Leul s-a depreciat, luni, cu 0,07 bani fata de euro (0,01%), moneda europeana atingand un nou maxim istoric, in conditiile in care cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 4,8838 lei/euro.
BNR a cotat vineri euro la 4,8831 de lei.
Pe piata interbancara, moneda nationala s-a tranzactionat intre 4,8765 si 4,8901 de lei pentru un euro.
De asemenea, leul a pierdut teren in fata dolarului american, care a ajuns la 4,1118 lei, in urcare cu 1,94 de bani (0,47%), fata de cursul de vineri, respectiv 4,0924 lei/dolar.
Pe de alta parte, moneda nationala s-a apreciat fata de francul elvetian, cu 0,05 bani (-0,01%). Astfel, luni, cotatia francului a ajuns la 4,4060 lei, comparativ cu 4,4065 lei vineri.
Aurul s-a scumpit cu 75,59 de bani (0,33%), pana la 223,8171 de lei, de la 223,0612 lei, cat se stabilise in sedinta precedenta.
CITESTE SI:
O romanca de 23 de ani a doborat recordul pentru cea mai tanara bunica din lume. Mama sa ar putea fi cea mai tanara strabunicaCardano, noua senzatie a internetului in lumea criptomonedelor. A crescut de 50 de ori in ultimul anRestaurantele, teatrele si cinematografele se inchid la interior, in Bucuresti. Ce restrictii si exceptii s-au mai stabilitFerma ilegala de ursi in curtea unui interlop aradean. Autoritatile nu au putut elibera animalele pentru ca se pare ca le e frica de proprietarAverea lui IPS Teodosie a explodat in ultimii patru ani: venituri in crestere, salariu cat al presedintelui Iohannis si... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 14:19
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de referinta de 4,8657 lei pentru un euro, in scadere cu 0,03% fata de nivelul de 4,8672 consemnat miercuri. Dolarul a coborat cu 1,03%, la 4,1210 lei pe unitate.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,8672 lei pentru un euro, in scadere cu 0,01% fata de nivelul de 4,8675 consemnat marti. Dolarul a crescut cu 0,04%, la 4,1637 lei pe unitate.
Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii octombrie 2020 a fost de 4,8733 lei pe unitate.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a scazut joi cu 1,03%, de la nivelul de 4,1637 lei pe unitate inregistrat miercuri la 4,1210 lei pe unitate.
Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.
Lira sterlina a coborat cu 0,4%, la 5,3854 lei pe unitate, fata de nivelul de 5,4071 lei pe unitate consemnat miercuri.
Francul elvetian a scazut cu 0,36% la 4,5417 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins miercuri, de 4,5582 lei pe unitate.
Aurul a fost cotat la 254,1832 lei pentru un gram, in urcare fata de pretul inregistrat miercuri, de 252,9346 lei. ...citeste mai departe despre "Leul a crescut, joi, la 4,8657 unitati pentru un euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 13:21
In urma cu un an si 9 luni, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) lua prin surprindere pietele financiare renuntand la plafonul fix de tranzactionare al francului in raport cu moneda euro.
Intre timp, analistii Bancii Americii si cei ai UBS Group au ajuns la concluzia ca echipa de economisti din subordinea presedintelui SNB Thomas Jordan nu a incetat niciodata sa gestioneze din umbra evolutia francului pe piata Forex, conform Bloomberg.
Jocuri obscure
In opinia economistilor din cele doua institutii financiare, noul prag neoficial pe care Banca Nationala a Elvetiei il intretine este de 1,08 euro, cu aproape 10 procente mai avantajos decat cel abandonat la inceputul anului 2015.
In cursul acestui an, moneda elvetiana a atins de patru ori pragul superior de 1,08 euro pentru a cobori rapid sub aceasta valoare, argumenteaza cei care au lansat teoria interventionismului din umbra intretinut de Thomas Jordan.
Intentia de a feri francul elvetian de o apreciere rapida pare totusi sa aiba costuri usturatoare pentru Banca Nationala a Elvetiei.
Pentru a feri francul de salturi prea rapide, SNB a fost nevoita sa cumpere euro de pe piata, atingand in acest moment o rezerva valutara de 630 miliarde, o adevarata comoara, dar si o vulnerabilitate in cazul unor fluctuatii neprevazute ale monedei unice europene.
In ianuarie 2015, aceeasi situatie l-a fortat pe Jordan sa renunte la pragul fix de tranzactionare al valutei din Tara Cantoanelor intr-un moment in care rezerva... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:29
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a confirmat vineri ca a inregistrat anul trecut pierderi de 23,3 miliarde de franci (23,45 miliarde de dolari), in principal din cauza fluctuatiilor valutare, dar cu toate acestea institutia va distribui dividende in valoare de un miliard de franci catre autoritatile federale si cantoanele elvetiene.
Aprecierea monedei elvetiene a provocat SNB pierderi de 19,9 miliarde de franci in urma scaderii valorii rezervelor sale valutare, transmite Reuters.
La inceputul lui 2015, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat dupa aceasta decizie, francul s-a apreciat cu 40%, iar moneda euro a atins un minim record de 0,8500 franci.
