Daca nu sunt atenti, utilizatorii Facebook risca sa cada prada unei noi escrocherii cibernetice.
Utilizatorii sunt ademeniti sa dea click pe videoclipuri cu titluri de genul "My first video", "My video" sau "Private video". In continuare, victimele sunt directionate cate un site YouTube fals, unde li se cere sa instaleze o extensie suplimentara pentru a putea urmari videoclipul.
Daca este instalat acest plug-in, o versiune a "Make a GIF", browserul utilizatorului va fi infectat, iar wall-ul sau de pe Facebook va fi inundat de postari false cu ...citeste mai departe despre "Atentie pe ce dati click pe Facebook! A fost descoperita o noua escrocherie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 17:57
Utilizatorii de Facebook din Romania vor sa afle cine le-a vazut profilul, iar pentru acest lucru sunt dispusi sa riste siguranta computerului lor si acceseaza virusi. Aceasta este una dintre concuziile unui studiu BitDefender.
Aproape un sfert din escrocheriile de pe Facebook promit utilizatorilor sa le dezvaluie cine le-a vazut profilul, releva un studiu realizat de Bitdefender in urma analizei datelor disponibile in perioada octombrie 2012-martie 2013.
Pe locul doi in topul escrocheriilor se afla un presupus film deocheat infatisand-o pe cantareata Rihanna. Un click pe un astfel de link instaleaza virusi pe calculatoarele victimelor si ii pacaleste sa dezvaluie date personale.
Daca in Romania utilizatorii sunt mai atrasi de escrocheria "Vezi cine ti-a vazut profilul", in Franta oamenii se lasa pacaliti sa isi "schimbe" culoarea paginii de Facebook. Englezii si spaniolii, in schimb, cad repede in capcana promisiunii ca pot afla care dintre fostii iubiti le verifica profilul.
Citeste mai multe despre Cea mai mare escrocherie cu care au luat plasa romanii pe Facebook: afla cine ti-a vazut profilul pe Adevarul.ro mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 13:35
Numarul atacurilor pe Facebook ce vizeaza utilizatorii romani a crescut considerabil in 2012, dar au scazut volumul de spam trimis din Romania si tentativele de phishing, anunta compania Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus. Bitdefender a prezentat si principalii virusi care afecteaza calculatoarele consumatorilor romani.
Infractorii romani ce actioneaza pe Facebook incearca sa ii atraga pe utilizatori in diverse inselatorii cu premii. Sunt folosite numele unor companii de telefonie mobila sau utilizatori de telefoane, care le cer utilizatorilor sa dea "Share" sau "Like" unei pagini, cu promisiunea inscrierii la o tombola. Odata cu abonarea, utilizatorii vor primi tot continutul pe care il publica administratorii paginii, inclusiv link-uri potential periculoase.
Una din cele mai mari inselatorii de acest gen a avut loc in februarie, cand aproximativ 12 mii de romani au cazut victimele unei escrocherii ce promitea un Samsung Galaxy S2. Alte nume de rezonanta folosite in concursuri false pe Facebook sunt Samsung, Orange Romania, Cosmote Shop si Vodafone.
Anul trecut, utilizatorii romani erau expusi cu precadere amenintarilor din zona internationala.
Pricipalii virusi care au afectat calculatoarele romanilor in 2012
Principalele familii de virusi care au afectat calculatoarele romanilor in primele sase luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf si Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afecteaza cu precadere sistemele de... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 16:59
Peste 200.000 de romani sunt pacaliti ca pot afla cine ii urmareste pe Facebook, mai bine de jumatate dintre acestia ajutand la propagarea atacului pentru ca "vorbesc despre asta".
Tag-jacking-ul, cel mai simplu mecanism de propagare a escrocheriilor in retelele sociale ramane, in continuare, foarte eficient.
Reteta de baza a aplicatiei frauduloase este una destul de veche: pe scurt, ti se promite lista completa a celor care ti-au vizitat profilul pe Facebook. Pana acum aceasta inselatorie circula doar in limba engleza, insa acum o gasim adaptata in limba romana, intr-un mod foarte ingenios, ce da suficienta credibilitate.
