Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook".
Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat marti, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.
Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.
"Economia Romaniei a inregistrat o crestere robusta de 6,9% in 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale si a cererii externe solide. Cresterea ar urma sa incetineasca pana la 4% in 2018 si sa continue sa se diminueze pana la 3,4% in 2019, pe masura ce stimulentele se vor modera", se arata in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.
De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, avertiza inca de la inceputul lunii septembrie ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:25
Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca ritmul de crestere a economiei mondiale sa atinga 3,9% in 2018 si 2019, dupa un avans de 3,7% in 2017, insa tarile trebuie sa se pregateasca pentru a face fata efectelor normalizarii politicii monetare, precum si a celor provocate de progresele tehnologice asupra locurilor de munca, a declarat marti directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Cu ocazia unei conferinte organizata la Jakarta, Lagarde a apreciat ca tarile din Asia de Sud-Est se pregatesc pentru a face fata unor dobanzi mai mari in economiile avansate, in special in SUA si Europa, dar i-a avertizat pe decidenti ca trebuie sa ramana vigilenti cu privire la efectele asupra stabilitatii financiare si a volatilitatii fluxurilor de capital, transmite Reuters.
"Stim ca aceasta va avea efecte secundare la nivel global. Stim de ceva vreme ca acest lucru se va intampla dar exista incertitudini cu privire la impactul acestei tranzitii asupra altor tari, companiilor, locurilor de munca si veniturilor", a explicat Lagarde.
Potrivit directorului FMI, tarile din Asia de Sud-Est trebuie sa adopte noi modele de crestere care sa puna un accent mai mare pe cererea interna, schimburile regionale si diversificarea economica. In plus, aceste tari trebuie sa-si pregateasca angajatii pentru provocarile tehnologice, precum automatizarea si inteligenta artificiala, ar putea sa le aiba asupra locurilor de munca.
"Multe locuri de munca vor fi afectate, intr-o maniera sau... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 17:58
Fondul Monetar International (FMI) arata in cel mai nou raport ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017.
Institutia a revizuit in crestere estimarile privind economia tarii noastre.
Potrivit celui mai recent raport "World Wconomic Outlook", Romania va inregistra un avans de 5% al produsului intern brut in 2016.
Cifra a fost revizuita in sus fata de estimarea precedenta, de 4,2%, care a fost publicata in luna aprilie.
Astfel, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Media la nivelul Batranului Continent este de 2%.
FMI estimeaza ca in 2017 economia noastra va creste cu 3,8%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va avea parte de un avans de 3,3%.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, ...citeste mai departe despre "FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:31
Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
Datele preliminare privind evolutia PIB in prima parte a anului, in Romania, arata ca o tinta de crestere economica de 2 la suta, in 2013, poate fi atinsa, a aratat reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"FMI a revizuit recent proiectia privind PIB-ul real pentru 2013, in crestere spre aproximativ 2 la suta. Datele preliminare pentru prima jumatatea a anului arata ca acest nivel poate fi atins si consideram ca nu vor exista socuri semnificative in a doua parte a anului", a declarat oficialul FMI pentru Agerpres.
Potrivit primelor estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS), pe 14 august, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012.
Produsul Intern Brut, in trimestrul II 2013, a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).
Consiliul Fiscal a apreciat, saptamana trecuta, drept realista prognoza de crestere economica de 2% pentru anul 2013, pentru Romania, in conditiile in care un an agricol cel putin normal va contribui substantial la rata de crestere economica. mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 14:59
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
Seful FMI, Christine Lagarde, a declarat ca estimarile pentru cresterea economica globala vor fi revizuite in scadere fata de prognoza de 3,5% din luna aprilie, potrivit bbc.com.
Lagarde a salutat eforturile liderilor UE de a rezolva criza debitelor, cu ocazia unui discurs tinut la un simpozion economic derulat la Tokyo, in cadrul unui tur de o saptamana in Asia.
Largarde a aratat ca au fost facuti pasi semnificativi, dar este nevoie in continuare de reforme si de implementarea acestora.
Referitor la masurile adoptate de liderii din zona euro saptamana trecuta la Bruxelles, ea a aratat ca "din perspectiva FMI, credem ca mai sunt multe de facut pentru a finaliza reformele".
"Este o chestiune de implementare, o implemendare riguroasa, angajata, echilibrata", a mai spus Lagarde.
Oficialul FMI a apreciat si mutarea privind o unire a sistemului bancar.
Lagarde a subliniat ca ar trebui sa se faca mai mult atat in interiorul, cat si in afara zonei euro, pentru reinnoirea cooperarii dintre tari.
Seful FMI a mai spus ca ar trebui sa se lucreze impreuna pentru restabilirea increderii, pentru reformarea sectorului financiar si pentru atingerea unei cresteri sustenabile. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 15:58
FMI va reduce substantial previziunile sale de crestere economica globala in 2012, spune Olivier Blanchard, economisul-sef al FMI. Media cresterii globale va fi de 3-4%, in timp ce Europa este aproape de zero, in acest moment, estimeaza oficialul.
"Nu pot sa numesc o cifra, dar este vorba de o reducere substantiala", a declarat Blanchard, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Declaratiile vin la doar cateva zile dupa ce Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, isi exprima increderea in puterea de crestere economica a tarii noastre.
Media cresterii la nivel global va fi probabil "nu foarte departe" de 3-4 procente, spune Blanchard, adaugand ca Europa este aproape de zero, in acest moment.
FMI si-a redus deja, in luna septembrie, estimarile de crestere la nivel global in 2012 cu 4 procente si a avertizat ca vor exista repercursiuni severe daca Europa nu va reusi sa controleze criza datoriilor suverane.
Romania, increzatoare in puterea ei de crestere economica
Mihai Tanasescu, reprezentantul FMI in Romania, declara, in urma cu doar cateva zile, ca 2012 va fi un an "al incercarilor", intrucat evenimentele de la nivel international vor avea un impact mare asupra economiei din Romania. In acelasi timp, el s-a aratat increzator in puterea de crestere economica a tarii in 2012.
Mai mult, Romania nu va apela la banii imprumutati de la FMI in 2012 pentru ca nu are probleme de finantare in acest moment, putandu-se finanta singura de pe piata interna, a... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 09:21