Constructorul italian de automobile sportive Ferrari a raportat marti o scadere de 11% a profitul net in 2019, dar cu toate acestea si-a imbunatatit estimarile pentru 2020, transmite Bloomberg.
Ferrari a incheiat anul 2019 cu un profit net de 699 milioane de euro, in scadere cu 11% comparativ cu un profit net de 787 milioane de euro in 2018, in timp ce veniturile au crescut cu 10% pana la 3,76 miliarde de euro, depasind estimarile analistilor.
Constructorul italian a subliniat insa ca anul trecut a livrat pentru prima data in istoria sa peste 10.000 de autovehicule intr-un an. Ferrari a livrat 10.131 de autovehicule in 2019, cu 880 de unitati (9,5%) mai mult decat in 2018.
In aceste conditii, compania controlata de familia Agnelli si-a imbunatatit estimarile privind veniturile pe care le va inregistra in 2020 pana la 4,1 miliarde de euro, de la 3,8 miliarde de euro cat estima anterior. De asemenea, estimarile referitoare la profitul operational in acest an au fost revizuite in sus pana la 1,38 - 1,43 miliarde de euro, comparativ cu o tinta anterioara de 1,3 miliarde de euro.
Directorul general de la Ferrari, Louis Camilleri, vrea sa transforme compania intr-un brand de lux. In luna noiembrie a anului trecut, compania a informat ca, peste 7-10 ani, bunurile cu marca Ferrari ar urma sa aiba o contributie de 10% la profitul operational al companiei.
Dupa ce anul trecut a lansat pe piata un numar record de cinci noi modele, inclusiv F90 Stradale, primul model... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 17:03
Banca Mondiala a revizuit in crestere la 3,9% estimarile privind avansul economiei romanesti in 2019, cu 0,3 puncte procentuale mai mult fata de prognoza din iunie 2019, se arata in raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondiala (BM).
De asemenea, institutia financiara internationala a informat ca se asteapta ca Romania sa inregistreze in 2020 o crestere a Produsului Intern Brut de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale peste previziunea precedenta.
In pofida imbunatatirii estimarilor, Banca Mondiala sustine ca ritmul de crestere a Produsului Intern Brut al Romaniei va incetini semnificativ, de la 7,1% in 2017, la 4% in 2018, 3,9% in 2019, 3,4% in 2020, ajungand la 3,1% atat in 2021 cat si in 2022.
Potrivit Bancii Mondiale, in Europa si Asia Centrala (ECA), regiune care include Romania, cresterea economica s-a redus semnificativ in 2019, pana la 2%, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, ca urmare a incetinirii semnificative inregistrate de primele doua economii din regiune: Rusia si Turcia.
"In Europa Centrala, impulsul dat consumului privat la inceputul lui 2019 de pe urma cresterii salariilor si transferurilor guvernamentale a ajutat la mentinerea unei cresteri peste potential. Acest impact s-a risipit insa la finele anului, ceea ce a contribuit la incetinirea cresterii, in pofida evolutiei pozitive a sectorului constructiilor in unele economii (Ungaria si Romania). Incetinirea din zona euro a afectat exporturile in unele cazuri... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 10:59
Profiturile companiilor aeriene ar putea inregistra anul acesta un declin mai accentuat decat s-a estimat anterior, deoarece tensiunile comerciale afecteaza comertul global si increderea oamenilor de afaceri, a avertizat miercuri Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), care se asteapta la o redresare modesta anul viitor, transmite Reuters.
Conform prognozelor IATA, profiturile inregistrate de companiile aeriene din intreaga lume in 2019 ar urma sa se situeze la 25,9 miliarde dolari, un declin de 5,1% fata de 2018. Imbunatatirea castigurilor in 2020 este conditionata de "suspendarea ostilitatilor" in disputele comerciale globale, apreciaza Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni. In iunie, institutia previziona pentru acest an un profit de 28 miliarde de dolari.
"Nu exista invingatori in razboaiele comerciale", a avertizat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, la reuniunea anuala a Asociatiei. Acesta a citat cresterea mai lenta a economiei globale, Brexitul si turbulentele sociale printre factorii care "au creat in 2019 un mediu de afaceri mai dur decat se anticipa pentru companiile aeriene".
De asemenea, IATA si-a revizuit in scadere estimarile privind veniturile din acest an, la 838 miliarde dolari, de la 899 miliarde dolari, si a anuntat ca se asteapta la o imbunatatire anul viitor, cand veniturile ar urma sa ajunga la 872 miliarde dolari.
Dar cel mai semnificativ declin ar urma sa fie inregistrat de piata... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:09
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit, in jos, estimarile privind cresterea economica pentru anul 2019, in vecinatatea inferioara a nivelului de 4,0%, fata de 5,5% cat estimase in Prognoza de primavara, luand in calcul datele statistice sectoriale ale conturilor nationale disponibile pentru primul semestru al anului in curs.
De asemenea, CNSP a scazut si prognoza pentru anul 2020, la 4,1%, comparativ cu 5,7%, cat era trecut in varianta de primavara.
