Comisia Europeana revizuieste in crestere estimarea privind inflatia medie anuala din Romania in 2014, de la 2,4% la 2,5%, si in scadere pe cea pentru 2015, de la 3,4% la 3,3%, indica Previziunile economice de primavara date publicitatii luni la Bruxelles.
Scaderea inflatiei a fost semnificativa in a doua jumatate a lui 2013, ca urmare a unei scaderi preturilor la alimente datorita recoltei agricole bune si a reducerii TVA la paine si faina si la alte produse de baza.
Inflatia medie anuala ar urma sa scada pana la 2,5% in 2014 in contextul unor minime istorice in prima jumatate a anului, tot datorita scaderii preturilor la alimente, dar si a unei cresteri in a doua jumatate a anului, si a resimtirii efectului aplicarii unei accize marite la combustibil incepand cu 1 aprilie 2014.
Pe masura ce cererea interna isi va reveni, inflatia medie anuala ar urma sa ajunga de 3,3% in 2015.
In februarie, cand au fost prezentate previziunile economice de iarna, CE estima ca inflatia medie anuala in Romania va descreste de la 3,2% in 2013, la 2,4% in 2014, urcand apoi la 3,4% in 2015.
Nivelul estimat al inflatiei in noiembrie anul trecut era de 2,5% pentru 2014 si 3,4% in 2015, ceea ce inseamna ca executivul comunitar a revizuit in scadere prognoza privind inflatia din Romania pentru 2014 in februarie, dar acum aceasta a revenit la acelasi nivel. mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 14:12
Romania a inregistrat, in luna februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Totodata, Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in ianuarie. Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca, in zona euro, s-a inregistrat o crestere a preturilor la tigari (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante si cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) si o scadere a preturilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) si in telecomunicatii (0,10 puncte procentuale).
In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) si Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 15:40
Romania a inregistrat, in luna decembrie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In schimb, Romania si Estonia se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut usor in decembrie, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca in zona euro cresterea preturilor la energie (0,11 puncte procentuale), restaurante si cafenele (0,05 puncte procentuale) si tigari (0,08 puncte procentuale) au fost principalele motive care au stat in spatele majorarii inflatiei in decembrie. In schimb, luna trecuta au scazut preturile la combustibili pentru transport (0,13%) si in telecomunicatii (0,14%).
In decembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,3%) Bulgaria (minus 0,9%) si Letonia (minus 0,4%), iar cele mai ridicate au fost in Estonia, Austria si Marea Britanie (toate cu 2%) si Finlanda (1,9%).
Luna trecuta, Banca Central Europeana (BCE)... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:24
Banca Nationala a Romaniei va reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie 2013, prognozeaza Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), pe baza unui sondaj intern.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013. Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013.
In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi diminuate pana la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013", se arata in document, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, la finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.
Printre analistii care sunt de parere ca BNR va decide scaderea dobanzii cheie in sedinta din 30 septembrie se afla si Dorina Cobiscan, membru AAFBR si analist BCR.
"Banca Nationala a Romaniei ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:35
Economia Romaniei da semne de insanatosire, in timp ce tarile din zona euro se "zbat" inca in criza financiara, in ciuda declaratiilor optimiste ale oficialilor.
"Perioada cea mai dificila pentru zona euro pare sa se fi incheiat. Indicatorii privind increderea au aratat noi imbunatatiri si confirma asteptarile privind o stabilizare a activitatii economice", a declarat Mario Draghi, seful Bancii Centrale Europene.
Analistii financiari contactati de Business24 nu sunt de acord cu declaratia lui Mario Draghi, seful BCE si sustin ca zona euro este departe de a fi depasit criza, chiar daca, in ultim vreme, indicatorii productiei din Europa au dat semne de imbunatatire.
"Chiar daca exista elemente pozitive, sunt si multe lucruri pentru care nu stim sigur daca s-a depasit momentul dificil. Exista banci in unele tari, precum Spania si Italia, care sunt inca fragile si care ar putea sa mai faca surprize si somajul care este la un nivel destul de ridicat" a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist financiar.
Care este situatia in Romania
Prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an este de 2%, iar aceasta este sustinuta de productia agricola mult mai buna decat in anul precedent.
"Anul 2012 si 2013 sunt ani de crestere, iar in anul 2013 avem o accelerare a acestei cresteri (n.red. economice), si deci nu exista riscuri iminente pentru noi. Iar daca si in Europa lucrurile se imbunatatesc, aceasta situatie favorabila se extinde pentru... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 08:56
Romania a inregistrat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene in iunie, de 4,5%, in conditiile in care rata inflatiei a urcat la 1,6% in zona euro si la 1,7% in Uniunea Europeana, conform unei estimari revizuite publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Letonia si Polonia (ambele cu 0,2%), iar cele mai ridicate au fost in Romania (4,5%), Estonia (4,1%) si Olanda (3,2%).
In iunie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 18 state membre din UE, a scazut in sase tari membre si a ramas stabila in doua.
Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Grecia (0,2%), Suedia (0,7%) si Letonia (1,1%) iar cea mai ridicata in Romania (4,5%), Ungaria (4%) si Estonia (3,9%). mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 12:25
Economia Romaniei va inregistra anul acesta o crestere modesta de 1,7%, pe baza investitiilor, dar si cu aportul cresterii absorbtiei fondurilor europene, respectiv revenirea modesta a productiei din agricultura, estimeaza Garanti Bank in Raportul sau Macroeconomic Trimestrial, aferent primului trimestru al anului 2013.
Banca preconizeaza ca rata inflatiei va ramane intre 5% si 6% pana la mijlocul lui 2013, urmand sa scada la nivelul de 3,9% la sfarsitul anului.
"In ciuda revizuirii in jos a prognozei de crestere economica pentru zona euro, proiectia de crestere pentru Romania in 2013 ramane pozitiva, desi modesta. Pentru primul trimestru, se asteapta doar o revenire minora. Vanzarile in sectorul retail in ianuarie 2013 au inregistrat o crestere anuala de 2,4%, revenindu-si de la contractia din luna anterioara, ceea ce e un semn bun pentru PIB-ul din primul trimestru.
Consumul gospodariilor individuale ar putea fi incurajat de marirea salariilor in sectorul public (+8% in iunie 2012 si 7,4% in decembrie, ceea ce a dus la o crestere anuala de 16% din ianuarie 2013), desi exista si un potential de factor negativ asupra consumului odata ce un nou val de concedieri in sectorul public a fost anuntat pentru anul acesta", se arata in document.
Potrivit acestuia, in sectorul privat este de asteptat ca salariile reale sa ramana la nivelul anului precedent, data fiind si inflatia mai mare din 2013 fata de anul precedent.
"Pentru perioada urmatoare, ne asteptam ca... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 13:39
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
Inflatia Romaniei se va situa in permanenta deasupra tintei BNR pe parcursul acestui an, dar BCR estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%, cu 0,2% mai mica decat prognoza anterioara, se arata in raportul bancii, "Romania in 2013".
Scenariul BCR privind inflatia este usor mai optimist pentru acest an, pe fondul intaririi leului, prognozelor pozitive din agricultura si mentinerii unei cereri agregate deficitare.
Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru din 2013, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).
Aceste scumpiri vor vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% din decembrie 2013.
Rata anuala a inflatiei a atins 5% in decembrie 2013, cu mult peste tinta BNR de 3%, pe baza efectelor secetei severe si cresterii preturilor la electricitate.
Cresterea ratei inflatiei din aceasta perioada a fost insa temperata de persistenta unei cereri deficitare. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:47