Prima femeie presedinte al Estoniei, Kersti Kaljulaid (49 de ani), a participat in acest weekend la Turul Frantei pentru amatori, incheind cursa in prima jumatate a clasamentului.
Mai exact, Kersti Kaljulaid s-a clasat pe locul 6072, intre cei circa 16.000 de participanti, ocupand locul 28 in clasamentul feminin si locul 38 la categoria sa de varsta, relateaza Delfisport.
Traseul a avut 135 de km, fiind situat la 4563 de metri altitudine. Conform sursei citate, presedinta Frantei a parcurs etapa, cea mai dura a Turului Frantei din acest an, in 8 ore, 54 de minute si 4 secunde, viteza sa medie fiind de 15.18 km / h.
In cursa s-au inscris pasionati de ciclism din 71 de tari, cei mai multi fiind din Franta, Marea Britanie, Elvetia si Estonia.
Kersti Kaljulaid a fost insotita in cursa neprofesionistilor si de alti compatrioti cunoscuti, declarandu-se mandra si fericita ca a ajuns cu bine la linia de finish, care a fost la cea mai inalta altitudine (2.365 de metri) din istoria Etapei Turului.
Citeste si: Miracolul estonian vs coruptia si lehamitea romaneasca: De ce ei au reusit si noi nu suntem in stare? - Interviu
Kersti Kaljulaid, cel de al cincilea presedinte al Estoniei, este obisnuita cu recordurile, dar pe plan politic, nu sportiv. Este primul presedinte femeie al tarii, iar in 2016, cand a fost aleasa, avea 46 de ani, fiind si cel mai tanar presedinte estonian, relateaza Estonian World.
C.B. ...citeste mai departe despre "Presedinta Estoniei... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 13:00
Prim-ministrul eston Juri Ratas (foto) a prezentat oficial joi demisia guvernului sau de centru-stanga in urma recentelor alegeri parlamentare, avand totusi o sansa de a forma urmatorul guvern, relateaza France Presse.
Cinci partide au intrat in parlament dupa alegerile din 3 martie, ceea ce a facut dificila formarea unei coalitii.
Vineri, presedinta Kersti Kaljulaid ar trebui sa o insarcineze pe Kaja Kallas, care conduce partidul liberal Reforma, castigatorul alegerilor legislative, sa formeze un nou guvern.
Jurista in varsta de 41 de ani si fost europarlamentar, sefa Reformei a declarat luna trecuta ca va alege sa deschida discutii cu Partidul Social Democrat, plasat al cincilea in alegeri.
In martie, Reforma dnei Kallas si Centrul, partidul lui Ratas, plasat al doilea, nu au reusit sa se inteleaga pentru a forma o coalitie.
Juri Ratas, la randul sau, a initiat discutii cu partidul de extrema dreapta EKRE si conservatorii Isamaa (Patria n.r.), plasati respectiv pe pozitia a treia si a patra la ultimul scrutin.
Probleme precum impozitarea si cheltuielile publice au dominat campania electorala in aceasta mica tara baltica de 1,3 milioane de locuitori, un membru al NATO si al zonei euro, renumita pentru performantele sale in domeniul tehnologiei informatiei.
Daca dna Kallas accepta propunerea de formare a cabinetului, ea va avea doua saptamani pentru a-si prezenta echipa de guvernare in Riigikogu (parlament n.r.).
Daca nu reuseste, presedinta... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 22:33
Un moment stanjenitor a avut loc, duminica, in timpul intalnirii premierului Viorica Dancila cu omologul sau eston, Juri Ratas, la inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Estonia la Constanta.
Ratas a evitat sa inceapa declaratia de presa inainte de a rearanja steagul tarii sale, care era pus cu susul in jos, relateaza Antena 3.
Astfel, drapelul eston era arborat cu treimea alba in sus, in loc sa fie cu cea albastra, asa cum ar fi normal. In imagini se poate observa cum Dancila asteapta asezata in timp ce Ratas reaseaza steagul.
In ce o priveste pe Dancila, aceasta a fost sambata in capitala Estoniei, Tallinn, dupa care a ajuns la Constanta, in cursul serii, pentru a inaugura primul zbor direct intre Romania si Estonia.
