Dupa esecul inregistrat in procesul privatizarii CFR Marfa, Gruia Stoica, patronul Grampet Group, intampina dificultati si in Croatia, unde a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al operatorului de transport feroviar HZ Cargo.
Privatizarea HZ Cargo a fost abandonata ca urmare a esecului negocierilor cu Grampet Group, companie controlata de Gruia Stoica, a anuntat la inceputul saptamanii Ministerul Transporturilor din Croatia, potrivit Railway Gazette.
Grampet Group detine si Grup Feroviar Roman (GFR), care a castigat in luna iunie 2013 licitatia pentru privatizarea CFR Marfa. Tentativa de privatizare a esuat ca urmare a depasirii termenului limita de 14 octombrie pentru finalizarea vanzarii.
Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia (Video)
Sapte companii si-au manifestat initial interesul pentru achizitionarea a unei participatii de 75% la compania de stat din Croatia, insa doar oferta ...citeste mai departe despre "Gruia Stoica, urmarit de ghinion si in Croatia? Ce se intampla cu tentativa GFR de a cumpara HZ Cargo" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 16:21
PDL considera ca Ministerul Transporturilor isi asuma vina pentru esecul privatizarii CFR Marfa prin returnarea banilor de garantie si a celor din contul escrow catre GFR si cere o verificare din partea Corpului de Control al premierului.
Vicepresedintele PDL Alexandru Nazare a facut aceasta precizare intr-o o conferinta de presa, aratand ca este inadmisibil ca, dupa atata tevatura, ministerul returneaza banii cu o "seninatate de nedescris" si operatorul privat nu are nimic de suferit, in schimb, statul pierde bani si credibilitate.
"Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a anuntat faptul ca banii in forma de garantie si cei virati in contul escrow de catre GFR vor fi returnati de catre Ministerul Transporturilor. Prin acest lucru Ministerul Transporturilor si Guvernul USL nu face decat sa isi asume vina pentru esecul acestei privatizari. Se vede, astfel, ca acele conditii suspensive care au fost cuprinse in strategia de privatizare, preluate in contractul de privatizare semnat, au facut de asa natura incat operatorul privat ajuns pana la finalul procedurii GFR sa nu aiba nimic de suferit in cazul esecului privatizarii. In schimb, statul are foarte multe de suferit: pierde bani, pierde credibilitate si compromite de fapt un viitor demers in privinta acestei privatizari", a spus Nazare.
El a aratat ca este inadmisibil ca nimeni nu este tras la raspundere pentru esecul acestei privatizari.
"Mi se pare inadmisibil dupa toata tevatura facuta in acest caz sa... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 17:59
Romania si-a indeplinit obligatiile din scrisoarea de intentie, care au inclus initierea unui proces de privatizare a CFR Marfa, a declarat, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Exista, de asemenea, un angajament ferm pentru transferul proprietatii si al controlului, dar nu a fost stabilit niciun deadline in acest sens, in conditiile in care aceste lucruri depind de factori pe care Guvernul nu ii poate controla", a spus Tolosa.
Intrebat daca Guvernul are vreo responsabilitate privind esecul privatizarii CFR Marfa, el a raspuns: "Este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Trebuie facute cu atentie analize pentru a fi invatate lectiile pentru viitor".
El a adaugat ca Guvernul ar trebui sa continue activitatile privind privatizarea CFR Marfa. Intrebat cand ar trebui reluata privatizarea, Tolosa a precizat ca FMI va discuta cu autoritatile romane pasii urmatori cu ocazia vizitei care incepe marti.
FMI, vizita la Bucuresti pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania
O misiune a Fondului Monetar International va face o vizita la Bucuresti, in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania.
Potrivit scrisorii de intentie postata pe site-ul FMI si datata 12 septembrie 2013, Guvernul s-a angajat sa finalizeze privatizarea CFR Marfa pana la mijlocul lunii octombrie.
"Daca procesul de privatizare intampina obstacole insurmontabile, vom relua... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 16:51
Casa de avocatura Musat&Asociatii, consultant al Ministerului Transporturilor la privatizarea CFR Marfa, a anuntat joi ca a atentionat institutia ca termenul de 60 zile prevazut pentru finalizarea tranzactiei ar putea fi insuficient pentru indeplinirea tuturor conditiilor,dar partile si l-au asumat.
"Musat&Asociatii a semnalat faptul ca termenul prevazut pentru finalizarea tranzactiei s-ar putea dovedi insuficient pentru indeplinirea tuturor conditiilor precedente, in mod particular, obtinerea avizului Consiliului Concurentei, ca urmare a procedurilor prevazute de lege pentru eliberarea unui astfel de aviz. Finalmente, partile contractante si-au asumat acest termen si nu este uzual si nici potrivit ca un consultant juridic sa cenzureze decizia clientului (de data aceasta, o entitate guvernamentala) si, cu atat mai putin, a ambelor parti contractante" , se arata intr-un comunicat al avocatilor.
Acestia precizeaza ca pentru nefinalizarea contractului de privatizare nu sunt vinovate partile contractante si nici consultantii juridici ai acestora.
Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman (GFR), companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu s-a putut finaliza pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.
Contractul arata ca in caz de neindeplinire a uneia... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 12:33
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Luni, 14 octombrie 2013, este ziua 0 pentru privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a afirmat, vineri, ca privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu se plateste diferenta de 170 milioane de euro, datorata pentru preluarea companiei, pana luni, 14 octombrie 2013.
