Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.
Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.
La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie,... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei si a economiei euro in perioada 2019-2020, furnizand o justificare esentiala pentru noile masuri de stimulare anuntate la sedinta de politica monetara de joi, transmit BBC, DPA si Reuters.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinta de presa zona euro se confrunta in continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenintarii protectionismului si a vulnerabilitatilor de pe pietele emergente.
BCE se asteapta acum ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul acesta un avans de 1,1%, fata de o crestere de 1,2% previzionata in iunie, inainte ca economia sa accelereze la 1,2% in 2020, fata de o expansiune de 1,4% prognozata anterior.
Mario Draghi a avertizat ca scaderea activitatii economice este mai pronuntata decat se estima dar a apreciat ca economie zonei euro va inregistra o crestere moderata in trimestrul trei din 2019.
Rata anuala a inflatiei ar urma sa se situeze anul acesta la 1,2% (fata de 1,3% previzionata in iunie), inainte de a scadea la 1% in 2020 (fata de 1,4% prognozata anterior).
Consiliul guvernatorilor BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost redusa... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:55
Romania a inregistrat, in luna decembrie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In schimb, Romania si Estonia se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut usor in decembrie, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca in zona euro cresterea preturilor la energie (0,11 puncte procentuale), restaurante si cafenele (0,05 puncte procentuale) si tigari (0,08 puncte procentuale) au fost principalele motive care au stat in spatele majorarii inflatiei in decembrie. In schimb, luna trecuta au scazut preturile la combustibili pentru transport (0,13%) si in telecomunicatii (0,14%).
In decembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,3%) Bulgaria (minus 0,9%) si Letonia (minus 0,4%), iar cele mai ridicate au fost in Estonia, Austria si Marea Britanie (toate cu 2%) si Finlanda (1,9%).
Luna trecuta, Banca Central Europeana (BCE)... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:24
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
Inflatia Romaniei se va situa in permanenta deasupra tintei BNR pe parcursul acestui an, dar BCR estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%, cu 0,2% mai mica decat prognoza anterioara, se arata in raportul bancii, "Romania in 2013".
Scenariul BCR privind inflatia este usor mai optimist pentru acest an, pe fondul intaririi leului, prognozelor pozitive din agricultura si mentinerii unei cereri agregate deficitare.
Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru din 2013, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).
Aceste scumpiri vor vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% din decembrie 2013.
Rata anuala a inflatiei a atins 5% in decembrie 2013, cu mult peste tinta BNR de 3%, pe baza efectelor secetei severe si cresterii preturilor la electricitate.
Cresterea ratei inflatiei din aceasta perioada a fost insa temperata de persistenta unei cereri deficitare. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:47
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza, in medie, o rata anuala a inflatiei in iunie de 2,1%, estimarile fiind cuprinse intre 1,7% si 2,4%.
In mai, rata anuala a inflatiei a fost de 1,79%.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior.
Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior.
Totodata, cursul de schimb al leului in raport cu euro este prognozat la 4,49 la finalul unui orizont de sase luni. Estimarile analistilor variaza intre 4,40 si 4,70.
Cotatia dolarului american in raport cu euro este prognozata la 1,25 la finalul unui orizont de sase luni, in timp ce petrolul Brent s-ar putea situa la 109 dolari pe baril. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:15
Inflatia in cele 17 tari din zona euro a scazut la 2,6% in martie, sub asteptarile analistilor.
Nivelul inflatiei in cele 17 tari care utilizeaza moneda euro a fost de 12,6%, de la 2,7% in februarie, arata cele mai recente date publicate de Eurostat, scrie Business Insider.
Conform estimarilor, rata inflatiei ar fi trebuit sa scada pana la 2,5%, iar ratarea acestei tinte releva adevaratul impact al preturilor crescute la petrol asupra economiilor europene.
Inflatia in zona euro ramane in afara tintelor setate de Banca Centrala Europeana, de 2%, lucru care impiedica o eventuala reducere a dobanzii cheie. Conform asteptarilor din piata, nivelul acestei dobanzi va ramane la 1% in urma sedintei care are loc in cursul saptamanii viitoare. mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 15:13
Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat in decembrie la 2,8%, fata de 3% in noiembrie, potrivit estimarilor Biroului European de Statistica (Eurostat).
Pe 17 ianuarie, Eurostat va da publicitatii o a doua estimare revizuita pentru luna decembrie.
Inflatia din zona euro este masurata cu ajutorul indicelui preturilor de consum al Uniunii Monetare.
Pentru realizarea acestor estimari, care vin inaintea raportului lunar oficial, Eurostat ia in calcul informatiile preliminare ale evolutiei preturilor pe luna in curs din statele membre ale caror date au fost facute publice, precum si informatiile preliminare legate de pretul energiei. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 13:25
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are sanse sa-si atinga tinta de inflatie pe 2009, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Rata anuala a inflatiei a urcat in ianuarie la 6,71%, nivel usor peste estimarile analistilor, de la 6,3% la finalul anului trecut.
"Cred ca avem sansa sa atingem tinta de inflatie. De altfel, nivelul realizat in ianuarie este apropiat de cel prognozat pe plan intern, cu o diferenta de 0,1 puncte procentuale", a spus Isarescu. El a precizat ca, pe masura ce politica fiscala si cea salariala "se vor aseza", banca centrala ar putea cobori dobanda cheie la un nivel apropiat de cel al inflatiei.
In prezent, dobanda cheie a BNR este de 10%, nivel stabilit la ultima sedinta de politica monetara, de la inceputul lui februarie, cand consiliul de administratie a coborat dobanda cheie cu un sfert de punct procentual.
Guvernatorul BNR despre relaxarea politicii monetare
Relaxarea politicii monetare va surveni dupa repunerea "in adevaratul sau loc al politicii fiscale", desi este greu sa spui care este acesta, pentru ca "intr-adevar economia incetineste", a mai declarat Isarescu.
"Nu ne-am reprezit sa coboram dobanda (de politica monetara, n.r.), desi au aparut comentarii care spuneau ca toate bancile centrale din lume reduc dobanzile si BNR nu. Am subliniat particularitatile ciclului economic in care se afla Romania", a explicat Isarescu.
BNR a subliniat, in repetate randuri, importanta unui... mai mult
Luni, 23 Februarie 2009, ora 17:39