Citeste si: Dancila, o noua gafa: A uitat numele premierului eston si a cerut ajutor din priviri (Video) ...citeste mai departe despre "Moment jenant la intalnirea lui Dancila cu omologul eston: Premierul a rearanjat steagul Estoniei, care era pus gresit" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Iunie 2018, ora 12:32
Estonia isi propune lansarea primei criptovalute nationale din lume, astfel ca oricine cu acces la internet, din orice colt al lumii, isi va putea deschide o afacere aici fara a pune piciorul fizic in aceasta tara, in conditiile in care Romania nu a reusit inca sa-si creeze Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului, se arata intr-un comunicat al INACO, remis luni AGERPRES.
"La inceputul anului 2018, think-tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate readuce in atentia publica propunerea lansata anul trecut Guvernului Romaniei, mediului academic, antreprenorial, universitar, civic, social, politic si mass-media de a crea Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului (GLEV) pentru a nu ramane iremediabil paraleli cu viitorul", precizeaza reprezentantii INACO.
Modul in care lumea va face afaceri si va crea locuri de munca in viitor se schimba radical in plina revolutie industriala 4.0. Andreea Paul, presedintele INACO, apreciaza ca Romania nu mai poate face abstractie de aceste transformari tehnologice radicale cu impact asupra economiei, educatiei si a calitatii vietii.
"Estonia este cea mai bine conectata la viitor dintre tarile din regiunea noastra. Digitalizarea ca politica nationala a imprietenit statul cu cetatenii, ajungand pana la votul online, cetatenie oferita electronic sau sanatatea digitalizata in sistem blockchain. Pe scurt, digitalizarea a crescut vizibil calitatea afacerilor si a vietii. Estonia a reusit cel mai mare salt in calitatea vietii in... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 13:59
3Informatizarea si tehnologiile nu schimba doar vieti in bine, ci aduc noi provocari.
Doua exemple semnificative in cele ce urmeaza.
Danemarca - outside the box
Daca gigantii Internetului din Sillicon Valley sunt mai bogati decat multe state din lume, poate este momentul ca guvernele sa isi acrediteze ambasadori pe langa acestia.
Ideea apartine diplomatiei daneze - stat al carui produs intern brut a fost, in 2016, mai mic decat valoarea de piata a Facebook.
Potrivit Politico, in august 2017, Danemarca il va trimite pe diplomatul veteran Casper Klynge in California, pentru a deveni primul "tech ambassador" din lume.
"Companii precum Google, IBM, Apple sau Microsoft sunt azi atat de mari, iar puterea lor economica si influenta pe care o exercita asupra vietilor noastre de zi cu zi au depasit cu mult cele ale unor state cu care avem legaturi diplomatice traditionale", spunea in ianuarie ministrul danez al Afacerilor Externe, Anders Samuelsen.
Danezii au trecut in scurt timp de la vorbe la fapte - Ministerul danez de Externe a anuntat deschiderea ambasadei si a primit 55 de aplicatii pentru acest post.
A fost selectat Casper Klynge - fost ambasador in Cipru si Indonezia - pe care incepand cu luna mai 2017 l-au pregatit pentru provocarile noului post.
Klynge, care a vizitat o singura data Sillicon Valley, nu a lucrat niciodata pentru o companie cu profil tehnologic si nici nu are expertiza in domeniul codurilor sau aplicatiilor, spune insa ca va aplica... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 10:46
Estonia, considerata tara cea mai conectata din lume, a facut inca un pas in aceasta directie si a decis sa deschida in 2018, la Luxemburg, prima e-ambasada, in care sa pastreze baze de date, relateaza AFP.
Sala serverelor, foarte securizata, va gazdui informatii importante ale Guvernului eston, care vor ramane accesibile chiar daca sistemul de pe teritoriul national este inaccesibil.
"Securitatea datelor si securitatea cibernetica sunt de o importanta cruciala din punctul de vedere al increderii oamenilor si functionarii serviciilor", declara luna trecuta premierul eston Juri Ratas.
"Acest lucru face parte din ceea ce numim igiena digitala zilnica in societatile noastre tot mai digitalizate", a adaugat el, intr-o declaratie publicata dupa ce a semnat un acord cu omologul sau luxemburghez Xavier Bettel cu privire la stocarea datelor estone.
"Aceasta este prima ambasada de date din lume", a mai spus Ratas, a carui tara cu 1,3 milioane de locuitori a fost numita E-stonia, din cauza apetitului pentru noi tehnologii.
Dupa cele cinci decenii de ocupatie sovietica, in 1991, Estonia a optat pentru "hi-tech-ul de mare viteza" si se afla pe primul loc in acest domeniu intre tarile UE, la care a aderat in 2004.
Cea mai mare parte a serviciilor publice estone sunt accesibile pe un portal special, iar votul electronic a fost introdus in 2005.
