Banca Centrala Europeana a facut joi un apel pentru crearea unui nou gen de indicatori pentru dobanzile interbancare, care sa se adauge si, eventual, sa inlocuiasca indicatorii Euribor si Libor afectati de scandaluri de manipulare, transmite Reuters.
Intr-un articol publicat in buletinul sau lunar, BCE a reluat apelul catre banci sa ramana in panelul care stabileste ratele dobanzilor pe piata interbancara, iar pentru bancile care s-au retras din acest panel sa revina in momentul in care vor fi puse la punct solutii alternative.
Indoielile cu privire la viitorul Euribor si Libor au crescut dupa declansarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat bancile implicate amenzi in valoare de mai multe miliarde de dolari, iar unii dintre directori si-au pierdut locurile de munca.
"Este crucial sa fie asigurata permanent continuitatea acestor indicatori, in timp ce sunt evaluate mai multe solutii destinate sa faca ratele de referinta de genul Euribor bazate mai mult pe tranzactii", se arata in raportul BCE. "Ratele de referinta de importanta sistemica de genul Euribor si Eonia au o importanta deosebita asupra ofertei de credit in economia zonei euro si pentru implementarea politicii monetare unice", se mai arata in raport.
Potrivit BCE, in urma discutiilor cu bancile a reiesit ca in prezent nivelul tranzactiilor este prea mic pentru a putea crea o rata a dobanzilor bazata in intregime pe tranzactii in loc de sistemul actual bazat pe estimari, care a condus la... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:46
Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut bancilor sa ramana in consiliul de stabilire a ratei interbancare Euribor sau sa adere la acesta, in cazul in care nu fac deja parte din el, pentru a evita perturbarile de functionare.
Pe fondul scandalurilor privind manipularea ratelor interbancare Libor si Euribor, ce zguduie lumea financiara inca de anul trecut si care au condus la amenzi de miliarde de euro pentru mai multe banci, cateva institutii bancare s-au restras din comisiile de stabilire a acestor rate.
Printre bancile care au renuntat la acest consiliu se numara grupul american Citigroup, cel olandez Rabobank si cel german BayernLB. Motivul retragerii a fost nevoia de a se distanta de reputatia negativa "castigata" de bancile implicate in scandalul manipularii ratelor Libor si Euribor, esentiale pentru stabilirea ratelor dobanzilor la o serie intreaga de credite pentru firme si consumatori.
Citeste mai multe despre CE ar putea obliga bancile sa participe la Euribor pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 10:53
Bancile europene Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank si Rabobank si-au anuntat in ultimele zile retragerea dintre bancile care contribuie la stabilirea indicatorului Euribor, folosit la calcularea dobanzilor pentru imprumuturi si alte contracte financiare de mii de miliarde de euro.
"Sunt foarte ingrijorat de aceasta situatie. Este ceva foarte serios. Rata Euribor trebuie reformata si repede. Plecarea unor banci constituie un exemplu nepotrivit pentru alte institutii de credit contributoare. Daca pleaca si alte banci, s-ar putea sa nu mai avem Euribor", a declarat Cedric Quemener, director al Euribor-EBF, organizatie ai carei membri din cadrul Federatiei Bancare Europene stabilesc indicatorul.
De ce este nevoie de cat mai multe banci pentru stabilirea Euribor?
Plecarile ataca unul din punctele forte ale Euribor si anume numarul mare de banci implicate. Implicarea mai multor banci asigura un grad mai ridicat de protectie impotriva unor incercari de manipulare. Libor se bazeaza pe date transmise de numai 18 institutii de credit.
"Trendul si rapiditatea acestor retrageri din Euribor sunt ingrijoratoare", a declarat Peter Osler, sef al diviziei de strategie pentru dobanzi la firma de brokeraj Marex Spectron, adaugand ca daca plecarile vor continua, reprezentativitatea Euribor va fi mai scazuta.
