Tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri pentru a combate exodul creierelor, a declarat sambata ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.
"Poate in timpul Presedintiei romane voi invita tarile care trimit lucratori in strainatate la o discutie, sa vedem ce e de facut. Ar trebuie sa ne gandim la un pachet agresiv care sa aduca o solutie, pentru ca nu putem sa ne atingem obiectivele in situatia actuala, de aceea discutam acum despre scaderea competitivitatii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influentate de aceasta mobilitate intra-europeana. Deci trebuie sa incurajam aceasta mobilitate, dar trebuie si sa tinem cont de tipul de masuri pe care trebuie sa le aplicam pentru a nu fi afectati noi toti", a afirmat Eugen Teodorovici.
Acesta a precizat ca situatia mobilitatii selective in cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea ministrilor europeni de Finante.
"Libera circulatie a fortei de munca a adus mari beneficii economice. Lucratorii mobili contribuie la PIB-urile tarilor de origine si tarilor-gazda si in cele mai multe cazuri au un rol semnificativ in ceea ce priveste castigurile celor ramasi in tara de origine.
Totusi mobilitatea muncitorilor poate avea si efecte negative, de exemplu atunci cand mobilitatea e selectiva, ducand la exodul creierelor si stopand cresterea... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 15:00
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a fost ales vicepresedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) . Mandatul acestuia va incepe in luna mai si se va incheia in 2020, a anuntat, duminica, ministerul de resort.
"Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, cel mai inalt reprezentant al Romaniei la BERD, a obtinut unul din cele doua mandate de vicepresedinti, alaturi de ministrul Finantelor din Lituania. Noul presedinte ales al Consiliului Guvernatorilor va fi ministrul Finantelor din Spania", se arata in comunicatul MFP.
Potrivit sursei citate, desemnarea unei structuri de conducere formata exclusiv din reprezentanti ai unor state membre consolideaza interesele Uniunii in cadrul BERD, chiar si in contextul iesirii Marii Britanii din forul comunitar.
Romania, prin ministrul Eugen Teodorovici, asigura in prezent atat presedintia Consiliului Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, cat si pe cea a Consiliului pentru Afaceri Europene si Financiare (ECOFIN), in contextul Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
"Este o premiera de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cand un oficial roman detine in acelasi timp cele mai inalte functii in cadrul celor trei institutii europene de prestigiu", precizeaza MFP in comunicat.
Structura de conducere a Consiliului Guvernatorilor BERD, formata dintr-un presedinte si doi vicepresedinti a fost desemnata la sfarsitul saptamanii trecute. Mandatul celui mai inalt for de... mai mult
Duminica, 17 Februarie 2019, ora 19:50
Ministrul Finantelor Publice si presedintele in exercitiu al Consiliului Afaceri Economice si Monetare al Uniunii Europene (ECOFIN) a venit, luni, in Comisia pentru Afaceri Economice din Parlamentul European, cu obiectivul de a ne prezenta prioritatile Romaniei de presedintie.
In schimb, a generat confuzie totala in ceea ce priveste lista de obiective. Totodata, a ratat mai multe ocazii de a puncta pentru Romania atunci cand l-am intrebat de pozitiile sale politice pe dosare importante pentru viitorul tarii noastre in UE, precum Fondul Monetar European si Functia Europeana de Stabilizare a Investitiilor.
Romania a preluat, la 1 ianuarie 2019, Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Ca atare, ministrii romani detin presedintiile formatiunilor ministeriale din Consiliu. Astfel, in calitate de ministru al Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici este, timp de 6 luni, presedintele Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) al UE. Are deci rolul de a coordona afacerile economice ale intregii Uniuni timp de 6 luni.
In aceasta calitate a venit ieri in Comisia ECON a Parlamentului European pentru a ne prezenta prioritatile Presedintiei romane a ECOFIN.
Nicio pozitie clara si coerenta
Din pacate, a ratat toate oportunitatile de a vorbi despre ce este important pentru Romania si de a aduce tara noastra in centrul atentiei. L-am intrebat chiar eu in doua randuri despre doua dosare importante privind Uniunea Economica si Monetara (UEM) si viitorul... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 10:07
Guvernul vrea sa finalizeze cu succes discutiile cu cei trei finantatori internationali, ai caror reprezentanti vor sosi saptamana viitoare la Bucuresti, astfel incat acordul in derulare sa se inchida in septembrie in bune conditii, a afirmat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, discutiile ce urmeaza a fi purtate cu misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal si pe reformele structurale.
"Este o misiune tehnica si eu sper sa fie o misiune cu succes la final, astfel incat sa putem readuce in discutie programul cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala. Am avut chiar saptamana aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Ministri ai Finantelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul ca Romania este angajata ferm in a-si readuce in discutie acest program si a-l inchide cu succes in septembrie", a spus ministrul Finantelor.
De ce-si doreste Teodorovici un nou acord ...citeste mai departe despre "Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI - cum obtinem un nou acord" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 20:05