Conform reglementarilor europene, incepand cu 1 noiembrie, toate anvelopele noi trebuie sa aiba lipita o eticheta care sa contina informatii privind trei criterii de performanta.
Obiectivul acestei legi este de a creste siguranta si eficienta economica si ecologica a sectorului transporturilor rutiere, prin promovarea pneurilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, sigure si cu niveluri scazute de
zgomot, potrivit Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Bogdan Nica, a precizat ca amenzile pentru neetichetare pot ajunge pana la 30.000 de lei.
Regulamentul se aplica pneurilor C1, C2 si C3 si NU este valabil pentru:
- pneurile resapate;
- pneurile profesionale de teren;
- pneurile proiectate sa fie montate numai la vehicule inmatriculate pentru prima data inainte de 1 octombrie 1990;
- pneurile de rezerva pentru uz temporar de tip T;
Citeste mai multe despre Afla totul despre etichetarea anvelopelor, obligatorie de la 1 noiembrie pe Ziare.com. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:57
Piata de anvelope din Romania a scazut cu 16% in primele sapte luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se consemna un avans de 130%, fata de 2010.
Cea mai importanta diminuare fiind consemnata pe segmentul turismelor, respectiv 19% din total, a declarat, luni, Alina Ghica, director marketing Michelin Romania si Balcani.
In primele sapte luni ale acestui an, pe piata anvelopelor din Romania s-au vandut 1,65 milioane de unitati, fata de 2,02 milioane de unitati, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, conform Agerpres.
Cele mai multe au reprezentat anvelope de vara (aproape un milion de unitati), restul fiind consemnate in categoria anvelopelor de iarna.
In 2011, pe piata de anvelope din Romania s-au vandut 3,2 milioane de unitati, in crestere cu 28% fata de anul 2010, au anuntat reprezentantii Michelin.
Potrivit sursei citate, cele mai importante scaderi s-au inregistrat la anvelopele destinate turismelor (19%) si la camionete (7%), in timp ce singurul segment care a crescut (7%) a fost reprezentat de anvelopele pentru SUV-uri si autovehicule 4x4.
In 2011, Guvernul a decis obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna. Pe fondul acestei legi, piata anvelopelor a inregistrat un avans de 130% in primele sapte luni ale anului 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010.
Soferii sunt obligati prin lege sa echipeze masinile cu anvelope de iarna
Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, in... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:00
Noua eticheta pentru anvelope va fi introdusa in Uniunea Europeana de la 1 noiembrie 2012, urmand sa aiba un rol important in reducerea severitatii accidentelor si salvarea vietilor omenesti, sustine Sean Haight, "un manechin uman pentru crash test" de la Collision Safety Institute.
Sean Haight este fiul lui Rusty Haight, cel care detine recordul mondial pentru omul cu cele mai multe teste de impact, si este un experimentat crash tester in cadrul Collision Safety Institute.
Intr-un schimb de experienta cu Goodyear Dunlop, Haight a afirmat ca dezvoltarea si cresterea continua a nivelului de informare si constientizare in randul consumatorilor cu privire la gradele si criteriile de performanta ale unei anvelope, cum ar fi performanta la franare, ar putea juca un rol major in a face mai sigure drumurile din Europa.
Pe baza experientei sale in calitate de inginer expert auto si de profesionist in teste de impact la Collision Safety Institute din San Diego, USA, el a explicat cum se comporta diferite anvelope in timpul unui accident.
"Uneori, coliziunile nu pot fi evitate, insa, cand se intampla, sa ai viteza cea mai mica la impact este un factor esential pentru reducerea pagubelor produse atat asupra vehiculului cat si in interiorul acestuia. De exemplu, cand o masina este echipata cu anvelope care au o aderenta mare pe carosabil umed, ea va frana mai eficient, ceea ce va duce la distante de oprire mai scurte, evitand pe cat se poate coliziunile sau diminuand... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 18:58