Intr-un document Wikileaks, o conversatie purtata in 2007 intre un diplomat american si un oficial chinez din provincia Liaoning, pe numele sau Li Keqiang, scotea la iveala ca Beijingul obisnuieste sa falsifice datele referitoare la PIB al Chinei.
Intre timp, Li, ajuns acum prim-ministru, este nevoit sa gestioneze o criza financiara care ameninta sa prabuseasca odata cu piata de capital din tara si restul economiei globale.
Iar cresterea economica de 7% inregistrata pe trimestrul doi, cu 0,2% mai mare decat cea anticipata, nu face decat sa adanceasca misterul ce planeaza asupra Chinei, arata CNN Money.
Crestere la sablon
In 2007, inclusiv Li Keqiang isi dorea o statistica oficiala care sa tina cont de alte criterii in determinarea PIB: consumul de electricitate, volumul de marfa transportat si nivelul imprumuturilor bancare.
Pe 15 iulie, tema acuratetei datelor statistice din economie puse la dispozitie de Beijing a revenit in actualitate, odata cu raportarea unei cresteri economice neasteptate de 7% in trimestrul al doilea al anului.
In primele trei luni, PIB al Chinei a crescut in acelasi procent de 7%, de altfel, batut in cuie de economistii guvernului de la Beijing ca prognoza oficiala de crestere economica pe anul in curs.
"O raportare de crestere economica prea putin credibila nu face decat sa reia discutiile privind veridicitatea datelor statistice oficiale.
Din punctul nostru de vedere, PIB real pe trimestrul al doilea este cu 0,1% - 0,2%... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:37
Cresterea exporturilor si surplusul veniturilor guvernamentale au fost principalele surse ale reducerii deficitului de cont curent al celei mai mari economii din lume, depasind asteptarile expertilor.
Deficitul de cont curent, care este o masura a comertului international, incluzand platile si transferurile guvernamentale, a scazut in cel de-al doilea trimestru al lui 2012 in SUA cu 12%, de la 133,6 miliarde la 117,4 miliarde de dolari, conform raportului dat publicitatii marti de U.S. Commerce Department.
Expertii contactati de Bloomberg prevazusera in medie un deficit de 125 de miliarde de dolari, ceea ce arata ca performanta economiei americane in trimestrul doi a fost peste asteptarile acestora.
Cu toate acestea, analistii nu sunt optimisti: "Vom vedea o crestere a deficitului de cont curent", a declarat Ryan Sweet, senior economist in cadrul Moody's Analytics, care a avut cea mai apropiata predictie de cifra oficiala - 118,4 miliarde de dolari. "Exporturile vor fi mai slabe, reflectand problemele din Europa si scaderea cresterii pietelor emergente", a mai adaugat acesta. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 18:10