunt Microsoft, Amazon, Google, etc.
∙ RPA
Piata... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 15:38
Monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise in Uniunea Europeana pana cand riscurile pe care le prezinta nu sunt clar remediate, au anuntat joi ministrii de Finante din UE, transmite Reuters.
Anuntul confirma linia dura a blocului comunitar fata de Libra, in conditiile in care autoritatile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.
"Niciun aranjament global privind o moneda stabila nu ar trebui sa inceapa sa opereze in Uniunea Europeana pana cand dificultatile legale, de supervizare si cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat si rezolvate", se arata in declaratia comuna a ministrilor de Finante din UE.
In luna iunie a acestui an, reteaua sociala Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook preciza ca Libra va fi sustinuta de active reale, cum sunt depozitele bancare si obligatiunile guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede precum bitcoin. Anuntul celor de la Facebook a fost intampinat cu scepticism de autoritatile de reglementare si politicieni, Franta si Germania avertizand ca intentioneaza sa blocheze Libra in Europa.
Luna trecuta, procesatorii de plati Mastercard si Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 16:34
Banca Centrala a Chinei (PBOC) este "aproape gata" sa emita propria moneda digitala a tarii, a anuntat Mu Changchun, adjunctul directorului de la Departamentul plati al PBOC, transmite Reuters.
O echipa de cercetare a PBOC a inceput in 2014 sa exploreze posibilitatea lansarii propriei monede digitale pentru a reduce costurile circularii banilor de hartie si pentru a intari controlul oficial al furnizarii de bani. Pana acum autoritatile de la Beijing au publicat putine detalii privind planurile lor.
Emiterea monedei digitale se va baza pe un sistem dual in care atat Banca Centrala a Chinei cat si institutiile financiare vor fi emitatori legitimi, a explicat Mu.
Acesta a adaugat ca moneda digitala nu va fi dependenta in intregime de tehnologia blockchain deoarece actuala tehnologie blockchain nu va putea gestiona volumele de tranzactii din China.
Tehnologia blockchain utilizeaza criptografia pentru a crea un registru digital de date in care sunt incluse tranzactiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzactiile sunt arhivate si autentificate in mod public, fara sa mai fie nevoie de un singur detinator al informatiei.
Intr-un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), publicat recent, se arata ca majoritatea bancilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, dupa ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingatoare.
Bancile centrale i-au avertizat pe investitorii... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 14:19
UNIQA Asigurari face un pas important in reducerea timpului de solutionare a daunelor si lanseaza in premiera in Romania un asistent digital care simplifica si optimizeaza procesul de notificare a daunelor.
Asistentul digital ANA ofera cea mai rapida si simpla solutie de notificare a daunelor si despagubire pentru daunele usoare, care nu depasesc 500 de euro si este disponibil pentru clientii care au incheiata o asigurare CASCO la UNIQA.
Asistentul ANA face parte dintr-un amplu proiect de digitalizare, care a presupus si implementarea unei platforme integrate de management al daunelor, prin care specialistii de daune sa poata administra dosarele de dauna rapid si eficient.
"UNIQA este primul asigurator care introduce acest concept digital pe piata asigurarilor din Romania, remodeland complet experienta clientului. Asistentul digital ANA este o initiativa locala care face parte din strategia UNIQA Asigurari de a oferi solutii integrate, de tip "end to end", care genereaza valoare adaugata si servicii la cele mai inalte standarde de calitate pentru clientii sai. Am ales Romania pentru a lansa acest serviciu si datorita faptului ca suntem printre tarile cu cea mai buna viteza a internetului, dar si cu o rata foarte buna de utilizare a smartphone-urilor", a precizat Iuliana Rusei, Membru al Directoratului - CITO UNIQA Asigurari.
Despre UNIQA
UNIQA Insurance Group opereaza pe piata romaneasca din 2008, oferind toate formele de asigurari de bunuri, de raspundere... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 12:47
O firma romaneasca din Bucuresti a dezvoltat un concept premiera la nivel mondial. Este vorba despre E-theatrum, o platforma digitala unde sunt listate povesti pentru copii, filmate in interpretarea unor actori profesionisti si spectacole de teatru pentru copii si parinti.
Accesul la continut se face in baza unui abonament lunar in valoare de 7 euro, un modul identic de monetizare cu cel al platformelor globale care folosesc principiul per pay view ca model de business.
Intreprinzatorii dezvolta acest proiect avand ca principal obiectiv sustinerea educatiei copiilor romanilor din diaspora, folosind teatrul de papusi in limba romana ca suport cultural esential, valorificat corect.
In perioada de testare, parintii copiilor din diaspora romaneasca au solicitat la randul lor spectacole de teatru si pentru ei, asa ca platforma si-a diversificat intr-un timp relativ scurt oferta de spectacole.