Insa, in data de 11 octombrie, Grup Feroviar Roman (GFR) a anuntat ca a platit 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va achita diferenta de pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei, respectiv in 45 de zile de la primirea documentatiei complete.
In plus, duminica, Gruia Stoica, patronul GFR, a cerut Ministerului Transporturilor sa faca public contractul de pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa si solicita implicarea directa a ministrului de resort, Ramona Manescu, in vederea evitarii unui esec al privatizarii.
"In calitate de cumparator, Grup Feroviar Roman, care si-a indeplinit pana acum cu onestitate si la termen toate obligatiile care-i reveneau, considera ca atitudinea Comisiei de Privatizare a fost de natura a-i leza buna-credinta, interesele si eforturile financiare pe care le-a facut pentru succesul acestei privatizari de importanta strategica pentru statul roman.
Cu toate acestea, GFR este in continuare dispus sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica impreuna caile legale prin care poate fi evitat esecul unei licitatii care ar afecta... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:30
Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei, spune ca se analizeaza privatizarea CFR Marfa si preluarea companiei de stat de catre Grup Feroviar Roman (GFR), grup controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, si ca procesul de analiza poate dura sase luni, dar mentioneaza ca "suntem flexibili. Nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare".
"Nu suntem un obstacol, imi doresc sa privatizam o companie si vom face tot ce se poate ca acest lucru sa se intample. Legea ne permite sa fim flexibili, putem sa incepem analiza imediat. Nu este usor sa blocam 200 de milioane de euro. Suntem deschisi la orice varianta procedurala, pentru ca nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare", a declarat seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Digi24.
A trecut o luna de cand Grupul Feroviar Roman a fost desemnat castigator licitatiei pentru preluarea CFR Marfa, dar privatizare se afla in impas, blocata intre institutiile statului. Guvernul nu a adoptat nici acum hotararea privind privatizarea transportatorului feroviar, in lipsa careia contractul nu poate fi semnat.
Potrivit proiectului de act normativ prin care se aproba vanzarea CFR Marfa, Gruia Stoica are la dispozitie 10 zile de la avizul Consiliului Concurentei pentru a vira banii in conturile statului, dar nu mai mult de 150 de zile de la semnarea contractului. Analiza Consiliului Concurentei ar putea dura insa si cateva luni.
"Din momentul in care avem toate informatiile, avem... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:00
Niciunul dintre cei trei investitori care au depus oferte nu s-a calificat in etapa urmatoarea pentru preluarea a 50% din actiunile CFR Marfa. Cu toate acestea, reprezentantii Grupului Feroviar Roman sustin ca raman interesati in continuare de privatizarea companiei.
Grupul Ferioviar Roman, membru al Grampet Group, a anuntat ca a luat act de decizia Comisiei de Privatizare a CFR Marfa de a respinge toate cele 3 societati participante: "Grupul de companii Grampet - Feroviar Roman urmareste in continuare procesul de privatizare a CFR Marfa si, in functie de evolutia procedurii, va lua cea mai buna decizie pentru interesele companiei si pentru cei 9.000 de angajati din tara si din strainatate", a anuntat compania controlata de Gruia Stoica.
Documentatia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa a fost
depusa de compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria. Cu toate acestea reprezentantii Grupului Feroviar Roman spun ca raman interesati de privatizarea companiei.
In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu principalii vinovati pentru esecul precalificarii potentialilor investitori pentru CFR Marfa sunt cei din conducerea Fondului Monetar International, pentru ca "pun sula-n coaste Guvernului" si nu ii ofera suficent timp pentru pregatirea procesului de privatizare.
"Suntem rezultatul unei politici eroante, care obliga statul sa faca gesturi... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 16:43
Investitori din Polonia si Cehia si-au exprimat intentia de a prelua CFR Marfa, a declarat directorul general al companiei, Constantin Zaharia, care a adaugat ca procesul de privatizare poate atrage si interesul unor transportatori romani.
CFR Marfa poate fi atragatoare pentru investitori, crede Constantin Zaharia, directorul general al companiei, care spune ca a incheiat contracte de peste 30 de milioane de euro, in ultimele doua luni.
In opinia directorului CFR Marfa, aceste contracte pot fi unul dintre punctele care sa atraga investitorii, pentru ca "societatea este, totusi, viabila".
Raducu Ion, secretar general al Federatiei Ramuri-Vagoane
- Investitorul nu este obligat sa mentina numarul de salariati. Am vrea ca acest punct sa se regaseasca in caietul de sarcini.
Horatiu Buzatu, coordonatorul privatizarii
- In dosarul de privatizare este inclusa precizarea: obligatia cumparatorului de a mentine obiectul principala al CFR Marfa. Obligatia de a mentine obiectul de activitate este si va vfi inclusa in dosarul de prezentare.
- Nu vrem lichidarea societatii, ci vrem sa asigure un trai decent salariatilor sai.
- Strategia de privatizare contine multe elemente bune, perfectibile. Vom
tine cont de ele in intocmirea dosarului de privatizare
- Aceasta strategie este ca o Constitutie care ne va permite sa dam legile care ne vor duce la indeplinirea obiectivului
- Privatizarea a 100% (din actiuni n.red) o privim ca pe o metoda de insanatosire a... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 10:45