Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, referitor la vizita delegatiei FMI in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii Fondului, carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau, si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.
Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie", a asigurat Grindeanu, subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare "vor fi la fel de bine analizate".
Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI "nu e una extraordinara", precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 23:07
Reprezentantii Fondului Monetar Internationl estimeaza ca economiile dependente de petrol din regiunea Orientului Mijlociu au pierdut anul trecut venituri de 390 de miliarde de dolari, ca urmare a prabusirii pietei.
Nici anul acesta nu se anunta a fi unul mai bun, pierderile estimate de economistii FMI urmand sa atinga valoarea de 150 de miliarde de dolari, potrivit Market Watch.
De la un pret de 115 dolari/baril, intalnit pana la jumatatea anului 2014, petrolul a coborat in 2015 pana la 30 de dolari, in prezent barilul tranzactiondu-se usor peste pragul de 40 de dolari.
Prabusirea pretului a luat prin surprindere tari precum Arabia Saudita si Kuweit, cele doua inregistrand anul trecut si cele mai mari deficite bugetare din regiune.
Statele exportatoare de petrol din Golful Persic nu au avut decat sa se adapteze noii realitati.
Masurile au variat de la introducerea impozitelor pentru populatie si reducerea subventiilor la energie, pana la cheltuirea unor importante sume din rezerva valutara a tarii sau imprumuturi internationale, asa cum a fost cazul Arabiei Saudite.
Inca 5 ani grei
"2016 va fi al doilea an din ciclul multianual de ajustare menit sa asigure echilibrarea bugetelor.
Probabil inca 4 sau 5 ani guvernele tarilor vor trebui sa isi adapteze politica de venituri si cheltuieli inainte de a ajunge intr-o pozitie confortabila din punct de vedere fiscal", estimeaza Masood Ahmed, directorul departamentului FMI pentru Orientul Mijlociu si Asia... mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 09:10
Deflatia reprezinta principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
"Se simte optimismul legat de evolutia economica, dar redresarea este inca fragila", a afirmat Christine Lagarde, intr-un discurs rostit la Washington.
"Daca inflatia este strigoiul, atunci deflatia este capcaunul care trebuie invins. Vedem risc de deflatie, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.
De asemenea, oficialul a atras atentia asupra volatilitatii care ar putea urma dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) va incepe reducerea treptata a injectiilor de lichiditati, lansate in timpul perioadei de varf a crizei financiare. Pana acum, Fed cumpara lunar obligatiuni guvernamentale in valoare de 85 de miliarde de dolari, insa, incepand din aceasta luna, acest program va incepe sa se restranga treptat, ceea ce inseamna ca investitiile pe pietele emergente se vor reduce.
BM estimeaza ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual
Miercuri, Banca Mondiala a estimat ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor in curs de dezvoltare vor fi reduse, datorita majorarii exporturilor.
"Pe ansamblu, directia este pozitiva, dar cresterea economiei mondiale inca este prea scazuta, prea fragila si prea inegala", a avertizat seful FMI.
Marti, Ewald... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 10:18
Inflatia s-a mai domolit si suntem inca departe de o criza a cursului, a declarat, vineri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Inflatia, cat de cat s-a mai domolit. Inflatia pe vreo cateva mii de produse este calma. Ea s-a agitat un pic in aceasta toamna pe vreo zece produse", a spus Vasilescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana si lumea este in criza.
"Daca criza va merge, in continuare, cu aceiasi pasi sau se va intensifica, asta este o problema si o intrebare. FMI a zis ca, daca se intensifica criza in zona euro, asta inseamna, pe de o parte, revenirea la recesiune. Daca revine recesiunea, spun ei, vom avea probleme cu exporturile in Germania si Franta si o descrestere de 5%. Noi am mai avut momentul acesta cu o descrestere de 6%. Am vazut ce inseamna cand scad sau cad, se prabusesc economiile in Germania si in Franta. Sper ca nu va mai fi asa ceva.