Mai multe detalii despre E-theatrum gasiti pe https://e-theatrum.com. ...citeste mai departe despre "Premiera romaneasca! E-theatrum, prima platforma digitala pe care sunt listate spectacole de teatru!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Iunie 2019, ora 08:00
Doctrina.Biz, prima platforma online de marketing dedicata profesionistilor din sanatate, a inregistrat in 2018 o cifra de afaceri de 220.000 euro, ceea ce plaseaza Romania pe locul 2 ca venituri in randul tarilor europene in care activeaza Doctrina, pe primul loc fiind tara de origine, Slovenia.
Numarul de proiecte dezvoltate de Doctrina in Romania anul trecut a crescut cu 10% fata de 2017, pe fondul diversificarii serviciilor digitale si consolidarii audientei.
"Platforma Doctrina permite medicilor si farmacistilor acces direct la informatii despre patologii si produse farmaceutice, prin intermediul continutului video.
Acoperim, dupa primii ani de functionare, 70% dintre farmacistii si asistentii de farmacie din Romania. Anul trecut am triplat si numarul medicilor inscrisi in platforma.
De asemenea, am diversificat serviciile catre productie, consultanta si alte unelte de digital marketing, astfel incat prezentarile disponibile in platforma sa fie cat mai performante si mai interesante pentru audienta, specialistii din industria sanatatii", declara Doru Mircea, Fondator si Business Development Manager Doctrina Romania.
Digitalizarea comunicarii in farma, inca la inceput
In prezent, sunt peste 8000 de farmacisti si respectiv 7000 de asistenti de farmacie inregistrati ca utilizatori pe Doctrina.
Anul trecut, 44% dintre farmacistii inregistrati si 50% dintre asistentii de farmacie au urmarit complet cel putin o prezentare de produs sau brand farmaceutic... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 11:43
Majoritatea bancilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, dupa ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingatoare, se arata intr-un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), publicat marti.
Bancile centrale i-au avertizat pe investitorii interesati de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului ca acest tip de investitie poate aduce pierderi, mai ales in contextul in care monedele digitale si-au pierdut mult din valoare in ultimele luni, transmite Reuters.
Raportul BIS avertizeaza liderii bancilor centrale sa abordeze cu prudenta ideea de a emite monede digitale bancare centrale (CBDC).
"In acest moment, cele mai multe banci centrale par sa fi terminat de analizat implicatiile lansarii unei monede digitale bancare centrale, dar inca nu sunt convinse ca beneficiile vor prevala asupra costurilor", mentioneaza raportul BIS.
Cea mai mare parte a activitatii bancilor centrale in domeniul initierii de monede digitale bancare centrale a fost pina in prezent o activitate "conceptuala", potrivit informatiilor transmise de 63 de banci centrale catre BIS. Cele 63 de banci acopera peste 90% din activitatea economica globala si 80% din populatia planetei. Doar cinci banci centrale au dezvoltat conceptul si au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice.
Mai mult de 85% din bancile centrale sustin ca e extrem de putin probabil sa emita orice tip de moneda digitala in urmatorii trei ani, se precizeaza... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:04
Bancile centrale din intreaga lume ar trebui sa ia in considerare emiterea unei monede digitale intrucat tranzactiile digitale ar deveni astfel mai sigure, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmite BBC.
Platile fara numerar au crescut in ultimii ani, sporind provocarile pentru guverne si banci centrale, iar autoritatile de reglementare sunt ingrijorate in legatura cu monedele digitale si au cerut o supervizare mai stransa.
"Cred ca ar trebui sa luam in considerare posibilitatea emiterii unei monede digitale. Statul ar putea avea rolul de a furniza bani economiei digitale. Avantajele sunt clare. Platile se realizeaza imediat, in siguranta, sunt ieftine si potential semi-anonime, iar bancile centrale isi vor asigura o prezenta importanta in sectorul platilor", a afirmat, miercuri, Christine Lagarde, la o conferinta desfasurata Singapore.
Bancile centrale din Canada, China, Suedia si Uruguay iau "serios in considerare" propunerile privind emiterea unei monede digitale, a adaugat oficialul FMI.
"Cu cat numarul persoanelor care beneficiaza de moneda digitala este mai mare, cu atat serviciul este mai ieftin si mai util. Totusi, situatia monedei digitale ar trebui investigata cu seriozitate, cu atentie si cu creativitate", sustine Lagarde.
In schimb, Banca Centrala Europeana nu intentioneaza sa emita o moneda digitala, deoarece tehnologia de baza este inca fragila si folosirea numerarului se afla la un nivel... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:34