"Textele capteaza atentia prin faptul ca sunt foarte bine scrise, la persoana intai, intr-un mod care suscita interesul, iar in imaginea care se presupune ca prezinta topul urmaritorilor tai apar poze reale de profil ale celor din lista ta de prieteni. De remarcat faptul ca numele paginii nu are nicio legatura cu rolul ei in aceasta escrocherie, acesta fiind, probabil, un truc la care creatorii ei au recurs pentru a evita blocarea de catre sistemul de monitorizare al Facebook", explica Tudor Florescu, Online Threats Analyst, Bitdefender.
Odata captata atentia, clicul care ii va duce pe curiosi pe pagina aplicatiei este foarte usor de obtinut. Pentru a putea instala aplicatia promisa, vizitatorii trebuie sa dea "Like" paginii pe care au ajuns, astfel incat orice continut publicat pe ea, inclusiv eventuale linkuri periculoase, vor aparea in... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:51
Un numar de peste 12.000 de romani, utilizatori de Facebook, au cazut victimele unei escrocherii ce foloseste drept pretext un asa-zis concurs organizat de catre Orange Romania, atrage atentia compania Bitdefender.
Potrivit sursei citate, prin intermediul mesajului "Orange Romania iti da sansa sa castigi un Samsung Galaxy II, trebuie doar sa dai Like + Share. Succes!", postat pe Facebook cu titlul "Concurs Orange Romania", utilizatorii retelei de socializare sunt ademeniti.
"Un mecanism banal, in care trebuie sa faci doar doua click-uri, propulsat de forta premiului - un smartphone de ultima generatie si o tableta. Odata ce au dat Like, victimele s-au abonat, practic, la pagina respectiva, astfel incat vor primi in NewsFeed continutul postat pe aceasta, inclusiv link-uri periculoase. Pe de alta parte, cei care au dat Like pozei, ajuta indirect la popularizarea paginii escrocheriei. Actualmente, sunt peste 12.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o poza, si 10.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o alta imagine a premiului", explica specialistii Bitdefender.
Acestia precizeaza ca mai ingrijorator este faptul ca primul post pe pagina contine un link catre un torent, "lucru care ridica foarte multe semne de intrebare", dar ca "deocamdata, linkul nu duce nicaieri, insa nu este exclus ca torentul sa constituie canal de raspandire al unei amenintari informatice mult mai periculoase".
"Exista doua cai prin care utilizatorii pot cadea in cursa: fie le... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 15:50
Autoritatea americana pentru reglementarea sectorului financiar (Finra) a avertizat, joi, anchetatorii in legatura cu fraudele piramidale care se dezvolta pe Internet, prin folosirea retelelor sociale ca Twitter sau Facebook, precizeaza Mediafax.Aceste programe propun randamente spectaculoase, de 20, 30 si chiar 100 la suta pe zi, si folosesc retelele sociale pentru a "crea iluzia unui consens social privind legitimitatea acestor investitii", precizeaza Finra intr-un comunicat.Autorii fraudelor au recurs la sistemul piramidal (sau schema Ponzi), deja testata in lumea reala, asa cum a demonstrat omul de afaceri american Bernard Madoff, incarcerat pentru ca a organizat o escrocherie cu o valoare de 50 de miliarde de dolari.Acestia aplica sistemul lumii virtuale, incurajand investitorii sa il recomande si altor persoane.Investitorul trebuie sa fie alertat de randamentul extraordinar de mare propus de aceste site-uri.
De exemplu, Genius Fund HYIP, destructurata recent, promitea randamente zilnice de la 36 la 40 la suta si de 106 la suta in doua zile, mentioneaza Finra.Pentru a lupta impotriva acestor programe, pe care cei care le-au conceput le numesc "Investitii financiare cu randament crescut" (HYIP, in engleza), Finra a precizat ca a recurs la publicitatea asociata motoarelor de cautare, cum ar fi Google AdWords, pentru a trimite internautii care cauta astfel de programe catre avertizarea sa.Potrivit politiei federale americane (FBI), numarul anchetatorilor care se ocupa... mai mult
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 13:01