La stabilirea Euribor, bancile transmit voluntar rate la care considera ca o banca teoretica de prim rang s-ar putea imprumuta in diferite monede si la... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:27
Dobanda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare pe piata interbancara europeana, a atins marti un nou record istoric, 0,521%, in conditiile in care pietele monetare continua sa fie influentate de deciziile adoptate saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana.
Precedentul record pentru Euro Interbank Offered Rate era de 0,531% si a fost inregistrat luni.
Dobanda Euribor reflecta conditiile pe baza carora bancile europene sunt dispuse sa-si imprumute fonduri intre ele.
Saptamana trecuta, BCE a decis sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. In plus, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight la nivelul zero. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.
BCE spera ca aceste decizii fara precedent va stimula creditarea pe piata interbancara deoarece va forta bancile sa caute optiuni mai profitabile pentru plasarea banilor lor decat depunerea la BCE.
Dobanda Euribor este stabilita zilnic de Banking Federation of the European Union (FBE) si este utilizata ca indicator de referinta pentru mii de miliarde de credite si instrumente financiare in euro.
In prezent dobanda Euribor, ca si dobanda Libor, sunt in mijlocul unui scandal de manipulare dupa ce s-a descoperit ca mai multe banci au... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:00
Dobanda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare pe piata interbancara europeana, a atins vineri cea mai scazuta valoare din istorie, 0,549%, la o zi dupa ce BCE a decis si ea sa reduca dobanda de baza in zona euro la nivelul record de 0,75%.
Precedentul record pentru Euro Interbank Offered Rate era de 0,634% si a fost inregistrat la data de 31 martie 2010.
Dobanda Euribor reflecta conditiile pe baza carora bancile europene sunt dispuse sa-si imprumute fonduri intre ele. Acest indicator a scazut constant incepand cu luna decembrie 2011, cand Banca Centrala Europeana a inceput sa ofere bancilor credite ieftine pe trei ani.
Traderul BNP Paribas, Patrick Jacq, sustine ca scaderea Euribor la un nou record s-a datorat in mare parte deciziei BCE de a reduce dobanda overnight, "deoarece suntem intr-o situatie in care exista lichiditati masive pentru banci".
BCE a decis joi sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. In plus, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight la nivelul zero. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere), dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.
Dobanda Euribor este stabilita zilnic de Banking Federation of the European Union (FBE) si este utilizata ca indicator de referinta pentru mii de miliarde de credite si... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:59
Dobanda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare pe piata interbancara europeana, a atins vineri cea mai scazuta valoare din ultimele 17 luni
Euribor continua sa scada, desi Banca Centrala Europeana a decis sa pastreze dobanda de referinta la nivelul record de 1% pentru a evalua impactul injectiilor sale de lichiditati.
Rata Euribor la trei luni a scazut vineri la 0,894%, de la nivelul de 0,902% inregistrat joi, arata datele European Banking Federation. Este vorba de cel mai scazut nivel inregistrat de Euribor dupa luna septembrie 2010, transmite Reuters.
Chiar daca raman in continuare peste cel mai scazut nivel, de 0,634%, inregistrat la inceputul lui 2010, ratele Euribor la trei luni au scazut cu aproape o treime dupa ce Banca Centrala Europeana a injectat 1.000 de miliarde de euro pe pietele financiare.
Potrivit calculelor facute de analistii Reuters, cele doua injectii de lichiditati demarate de BCE in lunile decembrie si februarie au facut ca excesul de lichiditate din piata sa atinga nivelul record de 790 miliarde de euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a apreciat joi ca operatiunile au fost "un incontestabil succes", reducand riscurile si deschizand pietele de obligatiuni. In schimb, Draghi a subliniat ca BCE a adoptat tot ceea ce si-a propus sa faca in termeni de masuri extraordinare, acum fiind randul guvernelor si bancilor sa preia initiativa. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 19:31
Scaderea EURIBOR, care stabileste dobanda creditelor in euro, la 1,07% nu reprezinta o victorie insemnata impotriva ratelor la credit.
