Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Cursul de schimb al leului fata de euro s-ar putea situa la 4,43 in decembrie 2013 si 4,33 in decembrie 2014. Estimarile pentru decembrie 2013 variaza intre 4,3 si 4,5 iar cele pentru decembrie 2014 intre 4 si 4,7 lei, potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Estimez incheierea anului 2013 cu un curs EUR-RON la un nivel de 4,5, sub impactul relaxarii
dobanzii de politica monetara de catre BNR. In 2014 in schimb este posibil sa asistam la o
apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Cursul de schimb al dolarului in raport cu euro s-ar putea situa la 1,30 in decembrie 2013 si 1,25
in decembrie 2014. Estimarile pentru decembrie 2013 variaza intre 1,25 si 1,36 iar cele pentru
decembrie 2014 intre 1,20 si 1,40.
Scad dobanzile
Dobanda interbancara ROBOR la 3 luni s-ar putea reduce usor pana la nivelul de 3,70% in decembrie 2013, pe fondul relaxarii politicii monetare de catre BNR. Cotatia ROBOR la 3 luni pentru decembrie 2014 este estimata la 3,40%. Previziunile pentru decembrie 2013 variaza intre 3,5% si 4,3% iar cele pentru decembrie 2014 intre 3% si 4,25%.
"Continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la nivelul de 4% pana la finele acestui an ar putea conduce la scaderea dobanzilor de pe piata interbancara (cu efecte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 18:03
Leul va ramane o moneda stabila in cel de-al doilea trimestru, prognozele analistilor plasand euro la o cotatie de 4,4 lei la jumatatea anului. Optimismul se bazeaza pe un context economic favorabil, care poate fi spulberat cu usurinta prin scandaluri politice.
Evolutia echilibrata si matura a monedei nationale in 2013 a fost generata de un interes crescut din partea investitorilor pentru pietele emergente si de stabilitatea politica la nivel national.
"Pe termen foarte scurt, vedem un anumit potential de apreciere pentru RON, datorita acestor intrari de capital strain pe titlurile de stat, care ar putea continua la urmatoarele licitatii", a declarat analistul ING, Mihai Tantaru, care prognozeaza un curs de 4,4 lei/euro, la jumatate anului si de 4,3 lei/euro la finalul anului.
Melania Hancila, economist-sef Volksbank, confirma prognoza de 4,4 lei/euro la finalul celui de-al doilea trimestru.
Estimari similare ofera si analistul financiar Aurelian Dochia, care ia totusi in calcul o depreciere usoara, in baza diferentelor de inflatie de circa 3% intre UE si Romania, care se vor reflecta in curs, in ciuda unei evolutii stabile a leului. Astfel, jumatatea anului ar putea surprinde euro la o cotatie de peste 4,4 lei.
Leul a inceput anul bine
Prognozele valutare iau in calcul evolutie buna a leului din acest an, fiind singura moneda, alaturi de coroana suedeza, care a inregistrat cresteri (+0,7%) in fata euro, in primul trimestru.
Evolutia cursului... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:44
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat prognoza de iarna pentru perioada 2013-2016, care contine estimari oficiale legate de activitatatea economica a Romaniei.
Aceasta proiectie, publicata pe site-ul CNP, contine unele estimari revizuite negativ, in comparatie cu prognoza de toamna, aparuta in noiembrie 2012.
Produsul intern brut
Pentru 2013, institutia prognozeaza un produs intern brut de 623,3 milioane de lei, consemnand, astfel, o crestere de 1,6% fata de 2012 (585,2 milioane de lei).
In 2014, PIB-ul va urca cu 2,2%, pana la 660,6 milioane de lei, in timp ce, in 2015, avansul va fi de 2,8%, pana la 696,3 milioane de lei. In 2016, economia va avansa cu 3% (734,7 milioane de lei), conform CNP.
Comparativ, in prognoza de toamna, cresterea economica pentru 2013 era de 2%.
Citeste mai multe despre Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 09:26
Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
Moneda nationala ar putea ajunge la 4,42 lei/euro, in cel mai optimist scenariu, sunt de parere economistii. Totusi, cele mai mari riscuri raman, si in 2013, criza financiara din zona euro, instabilitatea politica sau datoriile externe ale tarii noastre.
In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala ar putea incheia anul la un nivel de 4,75 lei/euro.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat Melania Hancila, economist sef Volksbank pentru Business24.
Totusi, nu sunt de neglijat nici ratele pe care tara noastra le are de platit, in acest an, catre creditorii externi.
Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.
Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013
"Rambursarea imprumutului catre FMI nu va avea consecinte asupra cursului de schimb valutar, intrucat cea mai mare parte din acesta suma va veni de la BNR, care pastreaza acesti bani in rezerva. Deci, rambursarea nu va exercita presiuni asupra cursului. Daca Ministerul de Finante ar... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:54
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
Citeste mai multe despre Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:24
Alegerile parlamentare de saptamana viitoare nu vor influenta cursul valutar, sunt de parere economistii contactati de Business24. In schimb, in privinta prognozelor pentru finalul acestui an si pentru 2013, parerile sunt impartite.
Analistul financiar Dragos Cabat estimeaza un curs de referinta de 4,8 lei/euro pentru finalul acestui an, in timp ce Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank crede ca moneda nationala la incheia 2012 la un nivel de 4,65 lei/euro.
Totusi, Dumitru subliniaza ca in acest moment prognoza Raiffeisen este una pesimista si ca evolutia cursului depinde foarte mult de ceea ce se va intampla dupa alegeri.
Analistul financiar Aurelian Dochia este mai prudent in estimari. El este de parere ca moneda nationala nu va cunoaste schimbari importante pana la finalul acestui an, iar pentru anul urmator va exista o presiune spre depreciere.
Dragos Cabat: Cursul valutar va depinde de interesul pe care il are BNR
Despre influenta alegerilor parlamentare: Depinde daca interesul BNR este sa mentina cursul la acest nivel sau sa il aprecieze. In mod normal s-ar deprecia, dar s-ar putea sa intervina BNR si sa il tina constant sau chiar sa il aprecieze usor. Cred ca BNR va interveni constant pe piata saptamana viitoare.
PrognozePana la finalul anului 2012 estimez un curs valutar de 4,8 lei/euro.In ceea ce priveste anul 2013, moneda nationala ar putea atinge pragul de 5 lei/euro.
Ionut Dumitru: Abia ce se va intampla dupa alegeri ar putea... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 15:48
Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro.
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:29