"Pe termen mediu, cresterea economica se va mentine ridicata comparativ cu media UE (1,4%), asigurandu-se continuarea procesului de convergenta reala catre media europeana. Pentru perioada 2021-2023 ritmul mediu anual al produsului intern brut (PIB) este de circa 4,2% in termeni reali", se arata intr-un comunicat al institutiei privind prognoza de toamna 2019.
Potrivit sursei citate, potentialul economiei romanesti ramane usor superior nivelului prognozat al PIB-ului efectiv, situatie generata de evolutiile din perioada precedenta.
"Cresterea potentiala a Romaniei a fost de 4,6% in anul 2018 si poate fi considerata o rata de referinta, intrucat datele utilizate au un grad ridicat de certitudine (definitive sau semidefinitive), calculele fiind efectuate de Comisia Europeana cu ajutorul metodologiei comune agreate la nivelul tuturor statelor membre", se spune in document.
Prognoza de toamna a CNSP publica si evaluari ale cresterii potentiale pentru fiecare an pana la orizontul de prognoza pe... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:41
Incetinirea cresterii economiei zonei euro ar urma sa fie mai profunda decat s-a estimat anterior, deoarece criza din industrie ar putea avea efecte negative asupra sectorului serviciilor, pe fondul tensiunilor comerciale globale, apreciaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport economic regional privind Europa, publicat miercuri, transmit Bloomberg si Reuters.
Conform celor mai recente previziuni ale FMI, PIB-ul zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,2% anul acesta (fata de o expansiune de 1,3% estimata in aprilie), si de 1,4% in 2020 si in 2021 (comparativ cu o crestere de 1,5% pentru ambii ani). In 2018, economia zonei euro a crescut cu 1,9%.
Incetinirea este cauzata in principal de cresterea anemica a economiei germane - motorul economic al zonei euro - si de stagnarea din Italia, a treia mare economie a zonei euro.
FMI se asteapta ca Germania sa inregistreze un avans al PIB-ului de doar 0,5% anul acesta (fata de o expansiune de 0,8% estimata in aprilie).
De asemenea, institutia financiara internationala a inrautatit si prognoza pentru Franta, a doua mare economie a zonei euro, care va creste cu 1,2% in 2019 (comparativ cu un avans de 1,3% previzionat anterior).
Pentru a contracara incetinirea, FMI si-a reiterat solicitarile privind "un raspuns fiscal sincronizat" al guvernelor din zona euro, un mesaj clar adresat Berlinului pentru a investi mai mult.
In plus, institutia financiara internationala a avertizat ca incetinirea,... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:55
Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei si a economiei euro in perioada 2019-2020, furnizand o justificare esentiala pentru noile masuri de stimulare anuntate la sedinta de politica monetara de joi, transmit BBC, DPA si Reuters.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinta de presa zona euro se confrunta in continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenintarii protectionismului si a vulnerabilitatilor de pe pietele emergente.
BCE se asteapta acum ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul acesta un avans de 1,1%, fata de o crestere de 1,2% previzionata in iunie, inainte ca economia sa accelereze la 1,2% in 2020, fata de o expansiune de 1,4% prognozata anterior.
Mario Draghi a avertizat ca scaderea activitatii economice este mai pronuntata decat se estima dar a apreciat ca economie zonei euro va inregistra o crestere moderata in trimestrul trei din 2019.
Rata anuala a inflatiei ar urma sa se situeze anul acesta la 1,2% (fata de 1,3% previzionata in iunie), inainte de a scadea la 1% in 2020 (fata de 1,4% prognozata anterior).
Consiliul guvernatorilor BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost redusa... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:55
Comisia Europeana a revizuit in crestere la 4% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.
Comisia Europeana a publicat miercuri previziunile economice de vara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 3,7% fata de 2019. In mai, executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 4,2% anul acesta si la 3,7% anul viitor, dupa ce in mai Comisia Europeana estimase o rata a inflatiei de 3,6% in 2019 si la 3% in 2020.
Dupa o crestere de 4,1% in 2018, economia Romaniei a accelerat in primul trimestru din 2019 la 5,1% in ritm anual (1,3% in ritm trimestrial) . Principalul motor a ramas consumul privat, inregistrand un avans anual de 7%, datorita unei cresteri de doua cifre a salariilor. Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, impulsionat de recentele masuri de stimulare fiscala. Cresterea exporturilor, in constrast, s-a atenuat la 3,2% in ritm anual, in timp ce importurile au urcat cu 9,3%", se arata in raportul CE.
Ritmul solid de crestere in primul trimestru din 2019 a dus la o imbunatatire a estimarilor pentru acest an. CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 4% anul acesta si la 3,7% anul viitor. Totusi, previzioneaza Executivul comunitar,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:14
Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, referitor la vizita delegatiei FMI in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii Fondului, carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau, si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.
Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie", a asigurat Grindeanu, subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare "vor fi la fel de bine analizate".
Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI "nu e una extraordinara", precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 23:07