Daca se va intampla un derapaj al cursului de schimb am putea sa ajungem la o depreciere a leului de 15-20%. Asta este zona de criza. Toate cartile spun limpede, o depreciere mai mare de 15% inseamna criza a cursului. Noi suntem inca departe de asa ceva si s-ar putea sa nu avem o asemenea criza. De fapt, mai mult ca sigur nu o sa avem", a spus oficialul BNR.
Potrivit acestuia, FMI nu a facut altceva "decat sa ne invite sa schimbam tabloul de bord, adica sa punem mai multe beculete rosii decat avem".
"O sa le punem, este normal sa le punem... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:15
FMI va reduce substantial previziunile sale de crestere economica globala in 2012, spune Olivier Blanchard, economisul-sef al FMI. Media cresterii globale va fi de 3-4%, in timp ce Europa este aproape de zero, in acest moment, estimeaza oficialul.
"Nu pot sa numesc o cifra, dar este vorba de o reducere substantiala", a declarat Blanchard, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Declaratiile vin la doar cateva zile dupa ce Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, isi exprima increderea in puterea de crestere economica a tarii noastre.
Media cresterii la nivel global va fi probabil "nu foarte departe" de 3-4 procente, spune Blanchard, adaugand ca Europa este aproape de zero, in acest moment.
FMI si-a redus deja, in luna septembrie, estimarile de crestere la nivel global in 2012 cu 4 procente si a avertizat ca vor exista repercursiuni severe daca Europa nu va reusi sa controleze criza datoriilor suverane.
Romania, increzatoare in puterea ei de crestere economica
Mihai Tanasescu, reprezentantul FMI in Romania, declara, in urma cu doar cateva zile, ca 2012 va fi un an "al incercarilor", intrucat evenimentele de la nivel international vor avea un impact mare asupra economiei din Romania. In acelasi timp, el s-a aratat increzator in puterea de crestere economica a tarii in 2012.
Mai mult, Romania nu va apela la banii imprumutati de la FMI in 2012 pentru ca nu are probleme de finantare in acest moment, putandu-se finanta singura de pe piata interna, a... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 09:21
Romania ar putea avea o crestere economica de 3%, in urmatorii patru-cinci ani, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care a declarat ca "important nu este sa ne intoarcem la nivelul de crestere de dinaintea crizei, ci la unul sustenabil", potrivit NewsIn."Va fi o oarecare crestere generata in viitor, insa provocarea pentru care suntem aici este cum sa imbunatatim aceasta crestere.
Previziunile FMI sunt ca anul acesta cresterea va fi de 1,5%, anul urmator intre 3,5 si 4%, iar in 2013 va fi de 4%. Progresele sunt bune in ceea ce priveste cresterea, insa vreau sa evidentiez faptul ca noi economistii calculam cresterea potentiala a rezultatelor.
Aceasta inseamna care este cresterea sustenabila pe termen lung pe care consideram ca economia o poate avea fara sa genereze dezechilibre", a spus Franks.
El a declarat ca nivelul cresterii potentiale este de 3% in urmatorii ani si ca important este ca aceasta sa fie sustenabila."Previziunea noastra pentru Romania este ca acum cresterea potentiala este doar de 3% si la acest nivel se va situa in urmatorii patru sau cinci ani. Unii dintre ceilalti colegi ai mei economisti au cifre chiar mai scazute pentru cresterea potentiala a Romaniei. Comisia Europeana are o cifra mai mica de 3%.
Va fi provocarea-cheie, nu cum vom creste in urmatorii doi sau trei ani, ci cum vom creste pe termen mediu si lung si cum vom sti sa luam aceasta cifra de 3% de azi si sa o facem sa creasca si mai mult si sa fie sustenabila", a... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 11:27
Fondul Monetar International va imbunatati, foarte probabil, in aceasta luna, estimarile referitoare la evolutia economiei globale, deoarece revenirea dupa recesiune este mai rapida decat s-a anticipat, a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, citat de The Economic Times.
Optimismul mai mare al Fondului se va reflecta in actualizarea analizei World Economic Outlook (WEO), care va fi publicata spre sfarsitul lunii ianuarie, a afirmat Lipsky. Ultimele prognoze au fost prezentate in octombrie 2009, precizeaza Mediafax.