Desi dobanda de referinta a scazut pentru cea de-a 36 zi consecutiva reprezinta cea mai lunga perioada de declin din ultimii doi ani si jumatate, pe plan local efectele se vor simti tarziu si doar in cazul in care trendul va continua, potrivit analistilor financiari.
"Desi se transmit cu o anumita intarziere, miscarile EURIBOR sunt pana la urma asimilate de piata locala. Piata se misca destul de repede: o luna in sus, o luna in jos, iar bancile asteapta sa se confirme tendinta ca sa schimbe dobanzile", a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.
Dobanda de referinta a scazut cu 0,7% de la 1,14%, iar analistul financiar Valentin Ionescu considera ca fluctuatia este insesizabila pentru piata locala.
"EURIBOR e doar un sistem de referinta. Nu va avea un efect semnificativ", este de parere Valentin Ionescu.
Cu toate acestea, in cazul creditelor in derulare, Aurelian Dochia sustine ca efectul ar trebui sa fie unul imediat.
"Daca clientul are credit in euro si dobanda in contract este constituita cu EURIBOR plus ceva, evident ca EURIBOR scade si in rata lui. Depinde ce contract are", a explicat Aurelian Dochia.
In cazul in care reducerea nu se aplica sau din contra, clientul constata o crestere a ratei (neinfluentata de cursul valutar), atunci ar trebui sa ceara explicatii bancii, deoarece institutia financiara nu are... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:47
EURIBOR, dobanda de referinta in functie de care se stabileste dobanda creditelor in euro, a scazut, pentru a 36 a zi consecutiva, pana la 1,07%. Aceasta este cea mai lunga perioada de declin, din ultimii doi ani si jumatate.
Rata dobanzii interbancare EURIBOR a coborat cu 0,7 puncte procentuale, pana la 1,07%, potrivit datelor Federatiei Bancare Europene, preluate de Bloomberg. Rata a scazut in fiecare zi de cand Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat o suma record pe pietele de capital, respectiv de 489 miliarde de euro.
"Declinul EURIBOR la trei luni se datoreaza cantitatii masive de lichiditate din sistem", considera Eric Wand, strateg in Lloyds Bank Corporate. Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat, in luna ianuarie, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%, au anuntat reprezentantii bancii.
De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 14:54
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sutine ca dobanzile pentru creditele in lei si euro se vor apropia foarte mult, in perioada urmatoare, in conditiile in care va continua trendul de scadere a costurilor la imprumuturile in lei, iar cele in valuta se vor scumpi ca urmare a cresterii ratei Euribor, anunta Mediafax."Euribor a stat la un nivel foarte jos. Parerea mea este ca in perioada crizei, in ultimi doi ani, Euribor a fost tinut in mod artificial la un nivel foarte jos de catre Banca Centrala Europeana si a fost departe de nivelul de dobanda care trebuia practicat intr-o economie europeana activa.
Ati vazut ca a inceput sa creasca. Parerea mea este ca la sfarsitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Ghetea.
El a precizat ca efectele imediate ale acestui proces vor fi resimtite de catre consumatori in faptul ca vor decide mai usor sa ia un credit.
"Acum sunt convins ca aceasta diferenta intre dobanda la euro si la lei face pe unii oameni sa se gandeasca foarte mult pana sa ia un credit si de multe ori sa piarda oportunitati tot gandindu-se care e mai bun, leul sau valuta", a aratat Ghetea.
Pe de alta parte, Ghetea crede ca va fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobanzile sa coboare pana la nivelurile practicate de Uniunea Europeana.
"E un lucru pe care cu totii il urmarim, sa vedem o egalizare. In ceea ce priveste dobanzile la pasive, la depozite, pe care noi le atragem, probabil ca va fi destul de greu sa... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:40