Ceasul ticaie agonizant pentru Grecia, tara fiind pe punctul de a intra in faliment daca nu ajunge la o solutie de compromis in cadrul negocierilor cu creditorii internationali.
Dupa 5 luni de impas in negocierea conditiilor de continuare a programului de asistenta financiara, oficiali din ambele tabere, investitori si agentii de pariuri nu mai stiu la ce sa se astepte de la criza euro-elena. Ministrul de Finante, Yanis Varoufakis se indreapta joi spre Luxemburg fara speranta incheierii unui acord imediat cu creditorii, arata BBC.
Inca o sansa ratata
Dupa 11 intalniri in care nu au reusit sa se puna de acord supra reformelor pe care Grecia trebuie sa le aplice, runda de discutii de astazi promite sa nu aduca nimic nou in show-ul derulat intre oficialii eleni si ministrii de Finante din zona euro.
"Grecia are datoria morala si poltica de a ajunge la o intelegere cu creditorii sai in privinta crizei datoriilor", a explicat ministrul elen de Finante in drum spre Luxemburg.
Tot el a precizat ca nu se intrevede inca o sansa de incheiere a unui acord imediat intre cele doua parti, chiar daca o solutie trebuie atinsa intr-o perioada cat mai scurta de timp.
Impasul negocerilor este provcat de refuzul oficialilor de la Atena de a accepta in totalitate reformele propuse de grupul de creditori europeni, premierul grec Alexis Tsipras catalogand propunerile ca si "criminale".
Grecia pare sa intinda coarda la maxim, daca este sa tinem seama ca discutiile de astazi... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:01
Un esec al negocierilor cu institutiile financiare internationale va avea "consecinte dramatice" pentru Grecia, avertizeaza presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, citat de Welt am Sonntag, informeaza Reuters.
"Pot doar sa avertizez Guvernul Greciei sa nu refuze mana care ii este intinsa", a declarat Schulz.
"Timpul trece, iar consecintele esecului negocierilor ar fi dramatice", a atras atentia Schulz.
"Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras si partidul Syriza nu sunt responsabili doar in fata alegatorilor proprii, ci au responsabilitati si fata de intreaga tara si fata de Uniunea Europeana", a spus Schulz.
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internationali sa nu impuna "conditii umilitoare" tarii sale, care are nevoie urgenta de fonduri, catalogand planul institutiilor financiare internationale drept "un moment prost pentru Europa".
Ministrul grec al Economiei, George ...citeste mai departe despre "Martin Schulz: Esecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinte dramatice" pentru Grecia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Iunie 2015, ora 13:27
Criza datoriilor din Grecia a ajuns la un nou capitol. Pregatindu-se pentru falimentul tarii si efectele acestuia, oficialii germani recomanda elenilor folosirea unui sistem cu moneda dubla.
Summit-ul de la Riga i-a adus fata in fata pe ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble si delegatii guvernului de la Atena in cadrul unor intalniri private.
Martorii la discutii au declarat pentru Bloomberg ca oficialul german a dat ca varianta de avarie folosirea sistemului cu monede paralele in Grecia.
Punctul Grexit
Pentru analisti aceasta solutie propusa de Schaeuble demonstreaza ca Berlinul nu mai crede intr-o solutie viabila pe care procesul de negocieri dintre Grecia si creditorii sai o poate aduce.
Varianta propusa de Schaeuble are ca exemplu precedent cazul Muntenegrului, unde majoritatea populatiei foloseste euro, desi tara din Balcani nu este membra a Uniunii Europene.
Pana acum cancelarul Angela Merkel si ministrul german de Finante au insistat pe mentinerea Greciei in uniunea monetara, dar, in ultimele dopua saptamani, Schaeuble a recunoscut ca nu exclude nici ideea unei iesiri fortate a tarii din zona euro.
"Germania este pregatita sa joace dur aceasta carte a negocierilor, cu Schaeuble pe post de sperietoare. Riscul de contagiune in regiune este foarte mic", apreciaza
Jacob Funk Kirkegaard, unul dintre liderii Institutului Peterson pentru Economie Internationala.
Merkel a declarat vineri, dupa intalnirea cu premierul Alexis Tsipras, ca... mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 17:43
Soarta Greciei ramane incerta, dupa ce negocierile cu ministrii de Finante din zona euro au esuat. Insa cat de importante sunt aceste discutii pentru eleni si pentru restul europenilor? Ce poate invata Romania din lectia de fermitate predata de Atena?
Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville, a explicat pentru Ziare.com de ce nu s-a ajuns la un compromis.
Esec total la discutiile cruciale din Bruxelles: Soarta Greciei e inca incerta. Cand s-ar putea relua negocierile
"Negocierile sunt critice pentru ambele parti implicate. Atena trebuie sa gaseasca macar o solutie partiala in privinta finantarii, altfel alternativa este iesirea din zona euro. In acelasi timp, autoritatile europene nu vor sa creeze un precedent oferind concesii substantiale noului guvern de la Atena, tinand cont ca in acest an vor avea loc alegeri parlamentare si in alte periferii ale zonei euro", a precizat Nichisoiu.
Grecia spune pas ultimatumului: Scenariul apocaliptic daca nu se ajunge la ...citeste mai departe despre "Soarta Greciei atarna de un fir de ata: Romania are ce invata din negocierile dure purtate de Atena?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 07:50
Negocierile dintre ministrii de finante din zona euro privind solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara in alte conditii decat cele impuse de politica de austeritate s-au interupt brusc, luni seara.
Ambele parti acuza lipsa unui dialog constructiv, in timp ce timpul pe care Grecia il mai poate petrece in zona euro se scurge rapid.
Momentul de tensiune maxima a fost atins in clipa in care Atena a refuzat extinderea programului de asistenta financiara cu inca sase luni, pana la gasirea unei solutii de compromis convenabile.
Ministrul Yanis Varoufakis a catalogat oferta finantistilor din eurogrup drept "inacceptabila", arata reporterii agentiei Reuters.
11 zile pana la final
Deznodamantul neasteptat al celei de-a doua runde de negocieri ridica multe semne de intrebare privind soarta Greciei in zona euro, in conditiile in care in care noul guvern de la Atena s-a angajat sa reduca povara fiscala impusa de creditul de 240 de miliarde de euro prin eliminarea politicii de austeritate si modificarea acordului cu creditorii europeni si internationali.
Ministrul de finante olandez, Jeroen Dijsselbloem, a transmis Atenei un ultimatum in care grecii pot solicita extinderea programului de asistenta financiara pana vineri, in caz contrar, acesta urmand sa devina nul la finalul acestei luni.
Fara banii creditorilor, este greu de crezut ca Atena va gasi resursele necesare pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si plati datoria... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 08:39