Elvetienii, chemati sa decida prin referendum daca bancile comerciale vor mai putea ...citeste mai departe despre "Criza francilor: Banca Nationala a Elvetiei a raportat pierderi record in 2015" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:43
Banca centrala a Greciei a avertizat miercuri ca tara va intra pe drumul dureros al incapacitatii de plata si al iesirii din zona euro, daca Guvernul si creditorii internationali nu vor reusi sa ajunga la un acord referitor la reforme.
Contractia economica se va accelera probabil in trimestrul al doilea, iar agravarea crizei a determinat retragerea din bancile elene a circa 30 de miliarde de euro in perioada octombrie 2014-aprilie 2015, potrivit bancii centrale, informeaza Reuters.
Seful Comisiei Europene, infuriat de premierul Greciei: Il acuza ca-si minte poporul
"Incapacitatea de a ajunge la un acord ar marca inceputul unui drum dureros care va duce initial la defaultul Greciei si in ultima instanta la iesirea ...citeste mai departe despre "Iesirea Greciei din zona euro, iminenta? Anuntul facut de banca centrala" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 13:17
Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat, luni, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy.
"Trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii", a declarat aceasta in primul interviu acordat dupa numirea sa la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara.
In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne, spune Nouy pentru Financial Times, citata de AFP si preluata de Agerpres.
Daniele Nouy, presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara
Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.
Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, urmeaza sa fie responsabila de supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu luna noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate de Daniele Nouy ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene,... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:27
National Bank of Greece (NBG), proprietara Bancii Romanesti, a obtinut in primul trimestru un profit net de 27 de milioane euro, rezultat care include efectul unei pierderi de 159 milioane euro generate de preluarea Eurobank, fata de pierderi de 265 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Este pentru al doilea trimestru consecutiv cand NBG a inregistrat profit.
La acest rezultat a avut o contributie majora divizia din Turcia, Finansbank, cu un profit net de 155 milioane de euro.
Subsidiarele din Europa de Sud-Est ale grupului au obtinut un profit de 13 milioane de euro, dupa cinci trimestre negative, potrivit datelor publicate vineri de grupul bancar elen.
In Grecia, NBG a inregistrat un profit net de 20 de milioane de euro, inainte de deducerea costurilor de 159 de milioane de euro rezultate din achizitia actiunilor Eurobank, dupa pierderi de 384 de milioane de euro consemnate in primele trei luni ale anului trecut. Imbunatatirea rezultatului a avut loc ca urmare a reducerii cheltuielilor operationale cu 10%.
In regiunea Europa de Sud-Est, NBG a redus costurile operationale cu 3% fata de intervalul similar al anului trecut.
NBG a reusit reducerea provizioanelor in Grecia pentru prima oara de la declansarea crizei datoriilor, la 318 milioane de euro, de la 419 milioane de euro in urma cu un an.
Grupul continua insa sa mentina un nivel ridicat al provizionalor pentru credite neperformante, de 54%.
NBG a reusit in primele trei luni majorarea... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 13:27
Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza ca francul va continua sa se apreciaze si sustine ca este pregatita sa ia masuri, in caz contrar, potrivit lui Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse, care a facut afirmatiile pentru ziarul SonntagsZeitung.
"Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul, noteaza Bloomberg.
Banca Nationala a Elvetiei va majora limitele, pentru ca francul este "supraevaluat intr-un mod semnificativ".
In opinia lui Buehrer, cursul valutar ar trebui sa fie de 1,3 franci sau de maxim 1,4 franci pentru un euro. El a mai aratat ca impactul incetinirii cresterii economice globale si aprecierea francului sunt din ce in ce mai vizibile.
Cresterea francului a avut un efect negativ puternic asupra exporturilor Elvetiei, stat a carui economie se bazeaza in proportie de 50% pe produsele vandute peste granite.
Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului
Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.
"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981.
Au existat argumente conform carora Banca Nationala a Elvetiei... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:12
Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu o mare problema. Ascensiunea aproape neintrerupta a francului ii pune in pericol lichidiatile si ameninta sa declanseze un dezastru in ceea ce priveste exporturile statului elvetian. In acest context, pe piata au aparut zvonuri ca banca centrala elvetiana ar putea adopta euro. Cat de adevarate sunt aceste ipoteze?
Atat paritatea dolar-franc cat si paritatea euro-franc au atins cote record, dandu-le dureri de cap celor care s-au imprumutat in franci. Volatilitatea este uluitoare. Castigurile si pierderile urca si coboara ametitor, scrie BusinessInsider.
Banca Nationala a Elevetiei a trimis in piata „tone intregi de lichiditati”, scrie publicatia amintita, intr-o incercare de a tempera din avansul francului. Acest lucru a determinat ratele Elvetiei in apropiere de zero.
In acest context, au aparut zvonurile potrivit carora Banca Elvetiei ar adopta euro. Un vicepresedinte din cadrul Bancii Nationale a Elevetiei, Thomas Jordan, a declarat ca banca centrala se gandeste sa adopte, temporar, euro. Afirmatia simpla, in aparenta, a declansat o adevarata isterie pe piete.
Jurnalele de stiri anuntau „vestilebune”. Dar omiteau un aspect extrem de important. Declaratia oficialului SNB se continua in felul urmator : „O adoptare permanenta a mondei unice europene nu este compatibila cu legile din Constitutia Elvetiana”.
Pentru Elvetia, intrarea in Uniunea Europeana si... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 11:06