Cupru Min nu va mai fi listata la bursa ci va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin.
"Listarea Cupru Min se amana (...). Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu dor sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa ce a anuntat ca pleaca de la conducerea institutiei.
Din aceasta companie ar urma sa faca parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva si Moldomin, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
Nita afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.
Cupru Min detine circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Productia Cupru Min a depasit in primele noua luni cantitatea bugetata, iar compania a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 13%.
Nita a adaugat ca "este in lucru" un proiect privind crearea unei companii nationale a cuprului care, dupa ce va fi infiintata, ar urma sa atraga un investitor privat care sa investeasca intr-o unitate siderurgica de prelucrare a cuprului.
Investitia intr-o unitate siderurgica ar urma sa fie facuta de un partener strain. O fabrica siderurgica cu o capacitate anuala de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesitie de 200 milioane de euro, a mai spus Nita.
Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:00
Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursa a Cupru Min Abrud, considerand ca producatorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct in Directia Generala de Resurse Minerale din minister.
"Probabil se vor vinde actiuni la bursa, inca nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat Gaman.
El a adaugat ca producatorul de cupru nu are datorii la stat si ca poate fi atractiva pentru investitori.
Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.
Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min.
Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:58
Vanzarea concentratului de cupru al Cupru Min a esuat, cele doua companii interesate, Trafigura (Singapore) si Yildirim (Turcia), nedepunand oferte, iar Ministerul Economiei va schimba procedura de atragere a unui partener strategic la compania din Abrud.
"In 13 decembrie 2013 s-a finalizat procedura de vanzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, conform memorandumului aprobat in sedinta de Guvern din 27 februarie. Pana la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele doua companii, Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia, aflate in faza de negociere, nu a depus oferta angajanta in etapa finala a procedurii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Cele doua companii au cerut Ministerului Economiei sa modifice unele conditii din caietul de sarcini, privind pretul minim al concentratului de cupru sau garantii suplimentare asupra activelor Cupru Min.
"Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost incalcate princiipiile esentiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt care a fost comunicat ofertantilor. Tinand cont de observatiile desprinse din derularea acestei proceduri, in perioada urmatoare se vor reanaliza principiile din memorandum care au stat la baza acesteia, precum si conditiile din caietul de sarcini, urmand a se stabili o noua strategie de... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 17:06
Esecul privatizarii celei mai mari exploatari de cupru din Romania nu are sanse sa fie "corectat" anul acesta. Ce se va intampla cu societatea Cupru Min?
Privatizarea Cupru Min arunca o pata neagra pe guvernul Ungureanu, laudat pentru progresele pe care le-a realizat in cele doua luni de la infiintare. Executivul a lasat sa fie declarata castigatoare a licitatiei de vanzare a celei mai mari companii de exploatare de cupru o firma necunoscuta, cu proprietari necunoscuti si intentii la fel de necunoscute.
Si acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca mass-media i-au tras de maneca la momentul respectiv pe cei implicati in proces. Acestia pareau prea imbatati de pretul de vanzare obtinut, 200,77 milioane de euro, de 3,5 ori mai mare decat suma de la care a pornit licitatia.
La doua saptamani dupa anuntarea succesului vanzarii Cupru Min catre compania canadiana Roman Copper, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto, ministerul Economiei a anuntat ca negocierile cu viitorul proprietar au esuat.
Firma nu a vrut sa depuna garantia pentru investitiile de mediu si a contestat cateva aspecte din caietul de sarcini. Ministerul Economiei a iesit la rampa spunand ca procesul de privatizare va fi reluat "dupa o analiza a situatiei", insa analistii sunt convinsi ca lucrul acesta nu se va intampla in 2012.
"Deocamdata aceasta problema este blocata si nu se va relua anul acesta din cauza ca un proces de privatizare dureaza. Suntem in an... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 12:22
Roman Copper a ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si se asteapta la aplicarea acestei intelegeri, sustine Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana.
"Partile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost si suntem in continuare pregatiti sa-l aplicam complet", a declarat intr-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.
Anuntul a fost remis de catre banca de investitii din Canada printr-o retea specializata in transmiterea de comunicate de presa.
"Acordul cuprinde termeni ceruti de guvern si acceptati de Roman Copper, chiar daca nu au fost initiali inclusi in forma contractului prezentat in pachetul de privatizare. Am fost surprinsi de refuzul comisiei de negociere de a accepta semnatura noastra scrisa", a spus Curtis. mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 16:40
Statul se pregateste sa relanseze la vanzare Cupru Min, dupa trei incercari ratate in ultimii ani, cea mai recenta, dar si cea mai controversata, esuand intrucat castigatorul licitatiei a respins conditiile propuse, si astfel nu se profita de ceea ce pentru premier este "febra freneziei economice".
Primele incercari de trecere in proprietate privata a Cupru Min - care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei - au avut loc in 2008, cand compania era in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prima oferta de vanzare a fost revocata intrucat reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca unele conditii atasate licitatiei cu strigare incalca regulile privind ajutorul de stat, putand reduce pretul de vanzare. Conditiile invocate erau mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim zece ani si pastrarea contractului de cooperare, incheiat tot pe o perioada de zece ani.
A doua tentativa de vanzare a esuat tot in 2008. AVAS a sustinut atunci ca a luat decizia de revocare a ofertei din cauza lipsei de oportunitati determinata de contextul economic nefavorabil.
La cererea FMI, autoritatile de la Bucuresti au reanalizat vanzarea Cupru Min - trecuta intre timp la Ministerul Economiei - , iar anul trecut intentionau sa cedeze integral compania pe piata de capital, renuntand insa, in final, la aceasta varianta.
Metoda aleasa a fost licitatia. Ministerul Economiei a lansat anul... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:50
Vanzarea companiei Cuprun Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.
De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.
Pentru incheierea tranzactiei, era necesara emiterea avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.
Contractul de privatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:00