"Anul 2010 este deschis unui optimism general, dar temperat, legat de perspectiva economica si financiara globala. Perspectivele imbunatatite sunt evidente in datele economice, in performanta pietei financiare si procesul de elaborare a estimarilor economice. Asteptarile oarecum mai optimiste se vor reflecta, fara indoiala, in actualizarea din ianuarie a WEO", a spus oficialul FMI pe un blog al institutiei financiare internationale.
In octombrie, Fondul a estimat ca economia mondiala va creste cu 3,1% in 2010 , dupa o scadere de 1,1% in 2009.
Lipsky a atras atentia, insa, asupra unor motive de prudenta la adresa estimarilor, mentionand somajul ridicat si sistemul financiar fragil din economiile avansate.
El a indemnat guvernele sa mentina masurile de stimulare economica si in 2010.
mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 11:14
Franta trebuie sa faca fata unei "recesiuni profunde", unui somaj in crestere si unui sector financiar "sub presiune", insa tinta principala a acesteia trebuie sa vizeze limitarea deficitelor si evitarea unei dinamici nesustenabile a datoriei, a anuntat Fondul Monetar International, citat de AFP si preluat de NewsIn."Economia franceza nu este la adapost de criza mondiala. Tara se afla intr-o recesiune profunda, somajul este in crestere, iar sectorul financiar este sub presiune", conchide FMI in raportul sau anual asupra economiei franceze, publicat vineri.Potrivit expertilor de la Washington, produsul intern brut (PIB) al Frantei ar trebui sa se comprime cu 3% in acest an, situatie nemaiintalnita din 1949, "inainte de a-si reveni progresiv", pana la o crestere de doar 0,4% in 2010.
Estimarea FMI este in ton cu cea a guvernului francez pentru perioada 2009-2010, insa difera in ce priveste prognoza pentru anii urmatori.
Autoritatile franceze anticipeaza o crestere de 2,5% a PIB in 2011 si 2012, in timp ce FMI se asteapta la o crestere de peste 2% a PIB abia din 2013.Rata somajului va urca la 9,5% din totalul populatiei active la finele lui 2009, apoi va creste la 10,2% in 2010. Ulterior, va regresa progresiv, pentru a se stabiliza la 8,1% in 2014.FMI mai avertizeaza ca "perspectivele risca sa fie revizuite in scadere", deoarece proiectiile economice "sunt in prezent intr-o stare de incertitudine neobisnuita".Ca urmare a crizei economice actuale, deficitul bugetar ar urma sa... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 17:02
Banca Centrala Europeana (BCE) este precauta in legatura cu estimarile Fondului Monetar International (FMI), care arata ca bancile europene vor suferi deprecieri de active de 750 miliarde dolari pana in 2010, scrie Reuters. Seful BCE, Jean-Claude Trichet, a spus ca trebuie clarificate o serie de probleme metodologice cu FMI, potrivit Newsin. Trichet nu a oferit mai multe detalii, insa a spus ca regulile de contabilitate nu sunt aceleasi in SUA si in Europa. "Nu critic Fondul, insa trebuie sa privim foarte atent cifrele", a spus Trichet.
FMI a estimat recent ca deprecierile globale ale activelor bancilor si altor institutii financiare din Statele Unite, Europa si Japonia ar putea atinge 4.100 miliarde dolari.
Oficialii FMI se asteapta, de asemenea, ca deprecierea activelor din Statele Unite sa atinga 2.700 miliarde dolari, peste estimarile din ianuarie, de 2.200 miliarde dolari, cresterea reprezentand in principal pierderile inregistrate intre octombrie 2008 si ianuarie 2009.
In zona euro, deprecierile de active au ajuns la 154 miliarde dolari, fiind asteptate alte pierderi de 750 miliarde dolari pana la finalul lui 2010.
In Marea Britanie, pierderile din creditare ale bancilor au atins 110 miliarde dolari, urmand sa fie pierdute alte 200 miliarde dolari in 2009-2010.
FMI estimeaza ca deprecierile de active potentiale ale bancilor occidentale, prin intermediul subsidiarelor, si detinerea de valori mobiliare in afara granitelor, pe pietele emergente, ar putea atinge... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 13:32