Tallinnul gazduieste un centru NATO de aparare cibernetica, prin care experti din Europa de Vest si America de Nord cauta... mai mult
Sambata, 15 Iulie 2017, ora 22:55
Primii dintre cei 800 de militari pe care Marea Britanie ii va trimite in vederea unei consolidari a NATO in regiunea Marii Baltice au sosit in Estonia, relateaza BBC News.
Cei 120 de militari din cadrul celui de-al 5-lea Batalion "The Rifles" vor ridica un cartier general britanic in aceasta fosta republica sovietica, iar restul trupelor urmeaza sa soseasca in aprilie.
Ministrul britanic Apararii a declarat ca militarii britanici vor descuraja "agresiunea rusa".
Londra joaca un rol important in cadrul Operatiunii NATO "prezenta avansata consolidata" ("enhanced forward presence"), care are obiectivul sa consolideze flancul de est al Aliantei Nord-Atlantice.
Tensiunile dintre Estonia si Rusia s-au amplificat in urma conflictului armat din Ucraina, care a antrenat anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova in urma cu trei ani.
Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Mark Wilson a declarat ca forta britanica "se va integra in forta estona de aparare si ii va consolida capacitatile".
El a adaugat ca este important ca regatul Unit sa dea dovada de solidaritate fata de aliatii din cadrul NATO.
Ministrul britanic al Apararii, Sir Michael Fallon, a declarat pentru BBC ca este vorba despre cea mai importanta prezenta militara britanica in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece si ca face parte dintr-un angajament pe termen lung si pe o perioada nedeterminata in vederea descurajarii Rusiei.
Tancuri britanice de tip Challenger 2, tunuri... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 20:27
Multi romani au fost batuti. Au fost atacati cu bastoane, cu caini politisti si cu gaze lacrimogene. Alte sute de mii au fost umiliti, ore intregi, la cozi infernale, in ploaie si in frig.
Probabil alte sute de mii au renuntat sa mai voteze, in noiembrie 2014, la alegerile prezidentiale. Haosul a fost generat la Ministerul de Externe, printr-o succesiune de ordine transmise ambasadelor. DNA a formulat o cerere de urmarire penala impotriva ministrului de Externe de atunci, Titus Corlatean.
Iar Klaus Iohannis, actualul presedinte al Romaniei, l-a numit pe seful de cabinet al lui Titus Corlatean ambasador in Republica Estonia.
Ati citit bine. Persoana se numeste Daniela Mihaela Camarasan. A fost si sef de cabinet al ministrului Marga-"Calorifer".
Cu lacrimi de crocodil, Klaus Iohannis scria despre cazul Corlatean, la 21 iunie 2016, pe Facebook: "Votul dat astazi in Senat reprezinta un semnal negativ pe care Parlamentul il da, din nou, prin blocarea urmaririi penale a unui ...citeste mai departe despre "Cazul ambasadorului din Estonia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 12:08
Raportul anual privind riscurile de securitate la adresa Estoniei, prezentat de Serviciul de Securitate Interna de la Tallinn, Kaitsepolitseiamet, demonstreaza ca jocurile propagandistice derulate de Moscova sunt in masura sa ameninte integritatea UE.
Intr-un interviu acordat publicatiei Washington Free Beacon, Martin Arpo, adjunctul Serviciului de Securitate al Estoniei, subliniaza faptul ca Rusia ramane cea mai mare amenintare la adresa Europei, chiar daca statele din vestul continentului ar putea sa nu impartaseasca aceeasi opinie.
Divide et impera!
Raportul debuteaza abrupt cu amenintarea de securitate reprezentata de Rusia, iar Arpo crede ca acesta este riscul major cu care se confrunta in acest moment intreaga Europa.
"Este un punct important. Pentru Estonia este un mod de a ne aminti ca trebuie sa ne concentram pe amenintarile de securitate reale si nu pe cele imaginare. Criza migrantilor a distras atentia de la amenintarile reale peste tot in Europa, nu doar in Estonia.
Singura speranta a lui Putin de a-si indeplini ambitiile ramane o separare intre NATO si UE sau mentinerea controverselor intre ele. Criza refugiatilor este singurul subiect care poate alimenta aceste controverse", explica Martin Arpo.
Estonienii fac referire si la un document intitulat Doctrina Gherasimov, creionat in 2013 de seful Statului Major din Rusia, Valeriy Gherasimov. In acesta se descrie strategia unui razboi purtat prin mijloace non-militare.
Tactica eroziunii... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:20