Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Dupa o vara marcata de numeroase incertitudini politice la nivel mondial, cu impact direct asupra mediului de afaceri, 2020 se anunta un an al declinului economic.
Criza monetara din Argentina, demonstratiile majore din Hong Kong si Rusia, Brexit-ul, atacul asupra instalatiilor petroliere din Arabia Saudita - acestea sunt doar cateva dintre numeroasele evenimente care au marcat al treilea trimestru din 2019.
Incertitudinea politica aflata in crestere, combinata cu un declin in volumul comertului mondial, volatilitatea ridicata a preturilor petrolului si scaderea vanzarilor de automobile in Europa si China au continuat sa afecteze moralul corporativ.
Se va extinde pesimismul companiilor de productie catre restul economiei?
Pe langa companiile asiatice si europene, companiile americane sunt la randul lor ingrijorate in mod deschis in legatura cu retorica protectionista a presedintelui Trump.
Cu toate ca razboiul comercial chinezo-american pare sa se indrepte catre un acord comercial intre cele doua mari puteri globale, actiunile presedintelui SUA in contextul campaniei pentru realegere si procedurii de punere sub acuzare raman dificil de prevazut.
In plus, exista schimbari structurale in desfasurare in sectorul automotive, inclusiv la nivelul standardelelor de emisii din Europa, dar si modificari in comportamentul consumatorilor din China cu impact asupra economiei.
In acest context, economiile europene evolueaza in prezent la doua viteze: unele sunt in... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 10:55
Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei mondiale in acest an si anul viitor, avertizand ca escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat ar putea reduce si mai mult expansiunea, investitiile si ar putea intrerupe lanturile de furnizare, transmite Reuters.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta acum la o crestere a economiei globale de 3,2% in 2019 si de 3,5% in 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani fata de previziunile din aprilie.
Este a patra inrautatire a prognozei FMI din octombrie 2018 si pana in prezent.
Datele economice de pana acum si atenuarea inflatiei indica o activitate economica globala mai slaba decat se estima, iar sporirea presiunilor dezinflationiste si tensiunile comerciale si tehnologice reprezinta viitoare riscuri, se arata in raport.
De asemenea, Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarea privind cresterea comertului global cu 0,9 puncte procentuale, la 2,5% in 2019. Comertul ar urma sa se redreseze si sa creasca cu 3,7% in 2020, cu aproximativ 0,2 puncte procentuale mai putin decat in precedenta prognoza.
"Principalul factor de risc la adresa economiei mondiale il reprezinta evolutiile adverse - escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat - care... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 18:14
Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere la 3,1% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, iar in paralel prognozeaza o majorare a ratei inflatiei si deficitului de cont curent, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie 2018 FMI estima ca, in acest an Romania va inregistra o crestere economica de 3,4%, in raportul publicat marti institutia financiara internationala si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 3,1% in 2019 si la 3% in 2020.
"Pentru alte economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de crestere in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se modereze pana la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuarii stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investitii si a politicilor favorabile" se arata in raportul FMI.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in sus pentru 2019, pana la o crestere medie anuala de 3,3%, fata de un avans de 2,7% preconizat in toamna, urmand sa coboare la 3% in 2020.
De asemenea, FMI a revizuit in sus estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in acest an, pana la 5,2% din PIB, in conditiile in care in toamna se astepta ca soldul negativ al contului curent sa se reduca pana la 3,4% din PIB.... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 16:17
Economia Romaniei va inregistra un avans de 3,5% in 2019 si de 3,1% in 2020, in scadere cu un punct procentual fata de prognoza din iunie 2018, se arata in raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondiala (BM).
De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca Romania sa raporteze pentru 2018 o crestere a Produsului Intern Brut de 4,1%, in scadere cu un punct procentual fata de prognoza din iunie.
Expansiunea ar urma sa se atenueze in 2021, cand economia Romaniei va inregistra un avans de 2,8%, se arata in raportul Bancii Mondiale.
Institutia financiara internationala estimeaza ca in Europa si Asia Centrala (ECA), regiune care include Romania, economia a incetinit la 3,1% in 2018, de la 4% in 2017, reflectand reducerea activitatii economice din Turcia in semestrul doi al anului trecut.
Excluzand Turcia, cresterea regionala ramane neschimbata, la 2,9% in 2018, deoarece incetinirea activitatii economice in tari ca Bulgaria si Romania a fost compensata de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de pretul mai ridicat al titeiului, apreciaza BM.
In randul tarilor din Europa Centrala, ritmul expansiunii PIB-ului a incetinit in 2018. Slabirea exporturilor si lipsa fortei de munca au afectat cresterea in Bulgaria, Croatia si Romania. In contrast, in pofida lipsei de angajati din Polonia, economia acestei tari a accelerat usor datorita nivelului solid al consumului si a investitiilor.
Politica... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 10:00